-
Re: GSM Ferroglobe - vyhliadky pre trh s kremikom
Já stále ještě čekám. Pořád si myslím, že k nějaké korekci dojde až FED z trhů odejde a začne zvedat sazby... ale může nastat i asi nejhorší varianta, a to dlouhodobá stagnace trhů, kdy nedojde ke korekci, ale vzhledem k předražení akcií, nebude ani žádný růst. Ceny se budou držet jen v určitých mantinelech klidně rok i více, než firemní fundamenty konečně doženou cenu akcií. Tenhle scénář bych opravdu nechtěl...
Škoda, že ještě koruna trochu více neposílila, bych hned směnil co mám na dolary.
-
Crazy:
https://i.imgur.com/Y48K6fa.png
Podle toho analytika co zacal pokrývat GSM, by mělo letos GSM vydělat 841 milionů dolaru a tržby přes 3.2 miliardy, PE je tak ted 1.72. To je neskutečný příběh, takový dlouho už nebude.
To by znamenalo EPS kolem 4.5 USA na akcii a masivní dividendu podlě mě. fakt jediné co si přeju ať není válka :( :D
Mohl jsem do toho dát vetsi raketu, kdyz ted vidím ty nakupky :D
https://i.imgur.com/4Nu43jc.png
-
Ahoj, tak toto bol fakt dobrý tip. Čo si myslíte, ak nastane vojna - pred rokom som čakal USA-Irán konflikt a nakoniec tu bude konflikt Ukrajina-Rusko-USA - čo sa stane, aký pád na burze by mohol teoreticky nastať? Ceny ropy už niektorí predpovedajú až na 150 a viac dolárov za barel. Čo by tento konflikt znamenal - predpokladám, že investori by sa zľakli a začali by všetko predávať?
-
No, ono asi nejde moc říci, co by to s trhy udělalo. Žádný takový konflikt (takhle velkých mocností) tady už dlouho nebyl. Trhy by se určitě propadly, ale mnohem větší propad by zaznamenal spíše evropský trh, odkuď by zahraniční investoři utíkali, než ten americký. Já stále doufám, že k otevřenému konfliktu nedojde, ale ta má víra začíná být menší a menší. Řada zemí již doporučila svým občanům odcestovat z Ukrajiny a ty nesmyslné požadavky Ruska jsou také jen hraní o čas...
-
Tak Rusi sú v Donecku. Novan oznámil finančné výsledky. Uvidíme tento týždeň možno nakúpim a už budem len čakať ďalšie dva roky :-)
---------- Příspěvek doplněn 22.02.2022 v 16:09 ----------
Citace:
Původně odeslal
erik1
Tak Rusi sú v Donecku. Novan oznámil finančné výsledky. Uvidíme tento týždeň možno nakúpim a už budem len čakať ďalšie dva roky :-)
Novan stále bojuje s nedostatkom financií. Preto je jeho cena tam kde je.
---------- Příspěvek doplněn 22.02.2022 v 17:00 ----------
Otázka kedy nakúpiť ASTID a SPCE .....
---------- Příspěvek doplněn 22.02.2022 v 19:24 ----------
A ešte The NAGA Group AG (N4G.DE) - cena je teraz celkom fajn....
---------- Příspěvek doplněn 22.02.2022 v 19:30 ----------
SPCE - znova okolo 7.70 :-) Pôjde nižšie?
-
Já jsem dneska SPCE přikoupil, když už je opět pod 8. Je sice možné, že půjde ještě níž, ale co už. Když tak přikoupím pak další kusy. Na trefování nejnižšíh hodnot jsem rezignoval, protože mi to vůbec nejde. :-D Jsem ještě před pár měsíci říkal, že pod 15 SPCE nepůjde a kde teď jsme. :-)
-
Dobre si spravil. OCUGEN dnes padol o 22 percent. Ponúkol 15 miliónov nových akcií.
-
Citace:
Dobre si spravil. OCUGEN dnes padol o 22 percent. Ponúkol 15 miliónov nových akcií.
Dneska spadl, včera ale zase vylítnul. :-) Na trhy se vrací velká volatilita, což je jen dobře. Hodně lidí by si nejspíše přálo, ať trhy jen rostou, ale mě příjdou daleko zajímavější právě nynější stavy.
---------- Příspěvek doplněn 24.02.2022 v 08:19 ----------
Tak to vypadá, že válka přece jenom začala. :-( Teď už jen doufat, že se nerozhoří ve světový konflikt.
Následující dny na trzích mohou být hodně zajímavé. Dneska v PRE-obchodní fázi zažívají některé tituly už slušný propad...
-
- S&P 500 sa drží nad vodou. Videl som nejaké prepady, ale akoby to znova tí investori kúpili.
-
-
Citace:
S&P 500 sa drží nad vodou. Videl som nejaké prepady, ale akoby to znova tí investori kúpili.
Jo no, nakonec jsme skončili den v plusu, což jsem, vzhledem k současné situaci, nečekal. Ale uvidíme jak další dny. Hodně lidí asi čeká, že to za chvíli vše pomine, což se může stát, ale také může situace více vyeskalovat. :-(
-
válka neválka, buy the dip musí být
---------- Příspěvek doplněn 24.02.2022 v 23:02 ----------
Citace:
Původně odeslal
PSwork
válka neválka, buy the dip musí být
i kdyby na chleba nebylo
-
Čítali ste finančnú správu spoločnosti NOVAN? Veľké zmeny tam nie sú - čo sa týka plánu, snáď len ten odklad SB206 na fázu Q4/2022. Zbežne sledujem aj tú VRCA - ktorá už podala žiadosť na FDA ohľadom schválenie toho liečiva. Tu som čakal oveľa vyššiu cenu - ale asi je to momentálne všetko ovplyvnené tým FED-om a strachom investorov, myslím, že vyčkávajú.
Čo sa týka NOVAN-u tak po prečítaní finančnej správy, sa toho veľa nezmenilo, príjem tam nebol, len nejaké drobné z patentot, výdavky boli podobné ako v roku 2020.
1. The Company reported a cash and cash equivalents balance of $47.1 million as of December 31, 2021.
2. Za fiškálny rok vykázal Novan stratu 29,7 miliónov dolárov
Novan reported a net loss of $29.7 million for the fiscal year ended December 31, 2021, compared to a $29.3 million net loss for the fiscal year ended December 31, 2020.
3. Získali 2,8 miliónov za licencie a patenty
License and collaboration revenue was $2.8 million and $4.2 million for the years ended December 31, 2021 and 2020, respectively. The decrease from the prior year related to changes in the Company's estimated performance period related to the non-refundable upfront and expected milestone payments under one of the Company’s license agreements, which was extended during the fourth quarter of 2020 and again in the third quarter of 2021.
4. Náklady na výskum a vývoj boli 20,4 milióna USD za rok končiaci sa 31. decembrom 2021 v porovnaní s 19,8 milióna USD za rok končiaci sa 31. decembrom 2020.
Výdavky sa teda zvýšili o nejaké ,,drobné,,
+ nejaké administratívne a iné náklady. Čoskoro budú potrebovať ďalšie finančné prostriedky - otázka je, odkiaľ ch vezmú. Stále čakáme na príchod väčšieho investora, ktorý sa nejako nehlási, ale asi každý čaká na koniec roka 2022 keď podajú žiadosť SB206 na FDA a potom sa uvidí. Financie však potrebovať budú. Zatiaľ neviem odkiaľ ich získajú.
SPCE - tu vidíme konečne začiatok príjmu, prvých 1000 leteniek po 45.000 dolárov za cestu do vesmíru už bude pomaly rezervovaných. Takže ak firma bez príjmu dosiahla v minulom roku 60 dolárov - tak teraz, po úspešných letoch a príjmoch si myslím, že jej hodnota fakt pekne môže stúpnuť. Momentálne má hodnotu cca 8-9 dolárov za akciu.
Ja by som ešte uvažoval o nákupe v poločnosti HERTZ, momentálne sa mi zdá trocha drahá ale objednávka na 100.000 vozidiel Tesla je podpísaná.
Finančné problémy spoločnosti boli vyriešené, ak Covid pominie vidím, to na pekný nárast.
TGB - je zatiaľ sklamaním - mali nejaké problémy s dodávkami medi, ďalej čakajú na schválenie nového ťažobného projektu cena 1,9 dolárov.
CTRM - tu sa už radšej nevyjadrím, lebo už vôbec nerozumiem, prečo nenastal nárast po nákupe nových plavidiel a po zvýšení cien prepravy
KODK - zatiaľ je na 4,76 - stagnuje
-
Ako vidíte situáciu na trhu? Zatiaľ sme väčší pád nezaznamenali.
---------- Příspěvek doplněn 01.03.2022 v 10:33 ----------
Citace:
Původně odeslal
erik1
Ako vidíte situáciu na trhu? Zatiaľ sme väčší pád nezaznamenali.
Americké akcie (nejen) ve stínu války na Ukrajině: Ještě stále draho, Nasdaq…
-
teď v čase vojny je potřeba investovat do bezpečného přístavu, krypta, BTC od začátku války +28%, GOLD +1,5% :D
-
Ja som čakal hneď nejaký väčší pád burzy v USA - 24.2 - vojna, FED, Covid, inflácia atď. Ale stále sa to drží nad vodou. A pritom VIX index vyskočil na 33!!!! Čo bude teda ten spúšťač výpredajov? Alebo sa to bude držať na jednej úrovni? Fakt neviem.
-
Citace:
Původně odeslal
PSwork
teď v čase vojny je potřeba investovat do bezpečného přístavu, krypta, BTC od začátku války +28%, GOLD +1,5% :D
Krypto práveže ukázalo, že vôbec nie je bezpečné ani v takýchto časoch. Prvý deň, dva malo veľmi vysoký prepad.
-
Citace:
Původně odeslal
erik1
Čo bude teda ten spúšťač výpredajov?
výprodeje spustí už asi jenom ta atomovka
Citace:
Původně odeslal
tomito
Prvý deň, dva malo veľmi vysoký prepad.
tomu se říká příležitost k nákupu, nákup se slevou, anebo buy the dip
-
Tak tie kryptomeny sú niečo nové - pekne to vyklesalo nedávno, je to dosť volatilné. Zlato je zlato - síce to nie je investícia podľa mňa ale uchovávateľ hodnoty v ťažkých časoch.
-
Teď je to na trzích fakt hodně divné. Tolik negativních zpráv a událostí a přesto je reakce trhů téměř nulová. Ale může to být tím, že příliš mnoho investorů očekává pád. A čím je jich více, tím je větší pravděpodobnost, že k pádu nedojde. Investoři mají stále hodně financí, které chtějí zhodnotit, ale nejsou již ochotni nakupovat za současné ceny. Hrozí tedy dlouhodobá stagnace, která je snad ještě horší, než pád, protože s vysokou mírou inflace v podstatě ani na akciovém trhu nedosáhnete zhodnocení. Trhu chybí nějaký ten spouštěč masivního výprodeje, ale co by ho mohlo spustit je velkou otázkou…
U krypta tady bylo řada lidí, kteří predikovali cenu nad 100 000 $ do konce roku 2021 a skutek utek. Pokud opravdu nastane u akciových trhů stagnace, tak očekávám stagnaci také u krypta.
U zlata je problém velký spread mezi nákupem a prodejem a také cejchování. Takže jako investice zlato opravdu není, ale jako uchovavatel hodnoty se použít dá, ale jen dlouhodobě (tj. třeba na 20 let a více).
---------- Příspěvek doplněn 02.03.2022 v 20:47 ----------
Velmi nemilé je citelné oslabení koruny. :-( Takhle máme našlápnuto k slušné stagflaci v ČR. Inflaci to posune na novou úroveň a šetřit se začne ve velkém už na jaře. Ač jsem očekával, že následující léta budou nic moc, nakonec budou možná ještě horší, než jsem si myslel. :-(
-
-
Super vysledky GSM.
Dnes som námatkovo pozrel OXY: Occidental Petroleum Corporation (OXY)
48 dolárov? Tak toto je fakt niečo nečakané.
-
Uz chybí jen Novan, snad druhá pulka roku přinese FDA
-
Citace:
Původně odeslal
erik1
Super vysledky GSM.
Dnes som námatkovo pozrel OXY: Occidental Petroleum Corporation (OXY)
48 dolárov? Tak toto je fakt niečo nečakané.
OXY jsem měl nakoupeno za 13 a prodával za 30, teď lituju :(
-
Kenod, zistil som, že trh je nevypočítateľný. Ale neľutuj, je to pre poučenie do budúcnosti. Ja som tiež odporúčal niekomu predať nad 30 - pretože som nevidel možnosť žiadneho vojenského konfliktu vo svete, ktorý by cenu ropy vybičoval tak vysoko. Teraz ľutuješ, ale mohlo to byť celkom inak, a potom by si ľutoval, že si nepredal :-) Myslím, že ak si nakúpil za 13 a predal za 30 urobil si aj tak skvelý obchod.
-
Dneska nám slušně spadl OCGN. Celkově to vypadá, jako by trhy s týdenním zpožděním začaly reagovat na probíhající konflikt, ale už párkrát jsme tady podobnou situaci na trzích měli a většinou neměla dlouhé trvání… uvidíme na konci dne a hlavně pak na začátku příštího týdne.
OXY zase slušně poskočilo. Ještě, že jsem ho ještě neprodal, ale mám čím dál tím větší nutkání ho prodat. Cena je slušná, ale pokud se situace nezlepší, může jít cena ještě více nahoru… Pokud se dostaneme nad 60, tak už budu hodně vážně přemýšlet o prodeji. Teoreticky se můžeme sice dostat až na/nad 80, ale to už je risk, na tuhle metu čekat.
-
Ocugen - FDA im neschválial vakcínu proti Covidu. Pokračujú vo vývoji.
Sledujete aj kurz EUR/USD? 1,09! To som dlho nevidel....
GSM nad 9 :-)
Aerolinky ako AAL, DEL a podobne pekne vyklesali, ale ako povedal Buffet, nie doslovene, ruky preč od aeroliniek :-)
-
Citace:
Ocugen - FDA im neschválial vakcínu proti Covidu. Pokračujú vo vývoji.
To mi příjde, jako takový „křížek po funusu“. Pokud se na podzim neobjeví nějaká nová mutace (klep klep na dřevo), tak další vývoj vakcíny proti COVIDU nemá smysl. Leda by byla možná nějak univerzálně upravit na něco jiného. U Ocugenu tak vidím spíše pád ještě níže.
Nad aerolinkami jsem přemýšlel už několikrát, ale Buffet měl určitě dobrý důvod, proč se jich komplet zbavit. Takže zde zůstanu dále spíše jen pozorovatelem.
-
No ferroglobe, prej za leden 2022 ma stejnou ebitdu, jako za cele q4 2021 :D, takze az vyjdou q1 vysledky tak to bude masakr, nezapomenme, ze v nově spustené továrne v USA jede zatím jen jeden blok, až to pojede na full time tak to je navíc skoro 20 tisíc tun křemíku ctvrtletnně za USA ceny, takze ten analytik, který říkal, že tento rok vydělají 850 mil USD, se nejspíš trefí +- 10%. Podle zdrojů, které mám je teď od roku 2022 85% produktů prodáváno za spotové ceny, které se stále drží vysoko, v minulém roce to bylo jen 15%.
Teď je pořád kapitalizace 1/2 tržeb, pořád věřím v dalších 100% a aspoň 20 USD na konci roku i z důvodu toho zisku, protože jestli bude takový, tak bude určitě masivní mimořádná dividenda, jelikož ta už se v podstatě 4 roky nevyplacela. No podle mě je to má životní investice, pochybuju že někdy něco takového ješte trefím.
Samozřejmě největší riziko je eskalace konfliktu na Ukrajině,
-
Ahoj, tak túto firmu si fakt trafil, ale myslím si že v tom máš proste investovaného veľa-veľa času, ktroý si venoval sledovaniu tejto firmy. Nesúhlasím s tvojim tvrdením: ,,pochybuju, že někdy něco takového ješte trefím.,, Tých investícií je na svete strašne veľa, a ak si napr. dokázal trafiť toto, myslím, že s dnešnými vedomosťami, ktoré si získal trafíš aj iné firmy :-) Ale nebuď skeptický. Stále si rád prešítam nejaký tvoj príspevok :-)
„Nakupujte, keď po uliciach tečie krv, hoci aj vaša vlastná“. – N. M. Rothschild.
Myslel som si, že po marci 2020 keď burza v USA padla, nebude čoskoro ďalšia taká príležitosť. Myslím, že tento mesiac bude - FED - by mal ukončiť nákupy, konflikt na Ukrajine, Covid, inflácia, neistota - toto by už teoreticky malo spustiť nejaký väčší pád. Ale aj keď nie, myslím, že firmy ako SPCE, HTZ, NOVN, ASTID - už je možné nakúpiť / dokúpiť za dobrú cenu.
Sledujem aj ten CHPT - v júni 2021 31 dolárov - teraz 14 dolárov - je to jeden z väčších prevádzkovateľov nabíjacích staníc elektromobilov. Aj keď ho mnohí kritizujú, že sa tie nabíjacie stanie dosť kazia. Sú aj ďalšie spoločnosti, ale nemám zatiaľ veľký prehľad.
OXY - 1.10.2022 - stál 9 dolárov - dnes 56/57!!!! Hm, ten chlapík z Omahy vlastní vyše 11 % kmeňových akcií :-)
Penny Stock, ktoré som sledoval - sú prakticky bezcenné ako sledujem - neviem čo by spôsobilo ich rast - preto sa o nich radšej ani nezmienim.
Aj cannabis akcie ako ACB, SNDL atď dosť vyklesali.