logo
07.01.2013 13:35
61
Původně odeslal petrx
copak, chces mi tim ukazat ze mas nejakou poruchu a mam se k tobe chovat obezretneji? :) neni problem...
07.01.2013 14:24
62
Nereste tu cukry kdyz tema sou caje .. :D

Mimochodem Ales Jiricek vi naprosto vsechno.Kdyz zadate vyhledavany vyraz do google tak to on dodava ty vysledky vyhledavani.
07.01.2013 20:45
63
Původně odeslal Ryuji
Mám pocit, že u OXALISu bylo 1 polévková lžíce na 1,5dcl vody, takže to asi tak sedí na dvě lžičky. Nezapomeňte ale, že japonský človíček si prostě udělá čaj, ne obarvenou vodu, oni to asi řeší tak, že hledají množství čaje na poměr vody, aby maximálně vynikla chuť.
Na Oxalisu operují s čajovými lžičkami, navíc při teplotě 90°C, což je moc.
07.01.2013 20:48
64
Původně odeslal CorteZz
Mimochodem Ales Jiricek vi naprosto vsechno.Kdyz zadate vyhledavany vyraz do google tak to on dodava ty vysledky vyhledavani.
:) ale notak, spousta veci o kterych tu an foru mluvim sou uplne zakladni znalosti, dohledatelne kdekoliv, staci se trochu zajimat (a ja se velmi rad zajimam o spousty temat), je tezka skoda, ze lide pri diskusich na internetu catso pouze diskutuji... Kdyby diskutovali a zaroven si hledali informace alespon an googlu aby nekecali kraviny, to by bylo :)
07.01.2013 21:28
65
Původně odeslal Slanecek
Na Oxalisu operují s čajovými lžičkami, navíc při teplotě 90°C, což je moc.
90°C? Néé, třeba Sencha Satsuma (Japonsko) mám na nálepce napsáno 70°C. 90°C to je u zeleného ještě japonského čaje skoro na vylití.
07.01.2013 22:00
66
Přesně Senchu Satsumu mám taky a fakt tam je 90, viz odkaz.
08.01.2013 09:36
67
piju, černý. Ráno a den si bez něj nedokážu představit. Jenže to není sypaný ale Černý Čaj Clever, 100 kulatých sáčku za 19,90,- z Billy. Sestra mi dávala ochutnávat nějaké kvalitní černé čaje ale upřímně v tom nevidím moc rozdíl nebo vlastně ano, jenže tenhle mi prostě chutná nejvíc.
08.01.2013 22:44
68
Objednávali jste si někdo čaj z Teavivre.com? Vypadají docela solidně, navíc poštovné zdarma.
08.01.2013 22:47
69
Čaj většinou jenom, když odpočívám v čajovně, ale hodně mi chutná čínský Pu-Erh, který si kupuju (odsud - http://www.oxalis.cz/pu-erh-zeleny-40-g/d-71840/) i domů.
09.01.2013 19:11
70
Jop som caje velmi oblubujem :)
Doobeda vacsinou Puerh cierny alebo zeleny zalezi naco mam chut .
Poobede zelene cajov momentalne Japonske .
Neskore poobede uz len biele caje, ktore nemaju tak povzbudive ucinky.
09.01.2013 19:46
71
U mě vede bílý čaj Fuding Pai Mu Tan, pak zelený z Vietnamu a nepohrdnu ani květem ibišku s medem (což ale není čaj no )).
09.01.2013 20:15
72
nejoblíbenější mám asi fialový puerh (dá se sehnat v Telečské čajovně čas od času), pak first flashové darjelingy - ty je potřeba mít čerstvé, osvěčila se čajovna v českých Buděovicích "čajový ateliér" (mají i obchůdek naproti).. na zimní večery je super masala, kterou podle mě nejlepší dělají v Jihlavě - hlavně pro minimální obsah vody a hodně mléka... sem tam si dám nějakou klasiku jako železnou královnu, nebo dračí studnu, ale poslední co mě opravdu mile překvapilo je aktuální gaba, co se dostala do čech - je to opravdu příjemný lehký čaj.... joo a teď tu ještě leží peletky, což je téměř nezabitelný puehrák :)
10.01.2013 22:32
73
Mně velmi chutná bílý čaj s kořením, mají ho většinou v čajovnách. Poslední dobou hodně piju celkem obyčejný Green Tropics (http://www.gresik.cz/nase-vyrobky/ca...n-tropics.html)
11.01.2013 00:16
74
Už jsem to psal do jednoho příspěvku, tak to sem jen vložím :)

Původně odeslal Radek Hrnčíř
Čaje ve většině případech sypané.

Když piji s přítelkyní nebo s kolegy (často v čajovně), tak je to většinou něco jemnějšího, jako zelené ovoněné čaje - libovonné květy nebo jasmínový čaj. Sám dám raději přednost silnějším čajům, hlavně červeným - např. zlaté jehly. Občas bodne zdravíčko nebo mléčný oolong. Také nesmím zapomenout na Tuarég (myslím, že se to ofiko jmenuje písečná duna nebo tak nějak), ale to taky jenom sám, přítelkyni tam vadí ta chuť máty.

Samozřejmě k dobrému čaji nesmí chybět dobrá šíša - bezkonkurenčně nebulla pipes (cena: 15 000 Kč, váha: 14 kilo, popis: nejlepší šíša, jakou si můžete pořídit)
11.01.2013 13:03
75
Teplotu nemerim, jen nechavam odstat a odhaduju a podle chuti pristi varku nechavam odlezet dele/kratsi dobu (piju zeleny caje). Ale zajima me zda teplotu merite az po zaliti/preliti. Pripadne o kolik se da pri prelevani zchladit. Teplomer mam akorat jako cidlo u multimetru, ale po x letech piti caje jsem se nedostal k tomu si teploty premerit...
11.01.2013 13:13
76
Já si koupil rychlovarnou konvici, kde si nastavíš i 80°C pro zelený čaj, takže teplota je vyřešená. Spíš mám problém s délkou luhování. Ikdyž chuťově mi to vždycky vychází líp, když to nechám 2x déle než se doporučuje.
12.01.2013 00:50
77
Vzdycky jsem si myslel, ze by voda mela bejt prevarena. Co se tyce "sily" chuti caje, tak urcite doporucuju spis nasypat vice caje nez louhovat delsi dobu. V posledni dobe si obcas caj zvazim (dle navodu cca 6 - 8 g na 0,5l) a pak uz to sypu od oka. Kolik vazi lzicka caje jsem nezkousel, zalezi na caji (gunpowder vs. show mee apod.), bez vahy mozna zkusit vysypat celej pytel a rozdelit ho na stejny casti. Kazdopadne si naopak obcas rikam, ze na zelenej caj to mam dost tmavy (mozna bych mohl louhovat kratsi dobu). Prvni nalev samozrejme zalejvam chlanejsi vodou a louhuju kratsi dobu nez ty dalsi (zeleny caje vetsinou dle nalady od 1,5 - 2 do 3 minut).

Jinak k mym dlouhodobe nejoblibenejsim patri jednoznacne Lung Ching...
12.01.2013 02:27
78
Voda by se měla určitě převařovat - potvrdilo mi to i pár čajovníků.
12.01.2013 07:54
79
s tim prevarenim vody to nema prakticky zadny realny zaklad, vetsina vysvetleni co jsem cetl je z hlediska chemickeho uplne nesmyslna, ale je pravda, ze neexistuje cajovna ci cajovy znalec co by vodu neprevaril a pak radeji nenechal pet minut odstat a zchladnout - nemyslim si ale ze ej to pro jakykoliv jiny duvod nezli tradice :)
12.01.2013 11:01
80
Momentalne nechavam zeleny caj japonsku senchu a kabuse luhovat prvy zalev okolo 45 sec .
Doteraz sa mi to stale podarilo preluhovat ked som to nechaval nad 1 min a to vodu mam ochladenu dost :)
Na japonske caje treba ist s maximalnym citom :)
12.01.2013 19:36
81
Vodu vždycky převařuji. Ono mě to vlastně nijak nebrzdí, protože ji nejdřív naliju do konvičky, aby se konev ohřála, potom do hrnku, aby voda zchladla. Čekám cca minutu a pak zalévám lístky. O žádné velké zdržení nejde. Jak dávkujete senchu? Já tím „vystelu“ celou kyushu a luhuji 45 vteřin při 65 °C.
15.01.2013 09:47
82
Bylinky, bylinky, bylinky. :)
V podstatě pořád zalévám nějaké bylinky mixnuté se sypaným černým čajem...
Vodu určitě převařit. Ani nevím proč, ale je to vyzkoušené - Čaj zalitý nepřevařenou vodou bych nepil.
15.01.2013 17:09
83
Jeste me napada otazka kolik toho zelenyho caje vypijete za den? Vcera jsem zvladnul kolem 2,5l (2 x 3 0,5 l nalevy cinskyho zelenyho)...
15.01.2013 20:53
84
Denně už několik let taky dávám 2.5 - 3l různých zelených čajů. Ale vždycky v BIO kvalitě.
15.01.2013 21:31
85
Hmm, jste borci. :)))))))
Já si dám do rychlovarky vodu, hned jak to má kilo, tak do toho hodím jeden Pickwick z Globusu a nechám to louhovat. Protože na to většinou zapomenu, tak to vyndám po 30 minutách a protože je to už vlahé, dám to na ex. Jo a občas k tomu zakousnu Miňonku.

Ale vcelku mi to chutná. :D
20.01.2013 11:09
86
Původně odeslal Slanecek
Chutná někomu matcha?
A jakou má vlastně matcha chuť?

Byla mi dnes doporučena, našel jsem si dodavatele:
http://www.salviaparadise.cz/matcha-...tml?baleni=200
a popis zní lákavě:


Matcha obsahuje největší množství antioxidantů, doposud naměřené v potravinách.

Přípravy čaje matcha začínají několik týdnů před sklizní, kdy se čajové keře zakrývají plachtou a zatemňují. Následkem nedostatku slunečního záření listy tmavnou a produkují tmavší odstín zelené. Právě v této době vzniká největší obsah aminokyselin a antioxidantů. Čaj se díky aminokyselinám stává sladší. Nejlepší čajové lístky jsou při sklizni vybírány ručně a zpracovávají se v pěti krocích – páření – sušení – třídění – mletí na žulových kamenech.. Před mletím jsou z čaje odstraněny všechny žilky, samotné mletí na nejemnější prach probíhá tempem 40g za hodinu. Dojde tak k dokonalému rozrušení membrán buněk v čaji a tím maximální vstřebatelnosti aminokyselin a antioxidantů. Z čaje neuniknou žádné látky tak jako při nálevu, jelikož konzumujeme pěnu i s čajovými lístky.

Popíjení čaje matcha vnáší energii pro tělo i mysl. Narozdíl od ostatních čajů má matcha díky zatemňování vedle kofeinu i vysoký obsah teofylinu, který prodlužuje stimulační účinek až na 6 hodin. Vzhledem k obsahovým L-theaninových aminokyselinám doplňuje energii, tudíž kofein po odeznění účinku nevyčerpává, tak jako u kávy.

Matcha má výbornou sladce smetanovou naturální chuť, z které je cítit příroda japonských svahů.Díky přípravě pouze do misky a úplnému rozpuštění čajového listu, vydrží i malá váha čaje velmi dlouho.

Příprava: Matcha má svůj zcela specifický typ přípravy. Připravuje se pouze do misky – ČAVAN, do které vložíme dvě až 3 vrchovaté bambusové lžičky – ČAŠAKU. Zalejeme vodou o teplotě max. 75 °C a našleháme bambusovou metličkou – ČASEN do nefritové pěny. Pěna po chviličce zhouste díky nabobtnání membrán čajového listu a matcha je připravena k podávání.

V domácích podmínkách a bez propriet se čaj připraví v širokém hrnečku, přidáním 100ml 75 °C vody a našleháním malou kvedlačkou.
Ale jak dosáhnout bez termostatu vodu o teplotě 75°C?

Napadá mě jedině vzít část vody po převaření (tj. přesně 100°C) a smíchat ji s vodou o teplotě místnosti (řekněme 22°C, možno změřit teploměrem v místnosti)

Množství dle vzorce

V100 == ((T*V) - (Tm*V))/(T100 - Tm)

kde

V ... celkový objem vody

V100 ... objem vody o teplotě varu (objem vody o teplotě místnosti činí V - V100)

T ... teplota, které chceme dosáhnout (tj. 75°C)

Tm ... teplota místnosti

T100 ... teplota varu (tj. 100°C)
20.01.2013 13:26
87
teplomer stoji 300 tak ho kup a budes mit pokoj
20.01.2013 13:36
88
no není to tak hrozný, prostě tu vodu nenaleješ horkou, ale pouzžiješ chladítko.. nicméně matcha podle mě rozhodně není čaj pro začátečníka.. můj osobní názor je, že chuťově je to extrémní verze senchy..
26.01.2013 11:27
89
Kde obvykle nakupujete kvalitní čaje? My s kolegou máme čaje buď od známého, co čas od času jezdí do číny, nebo z unitea.cz, teď i objednávka z shengmu.cz. Kde nakupujete vy? Díky za doporučení:)
03.02.2013 01:22
90
www.obchodcajem.net
www.teamountain.cz