Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Parkovat férově? Parkuji.cz

Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
13. 3. 2008 11:08:31
Už delší dobu mi leží v hlavně jeden projekt, který by se dal vzájemnými silami zrealizovat. Točí se to vše kolem parkování domén.
Někdy hledím na to, jaké domény jsou volné... a zároveň kam až jsou lidi schopni dojít ve svém spekulantství nebo (bohužel) parazitování. Co vytvořit místo, kde mohou různé firmy, které bohužel nemysleli na registraci různých zajímavých doménových alternativ svého názvu (csas.cz vs. cs-as.cz), najít své domény. Měli by tam možnost získat je za podstatně jiných podmínek než od doménových spekulantů (zde nemyšleno v pejorativním smyslu slova). Jaksi mám pocit, že zde nic takového neexistuje a přitom si myslím, že je nás více takových, kteří by něčeho takového rádi využili - viz třebas případ Gtalk.cz
Proč to otevírám právě zde? Myslím, že by vůbec nebylo špatné, kdyby se do toho zapojili i lidé z Webtrhu.
Co z toho bude?
- pokud se to uchytí, pak pozitivní reference pro členy této "volné asociace"
- jako "člen klubu" by každý figuroval jako partner projektu s odkazem na svůj web.
- úhrada práce spojené s vlastnictvím a následným převodem domény (legitimní a snadno zkalkulovatelná cena)
- web "akciového tipu" - příjmy z reklamy se budou podle dohodnutého klíče dělit na jednotlivé "členy klubu"
- firmy, které takhle získají doménu by nějakou (oboustranně adekvátní) formou propagovaly myšlenku "férového parkování".
- firmy budou pobídnuty (nikoli nuceny) k tomu, jestli nechtějí určitý díl z rozdílu mezi cenou, za kterou získají doménu na parkuji.cz a od spekulanta, věnovat na nějakou společensky prospěšnou aktivitu.
Cílem projektu je naplnit rozdílná přání různých aktérů - 1. těch, kteří nemají zájem spekulovat, ale objevili zajímavé domény 2. i firmy, která by měla o doménu zájem.
Web by běžel na doméně Parkuji.cz (zatím tam nic není a je směřována na můj blog Canik.cz).
Co vy na to?
Berte to tak, že sbírám nápady, náměty, Vaše názory... pokud by se chtěl někdo zapojit a pomoci s vybudováním takového projektu, dejte mi vědět. Systém mám už vcelku promyšlený, jen ho rád zkonzultuji, dopiluji a vyladím s vážnými zájemci.
13. 3. 2008 11:08:31
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51485
IMO: Idealistický, ale nefunkční model. Typosquatting nejvíc pálí velké společnosti a velké značky, které se takového "grassroots" projektu nebudou nikdy účastnit. A druhá strana - typosquatteři by se tam měli dobrovolně přihlásit, zpytovat svědomí a vystavit své domény? To si taktéž nedokážu představit.
Když narazíš na očividný volný překlep nějaké existující značky, můžeš jim přece napsat rovnou. Ale víš co? Oni tu informaci založí do korporátních mezipatří a vykašlou se na ni. V současnosti je to nezajímá. Jeden z Webtržníků by o tom mohl povídat.
13. 3. 2008 12:00:46
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51484
drago
verified
rating uzivatele
(73 hodnocení)
13. 3. 2008 12:29:12
Typosquatting je na vzestupu zkus si projít weby v TOP alexa a jestli je volná nějaká varianta kde není 1 písmenko (a to nemluvím o různých missclick kombinací), nenajdeš nic a to dokonce ani v ČR :)
Čím víc o tom budeš psát tím víc lidí to bude dělat. Čím víc jim budeš nadávat tím více si budou své "dětičky" cenit.
13. 3. 2008 12:29:12
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51483
web "akciového tipu" nemůže dle mého názoru nikdy reálně dobře fungovat
13. 3. 2008 13:22:49
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51482
Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
13. 3. 2008 13:34:39
Napsal Retal;41266
IMO: Idealistický, ale nefunkční model. Typosquatting nejvíc pálí velké společnosti a velké značky, které se takového "grassroots" projektu nebudou nikdy účastnit. A druhá strana - typosquatteři by se tam měli dobrovolně přihlásit, zpytovat svědomí a vystavit své domény? To si taktéž nedokážu představit.
Retale, dík za názor.
K jednotlivým bodům: nejde o to, že se samy velké firmy budu zapojovat do aktivit Parkuji.cz. Jde spíše o tom, že pokud bude doména pod Parkuji.cz, tak k ní budou mít tyto firmy podstatně snadnější přístup.
Projekt primárně neoslovuje profi-typosquattery nebo profi-spekulanty. Nejde o zpytování svědomí. Jde o vyplnění prázdného prostoru a vytvoření místa pro ty, kteří nechtějí s doménami přímo spekulovat, ale objeví zajímavou doménu. Prostě: najdu zajímavou doménu, nechci ať ji koupí spekulant, ale současně nevím, jestli by byla zajímavá pro firmu. Takhle ji s klidem koupím a ručím za to, že ji dobrovolně předám firmě.
Napsal Retal;41266
Když narazíš na očividný volný překlep nějaké existující značky, můžeš jim přece napsat rovnou. Ale víš co? Oni tu informaci založí do korporátních mezipatří a vykašlou se na ni. V současnosti je to nezajímá. Jeden z Webtržníků by o tom mohl povídat.
Vykašlou se na ní? V tom případě plyne příjem z vlastnictví té domény jejímu majiteli. A je krytý, že nechce s tou doménou primárně spekulovat/parazitovat na ni. Firma má vždy možnost se k té doméně jednoduše dostat.
13. 3. 2008 13:34:39
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51481
Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
13. 3. 2008 13:42:54
Napsal PCMark;41296
web "akciového tipu" nemůže dle mého názoru nikdy reálně dobře fungovat
Ano, toto je věc, která je stále otevřená. Jde o to najít nějakou šikovný systém, který by zajišťoval legitimní rozdělení výdělku. Dokážu si představit i kombinaci autonomních bannerových polí (výdělek by byl čistě otázkou majitele domény) a společným bannerovým polem (výdělek by se dělil podle nějakého klíče).
13. 3. 2008 13:42:54
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51480
Mika_D
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
13. 3. 2008 19:04:13
Ahoj Zputniku.
Byl jsem upozorněn na tohle vlákno..hm, a je to pro mě zajímavé čtení : ).
Pár postřehů, možná to nebude dávat smysl, nemám te´d moc času:
----------------------
Pohled ze strany potenciálních "akcionářů":
----------------------
1) chceš se zaměřit pouze na typos českých firem ? ćeský typos prostě už nedělají zajímavý objemy. Ve výsledku bude výnos pro každého takového "akcionáře" z parkování velmi malý - neefektivní.
2) Ti co vlastní zajímavé typo, tak Ti ho prostě neposkytnou k Tvému projektu: takové typos dělají velké objemy UIPs a pro takového držitele je zajímavější klasicky vyčkávat a spekulovat (tj. být tím "zlým squatterem") a v mezidobí si bude pohodlně vydělávat na parkingu jinde.
3) Ve zkratce, ti kdož mají zajímavá typos nebudou chtít být "hodnými squattery" (tj. _"akcionari" Tveho projektu), protoze logicky citi potencial vyssiho zisku jiným uplatněním svého typo než ho jen zavěsit na parkuji.cz a cekat az za nej dá někdo "hodnou cenu".
4) S ohledem na bod (3) bude v Tvuj projekt slozen tedy z velkeho mnozstvi akcionaru poskytujici nezajimave typos - Tvi "akcionari" budou lide drzici typos, ktery jsou níže pod bodem (ii) (a) uvedeny jako typo "Malych firem".
-------------
Pohled z druhé strany, ze strany firem, majitelů TMs, oprávněných z práv k obchodní firmě apodobně:
-------------
Ale alespon ve zkratce:
(i) firmy nebudou spolupracovat s nekym kdo se podili na typosquattingu (byt je to ten "hodny typosquatting").
(ii) firmy znaji hodnotu sve znacky.
(a)Mala firma - mala hodnota znacky - firma ma maly zajem o ziskani domeny z tveho Projektu.
(b)Velka firma - velka hodnota znacky - neochota byt spjat s nekym kdo profituje na typos nebo je preprodava (+ obecne nedostatecna znalost typo bizu na strane firme)- Navic, velka firma = pravnik. A pravnik je pro Tvuj projekt hrozba.
ufff..tohle by se dalo sahodlouze rozepisovat, napis mi kdyztak do PM, dam Ti na sebe telefon a muzeme si zavolat.
----------------
Dalsi point: jak urcis kdo je skutecne "opravnenym" ziskat za tu "dobrou cenu" typo, ktere je u Tebe zaveseno ? Tohle není vzdycky uplne jasna otazka. Chci tim rict, pokud budu zkuseny typosquatter a uividim na Tvem "hodnem projektu" nejakou zajimavou domenu, za ktere, alespon se domnivam, budu schopny vytriskat vice nez jen tu "dobrou cenu", pak najdu deset zpusobu jak ji od Tebe dostat za "dobrou cenu" a sam ji potom preprodat firmam za "zlou cenu".
---------------
Momentalne v ttom nevidim zajimavy byznys pro nikoho.
Dokonce ani pro Tebe ne (byť budeš mít na svých stránkách zavěšeny stovky nebo tisíce malých českých typos): Tvé mandatorní náklady totiž budou: správa projektu (docela náročná, hodně uremcaných "akcionářů") a náklady na právníky (ještě náročnejší)....a pokud to nebudeš mít velmi dobře ošetřené, pak jeden schopnější právník může znamenat pro Tvůj projekt definitivní tečku.
----------------
Byť to tak možná nevypadá, jsem obecně zastáncem názoru, že nic není nemožné :- ))... Tvůj projekt může být chápán jako jakási výzva - ale riskantní....Ale o to přece třeba zajímavější :)).
13. 3. 2008 19:04:13
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51479
Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
14. 3. 2008 13:56:53
Miko, díky za názor... ozvu se ti odpoledne via phone. Zatím krátce k tvému postu:
Typickým uživatelem Parkuji.cz by byl člověk, který nechce primárně vydělávat na doménovém spekulantství nebo parazitovat na doménách. Tento projekt není primárně založen na byznys-bázi. Je spíše "tichým bojem" se spekulantstvím a parazitováním. Jeho hlavním cílem není vydělat z nákupu a prodeje domény maximum peněz. Cílem je, že pokud najdu nějakou doménu, kterou považuji za zajímavou z pohledu spekulantů, tak ji koupím a zaparkuji do doby, než se ozve "pravý vlastník", a to vše bez strachu, že sám budu za spekulanta/parazita považován.
Osobně mám tip na několik takových domén, které považuji za zajímavé, ale nechci je koupit z jediného důvodu - abych nebyl zaškatulkován mezi "spekulantské mrdky". ;o) Parkuji.cz by nejen mně poskytlo zajímavé řešení - doménu v klidu koupím, protože vím, že bude zaparkována na webu, který garantuje "skutečným vlastníkům" to, že ji mohou za férovou cenu koupit. Přínos z takového kroku je:
- doménu mám schovanou pro "skutečného vlastníka"
- v mezičase mi vydělává na nějakém příjmu z reklam, které na webu budou + na dalších bonusech (pozitivní reference, odkazy).
Férová cena v sobě bude zahrnovat náklady spojené se získáním domény (paušální vyjádření času a nákladů spojené s nákupem a správnou domény).
Proč neoslovit přímo firmu, ať si doménu koupí?
1. Nedokážu si moc představit, jak by takový rozhovor probíhal. 2. Firma vůbec nemusí mít přehled o tom, jak to funguje. 3. Neřeší to v podstatě problém spekulantství/parazitování.
Kdo rozhoduje, jakou doménu koupí?
Rozhoduje o tom každý sám. Pokud mám pocit, že jsem narazil na perlu, tak ji koupím.
Ještě jednou pro zichr píši, že tento projekt není určen pro ty, kteří chtějí primárně na doméně vydělat. Je řešením pro ty, kteří nechtějí spekulovat, ale současně nechtějí, aby volná doména zůstala volná pro případného squattera.
Co s prodejem spekulantovi
Pokud by došlo k tomu, že někdo z členů projektu podlehne nabídce spekulanta a doménu, kterou umístil na Parkuji.cz prodá někomu jinému, než skutečnému vlastníkovi, pak:
1. tato eventualita může samozřejmě nastat
2. za toto bude člen sankcionován - přestává být členem/partnerem projektu + negativní publicita apod.
Proto znovu - projekt není určen spekulantům a parazitům. Je spíše pokusem, jak proti takovým věcem efektivně "bojovat". Je pro ty, kteří budou mít možnost doménu koupit, případně na ní vydělat nějakou korunu a při prodeji domény skutečnému vlastníkovi získat adekvátní částku za náklady s tím spojené.
14. 3. 2008 13:56:53
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51478
Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
14. 3. 2008 14:02:35
K počtu partnerů/členů Parkuji.cz... osobně nečekám, že jich bude kopec... ideální počet bych viděl někde kolem 5 - 10 lidí. Nedělám si iluze, ale současně si myslím, že (snad) ;o) nejsem jediný. Ale vše se uvidí... to byl mimochodem i důvod pro založení tohoto vlákna.
14. 3. 2008 14:02:35
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51477
Dan
verified
rating uzivatele
(16 hodnocení)
14. 3. 2008 14:15:36
Zputniku, podle mne je to nerealizovatelné a i pokud by se web rozběhnul, nebude to funkční. Důvody viz. Retal a mika_D.
14. 3. 2008 14:15:36
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51476
Tower
verified
rating uzivatele
14. 3. 2008 14:35:16
Takový projekt v nastíněné formě je podle mého názoru zbytečný a hlavně jak již bylo zmíněno nefunkční. Firmy jsou obecně výdělečné organizace, proč by tedy majitelé domén neměli chtít být také. Toto je obchod businessového typu. Spekulant není opovrženíhodný člověk, je to nepřítel v tom nejsurovějším slova smyslu. A boj s ním určitě neleží v tvorbě hromadných doménových fondů, tedy tvořením nějakých prostředníků mezi nimi (spekulanty) a koncovými uživateli produktů (firmy, jednotlivci apod. mající o danou doménu zájem z pohledu své existující značky). Spekulanti jsou také podnikatelé jako zde probírané "firmy".
Pokud už vytvářet doménový fond, dokážu si to představit jako databázi potencionálních doménových jmen použitelných pro "neziskové" a "zájmové" projekty, pro které je právě finančně vyloučeno nakupovat domény od profesionálních spekulantů. Taková snaha by byla nejenom všeobecně kladně chápána, protože byste vlastně pomáhal mladým, talentovaným, zajímavých, užitečným atd., ale také by vytvářela mezi zmíněnými konexe. není to sice přímý boj se spekulanty, ale je to užitečnější.
14. 3. 2008 14:35:16
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51475
Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
14. 3. 2008 14:49:57
Napsal Tower;41607
Spekulant není opovrženíhodný člověk, je to nepřítel v tom nejsurovějším slova smyslu. A boj s ním určitě neleží v tvorbě hromadných doménových fondů, tedy tvořením nějakých prostředníků mezi nimi (spekulanty) a koncovými uživateli produktů (firmy, jednotlivci apod. mající o danou doménu zájem z pohledu své existující značky). Spekulanti jsou také podnikatelé jako zde probírané "firmy".
Nakupování domén ze spekulativních důvodů samozřejmě samo o sobě není ničím špatným.
Osobně mi třebas vůbec nevadí obchody typu letenky.cz, pujcky.cz apod. Prodeje v řádech milionů mi přijdou logické a rozumné. To, co mi vadí jsou nákupy, které více či méně smrdí parazitováním na doméně nebo parazitováním na jméně osoby nebo firmy.
Proto: ano, spekulanti jsou normální obchodníci... podobně jako řezníci nebo pojišťováci... ale jako mezi všemi se najdou mrdky a féroví hráči.
14. 3. 2008 14:49:57
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51474
Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
14. 3. 2008 14:55:38
Napsal Tower;41607
Pokud už vytvářet doménový fond, dokážu si to představit jako databázi potencionálních doménových jmen použitelných pro "neziskové" a "zájmové" projekty, pro které je právě finančně vyloučeno nakupovat domény od profesionálních spekulantů. Taková snaha by byla nejenom všeobecně kladně chápána, protože byste vlastně pomáhal mladým, talentovaným, zajímavých, užitečným atd., ale také by vytvářela mezi zmíněnými konexe. není to sice přímý boj se spekulanty, ale je to užitečnější.
Toto mi přijde podstatně hůř podchytitelné... kdo za mě rozsekne, že doména www.autismus.cz je vhodnější pro neziskovku XY nebo AC? Navíc, pokud by se jednalo o oficiální název organizace, tak se přesně tento případ hodí do modelu Parkuji.cz - Neziskovka, která si zajistila pouze pomlčkovou variantu webu, a najde bezpomlčkovou variantu na Parkuji.cz, pak bude moci snadno získat i druhou variantu.
14. 3. 2008 14:55:38
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51473
Tower
verified
rating uzivatele
14. 3. 2008 15:12:35
Zputniku,
"parazitování" asi není morálně čisté, ale jde o peníze, proto jsou podobné snahy neefektivní, zbytečné. Pochybuji, že by se do projektu zapojilo alespoň tolik lidí, aby to mělo nějaký markantní smysl. A pokud ano, samotné firmy, podnikatelé, nebo jak jste řekl - "správní majitelé domén" - pravděpodobně nebudou mít o dané domény zájem. je to výdaj navíc a pokud jim nijak nezasahují do podnikání, což nezasahují, protože je má v portfoliu "bílý spekulant", nemají důvod ji ani chtít. Tudíž by teoreticky hlavní činností projektu mělo být spíš podpoření informovanosti, "osvěta cílů spekulantů a proč by to mělo majitelům značek vadit".
Proto se mi pro takovou činnost líbí ten nadační nádech jak jsem nastínil výše líbí daleko více. Peníze ve finanční formě tam totiž hrají až druhou roli.
14. 3. 2008 15:12:35
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51472
Fuck You
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
14. 3. 2008 17:31:27
Přijde mi to jako naprostý nesmysl.
Jednak je tu ta omletá věc s určením "oprávněného vlastníka": Nedávno se tu někdo chlubil typo doménou apy.cz, mě to na první pohled přišlo jako překlep slova Alpy, přitom to bylo myšlené jako Mapy...
Pak to, že se snažíš chránit cizí průmyslové vlastnictví, po kterém ti vůbec nic není.
Taky nevím, proč se chceš zastřešovat nějakou "hodnou organizací". Proč prostě na své typo domény nenasadíš normální parking a zároveň nepošleš svým hostitelům mail, že jim ji rád přenecháš, pokud budou mít zájem a pokud ne, že na nich budeš dál parazitovat? Jde o to, že takhle to budou vědět jenom ti, kterým po tom něco je a ostatní tě budou mít za mrdku?
Brojíš proti něčemu, co prakticky nikomu neubližuje. Spekulanti-mrdky nejsou nijak výrazně společensky nebezpečný. Pokud chceš brojit proti podnikatelům-mrdkám, tak mnohem víc docílíš třeba tím, když si otevřeš férový autobazar (potom by sis ale asi musel najmout férovou ochranku).
Pokud chceš za každou cenu udělat tenhle svět lepším, vidím spoustu efektivnějších příležitostí.
14. 3. 2008 17:31:27
https://webtrh.cz/diskuse/parkovat-ferove-parkuji-cz/#reply51471
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit