Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Z joomly do prestashopu nebo jinam – jde to?

Lucig
verified
rating uzivatele
21. 10. 2012 21:47:10
Prosím o radu - koupila jsem e-shop, který je spravovaný v Joomle a VirtueMartu. Mě se ten systém vůbec nelíbí, pracuje se mi v něm špatně. Existuje způsob, jak změnit systém při zachování stávající grafiky (je originální, nikoli šablona)? Nebo bych musela založit nový e-shop úplně od začátku? Jsem v tom ještě úplným začátečníkem, tak pokud se ptám blbě, tak se mi prosím nesmějte :) Dík.
21. 10. 2012 21:47:10
https://webtrh.cz/diskuse/z-joomly-do-prestashopu-nebo-jinam-jde-to-2/#reply822406
Coe
verified
rating uzivatele
(39 hodnocení)
21. 10. 2012 21:50:40
ono to jde naimportovat všude, asi bude potřeba importovat jenom zboží + objednávky, zákazníci... Vzhled lze taky předělat, ale počítejte s tím, že to něco bude stát.. Lze to dát na prestashop, opencart atd...
Pokud budete chtít klidně vám to nahodím na systém webmex, který má velmi kvalitní administraci a podporu, vše řešíte s nimi - stojí to 2 500kč / rok nebo 4 000/kč rok, s tím, že za 2,5k máte základní aktualizace a za 4k máte plné aktualizace včetně nových pluginů, aktuálně nejlevnější systém. Administrace vypadá takto: www.kvalitnisluchatka.cz/admin admin/admin
21. 10. 2012 21:50:40
https://webtrh.cz/diskuse/z-joomly-do-prestashopu-nebo-jinam-jde-to-2/#reply822405
Lucig
verified
rating uzivatele
21. 10. 2012 22:01:13
Coe: děkuju, dívala jsem se na to, přijde mi to uživatelsky přívětivější než Joomla. Ale nedokážu takto je z nakouknutí posoudit, jestli to umí všechno, co potřebuju. Za ty peníze je k dispozici i člověk, který by mi řešil případné potíže nebo třeba nějaké individuální konfigurace?
21. 10. 2012 22:01:13
https://webtrh.cz/diskuse/z-joomly-do-prestashopu-nebo-jinam-jde-to-2/#reply822404
Coe
verified
rating uzivatele
(39 hodnocení)
21. 10. 2012 22:07:06
Napsal Lucig;859828
Coe: děkuju, dívala jsem se na to, přijde mi to uživatelsky přívětivější než Joomla. Ale nedokážu takto je z nakouknutí posoudit, jestli to umí všechno, co potřebuju. Za ty peníze je k dispozici i člověk, který by mi řešil případné potíže nebo třeba nějaké individuální konfigurace?
vše co to umí je zde: http://karokan.cz/superqc.pdf
určitě podpora je v ceně, toho bych se vůbec nebál : o))
21. 10. 2012 22:07:06
https://webtrh.cz/diskuse/z-joomly-do-prestashopu-nebo-jinam-jde-to-2/#reply822403
Patrik Štefko
verified
rating uzivatele
(33 hodnocení)
21. 10. 2012 22:37:29
A co takto popisat naroky na technicke riesenie e-shopu, podla toho sa bude lepsie radit co vybrat. Pripadne skuste popisat co vam vadi na Virtuemart ?
Riesenie, moze byt ina platforma OS systemu, alebo e-shop na mieru.
21. 10. 2012 22:37:29
https://webtrh.cz/diskuse/z-joomly-do-prestashopu-nebo-jinam-jde-to-2/#reply822402
Lucig
verified
rating uzivatele
21. 10. 2012 23:33:08
Na to se mi takto dost špatně odpovídá, protože jsem v tom laik a nemůžu ti to ukázat. Vezmu to od konce.
Joomla - alespoň ta moje verze - je podle mě chaotická a nepřehledná.
- Špatně se mi tam spravuje obsah. Najdu některé kategorie/články/nabídku a dokážu změnit text a jiné, které jsou na stejné úrovni hned vedle, ne. Prostě jsou úplně jinde a nebo je nemůžu najít vůbec. K některému textu na svém webu se vůbec nedostanu - prostě tam nikde není.
- Nedává žádný smysl, co je sekce, co kategorie, co nabídka...
- Spravování zboží a informací o něm vyžaduje velmi mnoho klikání.
- Nedokážu například změnit jeden parametr u celé skupiny zboží. Na to se údajně musí (admin) přihlásit kamsi do databází a to je pro mě komplikované.
- Nedokážu změnit údaje na dokladech - objednávka, faktura... Nikde tam není žádný odkaz, který by mi to umožnil. Všechno prý musí admin.
Možná je to jen nějak špatně naprogramované a systém za to nemůže. Možná za to můžu já, že s tím moc neumím a tak potřebuju, aby to prostě bylo intuitivní.
Ale když jsem se dívala třeba na odkaz, co poslal Coe, řekla bych, že to skutečně jde udělat přehledněji.
A ty technické nároky... to nevím, jak ti definovat. Prostě potřebuju, aby to umělo všechno, co je třeba na e-shop: položek zboží několik set až tisíc - evidovat dle řady kritérií, evidenci objednávek a jejich stavu, evidence registrovaných zákazníků, newslettery, fakturace, slevové akce, statistiky, přehledný snadno ovladatelný košík...
Ale hlavně jde asi o to, aby to šlo ovládat uživatelsky/laicky a ne pořád volat adminovi, který musí programovat, aby změnil každou drobnost...
21. 10. 2012 23:33:08
https://webtrh.cz/diskuse/z-joomly-do-prestashopu-nebo-jinam-jde-to-2/#reply822401
No nevím, já s Joomlou a VirtueMartem pracuji několik let a řekl bych, že je to přehledné. Má to své zákonitosti a nemyslím že by bylo složité se je naučit.
Takže: sekce je nejvyšší úroveň pro články, tedy řekněme skříň. V ní jsou šuplíky, to jsou kategorie a v nich pak jsou samotné články. Jedna skříň obsahuje několik šuplíků, jeden šuplík může patřit pouze do jedné skříně. Všechny články se dají vypsat Obsah -> Správce článků, tam jsou i ty kategorie a sekce.
Nabídka (menu) je systém odkazů na další části stránek či ven ze stránek, jedna nabídka obsahuje několik odkazů, ty mohou být na další komponenty nebo články.
Komponenta je rozšiřující program, přidává do stránek novou funkcionalitu, např. diskusní fórum, e-shop apod.
Modul je základní zobrazovací jednotka (blok ve sloupci), obvykle nemají vlastní inteligenci a data jim vytváří právě komponenty.
Zásuvný modul (plugin) je démon, tedy program běžící na pozadí a odchytávající požadavky uživatele. Příklady: editory (když otevřu článek k editaci, tak tam zobrazí editor), statistiky (odchytává pohyb lidí na stránkách), dále řídí nahrávání modulů apod.
Nechápu proč by se některé články neměly zobrazovat, máš tam práva superadministrátora, nebo si z vás udělal administrátor dojnou krávu? Podobné případy už jsme tady řešili.
Spravování zboží: no jeden parametr hromadně změnit nelze, pokud mi do PM pošleš svou e-mailovou adresu, tak ti pošlu dva mé články na toto téma. (Ty normálně nerozdávám, ale když jsou s tím takové problémy...)
Objednávky a stavy objednávek VM umí, v tom nevidím problém. Spíše mne napadá, proč ti to admin nevysvětlí.
Statistiky: silně doporučuji BBClone.
Správa lidí tam je také, zpravodaj se musí doinstalovat, doporučuji ccNewsletter.
Takhle, fakt tam nevidím problém, můžeš sem napsat verze Joomly a VM a případně sem dát obrázek (screenshot) administrace. Setkal jsem se totiž s jedním zde působícím, totalně překopal Joomlu a VM, pochopitelně to pak nefungovalo a odešel od toho, že prý nemá čas. Takže výsledkem jsou naštvaní lidi na Joomlu a VM.
Každopádně mrkni sem, je to mé demo VM
http://www.vitakappa.net/ecommerce-cs-cz/
Doplnění: Joomla a VM toho umí docela dost a fakt to chodí spolehlivě, jejich největší předností je právě ta rozsáhlost, tedy mohu tam mít několik editorů, různé systémy pro zálohování, SEO URL, mapy stránek, spousty zobrazovacích modulů apod.
Joa porovnání VM / Prestashop jsem psal třeba sem:
http://webtrh.cz/165336-prestashop-joomla-lepsi
1. 11. 2012 10:55:07
https://webtrh.cz/diskuse/z-joomly-do-prestashopu-nebo-jinam-jde-to-2/#reply822400
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit