Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak nakopnout nový unikátní projekt

Pepa Ovocák
verified
rating uzivatele
9. 6. 2012 03:10:20
Ahoj,
poslední dobou si stále častěji pokládám otázku jak nakopnout/popostrčit nový v našich končinách relativně unikátní projekt.
Mám webík, který může být využit jak firmou tak i "běžným" uživatelem, ale vzhledem k povaze webu, momentizace reklamou a málo opakovaných návštěv spokojených uživatelů, hledám nejlepší způsob jak web protlačit mezi lidi.
Níže uvedu několik běžných technik včetně mých komentářů, otázek a rád bych pokud by k tomu někdo zkušenější mohl napsat nějaké názory.
1. SEO
V dnešní době by mělo být onpage seo samozřejmostí již při tvorbě webu. Avšak služba je nová a lze ji "otagovat" jen pomocí několika slov, možná by se dalo najít i pár spojení v long-tailu. Jenže já mám aplikaci a nechci dělat xy stránkový mfa s nagenerovanym obsahem jen pro vyhledávače. Navíc se jedná o relativně konkurenční téma, což zvyšuje cenu i časovou náročnost optimalizace.
2. PPC
Opět platí co jsem uvedl výše, dost konkurenční téma. Takže vysoká cena za klik a především malé množství vracejících se uživatelů (vracet se snad budou, ale třeba jenou za několik měsíců...)
3. Banerová reklama
Vzhledem k zaměření webu bych musel cílit spíše na b2b portály, což asi nebude tak jednoduchý, respektive na daných portálech bude spousty inzerentů kteří budou za reklamu ochotni zaplatit více (jejich weby budou lépe konvertovat)
4.
Sociální sítě
Zde bych viděl potenciál v Twitteru, kde by se komunita o rozšíření tipu na zajmavý web mohla postarat, jenže komunitu musím nějak oslovit a nevím zda bude někdo retweetovat placený tweet - nejsem zde aktivní a bohužel zde nikoho neznám. Navíc některé uživatele Twitteru sice projekt může zaujmout jako startup, ale pravděpodobně ho nevyužijou jako aplikaci. A v neposlední řadě to asi zas tak šířený nebude (nemám mámu co hledá práci).
5. Emailing
Sice věřím že někde může fungovat, ale moc něvěřím "kvalitě" požadované cílové skupiny příjemců mailů...
6. Letáky (offline)
Roznos letáků do vetších "kancelářských" budov byl nápad již při realizaci projektu. Zde bych teoreticky mohl oslovit pár jedinců z cílové skupiny. Exsituje nějaká firma co to zajišťuje (recepce, výtahy, odpočinkové prostory, nástěnky v admistrativních budovách)? Má někdo z šířením letáků do kaceláří nějaké zkušenosti?
7. Články v online mediích
Téhle části bych se rád věnoval nejvíce. Web je relativně zajímavý/unikátní, takže by o něm šel napsat krátký článek/zpráva. Napadá mne oslovení tradiční Lupy, Technetu, možná TyInternety a pár dalších by se asi ještě našlo.
Má někdo zkušenosti s rozesíláním takovéto zprávy? Oslovit vybrané weby (jakým způsobem? prostě zaslat informaci o novém projektu? ), nebo stejnou zprávu rozeslat do většiny alespoň tématicky spjatých s tématem (noviny, počítačové časopisy atd.), nebude to bráno jako spam? Lze takovou zprávu rozeslat přes nějakou firmu?
Budu vděčný za každou užitečnou radu, ale zajímal by mne především princip šíření zpráv na cizí weby. Samozřejmně za předpokladu že jde o unikátní a pro někoho zajímavý projekt (to posoudí až autor článku). Dělá někdo něco podobnýho? Vytipovat weby a všem rozeslat zprávu o spušetní webu, využít nějakou službu (něco na způsob čtk:) nebo je nějaký další způsob?
Vím že píšu dost obecně, ale adresu webu nechci zmiňovat a navíc takhle mohou informace pomoci více lidem...
9. 6. 2012 03:10:20
https://webtrh.cz/diskuse/jak-nakopnout-novy-unikatni-projekt/#reply773236
hladamegrafikov
verified
rating uzivatele
9. 6. 2012 08:44:58
Myslim ze pokial neuvedies link tak "dost obecne" veci su rozpisane aj tu a kazdy si najde co potrebuje
http://webtrh.cz/f6
9. 6. 2012 08:44:58
https://webtrh.cz/diskuse/jak-nakopnout-novy-unikatni-projekt/#reply773235
David Musil
verified
rating uzivatele
(68 hodnocení)
9. 6. 2012 08:45:57
To je jako ve Dni D. Přijde člověk se zájmem o investici, chce 2 miliony, ale nemůže říct v čem spočívá jeho projekt, protože by to někdo okopíroval. Já neříkám, že nějaká kopie, nebo parazitování na dobrém projektu nehrozí, ale v propagaci webů platí, že v každém oboru to lze dělat nějak jinak. Nábytkovou firmu budu propagovat jinak, než cestovní kancelář...
Neznáme cílovou skupinu zákazníků, neznáme obor, takže za mě: těžko můžu radit, nebo něco doporučit...
A myslím, že tobě obecné rady moc nepomohou.
9. 6. 2012 08:45:57
https://webtrh.cz/diskuse/jak-nakopnout-novy-unikatni-projekt/#reply773234
kamilurban
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
9. 6. 2012 09:37:35
ad 7) Tento týden zde něco takového bylo v nabídkách.
http://webtrh.cz/183579-publikace-clanku-tiskovych-zprav-kvalitnim
9. 6. 2012 09:37:35
https://webtrh.cz/diskuse/jak-nakopnout-novy-unikatni-projekt/#reply773233
Pepa Ovocák
verified
rating uzivatele
9. 6. 2012 12:48:25
Přiznám se, že jsem čekal trošku větší reakce. Na druhou je pravda že jsem trošku zamlžil, což některým může zhoršit orientaci v problému. Navíc většina "startupů" u nás vyrostla buď ze startup show, které jistou reklamu udělají již při soutěži, případně za pomoci investorů (slevomat).
kamilovi děkuji za tip. Něco v tomhle stylu hledám, idkyž odkazovaná nabídka asi nebude taky to pravý ořechový, ještě to prostuduju (chci jednorázovku která osloví víc webů).
Takže jsem se utvrdil, že můj pohled na věc nebude až tak zcestný, zkusím sehnat kontakty na magazíny/autory článků v daných oborech a zkusím je všechny mailem oslovit. Holt člověk se pořád učí a tohle je zrovna bod ve kterým mám pořád velký mezery :)
Těm kteří mají chuť odpovědět že dodávám nedostatek informací, bych položil otázku kolik oni dokázali rozjet mezi internetovou komunitou úspěšných projektů. Já bych ze svého relativně velkého portfolia mohl vybrat dva, ale oba šly přes seo (s tím účelem byly původně budovány). Tohle bych chtěl podchytit trošku lépe, myslím že většina větších/světových startupů jedou taky právě přes ty zprávy/články, ppc a banery jsou jako dodatečná podpora a seo je výsledek celého snažení (tzn. cíl je vytvořit zajímavý, neduplicitní, užitečný projekt a dát o něm vědět ostatním)...
9. 6. 2012 12:48:25
https://webtrh.cz/diskuse/jak-nakopnout-novy-unikatni-projekt/#reply773232
Tva otazka je minena dobre, ale opravdu spatne polozena. Zeptej se na dve zakladni veci: Ci potrebu tvuj projket uspokojuje a za druhe: kde tito lide jsou. Od toho se odviji strategie "nakopnuti". Jinak obecne nakopnout je nejlepe s rozbehem a placirkou...
9. 6. 2012 13:04:12
https://webtrh.cz/diskuse/jak-nakopnout-novy-unikatni-projekt/#reply773231
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit