Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak vyřešit "obchod" s někým, kdo svou práci odvedl tak, že je naprosto nepoužitelná?

Ahoj všem,
zajímal by mě váš názor na situaci, která se mi stala. Doposud jsem s dotyčným v jednání, tak zde zatím nebudu uvádět žádné údaje, které by mohly vést k identifikaci jeho samotného, nebo webu, kterého se tato situace týká. Pokud s dotyčným nebude kloudná diskuse, tak zde samozřejmě uvedu veškeré údaje, které mohou vést k jeho identifikaci.
Potřebuji pro jeden web na kterém teď dělám provést linkbuilding a sepsání nějakých PR článků, které by byly použitelné a popsaly nějakým smysluplným způsobem business kterému se věnuje daný web.
Objednal jsem tedy od dodavatele takových služeb větší množství zpětných odkazů do katalogů a menší množství PR článků, které měl rovněž umístit na PR weby. Tyto samozřejmě měly obsahovat zpětné odkazy.
Postupem času, začaly chodit e-maily potvrzující zápisy do katalogů. Ty s odkazem na potvrzení zápisu jsem potvrzoval otevřením daného odkazu, a na některé náhodně vybrané katalogy, jejichž e-maily dorazily, jsem se podíval v prohlížeči.
Ve většině takových kontrolovaných katalogů byl zápis zatříděn v naprosto nerelevantní kategorii i přesto, že kategorie do které patří na většině katalogů existuje, a jsou v ní umístěny i odkazy na konkurenční weby. Dále u takových zápisů (v katalozích kde to byl povinný údaj) bylo vyplněno naprosto nesmyslné telefonní číslo a to i přesto, že na webu jehož adresa byla do katalogů vkládána, je na každé stránce telefon viditelný.
Do jednoho z katalogů, byl opakovaně vkládán zápis do sekce Poptávka a nikoliv Nabídka v čehož důsledku, byl takový zápis pokaždé odmítnut. E-mail používaný pro takové registrace byl ten, který je viditelný na registrovaném webu (s čímž jsem souhlasil), nicméně právě díky tomu, nemohl registrující vědět co se webu nelíbí, a proč tam odkaz stále nebyl schválen. Za tento víkend jsem ze stejného katalogu obdržel takových 20 e-mailů informujících o tom, že zápis nebyl schválen z důvodu toho, že to není poptávka, ale inzerce.
Dorazilo zhruba 60 e-mailů kde osesílatelem byl WordPress, kde byly jen přihlašovací údaje a nic jiného. Při otevření katalogu podle jeho jména, jsem zkusil nalézt zápis podle jména firmy - byl jsem úspěšný. Nicméně jsem zjistil, že je zde sice napsaná věta na které jsme se domluvili, ale že v celém zápisu není jediný zpětný odkaz, ani telefon, či adresa - tedy naprosto zbytečné zápisy. V podstatě jediné podle čeho by se dala společnost rozeznat je její jméno v textovém popisu. Člověk by musel sám proaktivně hledat adresu webových stránek, aby se na ně dostal a mohl třeba využít avízovaných služeb.
Další kapitola jsou PR články. Dostal jsem od tohoto autora wordový dokument, kde byly PR články ke schválení. Otevřel jsem ho tedy s tím, že se podívám na to, co autor vyplodil, a jestli je to vůbec použitelné.
Už po několika větách prvního článku, mi bylo jasné, že tohle je naprosto k ničemu. Zapnul jsem si revize, a provedl jsem opravu prvních dvou článků, nicméně jsem to brzy vzdal - zjistil jsem totiž, že použitá přídavná jména, příslovce, výrazy a přirovnání umožňovaly chápat text naprosto dvojsmyslně. Obvykle to bylo napsané tak nešťastně, že význam věty byl v podstatě přesně opačný než by logicky měl znít.
jen pár příkladů:
Primárním předpokladem společnosti je spokojenost kdejakého zákazníka.
Předloženy vám budou služby ...
Ušetříte určité kvantum finančních prostředků ...
... vzlétáte do zahraničí ...
Jednoduše si vyrazte do kanceláře ...
Od té doby, co jsem tyto dodané články a zápisy reklamoval, tak se dodavatel snaží zpochybnit "reklamaci" kvality dodaných článků a odkazů, a po dotazu zda za takovou práci vrátí zaslanou zálohu (ve výši necelých 2000Kč), začal psát něco v tom duchu, že články jsem už dostal a tedy jsem je již mohl použít, a že cituji: "za 2 roky ojeté auto přece taky nemůžu chtít vrátit peníze, za které jsem ho koupil". O tom, že kdybych takové články použil, tak se za ně musím stydět a vrhá to na společnost pro kterou web dělám a optimalizuji stín naprosto neseriózní společnosti, která je vedena nějakým studentem základní školy, o tom jsem autorovi těchto článků samozřejmě napsal.
Jako způsob kompenzace nabízí další PR články zdarma, ale trochu se obávám, že s jeho jazykovými znalostmi a způsobem psaní, je to naprosto k ničemu.
Reklamace dodání byla uplatněna ještě týž večer, kdy PR články dorazily ke kontrole.
Co byste v tomto případě navrhovali vy?
8. 4. 2013 10:22:19
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887909
OndrejDyrka
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
8. 4. 2013 10:38:46
Jmenuj ho. Tobe to penize nevrati, ale alespon ochranis dalsi potencialni obeti.
8. 4. 2013 10:38:46
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887908
radek.liberec
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
8. 4. 2013 10:53:27
ja bych ho uvedl jmenem o koho se jedna at vim komu se vyhnout a muzes to dat pravnikovy a budes v pravu ale je otazka jestli to stoji za ty nervy a cas kuly 2 tisicum........
8. 4. 2013 10:53:27
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887907
jindrak
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
8. 4. 2013 10:53:44
Předloženy vám budou služby ...
Ušetříte určité kvantum finančních prostředků ...
:D :D :D ..... Nemáš další na pobavení ?
8. 4. 2013 10:53:44
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887906
Otázka je na co ty registrace do katalogů a PR články chceš. Pokud je to jen jako potrava pro vyhledávače (jakože asi ano), tak z hlediska efektu je to úplně jedno, protože ty odkazy z katalogů mají minimální váhu ať jsou v kterékoliv kategorii a pokud ty PR články půjdou na PR weby, které víceméně nikdo nečte, tak Google stylistiku řešit nebude. Jinými slovy účel to zřejmě bude mít úplně stejný jako kdyby ty odkazy byly v relevantních kategoriích a články pěkné, tzn. minimální.
Nicméně naprosto chápu, že patrně nebyla odvedena práce, která byla nasmlouvána, takže bych na to zhotovitele upozornil s jasným výčtem chyb, kde práce nesplňuje zadání a požadoval vrácení zálohy nebo její části, příp. pohrozil medializací.
8. 4. 2013 11:02:52
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887905
update:
před chvíli dorazily PR články navíc, jako kompenzace reklamované kvality práce. Opět jsem si zapnul revize ve wordu, a opravil jsem tentokráte jen první článek. tak 85% textu bych musel změnit předtím, než bych se nestyděl takový článek někde vypublikovat.
Musím říct, že nejvíc z prvního článku mne rozesmála následující věta která je téměř v závěru - v závorkách jsem přepsal konkrétně jmenovaný předmět obchodu:
(předmět obchodu) Vám příjde nadmíru vhod, a vy budete s tímto obchodem nadmíru uspokojeni.
na to jsem mu do komentáře napsal toto:
Když se někdo uspokojí, tak to znamená že masturboval? Takže klient (xxxx - ve smyslu provede obchod) a pak si dojde domů udělat dobře masturbací?
8. 4. 2013 11:14:09
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887904
Asi bych si při výběru dodavatele jazykových služeb vybírala jen mezi těmi, kteří nepožadují zálohu předem a garantují kvalitu textu tím, že odběratel není povinen texty "koupit", když s nimi není spokojený. ;-)
Jinak u uvedeného případu bych se asi řídila "smluvní" dohodou - pokud má dílo vady, pro které je nepoužitelné, není povinností odběratele služby ji převzít (koupit), pokud se ovšem k této povinnosti smluvně nezavázal...
8. 4. 2013 11:23:35
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887903
Path
verified
rating uzivatele
8. 4. 2013 11:47:25
Napsal jindrak;934023
Předloženy vám budou služby ...
Ušetříte určité kvantum finančních prostředků ...
:D :D :D ..... Nemáš další na pobavení ?
Ja mám (namísto zadavatele dotazu). Např. TOHLE: Potřebuji pro jeden web na kterém teď dělám provést linkbuilding a sepsání nějakých PR článků, které by byly použitelné a popsaly nějakým smysluplným způsobem business kterému se věnuje daný web.
NEBO TOHLE: Do jednoho z katalogů, byl opakovaně vkládán zápis do sekce Poptávka a nikoliv Nabídka v čehož důsledku, byl takový zápis pokaždé odmítnut. E-mail používaný pro takové registrace byl ten, který je viditelný na registrovaném webu (s čímž jsem souhlasil), nicméně právě díky tomu, nemohl registrující vědět co se webu nelíbí, a proč tam odkaz stále nebyl schválen.
Inak povedané: Aký požičaj, taký vráť! ALEBO: Ako sa do lesa volá, tak sa z lesa ozýva.
Poznámka: Prípad nepoznám, usudzujem len podľa písomného prejavu zadávateľa.
8. 4. 2013 11:47:25
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887902
Adam
verified
rating uzivatele
(39 hodnocení)
8. 4. 2013 11:52:36
Kolik jsi objednával PR článků? Nemůžu si pomoct, ale vypadá to jako texty, které generuje spinner. I s tím se samozřejmě dají dělat relativně slušné texty, ale to by musel mít autor cit pro jazyk, což evidentně nemá :-) A propo, divím se, že na nabídky na publikaci článků na penalizovaných free PR webech a registraci do katalogů ještě někdo naletí. Zadej si raději poptávku na placla a vyber pár relevantních webů. Linkbuilding 2013 = kvalita a ne kvantita.
8. 4. 2013 11:52:36
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887901
Lubica:
přiznám se, že jsem neporozuměl tomu co jsi se tím postem snažila říct. Můžeš to nějak rozvést?
Co máš na mysli tím, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá?
---------- Příspěvek doplněn 08.04.2013 v 11:58 ----------
365 Solutions:
díky za tip, na placla kouknu.
článků mělo být 30
8. 4. 2013 11:55:15
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887900
Dobrý den všem chci říct, že jde stránky registrujdokatalogu.cz. Články jestli někdo chcete zašlu jsou v pořádku. Pan pořád nebyl schopen dokázat kde byly okdazy špatně zařazeny poslal mi pouze 3, které byli opraveny. Další prý údajně smazal Což se u 500 Katalogů muže stát spadne servr atd nějaké změny. Články byly dodány s chybami to má pravdu, ale ihned šli zpátky copywriterovi, aby byli napraveny. Pán ihned chtěl peníze když převzal články (nenapsal ten samý den) Kdyby tady uvedl jak semnou jednal tak by jste pochopili vše. Pokaždé jsem mu vysvětlovat, že vše napravím a dostal jako kompenzaci dalších 10 článků. Byl jsem ochoten sním stále jednat, ale bohužel z jeho strany to je horší. Celo dobu je arogantní a vůbec nedokaže pochopit určitě faktory, které se snažím vyřešit.
8. 4. 2013 12:46:41
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887899
OK, tak já to jdu slepit do dokumentu včetně všech obrázků a dalších textů mailové komunikace, ať může zbytek webtrhu posoudit míru arogance, a výmluvy pana Zapletala (Gony). Součástí budou i ty PR články, třeba mu někdo poradí jak správně nastavit Spinner.
8. 4. 2013 12:58:28
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887898
saja
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
8. 4. 2013 12:58:42
Napsal Gony;934080
Dobrý den všem chci říct, že jde stránky registrujdokatalogu.cz. Články jestli někdo chcete zašlu jsou v pořádku. Pan pořád nebyl schopen dokázat kde byly okdazy špatně zařazeny poslal mi pouze 3, které byli opraveny. Další prý údajně smazal Což se u 500 Katalogů muže stát spadne servr atd nějaké změny. Články byly dodány s chybami to má pravdu, ale ihned šli zpátky copywriterovi, aby byli napraveny. Pán ihned chtěl peníze když převzal články (nenapsal ten samý den) Kdyby tady uvedl jak semnou jednal tak by jste pochopili vše. Pokaždé jsem mu vysvětlovat, že vše napravím a dostal jako kompenzaci dalších 10 článků. Byl jsem ochoten sním stále jednat, ale bohužel z jeho strany to je horší. Celo dobu je arogantní a vůbec nedokaže pochopit určitě faktory, které se snažím vyřešit.
Nemohl byste sem nějaký článek dát? Nějak si nedokáži představit, že vy byste byl schopen zhodnotit, zda je článek v pořádku nebo ne.
8. 4. 2013 12:58:42
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887897
Jirka
verified
rating uzivatele
(74 hodnocení)
8. 4. 2013 13:07:40
Pan pořád nebyl schopen dokázat kde byly okdazy špatně zařazeny poslal mi pouze 3, které byli opraveny ..... jak semnou ... nedokaže pochopit určitě faktory...
Nějak nedokážu pochopit, jak se někdo s takovou češtinou může zabývat prodejem PR článků... a to jsem přešel fakt, že slovosled většiny vět by rozesmála nejednoho češtináře
RE na poznámku dole : jestli musíte při psaní věty 'pracovat' aby dávala smysl, tak to možná zapracujte na změně předmětu Vašeho podnikání
8. 4. 2013 13:07:40
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887896
Podívejte se nebudu řešit češtinu na komentářich mám jiné práce než pracovat na gramatice u fora.
8. 4. 2013 13:09:37
https://webtrh.cz/diskuse/jak-vyresit-obchod-s-nekym-kdo-svou-praci-odvedl-tak-ze-je-naprosto-nepouzitelna/#reply887895
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit