Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Windows OEM + downgrade + PROXMOX (KVM) vitualizace

darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
28. 12. 2013 23:23:05
Tak a je to tady :-) prusvih... resim, jak nacpat OEM windows do PROXMOXU Virtual Environment (pouziva KVM virtualizaci)...
Mam Lenovo pocitac z druhe ruky - vyrazeny z firmy, s COA Win vista business OEMact. Zrejme jde o anglickou verzi, to mne netrapi, je mi fuk, jestli bude CZ/EN. Co mne trapi, ze nechci Visty, radeji XP a ze to potrebuju nejak dostat do virtualu, aby se mi to za dva dny neodaktivovalo.
Co jsem zjistil :
1) spustit instalaci WXP, jakmile to zarve ze chce aktivovat, zavolat na linku MS a pozadat o aktivacni cislo pro downgrade z VISTY na XP... OK chapu
2) KVM neni uplne idealni pro provoz OEM verzi OS, protoze nejak meni parametry stroje a pak se aktivovany system za par dnu ozve, ze chce znovu aktivovat (ma s tim nekdo zkusenost?) Co s tim OEMact - neda se to nejak obejit, sehnat instalacku pro LENOVO a obejit aktivaci uplne tim, ze se podstrci jiny BIOS?
Co by mne zajimalo :
1) je to uplne legalni ?
2) co s tim KVM? jina virtualka neprichazi v uvahu, protoze mi prijde dost debilni, mit tam proxmox a pak nekde v linuxu treba pres virtualbox lepit windows a rucne ho po kazdem restartu serveru spoustet...
Ale jakmile se mi to za par dnu deaktivuje, po tom, co to s obstrukcemi na MS lince aktivuju, tak mne klepne... :-) potrebuju ujistit od nekoho, kdo to uz zkousel, ze to bude fungovat, at tam nemusim volat 5x...
3) Nenadbyva nekomu levne krabicovka XP Profi? Tim levne myslim, aby to nebylo drazsi nez muj "server" :-) Tim by se ma nocni mura z aktivacni MS linky vyresila... Vcelku nechapu, proc ten downgrade nejde provest pres net.
28. 12. 2013 23:23:05
https://webtrh.cz/diskuse/windows-oem-downgrade-proxmox-kvm-vitualizace/#reply980083
Roman
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
28. 12. 2013 23:59:45
dd,
mám desítky "štítků", jak oem, tak brandované k výrobci. Legálně to musíte "nabýt", tj koupit. Abyste měl OEM licenci v souladu, musí být zakoupena s hardwarem na který je vázana nebo zakoupena k "důležité současti hw počítače, disk, deska atp.). K dolegalizaci je možné, že mi například prodáte krabici (case)...za nějakou korunu a prodejce obratem prodá "jiný" počítač vč. licence. (nabytí na straně koupě té krabice se štítkem je v pořádku).
Downgrade ze strany MS je legální. Pokud budete mít XP Prof, změna by se Vám neměla projevovat, typicky jsou licenčně náchylnější XP Home (což byste vzhledem k bussiness vistám ani volit neměl).
Aktivace licence se provádí po změně HW, hádám, že Lenovo bude sdílet prostředky pro virtuál, ne? tam změna konfigurace neproběhne, pořád bude licence k fyzickému stroji.
(tady je možné, že případu nerozumím podrobně).
Dál se zabýváte jestli OEM je vhodné pro KVM, ne není:)
takže jak štítky, tak fyzické servery, kdyžtak napište pm:)
28. 12. 2013 23:59:45
https://webtrh.cz/diskuse/windows-oem-downgrade-proxmox-kvm-vitualizace/#reply980082
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
29. 12. 2013 11:09:48
Nerozumeli jsme si... ja nemam "nejaky" COA stitek, ale normalni tovarni pocitac, ktery byl VYROBEN a PRODAN s OEM verzi win vista, cili ji lze LEGALNE na tom stroji provozovat - i po prodeji - prodejem celeho stroje, vcetne oem licence windows tato licence prechazi na noveho majitele... Neco jineho by bylo, kdybych koupil JEN oem stitek, to je to, co popisujete, ale to se mne netyka.
Legalne tedy mohu stahnout WVISTA a nainstalovat je na tom fyzickem stroji. Tak samo lze provest downgrade na XP za pomoci MS linky podpory - to vsechno neni problem. Problem je s tim virtualnim strojem. Nemam v umyslu tam spoustet vice, jak jednu instanci tech WIN, cili z hlediska licencni politiky MS by nemel byt problem - docetl jsem se o mnoha zminkach primo z EULA, kde se uvadi, ze system lze provozovat ve virtualu. Tykalo se to ale vicemene W7, kde je to primo zmineno. V dobe, kdy XP vysly, nikdo jeste nic o virtualech netusil, proto zrejme nemuze byt zminka v licencni smlouve.
Resim tedy jenom to, jak to realne provest, aby ty widle sly aktivovat a aby aktivovane chvili vydrzely.
Nerozumim tomuhle :
Dál se zabýváte jestli OEM je vhodné pro KVM, ne není:)
takže jak štítky, tak fyzické servery, kdyžtak napište pm:)
Prosim vysvetlit :-) diky.
29. 12. 2013 11:09:48
https://webtrh.cz/diskuse/windows-oem-downgrade-proxmox-kvm-vitualizace/#reply980081
Jeason
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
22. 1. 2014 22:19:43
OEM je nepřenosná licence a nemuže být instalována na jiný HW (virtual) než na HW ke kterému byla OEM verze OS pořízena.
Viz. licence.
22. 1. 2014 22:19:43
https://webtrh.cz/diskuse/windows-oem-downgrade-proxmox-kvm-vitualizace/#reply980080
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
23. 1. 2014 17:31:49
No, podle mne ta licence na danem HW bezi... at uz primo, nebo virtualne :-) Nakonec to proslo bez problemu i aktivaci, takze to dal neresim... jestli mne za to nekdo chce zavrit, at to udela, aspon budu mit klid, teplo a zdravou stravu bez Ecek :-)
23. 1. 2014 17:31:49
https://webtrh.cz/diskuse/windows-oem-downgrade-proxmox-kvm-vitualizace/#reply980079
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit