Zadejte hledaný výraz...

Vedení účetnictví u webové aplikace

Zdravím,
podobné téma jsem tu nenašel, přestože tu jistě již něco podobného bylo. Pokud si někdo takový topic pamatuje, prosím o přesměrování a omlouvám se za duplikát.
Nyní již k tématu. Přemýšlím o jednom projektu, který je už v jakési betaverzi, ale nechci nic uspěchat a snažím se vše zjistit předem.
Šlo by o webovou aplikaci (zaměření je teď irelevantní), kde by bylo měsíční předplatné (případně kvartální / roční s nějakou slevou).
Uvažujme, že by aplikace měla "úspěch" a našlo by se třeba 1.000 lidí, kteří by si aplikaci předpláceli. 1.000 lidí znamená 12.000 plateb ročně. (Implementaci platební brány apod. teď nechme stranou. Tomu jsem sice také stále nepřišel na kloub, ale dostanu se k tomu.) Co jsem pochopil, tak platební systémy faktury zákazníkům vystavují.
Jak ale pak vypadá účetnictví? To je opravdu potřeba mít někde schovaných 12.000 faktur (samozřejmě digitálně, nejsem hubitel deštných pralesů)? Kdyby přišla "živnostenská kontrola", abych jim ukázal složku s 12.000 fakturama? Nebo to jde nějak pospojovat?
Protože si nedokážu představit, jak to vypadá u projektů většího záběru, které mají třeba statisíce uživatelů, tak zda si vážně schovávají miliony faktur.
Ptám se na to i z důvodu, že si účetnictví vedu v MoneyS3 a nevím, jak bych tam to ohromné množství faktur přepisoval... Možná je to podobné, jako u e-shopů, takže by se rady od eshopistů daly aplikovat i na můj problém.
Předem díky za reakce.
4. 2. 2014 15:55:15
https://webtrh.cz/diskuse/vedeni-ucetnictvi-u-webove-aplikace/#reply993058
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
4. 2. 2014 15:58:50
Nic neprepisuj, ale importuj.... a import 12 tis polozek s fa udaji + jednou polozkou, popisujici sluzbu neni nic zvlastniho
---------- Příspěvek doplněn 04.02.2014 v 15:59 ----------
Jinak pokud jsi platce DPH, pak se posilaji jen vyzvy k uhrade a importuje se to z vypisu bank. uctu
4. 2. 2014 15:58:50
https://webtrh.cz/diskuse/vedeni-ucetnictvi-u-webove-aplikace/#reply993057
intehos
verified
rating uzivatele
(35 hodnocení)
4. 2. 2014 16:20:44
Dám ti dobrou radu, udělej si "kreditní" účty, budeš mít méně plateb. Navíc před zaplacením se udělá "výzva k platbě" a na základě té ti uživatel zaplatí. Teprve až zaplatí by ti měl systém vystavit fakturu a odeslat emailem (předpokládám, že to nebudeš dělat ručně). Všechno to jde udělat automaticky, nemusíš se o nic starat. Můžeš si udělat výpis faktur, celkové částky, DPH, bez DPH (jestli jsi plátce) atd...
4. 2. 2014 16:20:44
https://webtrh.cz/diskuse/vedeni-ucetnictvi-u-webove-aplikace/#reply993056
Zdeněk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
4. 2. 2014 16:32:16
Pokud se jedná o službu můžeš faktury a ost. vést v nějakém svém systému a do účetnictví účtovat hromadně, nemusíš účtovat každou fakturu. Jen je potřeba udělat analýzu a navrhnou optimální řešení. Tak aby se dalo efektivně vést účetnictví s dostatečnou vypovídající schopností. Taky záleží zda půjde o daňovou evidenci nebo účetnictví, kdo bude klientem (FO, zahraniční,podnikatelé), jak se bude platit atd.
Teď to řeším asi u 3 klientů:)
4. 2. 2014 16:32:16
https://webtrh.cz/diskuse/vedeni-ucetnictvi-u-webove-aplikace/#reply993055
Díky za první reakce.
Jen předně poznámka - nejsem plátce DPH. Ale když tak nad tím přemýšlím, tak bych se asi měl stát identifikovatelnou osobou pro případy, že mi půjdou platby třeba ze Slovenska.
darksir > Ono jde do money importovat faktury? Ikdyby šlo, tak si to právě moc nedovedu představit - jednu číselnou řadu na faktury mám přímo v Money. Ten systém, co bude vystavovat faktury zákazníkům v rámci webové aplikace bude mít také své vlastní číselné řady. Leda po každé mé klasické faktuře přejít do systému a posunout číselnou řadu, což je asi velký nesmysl. Anebo mít faktury ve dvou číselných řadách.. fakt nevím.
itehos > Kreditními účty myslíš co? Každopádně pro přehlednost bych si založil účet u jiné banky (Fio, kdyby se náhodou našel nějakej zákazník Slovák) čistě jen na tyto platby. Automatizaci faktur chápu a na nějaké systémy jsem již koukal. Jde mi teď čistě o to účetnictví.
Z.Jurak > Klientela by se sestávala z živnostníků široko daleko, respektive z lidí, co mají nějaké zakázky.
Přesně to jsem měl na mysli, to hromadné účetnictví. Ale jde mi o to, co do takové faktury půjde za údaje, když "vystavím" fakturu na danou částku (např. každý měsíc - součet všech plateb). Zda se to vystaví bance, nebo jak? V tomhle právě tápu, ikdyž je jistě nějaké jednoduché řešení.
Jsem v tomhle vážně lama. Asi to bude fungovat stejně, jako u e-shopů, ale asi zadávám špatná klíčová slova do vyhledávání a nic konkrétního nemohu dohledat.
4. 2. 2014 16:47:28
https://webtrh.cz/diskuse/vedeni-ucetnictvi-u-webove-aplikace/#reply993054
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit