-
Re: GSM Ferroglobe - vyhliadky pre trh s kremikom
U řady titulů jsem se dostali / se dostáváme opět na zajímavé cenové hodnoty. I koruna se začíná vzpamatovávat a dolar mírně oslabuje. Takže teď se budu muset začít rozhodovat, ce ještě přikoupit:
technologické tituly – ty mi příjdou stále ještě předražené a ne moc zajímavé, i když se to zlepšuje;
NOVN – přemýšlím zda ještě přikoupit;
SPCE – také přemýšlím, zda ještě přikoupit. Jestli půjdeme opět pod 6, tak nějakou malou část asi jo;
COIN – tohle určitě koupím, jak půjdem znova pod 50. Minule jsem to nestihl; :-(
CCL – už jsme skoro na „covidové“ hodnotě :-), ale mají obrovské ztráty a mohou se z toho vylízávat hodně dlouho, stejně jako aerolinky;
BA – Boeing také hodně klesl. Na covidový propad stále ještě nemá (80 $), ale také to začíná být zajímavé, ale opět ty ztráty…;
GSM – zde jsem spokojený, přikupovat zatím neplánuji;
FSR, LCID, RIVN – s těmi firmičkami na elektroauta stále nevím, moc jim nevěřím, ale může zde být opět nějaký squeeze. Lepší je ale asi NIO;
GME – pokud by to padlo tak k 30, tak bych něco málo přikoupil, kdyby nastal opět nějaký squeeze, ale jinak ne;
AMC – pod 10 začnu nad malým podílem uvažovat;
Vlastně jsem se tak nějak zasekl na stejných titulech a moc nových ani nevyhledávám, což bych určitě měl. Máte nějaké nové zajímavé tipy?
-
Je možné, že zažijeme situáciu ako bola koncom roka 2020 a začiatkom roka 2021? Ak to bude padať ďalej, tak tu tá možnosť je.
Ja by som rozmýšľal aj nad PLTR.
CCL - už je pod nákupnou cenou z marca 2020 - ide však o nesmierne zadĺženú firmu ale ja výnosný biznis - takže za túto cenu 11 aj niečo dolárov si myslím, že to nie je zlá investícia.
NOVN - je tiež na cenovom dne - tu nie je o čom rozmýšľať podľa mňa, ak by som mal voľný kapitál tak nakupujem
-
3 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
erik1
Aký máte názor?
Dlouhodobí investoři by již určitě měli vstoupit na americký akciový trh. Pro Bloomberg to v souvislosti s prudkou korekcí trhu uvedl profesor financí Jeremy Siegel z Whartonu. Trhy v USA podle něj nyní mohou být technicky v korekci, připomněl však, že ve srovnání s maximy dosaženými na začátku roku 2020 se akcie v době rozhovoru nacházejí stále asi o 15 % výš.
Přichází comeback hodnotových akcií. A je to jen začátek, tvrdí profesor…
Příloha 35847
Příloha 35848
Příloha 35849
K tomu https://www.reuters.com/markets/us/u...ant-2022-05-24
a taktiez si treba uvedomit ze EU a USA zhabali majetky ruskym obcanom takze to zaviedlo precedens ktory zapricini masivny odliv kapitalu z tychto krajin kedze tymto porusili zakladny stavebny kamen modernej spolocnosti. A netreba zabudat na Bidetov plan zdanit "bohatych" v amerike + zdanovat nezrealizovane prijmy z kapitaloveho majetku/investicii. Co taktiez zapricini masivny odliv kapitalu z ameriky. Este sa mame na co tesit.
Ja som predal masivnu cast akcii do straty, lebo to este cele pojde do Pcka. Hovori sa ze trhy by sa mohli stabilizovat v septembri ked uz bude po vsetkych zvyseniach urokovych sadzieb a bude po vojne v ukrajine a td.
-
Zacal jsem sledovat Fisker, docela se mi to líbí, jen kdyby to slo na uroven cisnkeho NIO tak je to 30x, vyroba ma odstartovat na konci roku, ale nevím kolik maj cash a jestli nebudou jeste redit akcie.
Verrica vcera nedostala schválení, takze + pro Novan
-
U toho Fiskeru fakt nevím. Příjde mi to stejná firma jako třeba Lucid. Lidé očekávají, že by to byla třeba další Tesla, ale o tom dost pochybuji. Sice ho také sleduji, ale pocity mám hodně rozporuplné.
-
Tak Verrica je v p.c. - 60% - to je riziko, ktoré nesú farmaceutické firmy. Verím, že Novanu sa to podarí. Budúcnosť by mala patriť elektromobilom. Ale som stále vo vyčkávacej pozícii, pokiaľ na trhu nebudú kvalitné batérie, ktoré dokážu skladovať veľké množstvo elektrickej energie - tak to podľa mňa bude stále risk. Taktiež čakám, že svet objaví aj nové inovatívne technológie na pohon.
Sledujem ešte SpaceX, SPCE dokonca teraz som čítal, že aj BOEING plánuje vstúpiť do vesmírneho priemyslu :-) Je to ospevovaná americká firma - ale s tou kvalitou sú tam problémy neustále.
Dovolím si ešte jednu poznámku, svet tlačí miliardy do nezmyselných vojen, keby tie miliardy investovali do farmaceutických firiem - alebo teda do výskumu, mnohím ľuďom na našej planéte by sa žilo oveľa ľahšie a jednoduchšie.
-
Lucid nemá SUV, navíc ten CEO se mi líbí, dělal třeba BMW Z4, je to člověk co tomu rozumí, takovy malý Musk. Pozici tam jeste nemam, teprv ctu reporty
-
Práve som čítal zaujímavý článok, práve ohľadom elektromobility:
Na elektrinu budú jazdiť aj hasiči v Los Angeles, vybitej batérie sa báť nemusia
Na elektrinu budú jazdiť aj hasiči, vybitej batérie sa báť nemusia
Tu je spomenuté práve to, že okrem batérie je v tom hasičskom aute aj naftový motor - ktorý bude nabíjať tú batériu. Toto sa mi zdá stále také zdvojené - naftový motor bude nabíjať batériu....proste to nie je podla mňa cesta vpred.....
-
Vždyť je to normální plug-in hybrid, jen v trochu větším provedení.
Ale podívej třeba na dakarský Audi RS Q e-tron, tam ten dvoulitr TFSI je určený jen k dobíjení baterie. Nevím, za kolik to může jezdit, ale kdyby si to bralo 100 kWh / 100 km, tak to má emise stejný jako sériový RS Kodiaq.
-
Citace:
Původně odeslal
hampl.david
Vždyť je to normální plug-in hybrid, jen v trochu větším provedení.
Ale podívej třeba na dakarský Audi RS Q e-tron, tam ten dvoulitr TFSI je určený jen k dobíjení baterie. Nevím, za kolik to může jezdit, ale kdyby si to bralo 100 kWh / 100 km, tak to má emise stejný jako sériový RS Kodiaq.
Rozumiem, že ide o plug-in hybrid - ale je to cesta vpred ? To je len moja teoretická básnická otázka.
-
Citace:
Původně odeslal
erik1
Rozumiem, že ide o plug-in hybrid - ale je to cesta vpred ? To je len moja teoretická básnická otázka.
ano
-
dnes som vystupil z trhov do straty $230k. zo vsetkeho co citam je pad trhov nevyhnutny. "vypredaj" co bol pred dvoma tyzdnami by mal byt dost maly oproti tomu co nas tento rok este caka. tak snad som nespravil chybu, dnes uz clovek naozaj nevie, pretoze vsetko je tak neskutocne zmanipulovane ze riesit akekolvek fundamentlane analyzy nema zmysel. 🤞
-
Tak zase nikdo nechápe proč si kupoval zrovna Wish, jak už jsem psal Wish byl populární někdy v roce 2016, jestli si aspoň 8 let na internetu tak bys to měl vedet, psal si tu že si měl 60k akcii GSM za 0.7 pokud ti nestačí 10nasobek za necelé 2 roky tak už fakt nevím :D. Já třeba nic nečtu, určitě ne medvědí články, o Bitcoinu psali jaký je to scam když stal 100 dolarů. Trhy možná půjdou dole, ale myslím že nás čeká ještě závěrečná pumpa a greed
-
Citace:
Původně odeslal
glengoolie
dnes som vystupil z trhov do straty $230k. zo vsetkeho co citam je pad trhov nevyhnutny. "vypredaj" co bol pred dvoma tyzdnami by mal byt dost maly oproti tomu co nas tento rok este caka. tak snad som nespravil chybu, dnes uz clovek naozaj nevie, pretoze vsetko je tak neskutocne zmanipulovane ze riesit akekolvek fundamentlane analyzy nema zmysel. 🤞
Ak to nie je tajomstvo napíš nám konkrétnejšie kedy si vstúpil na trh, čo si mal nakúpené, koľko a podobne. Aby sme sa poučili. Ďakujem.
---------- Příspěvek doplněn 29.05.2022 v 07:07 ----------
Zamiešať karty môžú ešte aj štáty zavedením nových daní, a taktiež zvýšením doterajších daní:
Británie uvalila nečekanou daň na těžaře. Další na řadě mohou být velcí plátci…
-
Citace:
Původně odeslal
erik1
Ak to nie je tajomstvo napíš nám konkrétnejšie kedy si vstúpil na trh, čo si mal nakúpené, koľko a podobne. Aby sme sa poučili. Ďakujem.[COLOR="Silver"]
Drzal som uz len WISH a GSM. Prelial som vsetko do Wishu cez nejakych 8 pozicii asi, tam som mal 140 185 @ 3.23$. Predal som za 100k za 1.64 a 40k za 1.73(tzn -230k$). Budem teraz vyckavat na prepad trhov a chcel by som nakupit cez 200k akcii naspet. Wish je uz ale rizikova investicia, preto ju momentlane nemozem uz odporucit. Minuly rok bola solidna, preto som do nej isiel na plno, ale dnes sa situacia rapidne zmenila. Ako som pisal vyssie, vsetko naznacuje tomu ze trhy pojdu do sraciek kvoli viacermy faktorom. Ten prepad S&P 20. maja bolo nic. Len prve zemetrasenie. Konsenzus je prepad S&P na 3500(3400-3600). Zisky firiem rapidne klesaju(vsetky ukazatele a cisla co sa oficialne pustaju von pracuju so starymi datami, mimochodom). Inflacia je v dvojcifernych cislach, a td. Nebudem to tu rozoberat, kto sleduje, sleduje. Skratka som riskol 50% stratu pretoze verim ze ceny pojdu dolu a neocakavam zotavenie skor nez Q4.
-
Citace:
Původně odeslal
glengoolie
Drzal som uz len WISH a GSM. Prelial som vsetko do Wishu cez nejakych 8 pozicii asi, tam som mal 140 185 @ 3.23$. Predal som za 100k za 1.64 a 40k za 1.73(tzn -230k$). Budem teraz vyckavat na prepad trhov a chcel by som nakupit cez 200k akcii naspet. Wish je uz ale rizikova investicia, preto ju momentlane nemozem uz odporucit. Minuly rok bola solidna, preto som do nej isiel na plno, ale dnes sa situacia rapidne zmenila. Ako som pisal vyssie, vsetko naznacuje tomu ze trhy pojdu do sraciek kvoli viacermy faktorom. Ten prepad S&P 20. maja bolo nic. Len prve zemetrasenie. Konsenzus je prepad S&P na 3500(3400-3600). Zisky firiem rapidne klesaju(vsetky ukazatele a cisla co sa oficialne pustaju von pracuju so starymi datami, mimochodom). Inflacia je v dvojcifernych cislach, a td. Nebudem to tu rozoberat, kto sleduje, sleduje. Skratka som riskol 50% stratu pretoze verim ze ceny pojdu dolu a neocakavam zotavenie skor nez Q4.
Ďakujem za úprimnú spoveď, veľa ľuďom pomôžeš tým, že si prečítajú aj takéto príspevky. Burza nie je len o raste ale aj o pádoch. Sledujem OXY - 72,80!!!! Toto nepredpovedal nikto. To sa ani nedá predpovedať.
---------- Příspěvek doplněn 01.06.2022 v 18:03 ----------
Vrca - 1,80
oxy - 68,30
gsm - 7,24
novn- 2,50
spce - 6,67
ba - 127,20
jagx - 0,3577
ccl - 13,18
-
budem cely jun mimo. neviem co bude ale nic dobre. uvim ako na tom budu veci pocas jula.
-
Tak predpovede sú rôzne, situácia je vážna. Tiež som v pozícii vyčkávania. Nie každý je trpezlivý a veľké výpredaje sa môžu spustiť hocikedy.
-
-
Citace:
Původně odeslal
tomito
alebo aj nie 🙃
Aj to je možné. Asi by sme sa mali zamerať na objavovanie nových akcií v tomto fóre, lebo špekulovať nad výpredajom, pádom a rastom nám veľa nedá. :-)
-
Citace:
Původně odeslal
tomito
alebo aj nie 🙃
Zatial neukazuje nic na to ze by trhy mali rast. Naopak, naprosto vsekto ukazuje na nadchadzajuci pad.
-
Citace:
Původně odeslal
erik1
Aj to je možné. Asi by sme sa mali zamerať na objavovanie nových akcií v tomto fóre, lebo špekulovať nad výpredajom, pádom a rastom nám veľa nedá. :-)
Rozhodně máš pravdu :)
Uvažovali jste někdo nad nadcházejícíma ipo na pražské burze? V červnu to bude celkem rušné: GEVORKYAN (asi nejslibnější), M&T 1997 a Coloseum Holding. Osobně trošku kapitálu obětuju.
-
List of stock exchanges - Wikipedia
imho nema zmysel riesit nic ine nez nyse a nasdaq. ta likvidita a volatilita nema konkurenciu.
-
Je tu nová ponuka Novanu - otázka je či sme už dosiahli dno.
-
Citace:
Je tu nová ponuka Novanu - otázka je či sme už dosiahli dno.
Já si myslím, že dna jsme ještě nedosáhli. Pořád je tady sestupný trend, i když na konci května přišla rally. Těžko se ale nyní odhaduje. Jedna část zkušených traderů tvrdí, že dolů už moc nepůjdeme, druhá, že půjdeme až někam k cca 3400 u S&P 500. Dokuď ale neskončí válka na Ukrajině a růst inflace, tak žádný velký růst zde nevidím. A až velká inflace skončí (můj odhad je, že až někdy v druhé polovině 2024), bude střední třída tak vyšťavená, že růsty ekonomiky a trhů budou nějakou dobu velmi nízké. Bude to skvělá příležitost k nákupům. Další velký růst ale může klidně začít až cca 5 let po tom (takže někdy kolem roku 2029). Alespoň tak začal růst po roce 2008, kdy velký růst započal až v roce 2016.
Už jsem to psal dříve, že takováhle rychlá možnost zbohatnutí, co tady byla během Covidu, se nebude možná už nikdy, za našeho života, opakovat.
-
Citace:
Původně odeslal
Aveso
Já si myslím, že dna jsme ještě nedosáhli. Pořád je tady sestupný trend, i když na konci května přišla rally. Těžko se ale nyní odhaduje. Jedna část zkušených traderů tvrdí, že dolů už moc nepůjdeme, druhá, že půjdeme až někam k cca 3400 u S&P 500. Dokuď ale neskončí válka na Ukrajině a růst inflace, tak žádný velký růst zde nevidím. A až velká inflace skončí (můj odhad je, že až někdy v druhé polovině 2024), bude střední třída tak vyšťavená, že růsty ekonomiky a trhy budou nějakou dobu velmi nízké. Bude to skvělá příležitost k nákupům. Další velký růst ale může začít až cca 5 let po tom (takže někdy kolem roku 2029). Alespoň tak začal růst po roce 2008, kdy velký růst započal až v roce 2016.
Už jsem to psal dříve, že takováhle rychlá možnost zbohatnutí, co tady byla během Covidu, se nebude možná už nikdy, za našeho života, opakovat.
Tak to si veľmi pekne zhrnul: Už jsem to psal dříve, že takováhle rychlá možnost zbohatnutí, co tady byla během Covidu, se nebude možná už nikdy, za našeho života, opakovat.
Tiež si myslím, že to dno ešte nie je. Ceny ropy a energií sa ešte nepremietli do cien akcií. Som skeptický a čakám veľký pád. Takže pracujme, šporme - a keď príde veľký prepad, bude tu šanca. Otázne je stále čo nakúpiť okrem tu spomínaných a stále sa opakujúcich akcií. Stále som nenašiel pennystock - ktorej by som obetoval nejaké úspory :-)
Ešte pripájam vyjadrenie miliardára Stanleyho Druckenmillera, ktorý tvrdí, že medvede ešte nepovedali posledné slovo: Billionaire investor Stanley Druckenmiller predicts a recession could come in 2023 and will be pausing his shorts for now.
https://twitter.com/CNBCFastMoney/st...zsdeken-549945
-
Citace:
Původně odeslal
Aveso
Ja so myslim ze naopak zacina prave dalsia podobna moznost.
-
Výletné lode zaznamenali ďalší prepad. Carnival Corp /CCL/ je už v hlbšom prepade ako v marci 2020. Po uši zadĺžená spoločnosť - som zvedavá ako to skončí. A či je možné oddĺženie takejto spoločnosti.
-
Citace:
Ja so myslim ze naopak zacina prave dalsia podobna moznost.
Nevím no. Celý ten obrovský nárust hodnot vznikl díky brutalnímu pumpování peněz do oběhu naprosto bezprecedentnímu. To už ale skončilo a pokud nechtějí centrální banky inflaci ještě více přiživit, tak v dohledné době s kvantitativním uvolňováním znova nezačnou. A to ani v případě rozjetí recese. Toť můj názor.
erik1: Po CCL pořád pokukuji, ale jejich zadlužení se mi vůbec nelíbí...
-
Citace:
Původně odeslal
Aveso
Nevím no. Celý ten obrovský nárust hodnot vznikl díky brutalnímu pumpování peněz do oběhu naprosto bezprecedentnímu. To už ale skončilo a pokud nechtějí centrální banky inflaci ještě více přiživit, tak v dohledné době s kvantitativním uvolňováním znova nezačnou. A to ani v případě rozjetí recese. Toť můj názor.
erik1: Po CCL pořád pokukuji, ale jejich zadlužení se mi vůbec nelíbí...
Na velky zisk nepotrebujes aby FED zacal pumpovat peniaze do obehu. Staci shortovat nadhodnotene firmy(tech, luxury..), kupovat komodity(ropa, plyn...) a zakaldne spotrebne veci(jedlo, drogeria,...). Respektive treba si pockat a potom robit opak a td. Dnes je S&P na hodnote z marca 21, ak neratam dorbny prepad v polke maja. To su obrovske finance pohyby skratka. Firmy zacnu reportovat nizke zisky lebo nemozu prenasat inflaciu na zakanzikov do nekonecna. Uspory su na historickom minime a kredit na historickom maxime. Zamestnanost sa zastavila a coskor ozacne rapidne rast ked firmy zacnu prepusat aby znizili opex. Kazdy velky pohyb na trhu sa da zuzitkovat sktratka.
Ako som pisal, hore, ja som teraz skoro 100% cash. Takze sedim, sledujem a vyckavam. Prisiel som o 50% ale lepsie nez keby som prisiel o 75%, ak nie viac.