Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Informatika na VŠE

Nefer
verified
rating uzivatele
7. 3. 2013 12:34:22
Zdravím, uvažuji o studiu informatiky na VŠE. Zajímalo by mě to, jaký je obsah předmětů, které se týkají přímo práce s počítači - kromě programování si nedokážu představit, co přesně bych tam studovala. A také bych ráda věděla, kolik hodin týdně bych ve škole musela být - nějaký přibližný rozvrh, chci vědět, jestli se budu vracet domů nějak rozumně nebo nebudu mít žádný volný čas... Takže prosím někoho, kdo tento obor studuje nebo studoval, jestli by mi k tomu mohl něco říct :)
7. 3. 2013 12:34:22
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874913
bulanci
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
7. 3. 2013 12:41:00
Obor nestuduji, ale krátce: V bakaláři tě čeká mnoho ekonomických předmětů (ekonomie, management, cizí jazyk, základní matika, statistika apod..), podívej se ale na jejich stránky, přece tam úplně všechno...včetně doporučeného plánu, předmětů, hodinové dotace předmětů atd...http://fis.vse.cz/wp-content/uploads/2008/05/Informatika_bc_20122013_opr.pdf
7. 3. 2013 12:41:00
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874912
Dworza
verified
rating uzivatele
7. 3. 2013 12:51:13
...informatika na VSE...jako porad to je lepsi nez informatika na soukromy vejsce nebo na zemedlce, ale rovnou se priprav na to, ze si z tebe budou lidi z CVUTu, MFF, MUNI, VUT a dalsich skol utahovat...a docela pravem ;)
7. 3. 2013 12:51:13
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874911
David Musil
verified
rating uzivatele
(68 hodnocení)
7. 3. 2013 13:13:24
Jako student ČVUT FEL skutečně žasnu nad obsahem výuky na VŠE a ČZU - fakt je to nesrovnatelný. Informatika na VŠE fakt je seskupení ekonomických předmětů a k tomu ti přidají základy Javy, nějaký objektový modelování a návrhy a struktury databází. Tohle asi za 4 semestry. To všechno jsem měl na FELu za dva semestry a mnohem více do hloubky.
Ale nezaujatě, bc nebo ing papír je stejnej. V oblasti IT jde spíše firmám o to, co umíš a jaký máš znalosti než o to, jestli máš papír z FELu nebo ČZU. Upřímně jsem na FELu a do toho podnikám a téměř vrcholově sportuji. A s tímhle se občas nevyspím... ale zase vím, že i kdyby mě vyhodili z FELu v druháku, umím toho v IT oborech víc než lidi s bc papírem z jiným škol.
7. 3. 2013 13:13:24
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874910
OndrejDyrka
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
7. 3. 2013 13:13:48
Mam bakalare z FFU. Bakalar je pomerne trivialni, mas velkou svobodu v rozvrhu i studovanych predmetech. Potvrzuji hodne obecnejsich predmetu, diky studentskemu informacnimu portalu vseborec usetris opravdu hodne casu – bezne jsem skladal predmety za desetinu uvedene casove dotace a chodil jenom na cviceni.
7. 3. 2013 13:13:48
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874909
Informatika na VŠE skvěle propojuje byznys a IT o to v IT službách do budoucna půjde. Lidé z ČVUT, VUT, MUNI jsou sice skvělí programátoři, ale nemají potřebný nadhled, který nabízí právě studium VŠE. Člověk, který úspěšně vystudoval ČVUT, jde většinou programovat. Člověk, který úspěšně vystudoval VŠE, jde většinou rozdělovat práci skupině programátorů :))
Moje rada zní, pokud chceš programovat, nechoď na VŠE, na to jsou lepší školy, viz výše. Na VŠE se naučíš povinně základy Javy, volitelně PHP a dot NET. Nic víc.
Pokud ale nechceš být přímo programátor, ale specialista na nějaký dílčí obor IT např.:
Informatika - Marketing, Prodej
Informatika - Management
Informatika - Finance (banky, pojištovny,..)
Informatika - Právo, Veřejná správa
Informatika - Statistika
tak jdi rozhodně na VŠE. Začátek bakaláře nic moc. Je třeba se tím prokousat, ale pak se začnou objevovat stále lepší předměty. Úvodnímu tvrzení o úspěšně vystudovaných studentech také odpovídá fakt o průměrných platech:
Absolventi informatiky VŠE mají průměrný plat po 4 letech praxe více než 55.000, což je podstatně více, než průměrné platy po vystudování jiných Informatik.
7. 3. 2013 14:59:54
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874908
David Musil
verified
rating uzivatele
(68 hodnocení)
7. 3. 2013 16:10:40
@ Talmer
Máš ve většině případů pravdu, ale s tím rozdělováním práce programátorům myslím trošku srážíš absolventy ČVUT do role, že jsou to jen "programovací stoje". Nevím, jaké máš zkušenosti a fakta ty, ale já vím, že zrovna tři moji kamarádi jsou absolventy ČVUT a tu práci právě rozdělují oni. Z toho důvodu, že lidé z VŠE, kteří se tam přišli ucházet o místo nemohou většinou (říkám většinou, rozhodně to neplatí vždy) ani programovat natož rozdělovat práci, protože nemají takové znalosti.
Nehledě na to, že i na ČVUT máš dneska obor jako Manažerská informatika, apod :-)
Ale třeba je to jen náhoda u těchto lidí, třeba znáš jiné případy.
7. 3. 2013 16:10:40
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874907
Dworza
verified
rating uzivatele
7. 3. 2013 16:25:21
Napsal Talmer;919763
Informatika na VŠE skvěle propojuje byznys a IT o to v IT službách do budoucna půjde. Lidé z ČVUT, VUT, MUNI jsou sice skvělí programátoři, ale nemají potřebný nadhled, který nabízí právě studium VŠE. Člověk, který úspěšně vystudoval ČVUT, jde většinou programovat. Člověk, který úspěšně vystudoval VŠE, jde většinou rozdělovat práci skupině programátorů :))
Tohle je vic nez usmevny :) Uz sem pracoval v nekolika korporacich v IT sluzbach a nikdy sem nenarazil na cloveka z VSE, kterej by rozdeloval praci lidem z IT ;) Vsichni manageri a projektaci, na ktery sem narazil, si prosli postupnym vyvojem, nez se na tu pozici dostali a predstava, ze clovek, co vyleze ze skoly pujde komandovat team analytiku, programatoru, bmp specialistu, architektu a ja nevim koho jeste a bude jim rikat, jak maji svoji praci delat, je vazne smesna...
Z tech specializaci, co si vypsal, mi jediny, kde by mohl clovek z VSE bejt lepsi, prijde jen marketing a pravo - nicmene treba na CVUT krom zakladnich kurzu marketingu a prava v IT sou i rozsirujici, kde si muzes tyhle znalosti prohloubit. O managementu sem se rozepsal vyse, na praci na pozici IT v bance rozhodne nepotrebujes mit vystudovanou VSE (na co proboha?! stejnak dostavas zadani projektu od businessu, kterej vi o IT burt) a vzhledem k tomu, ze sem lidi na VSE statistiku doucoval a videl sem sylabus, tak muzu s klidnym srdcem rict to, ze se tam probere asi tak 1/5 toho, co na MatFyzu a treba pulka toho co na CVUT a to si ani nemusis brat zamereni na statistiku, takze pokud bych potreboval statistika, tak bych rozhodne nesahnul po nekom z VSE.
Ad penize - cekat na takovejhle mesicni plat 4 roky? To je mozna duvod, proc nejit na VSE, ale prave treba na CVUT nebo UK :)
Proste sorry, ale informatika na VSE ne... At si tam klidne placaj ekonomii, mezinarodni vztahy a ja nevim co jeste, ale rozhodne nikdo nemuze rict, ze by se VSE mohlo radit mezi cesky vejsky produkujici top lidi z IT.
7. 3. 2013 16:25:21
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874906
Registrace
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
7. 3. 2013 16:33:26
Logicky - kdo chce bejt programátor, nebo správce sítě, tak půjde třeba na ČVUT. Kdo chce s IT obchodovat, tak půjde třeba na VŠE.
Poměřovat si (tady) kdo je víc "IT" je směšný :-)
7. 3. 2013 16:33:26
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874905
Dworza
verified
rating uzivatele
7. 3. 2013 16:39:59
Napsal Registrace;919825
Logicky - kdo chce bejt programátor, nebo správce sítě, tak půjde třeba na ČVUT. Kdo chce s IT obchodovat, tak půjde třeba na VŠE.
Poměřovat si (tady) kdo je víc "IT" je směšný :-)
Smesny je tvrzeni, ze clovek z VSE bude rozdelovat praci lidem z CVUT, MUNI, UK, whatever... IT z VSE muze bejt treba dobrej marketak v IT, mit prehled v IT pravu, ale proste nidky to nebude ajtak :) Imho je idealni spojeni klasickych ajtaku a prave lidi z VSE do teamu, ktery dokazou fungovat... o to se treba na VSE snazi BizIt a je to prima myslenka, protoze mam treba spoustu kamaradu z MatFyzu, ale sou to tak trochu asocialni podivini, ktery si sice dokazou za par vikendu vyrobit vlastni linuxovy distro a naprogramovat skoro cokoliv, nicmene je ani nenapadne svuj mozek prodavat, a kdyz je k tomu nikdo nedokope, tak stravi zbytek zivota v akademicky sfere...coz je trochu skoda :)
7. 3. 2013 16:39:59
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874904
@ musil.david
Berte to jako nadsázku, která reaguje na první příspěvek Dworza. Tedy kromě toho faktu o platech, který se dočteš v několika studiích, ale i v médiích.
Ostatní informatiky jsou prostě zaměřeny více technicky, VŠE spíše na byznys.
To jestli někdo má znalosti nebo nemá, jestli je ve finále úspěšný nebo není je značně subjektivní a vůbec bych to sem nepletl.
Objektivně můžeme posuzovat pouze podle toho platu. A ten jasně hovoří pro VŠE.
@ Dworza
Najděte si prosím nějakou studii, která srovnává průměrné platy absolventů jednotlivých IT fakult (čerstvých, ale i po letech praxe) a budete se divit. FIS VŠE je vždy na prvním místě :D
Jestli jste vy konkrétně nadprůměrná výjimka je vcelku jedno. Stejně tak u lidí co vyjdou z VŠE, jsou takové výjimky. Někdo bere 20, někdo 300.
7. 3. 2013 16:49:14
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874903
Registrace
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
7. 3. 2013 16:53:44
Napsal Dworza;919828
Smesny je tvrzeni, ze clovek z VSE bude rozdelovat praci lidem z CVUT, MUNI, UK, whatever... IT z VSE muze bejt treba dobrej marketak v IT, mit prehled v IT pravu, ale proste nidky to nebude ajtak :) Imho je idealni spojeni klasickych ajtaku a prave lidi z VSE do teamu, ktery dokazou fungovat... o to se treba na VSE snazi BizIt a je to prima myslenka, protoze mam treba spoustu kamaradu z MatFyzu, ale sou to tak trochu asocialni podivini, ktery si sice dokazou za par vikendu vyrobit vlastni linuxovy distro a naprogramovat skoro cokoliv, nicmene je ani nenapadne svuj mozek prodavat, a kdyz je k tomu nikdo nedokope, tak stravi zbytek zivota v akademicky sfere...coz je trochu skoda :)
Je to samozřejmě směšné když se to řekne takto jednoduše. Nicméně jakžtakž realitu to přesto obsahuje.
Dobře to řekl nedávno kdosi ze Skype v tomhle rozhovoru:
Češi jsou techničtí, hloubaví, dostanou problém a vyřeší problém. Vyřeší ho pořádně, často vyřeší i problém, který neměli řešit. Nebo si najdou úplně jiný problém k řešení. A pokud se toto zkombinuje například třeba s Američanem, který to umí odprezentovat a prodat, umí si zjistit, co chce uživatel, tak vzniká perfektní synergie. Americký produktový manažer řekne, co se má udělat a čeští inženýři to udělají. Nevznikají žádné třecí plochy.
Zdroj: http://technet.idnes.cz/rozhovor-cesky-skype-0tn-/sw_internet.aspx?c=A130219_150941_sw_internet_pka
Průměrnej programátor je spíš intovert, až by se řeklo občas i "asocialni podivin" jak píšeš (nelze brát jako pravidlo), hodně z nich prostě neaspiruje na to prodat svůj produkt, vést tým,.... A tady pak nastupují řekněme ti méně introvertní lidé z VŠE, kteří na toto aspirují - prodej, prezentace, k čemuž se váže i vedení (spíš nepřímé vedení, on si řekne že by chtěl tohle, pak do dostane teprve člověk co vede programátory, řekněme senior programátor a ten pak programátory zaúkoluje). Samozřejmě to není pravidlo a člověk který vede tým musí mít v prvé řadě zkušenosti, těžko absolvent po škole půjde a bude úkolovat programátory.
7. 3. 2013 16:53:44
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874902
Dworza
verified
rating uzivatele
7. 3. 2013 17:06:14
Napsal Talmer;919831
@ musil.david
Jestli jste vy konkrétně nadprůměrná výjimka je vcelku jedno. Stejně tak u lidí co vyjdou z VŠE, jsou takové výjimky. Někdo bere 20, někdo 300.
Ani mi tak neslo o plat, jako o Vase tvrzeni o rozdelovani prace. Pokud bysme pomerovali skutecne podle platu, tak VSE nejspise povede, ale je to asi dost zavadejici.
Hlavni problem lidi z technicky zalozenych fakult je ten, ze neumi vystupovat, mluvit a celkove se prezentovat. V tom maji myslim absolventi z VSE znacnou vyhodu..precijenom, kdyz prijde na pohovor matfyzak a vysoukate z nej jen nejakou programatorskou hatmatilku, ktery slecna na HR ani business ani za mak nerozumi, tak to neni zrovna idealni. Mno a taky samozrejme zalezi na zamereni. Na CVUTu muzou mzdovej prumer absolventu docela srazet obory zamereny na sitarinu a HW, kde jsou platy o dost nizsi nez v oblasti vyvoje SW a vedeni projektu. A treba na MFF je spis problem ten, ze ty lidi ani nejsou nijak ambiciozni a moc se do prace nehrnou.. a koneckoncu asi kazdej mame nejakyho znamyho, kterej se na skolu vybodnul uplne, ale protoze ma na to hlavu z je pracovitej, tak nema problem si vydelat 100k. Takze plat asi neni uplne idealni ukazatel kvality vzdelani, nicmene uznavam, ze je to asi jeden z mala meritelnych faktoru.
Jak rikam - dle mne je absolvent IT oboru na VSE idealni marketak v IT firme..proste clovek, co umi vystupovat, jednat s klientem a uzavirat smlouvy...Ale pri predstave, ze by takovej clovek mel vest nejakej team, se mi jezi chlupy na zadech a ani nikde v praxi sem to zatim nezazil...ale mozna sem mel jen smulu na absolventy VSE, co sem zatim poznal :]
---------- Příspěvek doplněn 07.03.2013 v 17:10 ----------
Napsal Registrace;919833
Je to samozřejmě směšné když se to řekne takto jednoduše. Nicméně jakžtakž realitu to přesto obsahuje.
Dobře to řekl nedávno kdosi ze Skype v tomhle rozhovoru...
Ten rozhovor znam...A myslim, ze tim, co jsem napsal nize, se v podstate nazorove shodujeme...Ja se jen celou dobu snazim brojit proti tomu, ze absolvent VSE je dobrej ajtak...je fajn, ze existujou lidi s hlubsim ekonomickym vzedelanim, ktery vi i neco vic o IT, nez jen to, jak si precist maily. Ale proste mam takovej pocit, ze ta informatika v nazvu je trochu zavadejici :)
7. 3. 2013 17:06:14
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874901
Napsal Dworza;919837
Ani mi tak neslo o plat, jako o Vase tvrzeni o rozdelovani prace. Pokud bysme pomerovali skutecne podle platu, tak VSE nejspise povede, ale je to asi dost zavadejici.
Psal jste třeba příklad s bankou, jak dostáváte zadání od byznysu. No a to je přesně jedno z míst, kde najde uplatnění člověk z VŠE. Někdo kdo zná potřeby byznysu a zároveň ví, co může čekat od IT.
Není to jen markeťák v IT firmě. Je to prostředník, mezi byznysem a IT v jakékoliv firmě.
7. 3. 2013 17:15:05
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874900
Dworza
verified
rating uzivatele
7. 3. 2013 17:18:58
Napsal Talmer;919841
...No a to je přesně jedno z míst, kde najde uplatnění člověk z VŠE. Někdo kdo zná potřeby byznysu a zároveň ví, co může čekat od IT.....
Tak bud u nas v bance na businessu nesedi absolventi informatiky na VSE nebo je to vazne bida ;)
edit: jen vysvetlim, na co jsem se snazil narazet tohle poznamkou, ikdyz uz je to docela OT - busniess prijde s tim, ze by se mu libilo mit nejakej nastroj, kterej by delal to a to, pripadne dodat do stavajici aplikace novou funkcionalitu...kdyz to je nejak realizovatelny, tak se da vetsinou dohodnout na nejaky podobe aplikace, ale jakmile se narazi na problem, tak si clovek musi vybehat kolecko pres x lidi, ktery o IT vubec nic nevi a vsem jim musi vysvetlit, proc zrovna tohle nejde...ikdyz oni samozrejme netusi, o cem je rec...ale tohle je asi s kazdym klientem a je jedno, jestli je to nekdo, kdo sedi na centrale spolecnosti nebo nekdo, komu clovek programuje treba webovky a zna ho jen pres skype :)
...myslim, ze se asi nazorove neshodneme, protoze ja mam s absolventama informatiky z VSE prevazne negativni zkusenosti, zatimco u Vas to vypada, ze VSE je Vase alma, takze bysme tu mohli po sobe hazet argumentama do noci... #konec flame :)
7. 3. 2013 17:18:58
https://webtrh.cz/diskuse/informatika-na-vse/#reply874899
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit