Zadejte hledaný výraz...

Import z Číny, Hongkongu atd…

Je tady někdo kdo už něco dovážel?
ať už lodí, letadlem nebo pozemní dopravou. Máte s tím nějaké zkušenosti? co je třeba všechno vyřídit, případně jaké papíry si člověk musí nachystat. atd, jakékoliv info vítáno.
Díky
17. 7. 2007 14:13:32
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14517
Případně pokud by jste někdo měl zkušenosti, rozšířil bych tento dotaz i o zkušenosti s exportem. Téma jsou třeba jejich obchodní zvyklosti, nároky, platební morálka.
17. 7. 2007 14:44:30
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14516
Fandor
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
17. 7. 2007 16:58:31
Zkousel jsem dovazet a zkusenost je dost negativni, na druhou stranu to byla fakt jen jedna zkouska, takze nepovazujte muj nazor za bernou minci :-)
Pred dvema lety jsem nasel cinskeho vyrobce, ktery vyrabel napodobeniny iPod Shuffle - nebylo to ale marketovano jako Apple, byt to melo podobny design i funkcnost. Pravnik mi rekl, ze kdyz to nebudu vydavat za vyrobek Apple a kdyz by mel jinou barvu nez bilou, ze jsem s obliga (ze patent na tvar v CR nemaj), rozdil nakupni ceny a retailove ceny ipodu byl obrovsky, takze jsem v tom videl prilezitost (byt dnes bych do toho uz nesel, protoze je to nahrane a parazitimus tak jako tak :-)
Vyrobce jsem nasel pres server Alibaba.com, kontaktoval jsem ho, vse probihalo v pohode, poslal mi ceniky a podminky. Chtel jsem 4 vzorky, abych si zbozi prohlednul a vyzkousel. Cena byla asi 7000 czk, chteli to predem bud prevodem nebo pres western union. Zaplatil jsem Westernem (pac penize dostali hned, prevodem by to trvalo tyden), zbozi mi poslali letecky pres DHL, trvalo to asi 3 dny. Na celnici na letisti zbozi rozbalili, vymerilo doplatek DPH ve vysi 19 procent (clo se neplatilo). Jobovka nastala v tom, ze mi chteli vymerit DPH i z ceny postovneho, ktere bylo ve vysi nekolika tisic kvuli nejakemu bordelu v DHL (nedokazali celnici rict, kolik ta cena postovneho byla, aby to odecetli od ceny zbozi a na fakture to nebylo). Nakonec mi cinan poslal uctenku za dopravne DHL a nejak se to vyresilo. Clo jsem doplatil v hotovosti kuryrovi pri predani.
Ty prehravace byli hroznej shit. Pokud iPod Shuffle znate, tak je tam kruhovy ovladac, remesl asi narocny, protoze to Cinani blbe zkopirovali, vrzal a vubec bylo znat, ze je to nekvalitne odvedene. Po nekolika tydnech prestali prehravace fungovat (i kdyz tam nebylo v podstate nic co by se mohlo rozbit), asi jsem natrefil na spatneho dodavatele. Nabizeli mi sice, ze mi to vymeni kus za kus, ale postovne do Ciny bych musel platit ja, tak jsem se na to radeji vybodnul. Po case z Cinana vypadlo, ze to byly vlastne "betaverze" a ze ted maj vyrobky daleko lepsi. Nezdrahal se mi ale prodat klidne stovky tech betaverzi. U Asiatu je problem, ze jsou dost prolhani a v jejich kulture neznamena lhani to co v nasi (tedy moralni a neeticky problem).
Tato zkusenost me utvrdila v tom, ze dovoz elektroniky z Ciny muze byt znacne rizikovy, nejen kvuli zaruce 24 mesicu, kterou v CR musite drzet. Zkousel jsem take poptavat v minulosti popularni silikonove naramky na ruku (Lance Armostrong / Nike), ty byly velmi levne (nakupka za jednobarevny naramek bez vzoru asi 8 haleru, s custom vzorem asi 60 haleru).
Kdyz jsem zjistoval dopravu, tak pokud neobjednavate cely kontejner, tak je porad nejlevnejsi lodni cargo. Trva to myslim 45-60 dni, nasel jsem super prepravni firmu, ted uz si na ni nevzpomenu (sea neco se jmenovala), dokazi to dopravit bud az do Prahy (nebo asi i jineho mesta v CR) nebo do Hamburgu (coz je levnejsi a pokud mate treba Transita, tak to budete mi jednak o tyden az dva drive a jednak asi i levneji).
Nejen na zaklade Johnovi zkusenosti ale verim, ze dovoz z Ciny muze byt zajimavy business, klicove je najit nejaky nerozbitny neelektronicky vyrobek, ktery ma idealne male rozmery, obrovskou marzi a je po nem v CR/EU/USA poptavka. Alternativou muzou byt nejake levne cetky s nakupkou kolem 1 czk a prodejem treba za 30 korun, treba ruzny merchandising jako privesky, machrsnury na krk nebo ja nevim co. Je samozrejme potreba mit nejakou zakaznickou bazi, ktere je mozne to prodavat.
Jinak pokud vas problematika zajima, tak nejlepsim zdrojem je asi kniha The Maui CEO: Import from China, Sell on eBay, and Live Wherever You Want, mam ji, je skvela a navic podle ni John zacal delat beach cruiser business.
17. 7. 2007 16:58:31
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14515
No tak tuhle knizku jsem si taky objednal minuly tyden. spolecne s "Don't make me think" a jeste jedna o SEO, ted si nevzpomenu na nazev.
Jinak CLO se pocita podle zakonu z ceny zbozi + ceny dopravy
A DPH ti nauctujou z castky zbozi + doprava + clo
vcera jsem to zjistoval. Jinak to vypada, ze nejlip vyjde to poslat lodi do hamburku a pak si tam necim zajet, protoze jinak samozrejme zaplatim clo a DPH i za tu dopravu. Nebude toho moc, snad se to do Octavky vejde... ;)
18. 7. 2007 08:54:40
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14514
Napsal jersywoo;8174
Případně pokud by jste někdo měl zkušenosti, rozšířil bych tento dotaz i o zkušenosti s exportem. Téma jsou třeba jejich obchodní zvyklosti, nároky, platební morálka.
Ne ze bych te chtel vyhazovat, ale nechtel by sis radeji zalozit vlastni vlakno na Export? ;)
Precejenom je to neco uplne jineho. :smoking:
18. 7. 2007 09:08:54
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14513
Rami: máš pravdu, přidám odkazy na samostatné vlákna -
1.) Export do USA
2.) Export po Evropě
18. 7. 2007 09:51:49
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14512
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
18. 7. 2007 14:49:56
potvrzuji zkusenosti Fandora. Kvalita se musi opravdu hlidat a dohoda platna dnes nemusi platit zitra, byt je to treba i na papire.. Proste neco jako dohody, pravo a pravdu neresi :-) Nicmene jak je treba videt na Johnove prikladu finanncne je to takove terno , ze se do toho vyplati jit :-) Nicmene spise je lepsi prodavat cetky pac je problem prave se zarukou, jelikoz temer nejde uplatnit a tak je lepsi za rozbite poslat nove.
18. 7. 2007 14:49:56
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14511
No ja jsem zvedavy, planuju do toho nalit 6ticifernou castku, tak snad neprohloupim.
18. 7. 2007 14:53:12
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14510
Petr Silon
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
18. 7. 2007 21:46:07
Mám zkušenosti s importem z Číny a Taiwanu (země EU jsou :smoking: ), sortiment počítačové příslušenství (Skype telefony a příslušenství).
Vždy jednat s výrobci, ověřit si backround info o výrobci jak to jen jde, pokud to není "na první pohled" významný producent, nebo člověk nemá kontakt z výstavy nebo dobré doporučení.
Překupníčky a příštipkáře ignorovat, i když sami aktivně nabízejí (rozuměj spamují) s nabídkami.
Když si tedy člověk domluví objednávku (příp. má odzkoušené vzorky produkce), má potvrzenou dostupnost zboží skladem, nechá si poslat zálohovou fakturu, platí se 100% předem (i u dlouhodobých stabilních dodavatelů), podmínky Incoterms jsou většinou EXW.
Platba bankou kdekoli do Číny a Taiwanu je do druhého pracovního dne (resp. stejně rychlá jako v ČR), alespoň taková je moje zkušenost s eBankou.
Pro zajištění přepravy a proclení zboží z Číny a spol. doporučuji minimálně ze začátku vašeho businessu oslovit logistické firmy, které to za vás všechno udělají, vypapírují a doručí k vám do skladu.
Stačí dohoda s nimi a plná moc k zastupování.
To je skoro vše :)
---
Stačí mít odpal pro zboží a dobrou marži, zboží se nesmí příliš kazit během 24 měsíční zár. doby kterou držíte v ČR, u dovezeného elektro (a PC) zboží nesmíte zapomenout odvést recyklační poplatky, vše správně zaúčtovat, zboží mít spravně a platně označeno (CE, Recyklace, Typ balení, EAN, ...), přiložit české návody, je-li to vyžadováno nebo je takový charakter produktu.
Tož asi tak. Good luck and great sales. :andel:
18. 7. 2007 21:46:07
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14509
DESP: Diky za info, planuju si pro to jet do hamburku sam autem, muzes doporucit nejakou firmu, ktera by to tam vyzvedla a zaridila? Nemam s tim zkusenosti, ani nevim kolik by to mohlo stat.
Uz jsem se po nejakych dival primo v Hamburku, ale tady jsem nic nenasel.
Vyrobce to umi poslat primo do Ostravy pozemne, ale to vyjde 4× draz nez lodi + dojet si pro to autem.
Nebo do Prahy letecky, ale tam uz je ta cena uplne ulet.
19. 7. 2007 09:23:17
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14508
Jan Hlaváč
verified
rating uzivatele
(10 hodnocení)
19. 7. 2007 09:48:33
rammi: a nechtěl by ses podělit o zkušenosti formou blogu jako John?
19. 7. 2007 09:48:33
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14507
John to dela chytre, pise v cestine o podnikani v USA, takze ma pomerne velkou sanci, ze si takhle nevyrobi konkurenci.
Ja bych to tak mohl udelat taky, ale asi ten blog bude na adrese:
MuhomeltassaCR.fi
a budu to psat finsky... ;)
19. 7. 2007 10:10:11
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14506
Pokud potrebujete informace o importu z Číny mohu Vám byt napomocna, ale potrebuji vedet jak velky náklad mate na mysli a odkud ho hodlate dovažet.Pokud potřebujete info o cenach, pak potřebuji vědět i kolik zasilek planujete dovazet ročne.Za informace, které obdržíte ručím jménem jedné z největších společností zabívajicí importem a exportem z Číny už vice než 20 let.
Kateřina Strádalová
labut@seznam.cz
17. 9. 2007 09:47:57
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14505
tak jsem se prave vratil, mam zaplacene dane i clo a zabralo mi to presne 36 hodin v kuse.
18. 9. 2007 15:12:07
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14504
eforsee
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
18. 9. 2007 22:53:06
To jako uz z toho Hamburgu nebo jen z nasich uradu? Nechces nam pripadne trosku poodhalit, ceho se to tyka? Ja ti do toho fusovat nebudu a treba si i neco koupime ;)
18. 9. 2007 22:53:06
https://webtrh.cz/diskuse/import-z-ciny-hongkongu-atd/#reply14503
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit