Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jaký systém pro malý e-shop: Abra, Money S3, Pohoda?

Máte zkušenosti s používáním ekonomických systémů Abra, Money S3 nebo Pohoda (nebo jiných - Altus Vario, Helios Red), především pro malé e-shopy?
Doporučili byste nějaký? Varovali byste naopak před nějakým? Je podpora rychlá a dlouhodobá licenční politika v pořádku? Existuje přehledná nápověda? Je systém flexibilní, nebo vás nutí do určitého typu řešení?
26. 5. 2008 15:18:29
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74589
Vembl
verified
rating uzivatele
(38 hodnocení)
26. 5. 2008 16:17:55
Napsal Retal;64312
Máte zkušenosti s používáním ekonomických systémů Abra, Money S3 nebo Pohoda (nebo jiných - Altus Vario, Helios Red), především pro malé e-shopy?
Doporučili byste nějaký? Varovali byste naopak před nějakým? Je podpora rychlá a dlouhodobá licenční politika v pořádku? Existuje přehledná nápověda? Je systém flexibilní, nebo vás nutí do určitého typu řešení?
Můj eshop s PC hrami jede na platformě POHODA (respektive eForm). Z hlediska napojení e-shopu na účetnictví a objednávky jsem naprosto spokojen. Jediný problém je, že v POHODĚ není dostatek polí pro všechny vychytávky typu videa, dema, podpora různých lhůt dodání, apod. takže se to musí někdy řešit poněkud složitěji a krkolomněji. Největší problém pro nás představují lhůty dodání, protože tam bychom buď museli všechno psát a měnit ručně nebo na to lze využít maximálně 3 pole, což může představovat problém u některých obchodů. V globálu jsem ale spokojen.
Co se týče podpory, tak já ji ani moc nevyužívám, protože mám dobrého programátora, který obchody na platformě POHODA staví již delší dobu, takže všechno řeším s ním. Jinak licenční politika firmy Stormware je celkem slušná, licence na Pohodu komplet stojí necelých 12 000 Kč + roční udržovací poplatek (aktualizace, apod.) ve výši asi 3800 Kč. Jediný problém, který u Pohody mám je, že aktualizace obchodu se provádí jen z jednoho počítače nebo z počítačové sítě uvnitř jedné budovy (objektu). Nejde tedy například jednoduše aktualizovat obchod z domova, musíte být vždy připojeni z toho jednoho počítače, ke kterému se váže licence. Zboží se nahrává jako TXT (CSV) soubor do databáze přes administraci, obrázky se nahrávají přes FTP nebo lze udělat i automatické nahrávání a úpravu obrázků (to mi v současné době chystáme).
26. 5. 2008 16:17:55
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74588
Ivan L.
verified
rating uzivatele
26. 5. 2008 16:29:04
Promiň, ale tohle mě zarazilo :)
Jediný problém je, že v POHODĚ není dostatek polí pro ...
Největší problém pro nás představují lhůty dodání ...
Jediný problém, který u Pohody mám je, že aktualizace obchodu se provádí ...
26. 5. 2008 16:29:04
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74587
Vembl
verified
rating uzivatele
(38 hodnocení)
26. 5. 2008 19:06:34
Napsal Ivan L.;64333
Promiň, ale tohle mě zarazilo :)
Máš pravdu, psal jsem to "horkou jehlou" a pořádně jsem si to nepřečetl:).
26. 5. 2008 19:06:34
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74586
Díky za zkušenost, Vemble. eForm ale není plnohodnotná Pohoda, ne? Nebo používáš Pohodu (jakou máš variantu?) a eForm používáš jako můstek mezi Pohodou a e-shopem?
26. 5. 2008 19:37:27
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74585
Adam
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
26. 5. 2008 20:38:15
krabicový ekonomický systém je vždy v určitém směru svazující. to je dáno už z jeho definice.
překvapivě jednoduché řešení je snadné: tvorba daňových dokladů přímo v systému eshopu - ty jsou uloženy v db pro účely archivace - a za pomocí exportu je dodán jednak exeplář zákazníkovi a druhak pravidelně v elektronické formě účetnímu.
systém je naprosto nezávislý na ekonomických systémech a zákonech (náležitosti daňového dokladu jsou téměř neměnné). je univerzální a na stranu obchodníka neklade naprosto žádné nároky.
prakticky to probíhá tak, že zákazníkovi pošlu aut. generované PDF emailem a kvartálně účetnímu rovněž emailem všechny doklady naráz.
žádné papírování, žádné nároky na účetní znalosti na mou hlavu...
Používá podobné řešení ještě někdo krom mě?
26. 5. 2008 20:38:15
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74584
Vystavování a archivace faktur je to nejmenší, co od takového systému očekávám. Co třeba správa skladu a plánování zásob, adresář dodavatelů a zákazníků + historie komunikace, zpracování mezd, kniha jízd? To všechno jsou důležité věci a mít je na jednom místě je podle mě velmi užitečné.
26. 5. 2008 20:52:22
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74583
Petr856
verified
rating uzivatele
26. 5. 2008 21:14:18
Ahoj,
resil jsem pred rokem podobny problem a po vice nez pul roce testovani snad vsech dostupnych ERP jsem nakonec zakotvil u pohody.
Ocenil jsem hlavne prehlednost a pomerne intuitivni ovladani (hrozna fraze:) - brigadnika s tim naucis zachazet za 10 min.
Money je v mnoha ohledech podobne, ale myslim, ze mi tam tehdy vadila nemoznost dokoupit si za rozumnou cenu vedeni skladu A.
Abra G1,G2 vypada solidne, ale neni imho tak prehledna. Velke plus je Firebird databaze, pokud si budes psat vlastni obsluzny program pro zjistovani stavu na skladech a prijem objednavek. Pohoda jede na pitomem Accessu, takze do nej taham data z mySQL na strane serveru a zpatky posilam zasoby. Neni to prilis robustni, ale funugje to. Zatim :) SQL verze Pohody jinak stoji kolem 70 tisic.
Helios Red se mi vubec nezamlouval, Altus Vario ano - ale jako u Pohody jede v zakladni verzi na Accessu a vyjde (vyrazne?) draz.
Mzdy jsou do 25 zamestancu, lze dokoupit modul pro firmy s vetsim poctem lidi.
Knihu jizd prodava Stormware jako samostatny program, ktery nepouzivam, tak nemohu soudit.
Tedy shrnuti:
+ velmi prizivna cena
+ prehlednost
- access
- absence dokumentace pro vyvojare
Zaver:
mohu doporucit :)
26. 5. 2008 21:14:18
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74582
Adam
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
26. 5. 2008 21:17:40
sklad a plánování zásob - opět nejlépe přímo v eshopu (změna dostupnosti zboží online, rezervace zboží v okamžiku objednávky...)
adresář zákazníků taktéž (zrušené objednávky, spojené objednávky, změna objednávek - to vše jsou věci, které by do ekonomiky neměli zasahovat, ale jsou důležité)
adresář dodavatelů - nevím, těch většinou nebývá hodně, takže to asi nemá ani smysl řešit.
historie komunikace s ekon. sw nesouvisí a pochybuju, že tuto funkci některý z nich obsahuje - opět mi příjde daleko lepší mít komunikaci přímo spojenou s eshopem (zpravidla se týká konkrétní objednávky).
mzdy a knihu jízd samozřejmě asi žádný eshop nezvládne (a je to nesmysl), ale buď to podnikatel neřeší vůbec (můj případ), nebo by to za něj měl udělat účetní.
pro každou situaci se asi hodí jiné řešení a pro větší projekty je asi samostatný sw nutností, ale pro běžné projekty se přikláním spíš k webovému řešení - výhody kromě perfektní propojenosti jsou další drobné jako: přístup k datům odkudkoli, vyřešené zálohování, snadná možnost spolupráce několika lidí.
ušetřené peníze za SW je možné investovat třeba do lepšího účetního, který poradí strategičtější věci ;-)
26. 5. 2008 21:17:40
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74581
Petr856
verified
rating uzivatele
26. 5. 2008 21:36:58
Napsal Adam;64489
sklad a plánování zásob - opět nejlépe přímo v eshopu
No nevim, osobne bych toto doporucil pouze pro velmi male eshopy. At uz opensource nebo komercni reseni nikdy neposkytnou takovy komfort v evidenci skladovych karet a vlastnich zasob. Co treba carove kody, ctecky, tisk prodejek, faktur, slozenek nebo treba rozvaha na konci roku ? To vsechno zvladne ucetni software za 12 tisic. O tom jestli to zvladne za tuto cenu i ucetni bych docela pochyboval :)
(jinak bych se nebal ani vest si sam podvojne ucetnictvi, kdyz zrovna nemas fabriku, tak staci pochopit ma dati, dal a pak uz je to porad o tom samem :)
26. 5. 2008 21:36:58
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74580
Adam
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
26. 5. 2008 21:44:27
já má dáti dal velmi dobře chápu. na výšce jsem psal písemky z účetnictví i za kamarády. jenže účetní má tu výhodu, že neustále sleduje problematiku a má přehled i praktické zkušenosti a od toho se odvíjející rady.
čili není to o sestavení rozvahy - to s kalkulačkou zvládne každý - je to o sestavení rozvahy správně jendak věcně, tak z hlediska FÚ, což už tak jednoduché není..
mluvím o malém eshopu, v tom velkém jsou nároky jistě jiné. přesto tisk prodejek, faktur a složenek by měla být základní vlastnost téměř každého slušnějšího eshopu.
26. 5. 2008 21:44:27
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74579
z vlastní zkušenosti doporučuji se vyvarovat řešením od Abry, čemukoliv od nich... slabá podpora, neochota, mnohdy velmi nelogicky uspořádáné aplikace, špatně ovládání atd. no a myslím, že u Abry o nějakém propojení s čímkoliv ani nelze mluvit; má problémy i s obyčejnými ručními exporty do standardních formátů tak, aby byly standartními formáty (variantu přemostění přímo mezi Firebirdem neznám, nevím, na to nejsem kompetentní ;))
co se týče LCS a tedy produktů Helios, upřímně jsem z nich nikdy neměl dobrý pocit (z lidí a firmy), a také bych řekl, že oni jsou primárně orientování na větší ryby a nemají moc zájem piplat se s kýmkoliv pomenším... (před dvěma lety jsem byl u nich konzultovat s klientem možnou implementaci rozšířeného CRM a nechtěl bych znovu - chybovost aplikace přímo při demonstraci, arogantní jednání, neznalost základní problematiky; možná se to změnilo, ale jak vím, kdo tam někteří pracují, tak tomu moc upřímně nevěřím); dobré reference jsem slyšel na Pohodu a Money, sám jsem Pohodu zažil jen chvilku na pár faktur, bez zkušenosti tedy. tak good luck
26. 5. 2008 22:29:59
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74578
toshi
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
26. 5. 2008 22:33:17
Napsal Petr856;64496
Co treba carove kody, ctecky
Zrovna to pres web neni problem, na generovani carovejch kodu neni nic sloziteho a v kazdem jazyku snad na to existuje os knihovna. Druha vec, ctecky se kteryma jsem mel co docineni vzdy fungovaly na principu jakoby klavesnice tzn. po sjeti to psalo kod i do poznamkoveho bloku - parkrat jsem to videl i pomerne elegantne implementovane na intraweb nicmene nebyl to eshop.
26. 5. 2008 22:33:17
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74577
Vembl
verified
rating uzivatele
(38 hodnocení)
26. 5. 2008 22:53:36
Napsal Retal;64433
Díky za zkušenost, Vemble. eForm ale není plnohodnotná Pohoda, ne? Nebo používáš Pohodu (jakou máš variantu?) a eForm používáš jako můstek mezi Pohodou a e-shopem?
eForm je jakýsi "plugin" do Pohody, který vyvinula ta firma, co dělá i Pohodu. Ale je součástí toho balíku. Když si koupíš POHODU Komplet nebo Standard (či verze mezitím), tak je tam i eForm. Já mám verzi Pohoda Komplet, protože na tom jedu i účetnictví celé firmy. Pro e-shop by ale stačila i verze POHODA Standard za necelých 7000 Kč, která obsahuje kromě eFormu také modul pro sklady. Na Pohodě je dobrý to, že je to vlastně takový malý ERP systém, takže ho využíváme i pro správu kontaktů, objednávání her od distributorů, dělání faktur pro zákazníky, apod. Pohoda dokonce umí i naimportovat objednávku z e-shopu, takže celá administrativa kolem objednávek je jednoduchá: přijde e-mail s objednávkou - jedním kliknutím se objednávka naimportuje do Pohody - jedním klikem se z naimportované objednávky udělá faktura, a je to.
26. 5. 2008 22:53:36
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74576
barganda
verified
rating uzivatele
15. 6. 2008 21:47:15
řešil jsem to hodně a řeším to pořád a krabicová řešení jsem pro svojí potřebu zavrhl a koukal jsem na varianty s sql servrem. Tam vám udělají potom cokoliv, ale zásadní problém kromě ceny byl servis k hotové aplikaci. Předražený a pomalý. (to jsou informace co jsem navštívil několk obchodů co jede na pohodě, money a od týpka co jim dělá nějakýho autorizovaného prodejce)
Ještě tady není zmiňovaný Premier sice vypadá trochu old school, ale je cenově přijatelnější a slyšel jsem, že i servis od něj funguje...
Jelikož účetní nic takovýho nechce (má svůj program), vedení skladu v mém byznysu je dost specifické tak jsem se vydal variantou vlastní aplikace
15. 6. 2008 21:47:15
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-system-pro-maly-e-shop-abra-money-s3-pohoda/#reply74575
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit