logo
05.01.2013 22:56
31
Původně odeslal FAKAM
Sú tieto čaje chutné aj bez cukru?
V bývalém zaměstnání si jeden kolega dělal docela dobrý zelený čaj do konvičky. Když ho měl hotový, nasypal tam cukr. Když jsem to viděl, řekl jsem mu: "Tak, teď jsi ten čaj úplně zničil a můžeš ho jít vylít." :-)

Chuť kvalitního čaje je vynikající především bez cukru. Mám třeba jeden japonský čaj (nevzpomenu si na název), ale ten stál 50g něco kolem tří stovek a chuť je tak úžasná, že představa jen zrnka cukru by ho zničila.

---------- Příspěvek doplněn 05.01.2013 v 22:57 ----------

Původně odeslal Slanecek
Chutná někomu matcha?
Fantastická... žel často i cenou... :-)
06.01.2013 08:44
32
přátelé zkuste od Špímy TeaMountain myslím že lepší čaj na našem trhu volně k prodeji neseženete (tedy v kategoriích, které vozí - nepřeprodává, je to jeho vlastní dovoz z Nepálu, Indie, zbytek nevím), hodně čajoven a eshopu od něj bere.
06.01.2013 15:47
33
Pijem zelený sypany názov neviem keďže mi to nosí otec priamo z ciny nakoľko tam chodí docela pravidelne na sluzobky. Veľmi chutny a osviezujuci čo je pre mňa super keďže káva mi nechutí tak šálka čaju ráno v práci ma správne preberie a naštartuje...
06.01.2013 16:01
34
Mě přijde že dát si med nebo cukr do čaje je úplně ok, pokud je bylinkový tak dát jenom med.
06.01.2013 16:05
35
Cukr je jed.
06.01.2013 16:10
36
Piju pouze zelené a bílé čaje, pokud to jde tak z biologického zemědělství. Nejoblíbenější je zelená japonská Sencha a bílý Stříbrné perly.

Mimochodem, koho zajímají zdravotní účinky, tak zde:
http://www.zahady-zdravi.cz/web/vyhl...gory=0&hledej=
06.01.2013 16:11
37
Původně odeslal INVENIO Media, s.r.o.
Cukr je jed.
:)))))))))) Čert vem to, že ho potřebují svaly a mozek.. Prostě... cukr je jed. Ono je lepší dostat hypoglykémii, že ano?

Nečtěte tolik ten Prask.cz
06.01.2013 16:17
38
Původně odeslal Marek Žák
:)))))))))) Čert vem to, že ho potřebují svaly a mozek.. Prostě... cukr je jed. Ono je lepší dostat hypoglykémii, že ano?

Nečtěte tolik ten Prask.cz
Pane Žáku,

já jsem také vystudovaný zdravotní bratr, tudíž vím o čem mluvím. Pokud bych to nevěděl, nepsal bych o tom. Z hlediska endokrinologického a kardiologického má bílý cukr toxický účinek.

Omlouvám se za OT, Vladimír
06.01.2013 16:20
39
Tak o Vašich zdravotních schopnostech, jsem začal pochybovat v tématu o dietě. Už tam jste velice perlil.

Tělo cukry potřebuje. Napsat toto, je stejné jako kdybyste řekl o jídle, že to je jed. Nebránil bych se tvrzení, kdybyste konkretizoval cukry, ale snažit se shnout cukry do jednoho pytle a vyhlásit je za jedy, se opravdu nehodí na "zdravotního bratra".
06.01.2013 16:23
40
A cukr můžete kombinovat jenom s čajem nebo co? Sypaný čaj se s cukrem prostě nepije. Je to jako namíchat si výběrové víno s colou nebo rumem.
06.01.2013 16:53
41
Marek Žák: Tělo potřebuje hlavně komplexní cukry, z těch jendoduchých, třeba po ránu je zas mnohem lepší například fzruktoza z ovoce... Bílý cukr je jed a vy tu ze sebe delate blbce:)

Jinak to ze se caj nesladi neni pravda, jen se sladi karamelem z tmaveho cukru, medem apod. jsou navic i caje co se neslazene prakticky nepiji (masala) nbeo se tradicne do nich sladke pridava pro posileni povzbuzujiciho ucinku (mate), takze tu zas tak nevysilujte... nicmene kdo si do caje nasype rafinovany cukr (jed) tomu bych pracky urazil...

A standardne se vetsina caju spise nesladi... Milovnik caju nad nabidkou medu u vetsiny caju zakrouti ocima... Ale to neznamena ze si svuj drazsi caj obcas taky neosladi ;)
06.01.2013 17:06
42
Původně odeslal INVENIO Media, s.r.o.
Pane Žáku,

já jsem také vystudovaný zdravotní bratr, tudíž vím o čem mluvím. Pokud bych to nevěděl, nepsal bych o tom. Z hlediska endokrinologického a kardiologického má bílý cukr toxický účinek.

Omlouvám se za OT, Vladimír
Vadí sacharóza, nebo rafinace, nebo nějaké příměsi?
06.01.2013 17:11
43
Původně odeslal petrx
Vadí sacharóza, nebo rafinace, nebo nějaké příměsi?
vadi hlavne to, ze precpavat se jednoduchymi cukry neni pro telo nijak vyrazne prinosne a muze vest treba az k cukrovce... a protoze jendoduchy rafinovany cukr se dneska cpe do vseho, davat si ho jeste do caj apod. a tvrdit jak to telo potrebuje je prinejmensim usmevne :) Uplne stejny pripad u bileho peciva, kterym se lide denne precpavaji... a ktery obsahuje z jinak zdraveho obili jen tu sacharidovou bilou cast... ktera telu vubec nic neprinese...
06.01.2013 20:27
44
Tie Guan Yin - Železná bohyně milosrdenství
07.01.2013 00:19
45
Otázka pro někoho, kdo si připravuje japonskou Senchu: Kolik čaje byste dali do 300 ml vody? V tomhle videu tam Japonec hodil dvě polévkové lžíce - nezdá se vám to moc?

http://www.youtube.com/watch?v=clnHo6ttXkU
07.01.2013 00:54
46
Původně odeslal Aleš Jiříček
vadi hlavne to, ze precpavat se jednoduchymi cukry neni pro telo nijak vyrazne prinosne a muze vest treba az k cukrovce... a protoze jendoduchy rafinovany cukr se dneska cpe do vseho, davat si ho jeste do caj apod. a tvrdit jak to telo potrebuje je prinejmensim usmevne :) Uplne stejny pripad u bileho peciva, kterym se lide denne precpavaji... a ktery obsahuje z jinak zdraveho obili jen tu sacharidovou bilou cast... ktera telu vubec nic neprinese...
To je divné, po vyčerpávající duševní činnosti naopak pociťuji hypoglykemický šok

Kterým cukrem se tedy mám naládovat, abych hypoglykemický šok zrušil?
07.01.2013 01:17
47
Původně odeslal Aleš Jiříček
... doporucuju unitea.cz
Caje nepiju ale ten eshop je fakt nadhernej a nejspis neaky zkusim :D
07.01.2013 01:29
48
Původně odeslal CorteZz
Caje nepiju ale ten eshop je fakt nadhernej a nejspis neaky zkusim :D

To iste som si povedal aj ja :D
07.01.2013 04:33
49
Původně odeslal petrx
To je divné, po vyčerpávající duševní činnosti naopak pociťuji hypoglykemický šok

Kterým cukrem se tedy mám naládovat, abych hypoglykemický šok zrušil?
zkus melasu, med, banan ci jine sladke ovoce nebo jine prirozene rychle cukry a v rozumne mire, tyhle veci ti krome cukru dodaji taky potrebne vitaminy, mineraly a jine latky. Tim ze si nasypes rafinovanej cukr si sice srovnas hladinku cukru v krvi, ale to je tak vsechno ceho dosahnes... a kdyz to prezenes tak si jeste muzes uskodit...
07.01.2013 07:59
50
Původně odeslal Aleš Jiříček
zkus melasu, med, banan ci jine sladke ovoce nebo jine prirozene rychle cukry a v rozumne mire, tyhle veci ti krome cukru dodaji taky potrebne vitaminy, mineraly a jine latky. Tim ze si nasypes rafinovanej cukr si sice srovnas hladinku cukru v krvi, ale to je tak vsechno ceho dosahnes... a kdyz to prezenes tak si jeste muzes uskodit...
Melasu? Ta se pochází ze třtiny nebo z cukrové řepy a cukr se vyrábí z ní...

Vitamíny a minerály konzumuji z jiných zdrojů (ovoce, zelenina, pečivo, maso...)

Naopak koncentrace cukrů v sladkém ovoci je relativně nižší než v rafinovaném cukru, to bych musel jíst kila jablek...
07.01.2013 08:00
51
Já si teď oblíbil Střibrné lístky z Oxalisu. Piju několik let jenom zelený čaj. Cca 1,5l denně a cítím se skvěle (mnohem lépe tělo snáší následky alkoholu :D ). Nesladím, nedochucuju.

Co se týče rafinovaného cukru. Je pro tělo opravdu toxický. Ikdyž zase asi méně než umělá sladila :D. Když něco sladkého, tak ovoce. Co může být lepšího..
07.01.2013 08:57
52
Původně odeslal petrx
Melasu? Ta se pochází ze třtiny nebo z cukrové řepy a cukr se vyrábí z ní...

Vitamíny a minerály konzumuji z jiných zdrojů (ovoce, zelenina, pečivo, maso...)

Naopak koncentrace cukrů v sladkém ovoci je relativně nižší než v rafinovaném cukru, to bych musel jíst kila jablek...
prestavam s tebou komunikovat, chytremu napovez, hloupeho kopni :)
07.01.2013 09:08
53
S tou senchou někdo nevíte? :)
07.01.2013 09:19
54
Původně odeslal Slanecek
S tou senchou někdo nevíte? :)
s nazorem ze davam toho caje nejak moc se setkavam casto :D obzvlast u mate kdy proste kalabasu vysypu ze 2/3... Schvalne to podle toho navodu zkus ;) a dej vedet jak chutnalo :)
07.01.2013 09:44
55
Původně odeslal Aleš Jiříček
s nazorem ze davam toho caje nejak moc se setkavam casto :D obzvlast u mate kdy proste kalabasu vysypu ze 2/3... Schvalne to podle toho navodu zkus ;) a dej vedet jak chutnalo :)
Zkusil jsem to s jednou a půl polévkovou lžící, zalil jsem to cca 300 ml vody o teplotě 68 celsia a nechal to stát 50 vteřin. Překvapivě je to nejlepší nálev, co jsem zatím udělal, tedy pokud by sencha měla chutnat jako tráva hnojená rybami ;) Vůbec to není hořké, jako moje minulé pokusy.
07.01.2013 10:52
56
Původně odeslal Aleš Jiříček
prestavam s tebou komunikovat, chytremu napovez, hloupeho kopni :)
počkej ta melasa me take zajima - pokud tam je 50% cukru tak je to o nicem ne ?

obecne hodne sladim prave cukrem a posledni dobou mi to nechutna tak bych to chtel trosku upravit.
co treba trtinovy? je lepsi ?
07.01.2013 12:04
57
Původně odeslal Re4DeR
počkej ta melasa me take zajima - pokud tam je 50% cukru tak je to o nicem ne ?

obecne hodne sladim prave cukrem a posledni dobou mi to nechutna tak bych to chtel trosku upravit.
co treba trtinovy? je lepsi ?
nejde tolik o samotny sacharid (ac fruktoza a jine jendodussi sacharidy jsou nejlepsi) jako o to, ze kdzy jis bily cukr, tak do sebe cpes proste jen a pouze onen sacharid, coz nejak ztraci smysl, obzvlast, kdyz lide co bily cukr pouzivaji zaroven ji bile pecivo, precpavaji se bramborami, vesmes na jejich jidelnicku uplne chybi zelenina a ovoce (nebo je pritomna ve strasne amlem mnozstvi) takze jejich telo pak trpi nedostatkem uplne vseho :) pouzivani cehokoliv jineho nez bileho rafinovaneho cukru ma smysl z toho duvodu, ze diky tomu konzumujes spousty dalsich prospesnych latek (i trtinovy cukr je pomerne dobry - neprosel rafinaci, obsahuje spousty prospesnych latek)... Bily cukr je jed hlavne proto, ze telu neprinasi vubec nic... jen cisty cukr... a to proste neni dobre...
07.01.2013 12:14
58
Každý se může sám podívat:

Melasa
http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5573/2

Cukr
http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5592/2

Co je v melase navíc oproti rafinovanému cukru?

Draslík: se nachází ve většině potravy a je v ní zastoupen v potřebném množství

Hořčík: se nachází v mnoha druzích ovoce a luštěnin

Mangan: Zdrojem je například kakao a čaj ;-) a ovoce a zelenina

Takže pokud jíte ovoce nebo zeleninu a pijete čaj nebo kakao, melasa nenabízí proti rafinovanému cukru benefit
07.01.2013 12:21
59
Původně odeslal Slanecek
S tou senchou někdo nevíte? :)
Mám pocit, že u OXALISu bylo 1 polévková lžíce na 1,5dcl vody, takže to asi tak sedí na dvě lžičky. Nezapomeňte ale, že japonský človíček si prostě udělá čaj, ne obarvenou vodu, oni to asi řeší tak, že hledají množství čaje na poměr vody, aby maximálně vynikla chuť.
07.01.2013 12:44
60
Původně odeslal Aleš Jiříček
prestavam s tebou komunikovat, chytremu napovez, hloupeho kopni :)
Hm. www.plhb.cz/content/poruchy-osobnosti