Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Minimalistický design blogu

Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
31. 7. 2011 16:46:08
V rámci jakéhosi zdokonalování, zlepšování a experimentování jsem si zkusil vytvořit jednoduchý design blogu. Černobílost a některé "podivné" prvky jsou úmyslné, uznávám že asi nejde o design pro každého.
Nejsem s tím úplně spokojený, ale už jsem to předělával docela dost, takže pokud se v tom teď budu víc platlat, moc si nepomůžu. Měl jsem připravené některé věci, které jsem úplně odpáral (například takový červený doplněk v hlavičce), i když jsem si s nimi hrál poměrně dlouho, a zachoval tak relativní jednoduchost.
Jsem zvědav jak na vás bude působit:
Stylus
Černá verze (klikněte)
http://www.lefiath.cz/portfolio/128-white.png
Bílá verze
// Pokud vás něco zaujme, přijímám nové zakázky.
31. 7. 2011 16:46:08
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661245
Jan Kaiser
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
31. 7. 2011 16:56:10
takže:
1) ten searchbox mi nějak nezapadá to toho celkového "minimalistického" konceptu, osobně bych zkusil něco jednoduššího
2) nechceš zkusit v té bílé verzi do hlavičky dát jemňoučký přechod se světle šedou? oddělené jen tou čarou mi to přijde až moc strohé, zajímalo by mě, jak by to vypadalo s tím gradientem
3) zjemnil bych barvu té spodní patičky a trochu "zkontrastnil" ten text v ní
4) možná bych v té svrchní patičce změnil barvu písma z té černé na tmavě šedou, takhle to na mě působí nějak násilně
Celkově to působí celkem čistě, možná trošku stroze, ale to už tak u minimalistických designů bývá :) Asi bych se nestyděl mít to jako blog :)
31. 7. 2011 16:56:10
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661244
Michal
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
31. 7. 2011 17:24:20
Nejsem ani profík ani poloprofík, takže chápu, když mě s mými připomínky pošleš někam :D. Ale tady jsou:
- Předně to na mě nepůsobí jako minimalistický design. Je tam spousta prvků, které tam jsou navíc.
- Hned v menu nechápu ty barevné puntíky (resp. jeden barevný a druhý černobílý).
- U některých příspěvků je sada ikon šedá u jiných černá? Nějak mi nedošel důvod?
- Ikonka hodin mi k datumu nesedí. Hodiny asociují čas, nikoli datum.
- Ikonka avataru mi u autora připadá v této velikosti také zbytečná. Kromě dvou černých fleků tam není nic k rozeznání.
- To jak se posouvá "read more >" v závislosti na délce nadpisu na mě ve výsledku působí roztříštěně a chaoticky. Mám rád, když jsou podobné prvky na jednom místě a nemusím zbytečně hýbat myší a hledat je.
- Promiň, ale ta barva kterou si zvolil na patku je strašná. Přechází mi z ní oči a po přečtení byť jen prvních třech slov začínají slzet.
Ale tohle jsou mouchy na předním skle ;-). Jinak mi to připadá jako velmi čistá a pěkná práce :).
31. 7. 2011 17:24:20
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661243
Asi trpis docasnym nedostatkom kreativity, co bude pravdepodobne sposobene tym depkoidnym pocasim:) (viem o com hovorim mam uz druhy tyzden to iste..)
Nechcem sa pustat do nejakej komplexnej studie, poviem iba prve dojmy.
Je to tvoj styl o tom niet pochyb, tento je vsak obraty o fantaziu a je to doslova nuda v sedom. Pride mi to ako keby si vykradol vlsatny design a stvoril jeho nepodarok. To by bolo za grafiku.
"Minimalistic" a "stylish" beriem ako zart, pretoze od minimalismu to ma hodne daleko a stylove to tiez podla mna nebude.
Vadia mi pochmurne odtiene sedej, velky nic nedavajuci header, zbytocne obrovske pismo a texty, nevyrazna navigacia, paticka, ikony atd... atd...
31. 7. 2011 18:08:45
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661242
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
31. 7. 2011 18:27:27
Nevím jestli má cenu na tenhle komentář obsáhle reagovat (protože se to dá shrnout do slov "nelíbí se mi to"), mrzí mě jestli tě to zklamalo, ale tvoje dojmy vůbec nesdílím (necítím se tak, že bych trpěl nedostatkem kreativity, snažím se abych dělal věci jinak, a i když mnohdy v detailech, myslím že se mi to docela daří). Sice netvrdím že jsem s tím perfektně spokojený, ale účelem bylo vytvořit čistý a jednoduchý design. Je pravda že to není tak moc minimalistické, ale v podstatě ti vadí vše, co jsem se snažil šetřně sestavit dohromady, aby to tvořilo dobrý celek. Jelikož jsi rozhodně nevypsal nějaké rozumné důvody, potom je to střet vkusu a s tvými referencemi jsem si jistý, že bychom se neshodli na tom, co je stylové. Ale různorodé názory k životu patří.
Takže aby tvůj příspěvek alespoň k něčemu byl, pokusím se obhájit svoji tvorbu. Pochmurné odstíny šedé - nevím na co konkrétně narážíš, takže budu mluvit o designu obecně. Ano, je to černobílý design s červenou jako doplňkem. Chtěl jsem to jednoduché a takhle jsem si vypomohl. Nepovažuji to za příliš pochmurné právě proto, že šedá je jen v pravém panelu a potom v patičce. Hlavička není zas tak obrovská a udělal jsem ji takovou, aby byla prostorná. Není to e-shop, abych musel počítat s každým pixelem. Písmo je obrovské? Asi se ti nebude líbit že jsem uvažoval o ještě větších nadpisech - za zbytečné to nepovažuji, udělal jsem ho tak, aby bylo výrazné, což je doufám jasné. Je otázka jak moc za to může moje neschopnost udělat příspěvky výrazné s malým písmem (zkoušel jsem to), ale prostě mi to nesedělo. Nevýrazná navigace? Je pravda že bez nějakého pozadí nebo zvýraznění se to neodlišuje od zbytku obsahu, ale trochu podvádím s tím, že je běžné mít kategorie v sloupci a po vyhledávání je to hned první věc. Zbytek se nedá moc komentovat, mám rád jednoduché ikony a v patičce také nevidím problém. Jestli jsi čekal něco bohatého, tak účel měl být opačný, a jinak mi asi zatím jednoduchost zas tak moc nejde.
@honzikec: Chtěl jsem aby bylo vyhledávání trochu výrazné. Co je tam navíc jsou asi tak jen přechody. Přechod u bílé verze by se asi hodil.
@Mythic: Jdi někam! Ne, určitě mi tvůj názor nevadí - dává smysl, což nemohu říct o některých jiných lidech, kteří do kritiky občas přispívají. Spousta prvků navíc - které? Většinou je to tvořené z obsahu a zas tak moc grafiky tam není. Nechtěl jsem to úplně ořezat na úkor funkčnosti, což jsem asi úplně nezvládl. Barevné puntíky jsou tam proto, že mi přišly pěkné. Ikony jsou dole šedé, protože jde o starší příspěvky a po najetí myší by se měly zvýraznit. Možná by se tam hodil nadpis starší příspěvky, ale přijde mi to zbytečné. Ikonka hodin - pravda, ale kalendář nevypadá tak pěkně a jednoduše, není to ideální, ale lidé to pochopí. Avatar mi přišel jako zajímavý nápad, ale vzhledem k tomu že půjde o blog, asi není velká šance že by to používalo hodně autorů na jednom blogu. Read more není zas tak důležitý a výrazný prvek, je to takový doplněk, proto jsem se rozhodl ho udělat takhle. Asi nejsem tak citlivý na červenou, ale mě nevadí. Není to úplně zářivá červená, je tmavší a přišla mi dostatečně.
31. 7. 2011 18:27:27
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661241
Je pravda že to není tak moc minimalistické
Ty to myslis s tym minimalismom skutocne vazne ? V com je to minimalisticke ?
A fetaure , read more button vedla titulku prispevkou blogu je tiez novy styl minimalismu ?
Teraz si ma odpovedou skutocne pobavil, ale cakal som nieco podobne, hlavne ten utok na moje referencie.
31. 7. 2011 18:49:30
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661240
extreme
verified
rating uzivatele
(10 hodnocení)
31. 7. 2011 18:49:34
Takže z mojho neprofesionálneho pohľadu sa mi čierna páči a biela nie. Na bielej to podľa mňa až veľmi splýva všetko.
Vidieť tento design niekde free na stiahnutie tak ho určite beriem, ale neplatil by som zaňho.
31. 7. 2011 18:49:34
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661239
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
31. 7. 2011 18:54:36
Napsal pa3ick;683624
A fetaure , read more button vedla titulku prispevkou blogu je tiez novy styl minimalismu ?
Je pravda že mě tvůj příspěvek trochu naštval, ale zřejmě se tak snažíš psát, takže nebudu dál rýpat. Zmínka o tvých referencích je legitimní - když mi napíšeš že je to hnusné a v žádném případě minimalistické, tak naprosto normálně zmiňuji, že máme jiný pohled na věc. Neříkám že tvoje práce nestojí za nic, ale nějak jsem to napsat musel.
Minimalismus by určitě neměl jít na úkor použitelnosti - je pravda že to tlačítko není zas tak nutné a ani nijak úžasně použitelné, ale nechtělo se mi to úplně osekat.
Osobní dotaz - když tě tak štve si se mnou psát (neříkej že jsem tě pobavil, zuříš a to jsem zrovna nechtěl) a rozčiluješ se nad vším, co napíšu, proč to děláš? Ocením nějakou konstruktivní kritiku, ale snaha se do mě pouštět a prosazovat osobní hrdinství před nějakou konstruktivní kritikou není něco, co by mě moc zajímalo. Jenom se ptám zda má cenu to co píšeš číst a zda se zlepšíš, nebo zda se nemám obtěžovat. Upřímně - nemám chuť se navzájem urážet, ne s tebou.
31. 7. 2011 18:54:36
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661238
Neviem, preco mas pocit ze si nejak nad vecou a vidis do toho co si myslim, robim a budem robit. Mozem ta ubezpecit, ze si ma skutocne pobavil, nijak nenastval nezurim a aj teraz sa usmievam, ked ti odpisujem.
Ked som sa pozrel na ten design, a videl som ze si to postol ty, tak som myslel ze skutocne ide o zart, zvlast ked viem ze o webdesigne mas co povedat (teda zatial to tak bolo...)
Nestve ma pisat si s tebou, neviem preco mas utkvelu predstavu, ze proti tebe nieco mam.
Pisem to co si myslim, ci uz tebe, alebo hocikomu v tejto sekcii. Sme v sekcii kritika, nie ?
Velakrat davas lekcie o tom ako sa znasa kritika a zrejme by si si jednu mal dat aj pre seba. Ja, aj ked uz tie moje dizajny ( ako si to musel napisat) nie su na urovni genia tvojho formatu, aspon neutocim ad hominem na svojich kritikov. Je to ubohe v tom sa asi zhodneme.
A zaujimalo by ma cim som ta urazil, alebo co si pochopil z toho co som napisal, ako pokus o urazku tvojej osoby ?
31. 7. 2011 19:06:53
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661237
No minimalisticky design to opravdu neni :) Spis bych to zaradil do tvorby ala klise "web 2.0". Grafik nejsem, design se mi na blog celkem libi, az tedy na ty puntiky u toho menu. Taky nechapu co to ma byt a spise mi to tam zavazi. Navic to narusuje cistotu menu.
31. 7. 2011 19:07:13
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661236
Michal
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
31. 7. 2011 20:07:48
+Petr Široký: Ok, tak teď už to s tou barvou příspěvků chápu. Zmátl mě ten jeden výrazný.
A k minimalismu: Je to děsně zajímavá věc a za posledních pár měsíců se to tu řešilo už několikrát. Osobně ho dost obdivuji a to nejen v designu. Schválně jsem našel stránku kde jsou nějaké minimalistické designy. Pro inspiraci: odkaz webu (i když né všechny tam jsou až tolik minimalistické).
31. 7. 2011 20:07:48
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661235
Michal Čabala
verified
rating uzivatele
31. 7. 2011 20:18:42
Minimalistické to úplně není, ale mně se to líbí :)
31. 7. 2011 20:18:42
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661234
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
31. 7. 2011 20:20:27
@Mythic: Díky, sice jsi nemusel, ale tuhle kolekci jsem ještě neviděl. Zkrátka se mi to vymklo z ruky. Ale i tak, okleštil jsem ten design o dost, zůstaly jen věci, které jsem skutečně považoval za důležité, kromě pár vyjímek (například v tom menu).
31. 7. 2011 20:20:27
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661233
Pavel Kumpán
verified
rating uzivatele
31. 7. 2011 20:45:06
Mému oku amatéra vadí:
- barevné puntíky v menu,
- barevný rámeček v části "ABOUT ME",
- proč je ikona komentářu světlejší než ikona data?
- červená lišta v patičce mně sice oči neničí, ale když si chci něco z textu nad ní přečíst, tak na sebe neustále stahuje pozornost.
Obecně se mně to ale líbí, i když bílá varianta o něco víc.
31. 7. 2011 20:45:06
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661232
Michal Feltl
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
1. 8. 2011 07:52:32
Bílá varianta vypadá lépe. Mně tam vadí pouze použitý font a to zejména v menších velikostech. (jinak chápu, že po nakódování to bude vypadat jinak/dobře)
1. 8. 2011 07:52:32
https://webtrh.cz/diskuse/minimalisticky-design-blogu/#reply661231
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit