Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak resite emailove schranky a spravu posty?

darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
8. 12. 2013 21:25:32
Ahoj,
zamyslim se nad tim, jak restrukturalizovat svoje navyky co se tyka posty, kontaktu, apod. Mam v tom ted dost chaos a protoze se chystam vyzkouset si ZIMBRu nebo jiny vlastni mail server, je na to ta prava chvile, zrevidovat to od zakladu a udelat velke zmeny :)
Mam nekolik domen a na tech domenach vzdy nekolik schranek. Vsechny jedou na IMAPu a hlavni uloziste/spravu mam na hlavnim pocitaci s thunderbirdem. Nevyhodou je, ze se posta tridi az tam a nedostanu se k ni jinak, nez pres RDP - je to WIN masina.
Dale pouzivam postu na androidu, kde lezu do tech IMAP schranek. Webmail skoro nepouzivam, ale rad bych ho pak resil opet tou zimbrou, ktera uz ho ma v sobe.
Takze do budoucna - webmail + android + thunderbird na NB
Usporadani schranek mam ted nejak takhle :
firma1.cz ---> info@firma.cz --- podpora@firma.cz --- jmeno@firma.cz
firma2.cz ---> info@firma2.cz do ktere jsou smerovane aliasy objednavky@firma2 a reklamace@firma2
v tech schrankach mam ruzne slozky, do kterych tridim podle filtru v thunderbirdu na hlavnim PC.
Prusvih je, ze je to proste chaos. Kdybych navic chtel provazat nejaky email i s kalendarem, apod, narazim na to, ze ja jako jeden uzivatel spravuju na jedne domene treba 3 schranky. Predpokladam, ze k domene a dane schrance by se taky mely vazat kontakty. Je pak blbost, abych mel 3 schranky a 3x kontakty, kdyz vsechny spravuji jen ja - lepe bude asi fungovat jedna schranka + vice slozek.
RESENI do BUDOUCNA :
Premyslel jsem nad tim, jestli by nebylo lepsi, mit pro kazdou domenu jen jednu schranku a v te mit vytvorene slozky - aliasy. Aliasy si rozstrelovat do slozek uz na serveru (zimbre) a zalozit si identity pro odesilani zprav z danych aliasu (podpora@firma, info@firma, atd...). Tim by se mi vyrazne zjednodusila sprava prichozich mejlu - nemusel bych pro kazdou domenu stahovat a konfigurovat treba 3 schranky a soucasne bych mohl mit jen 2 domeny - 2 firmy a ke kazde extra kontakty. Ostatni balast treba z minisites apod. bych mohl jen smerovat do nejake osobni slozky na jedne z tech domen.
Poradite, jak to delate vy ? A jak mate oddelene soukrome / firemni / dalsi schranky aby v tom nebyl zmatek a pritom jste meli vse "v jednom"?
Diky za inspiraci,
P.
8. 12. 2013 21:25:32
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-emailove-schranky-a-spravu-posty/#reply974453
node
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
8. 12. 2013 21:58:51
Gmail od jeho uvedenia. Sukromne, niekolko uctov s vlastnymi domenami, firemne mejly skratka vsetko.
Ale Googlu hrablo v palici a zacal kurvit snad vsetky dobre sluzby co mal(mapy, mail,...) minimalne z hladiska rozhrania, takze mozno casom skusim Microsoft Live(alebo ako sa to teraz vola).
8. 12. 2013 21:58:51
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-emailove-schranky-a-spravu-posty/#reply974452
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
8. 12. 2013 22:28:11
Ja bych treba do Gmail nesel, ale myslim, ze to je vec vkusu. Nezajima mne ale ani tak jestli pouzivate gmail, seznam, nebo neco jineho, ale JAK tu postu tridite, jak ji spravujete? Jde mi o to, jestli pro kazdou emailovou adresu zvlastni schranku, nebo pro firemni domenu jednu schranku + x aliasu a k nim jen slozky, nebo to perete do jedne prijate posty a tridite stitkama, nebo jak...
Treba thunderbird i jini postovni klienti umi integrovanou dorucenou postu, kde se zobrazuji zpravy ze vsech schranek. Prijde mi ale, ze z toho vznikne hrozny bordel. Jsem zvykly mit kazdou schranku extra a koukat na dorucenou postu + stitkovat / tridit do slozek. Mam tech schranek ale uz tolik, az je to neprijemne a rad bych to nejak seskupil. Jedna firma, druha + osobni mejl a zbytek resil jen pres ty aliasy + presmerovani posty.
Rad si ale poslechnu i jina reseni, abych mel inspiraci.
8. 12. 2013 22:28:11
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-emailove-schranky-a-spravu-posty/#reply974451
Požadavek podle mne snadno vyřeší např. ISPConfig (a nebo Zimbra s bonusem kalendáře, správy kontaktů a groupwarovými funkcemi).
ISPConfig bude fungovat i jako prostředí pro hostování webů, Zimbra potřebuje (je doporučen) dedikovaný server/silnější VPSka.
V obou prostředích je zapotřebí nastavit třídění mailů pomocí pravidel na straně serveru, aby se maily ihned po doručení přesouvali do patřičné složky. Přístup pomocí protokolu IMAP. V poštovních klientech (na mobilu) lze potom jednoduše "přihlásit" (subscribnout) jen zajímavé složky, zbytek pak řešit v plnohodnotném mailovém klientovi a nebo přes plnohodnotné WWW prostředí.
Pro některé (všechny) domény založit tzv. doménový koš. Pro významné adresy (často používané) založit samostané mailboxy, protože to usnadní tvorbu pravidel třídění.
Vlastní prostředí má výhodu, že máte pod kontrolou black/white listy a nejste omezováni pravidly, které definuje poskytovatel služeb (ne vše, co je pro masu uživatelů spamem, je spamem i pro Vás). Dále si podle vlastních preferencí můžete definovat vyžádanou/nevyžádanou poštu.
Vlastní prostředí si musíte sám spravovat a především zálohovat - nemůžete spoléhat na poskytovatele služby, protože jste to Vy sám.
Doporučuji udělat jednoduchou tabulku, kde bude na řádku funkcionalita a ve sloupci služba (ISPConfig, Gmail, Zimbra, ...) a budete si vyplňovat zda věc potřebujete a jak je pro Vás důležitá. K tomu i odhad ceny.
Jinak veškeré rady jsou k ničemu, protože každý má jiné preference a potřeby.
9. 12. 2013 11:52:51
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-emailove-schranky-a-spravu-posty/#reply974450
Roman
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
9. 12. 2013 12:16:19
používám Google Mail na vlastních doménách. Pro každou důležitou adresu zvláštní schránku, některé s aliasy. O zálohování se nestarám, nepočítám, že by Google dnes již dokázal něco ztratit (některé adresy používám od jeho založení, stejně tak i na vlastních doménách od umožnění této služby), dosud se tak nestalo. Ani s náhlým výpadkem nebo vypnutím služby nepočítám, nepřijde mi to reálné. Nejraději mám webové rozhraní, mám běžně otevřeny 2 - 3 karty v prohlížeči, několikrát jsem používal Thunderbird, Outlook, apod., ale vzhledem k nepřehlednosti, když má člověk více schránek, a také ke zpomalování, když v těch schránkách jsou tisíce mailů, jsem si na to nikdy nezvykl.
Na vlastních serverech maily neprovozuji, resp. weby a server umí odesílat, ale nepřijímají. K tomuto kroku jsem došel před x lety z toho důvodu, že jsem nikdy neměl tolik času konfigurovat spamové maily a hlídat spolehlivost mailserveru, aby se mi to nějak vyplatilo. Google Mail nabízel vždycky služby na vysoké úrovni, včetně dostupnosti a spolehlivosti, takže jsem své zákazníky (malí podnikatelé) vždy přesvědčil o kladech tohoto řešení. Od zpoplatnění služby Google Mail na vlastní doméně přidávám své domény do účtů, kde mám ještě dostatečné množství účtů zdarma (kdysi bylo tuším 100 účtů, pak 50, pak 10...), další zákazníky pak napojuji na službu Outlook.com pod vlastní doménou (resp. Live Mail).
9. 12. 2013 12:16:19
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-emailove-schranky-a-spravu-posty/#reply974449
Škoda, že Google v poslední době relativně často blokuje maily ze seznamu...
Není to jeho chyba, je to nepořádek (?) na seznamu, který se často dostává na blacklisty
9. 12. 2013 12:42:27
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-emailove-schranky-a-spravu-posty/#reply974448
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
9. 12. 2013 13:24:56
Nechci zakladat flame, proto jen znovu zopakuji, ze jakekoliv google sluzby jsou pro mne neakceptovatelne. Jinymi slovy, i kdyby za ne platili, jsou pro mne drahe.
Proto mne spise oslovuje ta varianta s vlastnim resenim.
vdusek : vidim, ze se vyznate. Mam vlastni server na optice, cili vykon VPSky neresim. Potrebuji jen vyresit obcasne vypadky proudu / konektivity nejakou zalozni schrankou. Uz jsem to tu kdysi resil. Bylo by mozne mit v MX zalozni server, treba na hostingu, kam by chodily mejly v pripade vypadku? Idealne tak, ze bych sve schranky zredukoval na 2-3 a timpadem mel zrcadlove udelane ucty u hostingu. Do mx bych dal hosting na druhou pozici.
Nevim ale uplne presne, jak to funguje. Zda si SMTP odesilatele overuje, ze zprava byla dorucena? Chapu spravne, ze kdyz email od odesilatele nedorazi na muj server, tak smtp odesilatele zasle ten mejl na hosting (druhy zaznam v MX)? Dokazal byste mi dat nejaky tip na ctivo, nebo odkaz, jak ty domeny nakonfigurovat, aby treba nebyl problem s reverznim zaznamem a aby zpravy nebyly vyhodnocovane jako SPAM?
P.S. jeste to vrtopichy - je mi jasne, ze konfigurace a sprava bude stat cas a usili. Ze existuji levne, hostovane reseni. Jde mi ale o to, vyzkouset si to, naucit se to... Proste proto, ze mne to zajima :-)
Diky,
P.
9. 12. 2013 13:24:56
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-emailove-schranky-a-spravu-posty/#reply974447
Kdysi, v době pomalých a nestabilních linek, se požívaly záložní MX servery a to ze dvou důvodů:
1/ mail se dostal "blíže" k příjemci a neblokoval server odesílatele
2/ příjemce si mail rychleji stáhl ze záložního MX, protože byl blíže
V dnešní době již tyto důvody padly a obecně se záložní MX nepoužívají, pokud pro to nejsou speciální důvody (např. rozkládání zátěže na více MX stejné priority, diskutabilní obrana proti SPAMu)
Obecně v dnešní době se bez záložního MX zpráva buď doručí na cílový server a nebo počká na serveru odesílatele, až ji cílový server přijme. Takže problematiku záložního MX, pokud nepředpokládáte několikadenní výpadky, nemusíte řešit
---------- Příspěvek doplněn 09.12.2013 v 13:43 ----------
http://en.wikipedia.org/wiki/MX_record
9. 12. 2013 13:38:58
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-emailove-schranky-a-spravu-posty/#reply974446
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit