Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Kritika designu a funkčnosti – Zakázkář.cz

Zdravím,
jelikož jsem tu nenarazil na nějakou obecnou kritiku ale pouze tuto pod designem, tak to vkládám sem, přestože mi jde spíše o funkčnost projektu, nežli vyloženě design (ikdyž je to spolu spjaté).
Jedná se o můj projekt:
Zakázkář - Váš manažer zakázek
http://zakazkar.cz/
Landing page jsem už dle připomínek ladil a asi bych ji už neřešil. Nyní mi jde zejména o UX uvnitř aplikace, o to, zda vám přijdou ikony a prvky logické a zda je vše přehledné. Mně to přehledné přijde a denně jej využívám, ale je to samozřejmě neobjektivní, jelikož jsem to stvořil. :)
Určitě budu rád i za obecnou odezvu typu - co se vám na projektu líbí, co se nelíbí, co byste přidali... Zkrátka zkusit dát dohromady důvody, proč jste neklikli na , buďte klidně krutí (ale v mezích krutosti) a pište, co vás napadne.
Díky předem každému zúčastněnému.
8. 3. 2014 17:11:46
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003655
Registrace
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
8. 3. 2014 17:22:28
Možná sem napiš údaje pro přístup do systému, registrovat se mi tam nechce a myslím, že nás takových bude většina :)
8. 3. 2014 17:22:28
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003654
Tak teď to moc nepobírám, to je webová aplikace pro všechny. To je jak kdyby lidi zkoušeli mail přes login někoho jiného. :) Stejně tak třeba fakturoid, toggl, facebook.. svůj login do aplikace samozřejmě z pochopitelných důvodů sdílet nebudu, jelikož tam mám své reálné zakázky.
Registrace je otázkou pár kliknutí a maily nikam neposílám, ty jsou tam jen kvůli resetu hesla.
8. 3. 2014 18:14:20
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003653
design se celkem dá, podmínky mi přijdou dosti nefér...něco ve smyslu když se to pokazí tak se to pokazí...klient, který dam zadá nějaké data bude doufat, že tu službu bude moci i využít. Jednostranné měnění podmínek znamená jen zpoplatnění služby. Funkčnost nehodnotím, registrovat se nechci.
8. 3. 2014 18:15:32
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003652
Díky. No to s tím, že provozovatel neručí za technické potíže je v každých podmínkách, na které jsem narazil. Jen s rozdílem, že tam je to rozepsané na 5 odstavců a já to napsal stručně do jedné věty. Šance na nějaký krach databáze je asi nula celá nula nula nic, asi jako že padne třeba webtrh, ale je slušnost to tam napsat. Využívám tu službu už skoro měsíc z různých zařízení a bez problému. Určitě si s DB a webem nebudu nijak hrát a pokoušet štěstí.
8. 3. 2014 18:20:28
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003651
Jan Kuthan
verified
rating uzivatele
(48 hodnocení)
8. 3. 2014 18:42:50
Po úpravě klienta přesměrování na neexistující php (zakazkar.cz/.php), v infu o klientovi absolutně neošetřené vstupy, po registraci hláška zapomenuté heslo nad přihlášením působí zavádějícně, sem tam rozhozené styly (aktuální chrome na ubuntu). Takovej rychlej 5minutovej "zkouk"
8. 3. 2014 18:42:50
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003650
rak.marius
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
8. 3. 2014 19:00:08
Došiel som k tlačidlu registracie, tak som na to klikol a zbadal som škaredý formulár. Zaujalo ma, že povinný je iba e-mail. Odoslal som prázdny formulár a a vyskočila mi chyová hláška ohľadom mailu. Tak som tam napísal jmeno@server.koncovka a zrazu som zaregistrovaný... hmm zaujímavé. Tak som odoslal prázdny login formulár. A zrazu som dnu ... hm tiež zaujímavé. Takže demo účet je vytvorený :-D
- Privítal by som nastavenie hlavnej meny.
- Keď pridávam klienta, musí tam byť select, alebo alternatíva. Nie input, kde musím trafiť presne to meno ktoré som zadal v inom formulári. A keď to netrafím, zmaže mi to formulár.
- V úvode, ten posledný riadok s formom "Sazba, hodín, minút" je úplne nepochopiteľný. Čo to je?
- V menu by najprv mali byť prehľady vytvorených položiek, až tak možnosť vytvoriť položku.
- Keď dokončím zakázku, chcem ju mať uloženu, a označenú ako hotovu, nie úplne stratenú.
- Keď kliknem na "Klienti", nechcem vidieť iba "Máte 3 klientů" ale rovno aj ich mená a nejaké štatistiky.
Celkovo, formuláre majú zlý design a užívateľské interakcie sú slabé. Taktiež prepojenie vložených dát je takmer na nule.
ALe páčia sa mi farby, ikonky aj design, len design treba dotiahnúť vo všetkých kútoch.
8. 3. 2014 19:00:08
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003649
kdosiodjinud > Díky. Tak to prázdné php je zvláštní, zkoušel jsem tyto úkony ve chromu, opeře, IE, FF, na mobilu.. a toto mi to nikdy nehodilo.
Co se týče vstupů, tak tam kontroluju jen speciální znaky, ale jinak si tam může kdokoli napsat cokoli - o to právě jde, nazvat si klienta podle svého a IČ a poznámka jsou volitelné.
Zapomenuté heslo jsem dal tam, kde mi to přišlo logické - člověk se chce lognout a neví heslo, tak rovnou klikne na řádek nad tím. Nebo to nechat pouze u registrace? Nevím, takto mi to přišlo jako nejvhodnější řešení. Navíc jak se člověk na zařízení jednou přihlásí, tak je přihlášen dokud se sám neodhlásí - tzn. vstupní login moc často neuvidí.
Jo, chrom, ten mi vše absolutně rozhodil a musel jsem dělat kompromisy. Tam vím, že u toho hlavního výpisu nejsou dokonale zarovnané ikony (Z,K,F,P), plus v některých verzích není tak čisté písmo (což je ironie, když google chrome špatně vykresluje google fonty). Ale o ničem dalším nevím. Nebo jsi narazil na něco dalšího a vyloženě znatelně rozházeného?
rak.marius > Děkuji za vyřerpávající rozbor.
Teda ošetřil jsem tam do vstupu ledacos, ale prázdnej uživatel mě nenapadl. :-) No každopádně teď už podobný nick nebude, jelikož jsi to zabral. ;)
Nastavením hlavního menu myslíš konkrétně jaké nastavení?
Měnu jsem tam původně měl, ale nakonec jsem šel cestou, že se u každého klienta zvolí samostatně. Měna u klienta stejně musela být (hodně lidí spolupracuje CZ/SK a musí se měnou odlišit) a proto mi hlavní měna přišla zbytečná, protože by ve finále neměla efekt. Jedná se o jedno kliknutí více u tvorby klienta a veškeré zakázky už se přidávají v té konkrétní měně (jde potom samozřejmě upravit v editaci klienta).
Select jsem přidal pouze pro mobilní zařízení, kde blbne datalist. Tady stačí napsat začátek jména klienta a najde ti ho. Jde o to, že pokud máš třeba 3 klienty, tak je select v pohodě, já jich tam mám ale momentálně 17 a select je tudíž nepřehledný. Takže stačí napsat třeba "Br" a zůstane ti tam "Brambora", tak ji vybereš a je to. Ale do budoucna si to tedy připíšu a promyslím to, aby si lidé mohli volit mezi datalistem a selectem.
Sazba = hodinová sazba, hodin = odpracovaných hodin, minut = odpracovaných minut. Tak nějak jsem čekal, že tomu webtržníci budou rozumět. :-)
- V menu by najprv mali byť prehľady vytvorených položiek, až tak možnosť vytvoriť položku.
Tomuhle moc nerozumím, co tím konkrétně myslíš? Vytvoření položky je v menu a ve výpise a pokud je nový uživatel, tak je ikona a v každé záložce.
- Keď dokončím zakázku, chcem ju mať uloženu, a označenú ako hotovu, nie úplne stratenú.
Tomu také nerozumím. :) Po přidání zakázky se zakázka přidá do seznamu zakázek. Nikam se neztratí, je ve výpise.
Po kliknutí na "Klienti" se defaultně ukážou pouze klienti, u kterých máš aktuálně zakázky. Ano, v tomhle jsem měl dilema, ale nakonec mi přišlo nejvhodnější, aby člověk jako první viděl výpis klientů, kolik mu zrovna dluží. Protože to mě v ten moment zajímá nejvíce - u koho mám zrovna něco rozpracované, ostatní mě netrápí. Pokud je potřeba zobrazit celý seznam klientů, tak nahoře v selectu vyber "Podle abecedy" a vyjedou ti všichni. To budu tedy muset také doupravit očividně.. Ty statistiky jsou také dobrý nápad.
Nesnažil jsem se o mistrovství v designu, formuláže jsou jednoduché, protože jednoduché stačí. Vyplní se 3 okénka, potvrdí se to a jede se dál. Hlavní je ten výpis zakázek a veškeré přehledy.
Propojení dat tam je, lze to různě filtrovat (např. zakázky podle klienta, podle ceny, podle data). Pak jde zakázky fakturovat, vracet, editovat.. Pokud myslíš jiné propojení, budu rád, když to rozepíšeš. :-)
Předem děkuji, cením si všech vašich připomínek.
8. 3. 2014 22:11:24
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003648
Registrace
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
8. 3. 2014 23:03:53
Napsal lVlorf3us;1065373
Tak teď to moc nepobírám, to je webová aplikace pro všechny. To je jak kdyby lidi zkoušeli mail přes login někoho jiného. :) Stejně tak třeba fakturoid, toggl, facebook.. svůj login do aplikace samozřejmě z pochopitelných důvodů sdílet nebudu, jelikož tam mám své reálné zakázky.
Registrace je otázkou pár kliknutí a maily nikam neposílám, ty jsou tam jen kvůli resetu hesla.
Šlo o to, že jsi to chtěl ohodnotit, nějaký nápady,... jenže já se tam nechci registrovat, když to nechci používat. Ale klidně bych se na to podíval, myslel jsem to teda tak, ať vytvoříš nějakej "test" účet (a potom ho klidně smažeš).
Ale to je asi fuk :)
8. 3. 2014 23:03:53
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003647
Jan Kuthan
verified
rating uzivatele
(48 hodnocení)
9. 3. 2014 08:44:09
Napsal lVlorf3us;1065468
kdosiodjinud > Co se týče vstupů, tak tam kontroluju jen speciální znaky, ale jinak si tam může kdokoli napsat cokoli - o to právě jde, nazvat si klienta podle svého a IČ a poznámka jsou volitelné.
Měl jsem tím na mysli, že když tam do názvu klienta vložít html / javascript, tak se provádí a to není tak úplně ok, alespoň htmlspecialchars na výstup by mělo být ok.
9. 3. 2014 08:44:09
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003646
Já se přiznám že jsem se také koukal jen na obrázky a nešel jsem dovnitř, vytvořit nějaké demo pro návštěvníky je standard. Fakturoid má pěkné dvouminutové představění a facebook to nemá zapotřebí, protože se samozřejmě nedá s tvým projektem srovnávat.
9. 3. 2014 12:05:33
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003645
Registrace & Lef > Ok, vytvořil jsem pro vás testovací účet - login: test, heslo: test
Přidal jsem tam pár klientů a zakázek, abyste to viděli v akci.
kdosiodjinud > Zajímavé, já to tam už escapoval.. ale očividně to nestačí, použiji tedy special chary, díky.
9. 3. 2014 16:49:09
https://webtrh.cz/diskuse/kritika-designu-a-funkcnosti-zakazkar-cz/#reply1003644
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit