Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Zhodnocení grafického návrhu

Jarda F.
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
22. 3. 2012 22:59:21
Ahoj,
po dlouhých letech jsme se rozhodli, že našemu pracovnímu portálu www.dobraprace.cz dáme v rámci výraznějších systémových úprav i novou tvář. Stávající grafika už je přežitá a také rozvržení jednotlivých prvků v rámci stránky bychom chtěli řešit jinak.
Ačkoliv spolupracujeme s několika schopnými grafiky z řad studentů, tentokrát jsme oslovili profesionálního grafika. Dali jsme mu požadavky na základní rozvržení v rámci homepage. První náhled měl aspoň trochu barevně ladit s původními barvami, které se nyní používají na webu i v tištěných materiálech, u druhého návrhu měl naprosto volnou ruku co se barev týká, musel pouze dodržet aspoň trochu viditelnost reklamních ploch, na kterých je web částečně komerčně závislý. Také "logo" bylo možné upravovat výrazněji než v první návrhu
Zatím od něj máme tyto dva návrhy:
http://www.dobraprace.cz/images/dp01.jpg
http://www.dobraprace.cz/images/dp02.jpg
Záměrně neříkám, zda se nám to líbí či nikoliv a pokládám pár otázek:
1/ považujete tuto grafiku za moderní a z pohledu uživatel vhodnou pro web s nabídkami práce?
2/ Prosím o stručné zhodnocení zejména funkčnosti a vzhledu. Zkuste vyzdvihnout přednosti i nedostatky
3/ Kolik byste byli ochotni zaplatit za takovou grafiku?
díky za Vaše odpovědi
Jarda
22. 3. 2012 22:59:21
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746662
Martin Tuma
verified
rating uzivatele
(25 hodnocení)
22. 3. 2012 23:11:08
1) Na můj vkus je grafika celkem suchá, nudná a oproti ostatním portálům s pracemi nezaujme tolik na první pohled. Nějaké oživení by to chtělo, aby hned po vstupu byl návštěvník zaujat.
2)
návrh1) Vypadá to jak web z roku 2005, prostě mě to neoslovilo.
návrh2) Všechno se mi plete dohromady a vůbec se v tom nedá orientovat. Barvy nejsou dobře sladěny
3) Myslím si, že kdejaký student by práci odvedl lépe. Vysoké částky bych za to určitě nedával.
Ale je to jen můj osobní názor na věc. :)
22. 3. 2012 23:11:08
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746661
První návrh není špatný, chtělo by to doladit. Druhý návrh už je komunistický...
22. 3. 2012 23:28:43
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746660
Václav Šťastný
verified
rating uzivatele
22. 3. 2012 23:37:40
Jestli jste oslovili profesionála tak je výsledek naprostá tragédie.
1) Ne, nepovažuji tu "grafiku" za moderní.
2) "Vybraní klienti" bych prohodil s "Top nabídka práce", text v infu (který je celkově zapadlý) je nekontrastní a nikdo to moc číst nebude.
3) Ani zadarmo.
22. 3. 2012 23:37:40
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746659
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
22. 3. 2012 23:53:42
Napsal Jarda F.;775310
Ačkoliv spolupracujeme s několika schopnými grafiky z řad studentů, tentokrát jsme oslovili profesionálního grafika.
Jardo nezlob se, ale profesionálního grafika jste neoslovili. Buď má kategoricky odlišné reference než to co vyrobil, nebo se mu vás podařilo obalamutit a udělat na vás dojem že ví, co dělá.
Oba návrhy jsou břídilské a uspěchané, je vidět že ten člověk nezvládá jak teorii (použitelný a přehledný design), tak praxi v programu (primitivní, nehezké a odbyté prvky).
1) Ne. Nicméně to, jak vypadá grafika není zrovna určující, dokud je web dobře promyšlený a grafika není až příliš děsivá (což se tady už trochu blíží hranici silného nevkusu), lidé toho snesou docela dost.
2) Bohužel i funkčnost je mizerná, což můžu prohlásit po letmém shlédnutí a nemusím ani analyzovat funkčnost vašeho stávajícího webu. Nepromyšlený celek, mizerná práce s interaktivními a důležitými prvky obsahu (v prvním návrhu podle mě velmi důležité prvky jako vyhledávání a tlačítka s životopisem a hledání zaměstnance jsou výrazně upozaděné, druhý návrh má nedůležité informace jako vybrané klienty nahoře a výraznější než vyhledávání atd.), podivné zarovnání obsahových bloků (zvlášť druhý návrh), velmi slabé barvy, a jak jsem už říkal, amatérská a primitivní grafika. Vše umocňuje bídný kontrast a mizerně rozdělená výraznost a důležitost jednotlivých obsahových bloků. (Řekl bych že nad tímhle už "výrobce" ani nepřemýšlel.)
Jednoduchý design se také dá udělat dobře s minimem prvků, tohle ale není ten případ, protože tvůrce nabízí něco co pořádně neumí.
3) Protože věřím že na trhu je prostor i pro takové počiny, myslím že někdo by za tohle mohl být ochoten zaplatit třeba i tisícovku. Vám doporučuji investovat výrazně vyšší částku do skutečného odborníka, pokud chcete aby váš web za něco stál.
Buď jste šlápli opravdu vedle, nebo potřebujete pomoct s orientací jak dnes vypadají kvalitní designy. Klient je obvykle laik, takže se od něj něčeká hluboká znalost, ale aspoň určitá orientace je nutná, jinak to dopadne takhle.
22. 3. 2012 23:53:42
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746658
Aveso
verified
rating uzivatele
23. 3. 2012 09:22:20
Jak již tady mnozí napsali… Oba weby jsou strašně nevýrazné a nudné. Druhý je ještě horší než první. Možná se autor snažil o minimalismus, ale od toho je na hony vzdálený. Z toho prvního návrhu by mohlo ještě něco vzniknout, ale zatím to je jen tak v půlce. Co se týká pak ceny, tak záleží jak dobrý je tvůrce obchodník. Jsou lidé, co práci odfláknou a přesto jsou schopni získat plnou cenu (klienta holt ukecají). Nějakou symbolickou cenu bych ale dal za snahu :)
23. 3. 2012 09:22:20
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746657
polakpet
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
23. 3. 2012 09:30:52
K oběma:
1/ Ne
2/ slabé, zastaralé
3/ já osobně 0. Dělám hezčí weby zadarmo. A to nejsem grafik. Že to dělal profík? leda tak "profík".
23. 3. 2012 09:30:52
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746656
Ačkoliv spolupracujeme s několika schopnými grafiky z řad studentů, tentokrát jsme oslovili profesionálního grafika.
Mozno by to chcelo nevyberat grafika ale webdsignera i ked v tomto pripde je uplne spochybnitelne slovo garfik a po vzhliadnuti oboch navrhov slovo profesionalny, znie doslova komicky.
Grafik co robil obidva navrhy ma zakladne nedostatky v elementarnych veciach co sa grafiky tyka a o webdesigne, alebo nejakom zlepseni uzivatelskeho rozhrania nemoze byt ani rec.
Potlacil este aj tie prvky veduce k nejakej akcii ktore boli na povodnych strankach vzhladom na vek spracovane dobre (pridat inzerat, pridat zivotopis)
Ja vidim rezervy v stavajucich strankach v prehladnosti prezentovanych ponuk a inzeratov. Na strankach podobneho typu je velmi dolezitou ak nie najdolezitejsou castou navigacia, vyhladavanie a nasledne filtrovanie ponuk v pripade zaujemcov. Na druhej strane v lahkom pristupe a orientacii sa v uzivatelskom rozhrani inzerentov.
Samotna grafika by mala byt spsobom, ako tieto data prezentovat v zrozumitelnej a prehladnej forme a viest uzivatela k pozadovanej akcii, alebo konkretnemu cielu/konverzii na strankach.
V prvom rade namiesto grafika by ste potrebovali UI designera, ktory by na zaklade potrieb a zviklosti uzivatelov danych stranok navrhol funkcne, prehladne a intuitivne rozhranie.
1.) nie
2.) vid vizsie
3.) za takuto pracu "profesionala" by som rozhodne neplatil pretoze by to bol pre vas krok spat. Pripadne mozete investovat do jeho dalsieho vzdelavania, nakolko navrh je nepouzitelny
23. 3. 2012 10:26:47
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746655
polakpet
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
23. 3. 2012 11:08:30
je však také třeba dávat pozor na dvě proměnné, které se tu dosud neřešily:
1 - příliš svazující zadání (pokud nemá grafik kreativní rozpoložení a má příliš svazuící zadání, výsledek nemusí být ideální - i když nikdy nemůže být až tak špatný, to zase ne)
2 - rozpočet na redesign (jestli za to chcete dát dva tisíce, je to adekvátní výsledek). Za grafiku výdělečného projektu musíte zaplatit pořádně.
23. 3. 2012 11:08:30
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746654
astrolog
verified
rating uzivatele
(109 hodnocení)
23. 3. 2012 11:25:29
Jako uživatel a negrafik bych k tomu řekl, že nechápu, proč byste měli nasazovat uvedené návrhy za ten stávající. Mám z toho akorát dojem, že ten grafik "upravil" to, co už bylo. Kde je invence, inovace, nápaditost, přívětivost a budování příjemného prostředí pro návštěvníka? Začít znovu a úplně jinak ,) Tohle opravdu, ale opravdu :) není ta správná cesta redesignu. Promiň za tvrdá slova, ale fakt se mi to nelíbí...
23. 3. 2012 11:25:29
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746653
Napsal polakpet;775456
je však také třeba dávat pozor na dvě proměnné, které se tu dosud neřešily:
1 - příliš svazující zadání (pokud nemá grafik kreativní rozpoložení a má příliš svazuící zadání, výsledek nemusí být ideální - i když nikdy nemůže být až tak špatný, to zase ne)
2 - rozpočet na redesign (jestli za to chcete dát dva tisíce, je to adekvátní výsledek). Za grafiku výdělečného projektu musíte zaplatit pořádně.
Nerozumiem terminu co je to "svazujici zadani" pokial zadavtel oslovi profesionala, predpoklada ze mu v na zaklade auditu stavajuce stavu ponukne minimalne lepsie riesenie, ktore vie patricne zdovodnit. S kreativitou to nema moc do cinenia, okazala grafika na podobnych typoch projektov je skor na skodu. Tu treba navrhnut dobre vstupne stranky a UI, vymalovat to moze potom aj ten student.
Vyvediem ta z omylu, ze grafika je len jeden z mnohych kuskov skladacky, ktora ma vpliv na uspech a ziskovost projektu a vobec nie je dominantna.
Viem ze tu koluju vyhlasenia webdesignerov "Moje designy predavaju" ale pokial to nie je dolozene vykonostnymi analyzami je to len marketingove vyhlasenie, ktore u zacinajucich webdizajnerov, ktori nikdy nestali pri projekte od myslienky, cez uzivatelske tetovanie pouzitelnosti, az po samotnu realizaciu a nasledne uvedenie do rpevadzky a anlayze vykonnosti nema ziadnu vahu.
Dalsi nezmysel je kategorizovat kvalitu designu podla ceny. Zalezi z akych podkladov vychadzas a skutocne som videl designy ktore boli za spominanu sumu kvalitne.
Dovolim si tvrdit ze za spominanu ciastku sa uvodna stranka toho projektu za urcitych podmienok da navrhnut.
23. 3. 2012 11:43:33
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746652
polakpet
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
23. 3. 2012 11:50:52
Napsal pa3ick;775468
Nerozumiem terminu co je to "svazujici zadani" pokial zadavtel oslovi profesionala, predpoklada ze mu v na zaklade auditu stavajuce stavu ponukne minimalne lepsie riesenie, ktore vi patricne zdovodnit. S kreativitou to nema moc do cinenia, okazala grafika na podobnych typoch projektov je skor na skodu. Tu treba navrhnut dobre vstupne stranky a UI, vymalovat to moze potom aj ten student.
Vyvediem ta z omylu ze grafika je len jeden z mnohych kuskov skladacky, ktora ma vpliv na uspech a ziskovost projektu a vobec nie je dominantna.
Dalsi nezmysel je kategorizovat kvalitu designu podla ceny. Zalezi z akych podkladov vychadzas a skutocne som videl designy ktore bol za spominanu sumu kvalitne.
Dovolim si tvrdit ze za spominanu ciastku sa uvodna stranka toho projektu za urcitych podmienok da navrhnut.
uznávám, že jsem to neforumoloval nejépe, proto asi někde dochází k rozporu.
to svazující zadání jsem napsal sám, že nikdy to nemůže být až tak špatné. Ale dělal jsem ve firmě, kde byl velmi dobrý grafik na HPP. Jenže se jednoho dne "vykreslil", a pár měsíců sice dělal designy, ale bylo to nudné. Chyběla mu motivace, múza, chceš-li. Někdo třeba řeší problémy prací, a pak mu práce nejde od ruky. Jinak je to samozřejmě pitomost. A rozhodně to neplatí v tomhle případě. To je zkrátka hrůza. A Tvé připomínky jsou na místě.
Druhou půlku jsi možná jen nepochopil, jak jsem myslel. Jsou klienti, kteří jsou držgrešle. Vymyslí si zakázku, kde je rozhodující cena. Do takové zakázky zkrátka lidé, kteří vědí jaká je jejich hodnota nejdou, už z principu. Chápeme? Připouštím však existenci designů za hubičku, které jsou skvělé. Vždyť i bezplatná wordpressová šablona je daleko lepší než tohle tady.
ale asi bychom neměli tolik utíkat od tématu k filosofické diskuzi... snad PM nebo jiné téma..
23. 3. 2012 11:50:52
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746651
Jarda F.
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
23. 3. 2012 12:10:36
díky za reakce.
trochu teď přidám více informací, původně jsem nechtěl ovlivňovat. Samozřejmě se nám to ve firmě nikomu taky nelíbí, ale ten člověk nás chce přesvědčit, že to je OK, takže jsem potřeboval nějakou zpětnou nezávislou vazbu. Jeho hlavní argument je, že když neřekneme, co chceme, tak že se špatně pracuje. Na druhou stranu kdybychom věděli, jaké barvy, jaká tlačítka, jaký font adt, tak mu nemusíme říkat a uděláme si to sami.
Proč jsme si ho vybrali: Od toho člověka jsem viděl hned několik webů a nezdálo se mi to vůbec špatné. šlo ale o firemní a nebo "produktové" weby, kde se pracovalo hodně s fotografiemi a byly velké bloky textu. Tzn. rutina. I vzhledem k ostatním referencím se mi zamlouval a nejen mě. Dokonce dělal i nějaké flashové bannery na zkoušku a také to nebylo zlé a to jak po stránce vizuální, tak z pohledu nápadu.
Svázání zadáním: ano, určité omezení tu opravdu bylo. Jde o stránky, které jsou živy jenom z reklamy a to buď bannerové a nebo z placené inzerce za nabídky práce. Takže musí být dostatečný prostor pro reklamu, které je nejvíc na úvodní straně. Na straně druhé musí být stránky user friendly, takže to musí být takový kompromis mezi úlitbou pro peníze a snahou. Tzn., že jsme upozornili, které prvky jsou důležité více a které méně. Původně se mělo také barevně vycházet z loga (které mohl faceliftovat). Protože se nám první náhled vůbec nelíbil, tak jsme mu řekli, že má u druhého návrhu absolutně volnou ruku a to co se barev týká a ani na logo se nemusí vázat. Bohužel ani druhý návrh nám nevyhovuje, vnímám ho stejně nepoužitelný jako ten první a to jak vizuálně, tak z pohledu rozložení prvků (vůbec nepočítá například s tím, že někde může být textu více, někde méně, neřeší délku odkazů ani jejich počet apod.)
Peníze: tak původně ještě před započetím prací chtěl 12000 Kč. To jsem razantně odmítl a domluvili jsme se na poloviční částce, přičemž jsem platil zálohu 2000 Kč předem a hlavně jsem mu řekl, že pokud budeme spokojeni, bude dostávat i jiné zakázky a tím pádem i finanční příjem. Teď se samozřejmě hádáme, jak dál, protože já už víc nic platit nechci, protože si domnívám, že na to prostě ten grafik nemá (to nemyslím ve zlém). Asi se domluvíme na 2500 Kč a zastavíme to. Ukřivděné budou obě strany. Já, že jsem vyhodil 2500 Kč, nemám grafiku a mám naopak dvoutýdenní skluz a on, že se měl slíbeno víc peněz, dělal se s tím (nějaký čas nad tím určitě strávit musel, to nezpochybňuju) a dostane jen 40% původní ceny.
23. 3. 2012 12:10:36
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746650
polakpet
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
23. 3. 2012 12:25:26
To svázání zadáním bych opravdu nebral, jak říká pa3ick. Je to hodně slabá výmluva, to by mu musela umřít celá rodina při živelné katastrofě, aby mohl udělat něco takového.
Peníze: řešíte dilema, jak s tím. No, teď se to už opravdu blbě řeší. Pro příště si asi budete chtít více hlídat záda a uděláte si smlouvu, kde si stanovíte skicovné a kolik to bude celkově, a spoustu dalších byrokratických pojistek.
což je podle mě jen škoda, protože takové špatné obchody vytvářejí nedůvěru do budoucna. Dobrý obchod totiž může proběhnout i bez smlouvy.
když zmiňujete dobré reference, tak by mě tedy zajímalo, jaké to byly, když pak předvedl tohle.
23. 3. 2012 12:25:26
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746649
Andrestudio
verified
rating uzivatele
23. 3. 2012 12:29:19
Přesně tak, proplatit mu skicovný a nazdar. Tohle rozhodně není práce profesionála. Ten člověk má docela zvrácený pohledy na barvy, čitelnost prvků, typografii, prostě na vše.
Ps k ceně: jestli za redesign webu můžete zaplatit do 6k, tak to není zrovna závratná částka, takže bych určitě hodně vybíral. Určitě se dají šikovní lidi za tuhle low-cost cenu najít, ale já osobně bych do toho nešel. Za portál, který má fungovat je 6k hrozně málo.
23. 3. 2012 12:29:19
https://webtrh.cz/diskuse/zhodnoceni-grafickeho-navrhu-2/#reply746648
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit