Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Linux RDP, nebo jak se k nemu pripojovat?

darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
6. 9. 2013 14:46:21
Ahoj,
hraju si s LINUXem (zacatecnik) a mam tady nejnovejsi UBUNTU a XUBUNTU. Rad bych to pozdeji dal na svuj server a pripojoval se k tomu nejak z WIN7, nebo tenkeho klienta.
V textovem modu pouzivam SSH a funguje to bozsky. To je ale malo :-) Potrebuju neco, co bude "prenaset" i obraz :-)
Patral jsem a nasel XRDP server. Pripada mi to ale spise, jako server pro pripojovani z WINdows. Neexistuje neco primo linuxoveho? VNC? Pry je pomale... neco lepsiho?
Poradite, jak to udelat? Chapu, ze na linuxu si vytvorim nekolik uzivatelu a ti se pak pripoji k tomu stroji, prihlasi se a uvidi svou slozku HOME, atd...
Jenomze skrze co se nejlepe pripojovat? WIN neni nutnost (pro pripojeni z WIN bych tam treba nechal ten XRDP). Jde mi ale o co nejvyssi vykon v ramci spojeni LINUX-LINUX , protoze je tam 1GPS sit a je skoda toho nevyuzit. Rad bych, aby klient mel pocit, ze sedi fyzicky u toho stroje (serveru) a nebyly tam zadne omezeni (samozrejme vyjma HW - USB atd..).
Jak to vubec funguje? Cetl jsem o serverech s tenkymi klienty, kde si klienti dokonce hrajou hry a prehravaji video. Jak je to s grafikou a vykonem? Ta grafika se zpracovava na serveru a prenasi se jenom stream videa do klienta? Nebo je to vzdycky na ukor kvality? Lze takhle na dalku tedy vyuzivat potencial HW akcelerace grafiky v serveru?
Diky moc za popostrceni,
P.
6. 9. 2013 14:46:21
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply942008
Často se používá právě VNC, ale je opravdu poměrně pomalé. Dále lze přes ssh spustit grafické prostředí (na windows musí běžet X server - buď xming, nebo X-server v Cygwin), když se povolí příslušná volba v ssh klientu (-X, v putty X11 forwarding) a pak už spouštět grafické aplikace z řádky nebo celé prostředí přes startx. Pak jsou zde další alternativy jako je FreeNX. Dobře funguje i TeamViewer.
U tenkých klientů záleží na kapacitě linky. Testuji zrovna jako tenký klient raspberry pi proti LTSP a funguje to obstojně. Při normálním používání (kancelářský balík, maily) klient spotřebuje kolem 2 mega, pokud se pustí youtube, tak se dostávám k 50mega...
6. 9. 2013 15:36:04
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply942007
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
6. 9. 2013 15:47:52
Díky za objasnění. Jen se zeptám, to rapsberry tedy dostává už "hotový obraz", čili výkon grafiky je čerpán ze serveru? Nepřemýšlel jste nad použitím takových těch androidích "sticků" do HDMI? Dnes už to má i čtyřjádro a cena je u slabších verzí zlomkem rapsberry. Je i menší. Jsou tam nějaké problémy, ohledně instalace linuxu? Popravdě se dost těším na ubuntu pro telefony a tablety a tyhle android krámy, protože je to cesta, jak vykopat google a přitom se nezříct dobré techniky.
EDIT: ješte doplním - chtěl bych to co nejjednodšší, tedy pro WIN klidně použiju RDP, protože to budu využívat na dálku a bude tam i pomalá linka - žádny extra výkon nečekám. v LANce bych ale chtěl, ať to frčí naplno, protože se chystám, vrazit tam do virtualboxu i XP nebo 7my. A rád bych ty tenké klienty vyřešil jen nějakým LIVE CD v mechanice, nebo USB. Koukal jsem na doporučený thinstation.org a něco takového se mi líbí.
Hledám tedy jen "protikus" na server :-)
6. 9. 2013 15:47:52
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply942006
Jan Stejskal
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
6. 9. 2013 16:16:38
Napsal darksir;995309
Jsou tam nějaké problémy, ohledně instalace linuxu?
Jsou tam velké problémy. Klasické distribuce nelze rozjet, jednou z mála možností je Picuntu, ale to lze rozjet jen na rootlem zařízení a né na každém modelu. Pořídil jsem si Ricomagic III S a Tam lze Picuntu sice dostat, ale bez funkční Wifi, takže pak je nutný nějaký dongle nebo usb to lan (a zase problém s kompatibilitou, ne všechny fungují).
Chce to počkat na nějakou oficiální distribuci, do té doby bude ležet ve skříni bohužel.
---------- Příspěvek doplněn 06.09.2013 v 16:20 ----------
Ještě doplním, prodávají se už i verze přímo s Picuntu, takže tam je to pak jednodušší.
6. 9. 2013 16:16:38
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply942005
LTSP funguje tak, že se na tenkém klientovi pustí minimalistický systém, který obsahuje x server (prakticky stejně jako přes x11 forwarding), ze serveru jsou pak posílány instrukce co se má jak zobrazit - udělej okno, takhe velké, tady umístěné, takhle vykresli čudlíky atd. Pokud se na obrazovce nic nemění, je tak tok minimální. Pokud se zobrazuje video, tak je nutné poslat samozřejmě celý obraz a tok je tak mnohem větší. Přirovnal bych to rozdílu mezi vektorem a bitmapou.
LTSP umí ještě tzv. fat clienta, kdy jsou některé aplikace spouštěny lokálně (což je výhodné právě třeba pro video, kdy samotné video kreslí lokální HW), to jsem na RPi ještě nezkoušel.
Ohledně bootu, tak není potřeba mít žádné bootovací médium, lze nabootovat ze sítě (umí to většina síťovek), je třeba jen upravit DHCP server.
Osobně bych jako alternativu RDP zkusil FreeNX, nepoužíval jsem ho mnoho let, tak nevím, jak si poradí s moderními aplikacemi kde jsou samé stíny, průhlednosti a oblé rohy. Ale dříve to fungovalo velmi dobře, tak budu rád za aktuální zkušenosti.
6. 9. 2013 16:33:48
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply942004
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
6. 9. 2013 17:49:27
smitka :
diky moc za rady. Zeptam se, protoze se mi nechce to cele prolizat - da se ten LTSP doinstalovat jako soucast uz instalovaneho serveru, nebo distribuce... ? Mam ted UBUNTU a chtel bych si to treba jen vyzkouset. Ale co jsem zatim zahledl, pripada mi, ze se to musi nainstalovat jako cisty system, ze je to vlastne kompletni ISO s Linuxem, neco jako Win server... pletu se?
K bootu : mam tam mikrotika, cili by nemel byt problem, ale spis si nechci uz tak komplikovat zivot jeste nastavovanim bootu ze site, takze bych tam klidne nejake live cd do mechaniky vrazil v ramci zjednoduseni :-D
P.
6. 9. 2013 17:49:27
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply942003
Nejjednodušší je LTSP instalovat na čistý server, v instalátoru Ubuntu je i přímo volba na to, ale není problém ho doinstalovat na existující systém (http://www.havetheknowhow.com/Configure-the-server/Install-LTSP.html). LTSP si vytvoří v /opt "image" minimálního systému, který budou používat tencí klienti.
Jinak Edubuntu by mělo mít LTSP pěkně připravené. Prakticky pokud nastartuješ systém z live cd, tak už nepotřebuješ LTSP, ale stačí se jen připojit na běžící server přes ssh a spustit X.
Pro případný boot ze sítě je potřeba nastavit na DHCP serveru option 17,66 a 67 a myslím, že je dobré, aby jako DHCP server sloužil stejný stroj, kde běží LTSP (klienti používaji jako bránu právě LTSP server), jde to nastavit i jinak, ale nepamatuji si, co se musí všechno upravit.
6. 9. 2013 20:34:19
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply942002
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
6. 9. 2013 21:17:01
To znamená na jakykoliv linux se pripojim z jineho linuxu pres ssh a spustim X? Prosim poradil bys, jak ? Jsem fakt zacatecnik, hraju si s tim "teprve" dva dny :-)
Koukal jsem, ze v UBUNTU i v MINTu je v menu polozka sdileni plochy (desktop sharing), kde zatrhnu sdilet plochu, prip. zadam heslo. Nevis, jak to funguje? Pres klasicky win RDP se nepripojim. Je to VNC?
jako dhcp ve firme pouzivam mikrotika, cili by znamenalo, vypnout na nem dhcp a spustit na serveru? S tim se mi prave moc nechce laborovat, mam na mikrotiku postavenou i VPN a je to docela porod, odladit to, at to beha, jak ma.
Diky,
P.
6. 9. 2013 21:17:01
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply942001
Popravdě nevím jak je to v aktuálních distribucích řešené (grafická rozhraní moc nepoužívám...), ale dříve byl desktop sharing VNC.
Z linuxu na linux se připoj sshčkem: ssh adresa -l uzivatel -X
A pust z řádky třeba firefox. Pokud chceš pustit celé prostředí, tak spust startx (nepamatuji si ale, jak se to zase pak shodí :-)).
Nebo to můžesš zkusit z windows - nainstaluj si Xming, spust ho, pak v putty nastav SSH->X11-> enable X11 forwarding (cca) a připoj se na server a pak už je to stejné.
S tenkými klienty se to většinou dělá tak, že mají pro sebe vlastní VLAN s vlastním DHCP serverem (jsou odděleny od ostatních PC v síti) a mají jako bránu právě server s LTSP.
6. 9. 2013 21:27:31
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply942000
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
6. 9. 2013 21:37:46
Diky moc, zacina mi svitat... Jasne, cili pokud bych nepotreboval tenkeho klienta (vyhodne zejma pri pouziti starych, nebo slabych PC) ale mel bych v klientech klasicky nejake osekane distro linuxu, muzu to resit takhle skrze SSH?
Popravde, nepotrebuju nutne tenke klienty. Jde mi spis o to, mit veskera data a system na jednom PC (serveru).. abych nemusel nic updatovat a udrzovat, cili klekne PC (klient), tak jen vymenim bednu kus za kus, nahodim behem par minut linux a muzu se pripojovat... Je ma myslenka spravna?
Taky mi jde o to, abych mel jeden PC (jednu plochu) pristupny z vice klientu (mist) - proste kde se lognu (kancl, sklad, VPN doma), tam muzu pokracovat s praci. Neco jako RDP u windows.
Jdu zkouset to SSH, mam tu linux na netbooku a ve virtualu, cili to zkusim propojit. Jak je to vykonove? Asi nejlepsi reseni, ze ?
6. 9. 2013 21:37:46
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply941999
S tim pokračováním v práci to asi pomocí toho SSH úplně nepůjde (a LTSP také funguje přes SSH), protože si vytváří úplně novou session, v tomhle případě bude lépe fungovat VNC (možná i FreeNX, ale to už si nepamatuju jak to má).
Výkon určuje u všech řešení server a použitelnost kvalita připojení. Kdybych to srovnával X forward přes SSH s RDP, tak bych řekl, že je to obdobné. Řekl bych, že X forward je rychlejší ve vykreslování oken, ale zase trochu zaostává, když se musí posílat "bitmapové" objekty jako je video.
6. 9. 2013 23:51:00
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply941998
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
7. 9. 2013 02:09:37
Hmm, to je skoda, protoze moznost pripojit se na jednu session z vice mist je pro mne celkem podstatna :-( Budu tedy patrat dale. Ten freenx asi zase nepojede na win, ze ? :-(
Neni mozne rozjet ani jednu remote session, ktera by se predavala mezi klienty pri prihlaseni? Tak, jako funguje RDP u WIN, kdyz posledni prihlaseny uzivatel si "prevezme" rozjetou session a muze pokracovat tam, kde skoncil?
P.
7. 9. 2013 02:09:37
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply941997
Jan Stejskal
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
7. 9. 2013 08:44:57
Napsal darksir;995486
Neni mozne rozjet ani jednu remote session, ktera by se predavala mezi klienty pri prihlaseni?
Přes VNC to tak funguje.
7. 9. 2013 08:44:57
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply941996
Kolega mi ještě doporučil http://wiki.x2go.org/doku.php, nemám to ozkoušené, ale prý to funguje dobře.
7. 9. 2013 09:48:19
https://webtrh.cz/diskuse/linux-rdp-nebo-jak-se-k-nemu-pripojovat/#reply941995
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit