Kupte si prémiovou propagaci a toto místo bude vaše.
Stránka 3 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Zobrazují se odpovědi 61 až 90 z 119

Pití čaje

  1. Citace Původně odeslal Aleš Jiříček Zobrazit příspěvek
    prestavam s tebou komunikovat, chytremu napovez, hloupeho kopni :)
    Hm. www.plhb.cz/content/poruchy-osobnosti

  2. Co se právě děje na Webtrhu?
  3. Citace Původně odeslal petrx Zobrazit příspěvek
    copak, chces mi tim ukazat ze mas nejakou poruchu a mam se k tobe chovat obezretneji? :) neni problem...

  4. Nereste tu cukry kdyz tema sou caje .. :D

    Mimochodem Ales Jiricek vi naprosto vsechno.Kdyz zadate vyhledavany vyraz do google tak to on dodava ty vysledky vyhledavani.

  5. Citace Původně odeslal Ryuji Zobrazit příspěvek
    Mám pocit, že u OXALISu bylo 1 polévková lžíce na 1,5dcl vody, takže to asi tak sedí na dvě lžičky. Nezapomeňte ale, že japonský človíček si prostě udělá čaj, ne obarvenou vodu, oni to asi řeší tak, že hledají množství čaje na poměr vody, aby maximálně vynikla chuť.
    Na Oxalisu operují s čajovými lžičkami, navíc při teplotě 90°C, což je moc.

  6. Citace Původně odeslal CorteZz Zobrazit příspěvek
    Mimochodem Ales Jiricek vi naprosto vsechno.Kdyz zadate vyhledavany vyraz do google tak to on dodava ty vysledky vyhledavani.
    :) ale notak, spousta veci o kterych tu an foru mluvim sou uplne zakladni znalosti, dohledatelne kdekoliv, staci se trochu zajimat (a ja se velmi rad zajimam o spousty temat), je tezka skoda, ze lide pri diskusich na internetu catso pouze diskutuji... Kdyby diskutovali a zaroven si hledali informace alespon an googlu aby nekecali kraviny, to by bylo :)

  7. Citace Původně odeslal Slanecek Zobrazit příspěvek
    Na Oxalisu operují s čajovými lžičkami, navíc při teplotě 90°C, což je moc.
    90°C? Néé, třeba Sencha Satsuma (Japonsko) mám na nálepce napsáno 70°C. 90°C to je u zeleného ještě japonského čaje skoro na vylití.

  8. Přesně Senchu Satsumu mám taky a fakt tam je 90, viz odkaz.

  9. piju, černý. Ráno a den si bez něj nedokážu představit. Jenže to není sypaný ale Černý Čaj Clever, 100 kulatých sáčku za 19,90,- z Billy. Sestra mi dávala ochutnávat nějaké kvalitní černé čaje ale upřímně v tom nevidím moc rozdíl nebo vlastně ano, jenže tenhle mi prostě chutná nejvíc.

  10. Objednávali jste si někdo čaj z Teavivre.com? Vypadají docela solidně, navíc poštovné zdarma.

  11. Čaj většinou jenom, když odpočívám v čajovně, ale hodně mi chutná čínský Pu-Erh, který si kupuju (odsud - http://www.oxalis.cz/pu-erh-zeleny-40-g/d-71840/) i domů.

  12. Jop som caje velmi oblubujem :)
    Doobeda vacsinou Puerh cierny alebo zeleny zalezi naco mam chut .
    Poobede zelene cajov momentalne Japonske .
    Neskore poobede uz len biele caje, ktore nemaju tak povzbudive ucinky.

  13. U mě vede bílý čaj Fuding Pai Mu Tan, pak zelený z Vietnamu a nepohrdnu ani květem ibišku s medem (což ale není čaj no )).

  14. nejoblíbenější mám asi fialový puerh (dá se sehnat v Telečské čajovně čas od času), pak first flashové darjelingy - ty je potřeba mít čerstvé, osvěčila se čajovna v českých Buděovicích "čajový ateliér" (mají i obchůdek naproti).. na zimní večery je super masala, kterou podle mě nejlepší dělají v Jihlavě - hlavně pro minimální obsah vody a hodně mléka... sem tam si dám nějakou klasiku jako železnou královnu, nebo dračí studnu, ale poslední co mě opravdu mile překvapilo je aktuální gaba, co se dostala do čech - je to opravdu příjemný lehký čaj.... joo a teď tu ještě leží peletky, což je téměř nezabitelný puehrák :)

  15. Mně velmi chutná bílý čaj s kořením, mají ho většinou v čajovnách. Poslední dobou hodně piju celkem obyčejný Green Tropics (http://www.gresik.cz/nase-vyrobky/ca...n-tropics.html)

  16. Už jsem to psal do jednoho příspěvku, tak to sem jen vložím :)

    Citace Původně odeslal Radek Hrnčíř
    Čaje ve většině případech sypané.

    Když piji s přítelkyní nebo s kolegy (často v čajovně), tak je to většinou něco jemnějšího, jako zelené ovoněné čaje - libovonné květy nebo jasmínový čaj. Sám dám raději přednost silnějším čajům, hlavně červeným - např. zlaté jehly. Občas bodne zdravíčko nebo mléčný oolong. Také nesmím zapomenout na Tuarég (myslím, že se to ofiko jmenuje písečná duna nebo tak nějak), ale to taky jenom sám, přítelkyni tam vadí ta chuť máty.

    Samozřejmě k dobrému čaji nesmí chybět dobrá šíša - bezkonkurenčně nebulla pipes (cena: 15 000 Kč, váha: 14 kilo, popis: nejlepší šíša, jakou si můžete pořídit)

  17. Teplotu nemerim, jen nechavam odstat a odhaduju a podle chuti pristi varku nechavam odlezet dele/kratsi dobu (piju zeleny caje). Ale zajima me zda teplotu merite az po zaliti/preliti. Pripadne o kolik se da pri prelevani zchladit. Teplomer mam akorat jako cidlo u multimetru, ale po x letech piti caje jsem se nedostal k tomu si teploty premerit...

  18. Já si koupil rychlovarnou konvici, kde si nastavíš i 80°C pro zelený čaj, takže teplota je vyřešená. Spíš mám problém s délkou luhování. Ikdyž chuťově mi to vždycky vychází líp, když to nechám 2x déle než se doporučuje.

  19. Vzdycky jsem si myslel, ze by voda mela bejt prevarena. Co se tyce "sily" chuti caje, tak urcite doporucuju spis nasypat vice caje nez louhovat delsi dobu. V posledni dobe si obcas caj zvazim (dle navodu cca 6 - 8 g na 0,5l) a pak uz to sypu od oka. Kolik vazi lzicka caje jsem nezkousel, zalezi na caji (gunpowder vs. show mee apod.), bez vahy mozna zkusit vysypat celej pytel a rozdelit ho na stejny casti. Kazdopadne si naopak obcas rikam, ze na zelenej caj to mam dost tmavy (mozna bych mohl louhovat kratsi dobu). Prvni nalev samozrejme zalejvam chlanejsi vodou a louhuju kratsi dobu nez ty dalsi (zeleny caje vetsinou dle nalady od 1,5 - 2 do 3 minut).

    Jinak k mym dlouhodobe nejoblibenejsim patri jednoznacne Lung Ching...

  20. Voda by se měla určitě převařovat - potvrdilo mi to i pár čajovníků.

  21. s tim prevarenim vody to nema prakticky zadny realny zaklad, vetsina vysvetleni co jsem cetl je z hlediska chemickeho uplne nesmyslna, ale je pravda, ze neexistuje cajovna ci cajovy znalec co by vodu neprevaril a pak radeji nenechal pet minut odstat a zchladnout - nemyslim si ale ze ej to pro jakykoliv jiny duvod nezli tradice :)

  22. Momentalne nechavam zeleny caj japonsku senchu a kabuse luhovat prvy zalev okolo 45 sec .
    Doteraz sa mi to stale podarilo preluhovat ked som to nechaval nad 1 min a to vodu mam ochladenu dost :)
    Na japonske caje treba ist s maximalnym citom :)

  23. Vodu vždycky převařuji. Ono mě to vlastně nijak nebrzdí, protože ji nejdřív naliju do konvičky, aby se konev ohřála, potom do hrnku, aby voda zchladla. Čekám cca minutu a pak zalévám lístky. O žádné velké zdržení nejde. Jak dávkujete senchu? Já tím „vystelu“ celou kyushu a luhuji 45 vteřin při 65 °C.

  24. Bylinky, bylinky, bylinky. :)
    V podstatě pořád zalévám nějaké bylinky mixnuté se sypaným černým čajem...
    Vodu určitě převařit. Ani nevím proč, ale je to vyzkoušené - Čaj zalitý nepřevařenou vodou bych nepil.

  25. Jeste me napada otazka kolik toho zelenyho caje vypijete za den? Vcera jsem zvladnul kolem 2,5l (2 x 3 0,5 l nalevy cinskyho zelenyho)...

  26. Denně už několik let taky dávám 2.5 - 3l různých zelených čajů. Ale vždycky v BIO kvalitě.

  27. Hmm, jste borci. :)))))))
    Já si dám do rychlovarky vodu, hned jak to má kilo, tak do toho hodím jeden Pickwick z Globusu a nechám to louhovat. Protože na to většinou zapomenu, tak to vyndám po 30 minutách a protože je to už vlahé, dám to na ex. Jo a občas k tomu zakousnu Miňonku.

    Ale vcelku mi to chutná. :D

  28. Citace Původně odeslal Slanecek Zobrazit příspěvek
    Chutná někomu matcha?
    A jakou má vlastně matcha chuť?

    Byla mi dnes doporučena, našel jsem si dodavatele:
    http://www.salviaparadise.cz/matcha-...tml?baleni=200
    a popis zní lákavě:


    Matcha obsahuje největší množství antioxidantů, doposud naměřené v potravinách.

    Přípravy čaje matcha začínají několik týdnů před sklizní, kdy se čajové keře zakrývají plachtou a zatemňují. Následkem nedostatku slunečního záření listy tmavnou a produkují tmavší odstín zelené. Právě v této době vzniká největší obsah aminokyselin a antioxidantů. Čaj se díky aminokyselinám stává sladší. Nejlepší čajové lístky jsou při sklizni vybírány ručně a zpracovávají se v pěti krocích – páření – sušení – třídění – mletí na žulových kamenech.. Před mletím jsou z čaje odstraněny všechny žilky, samotné mletí na nejemnější prach probíhá tempem 40g za hodinu. Dojde tak k dokonalému rozrušení membrán buněk v čaji a tím maximální vstřebatelnosti aminokyselin a antioxidantů. Z čaje neuniknou žádné látky tak jako při nálevu, jelikož konzumujeme pěnu i s čajovými lístky.

    Popíjení čaje matcha vnáší energii pro tělo i mysl. Narozdíl od ostatních čajů má matcha díky zatemňování vedle kofeinu i vysoký obsah teofylinu, který prodlužuje stimulační účinek až na 6 hodin. Vzhledem k obsahovým L-theaninových aminokyselinám doplňuje energii, tudíž kofein po odeznění účinku nevyčerpává, tak jako u kávy.

    Matcha má výbornou sladce smetanovou naturální chuť, z které je cítit příroda japonských svahů.Díky přípravě pouze do misky a úplnému rozpuštění čajového listu, vydrží i malá váha čaje velmi dlouho.

    Příprava: Matcha má svůj zcela specifický typ přípravy. Připravuje se pouze do misky – ČAVAN, do které vložíme dvě až 3 vrchovaté bambusové lžičky – ČAŠAKU. Zalejeme vodou o teplotě max. 75 °C a našleháme bambusovou metličkou – ČASEN do nefritové pěny. Pěna po chviličce zhouste díky nabobtnání membrán čajového listu a matcha je připravena k podávání.

    V domácích podmínkách a bez propriet se čaj připraví v širokém hrnečku, přidáním 100ml 75 °C vody a našleháním malou kvedlačkou.
    Ale jak dosáhnout bez termostatu vodu o teplotě 75°C?

    Napadá mě jedině vzít část vody po převaření (tj. přesně 100°C) a smíchat ji s vodou o teplotě místnosti (řekněme 22°C, možno změřit teploměrem v místnosti)

    Množství dle vzorce

    V100 == ((T*V) - (Tm*V))/(T100 - Tm)

    kde

    V ... celkový objem vody

    V100 ... objem vody o teplotě varu (objem vody o teplotě místnosti činí V - V100)

    T ... teplota, které chceme dosáhnout (tj. 75°C)

    Tm ... teplota místnosti

    T100 ... teplota varu (tj. 100°C)

  29. To už je hotová alchymie. Možná by bylo snadnější si jednou půjčit teploměr, uvařit v konvici určité množství vody a pak změřit za jak dlouho voda vychladne na 75 stupňů. Nemůže to trvat dlouho.

  30. teplomer stoji 300 tak ho kup a budes mit pokoj

  31. no není to tak hrozný, prostě tu vodu nenaleješ horkou, ale pouzžiješ chladítko.. nicméně matcha podle mě rozhodně není čaj pro začátečníka.. můj osobní názor je, že chuťově je to extrémní verze senchy..

Hostujeme u Server powered by TELE3