Zadejte hledaný výraz...

Obchodní listiny jsou i webové stránky

Vít Jurásek
verified
rating uzivatele
(56 hodnocení)
16. 4. 2008 20:26:01
Mám tu zajímavý výtah, defakto z něj vyplývá, že webové stránky jsou od 1. března 2008 zařazeny mezi obchodní listiny a a tudíž na nich zřejmě povinně musí být uvedeny veškeré firemní údaje (jméno, sídlo, místo podnikání, ičo, zápis v OZ včetně spisové značky apod). Porušení se trestá pokutou až 50 tisíc a možným pozastavením činnosti na 1 rok.
Nemáte pocit, že nyní je finančně postižitelná minimálně polovina podnikatelů?
Jaký na to máte názor?
Pozor na změny v obchodních listinách
9.4.2008, JUDr. Vladimíra Knoblochová
Poměrně častou chybou, která se v praxi vyskytuje ze strany podnikatelů, je...
Poměrně častou chybou, která se v praxi vyskytuje ze strany podnikatelů, je nesprávné označování údajů o společnosti na obchodních listinách. Podnikatelé se většinou omezí pouze na uvedení své firmy a sídla, aniž by respektovaly ustanovení § 13a zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jako „obchodní zákoník"), který jim mimo jiné stanoví povinnost uvádět na obchodních listinách údaj nejen o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání, ale i identifikačním čísle a v případě podnikatele zapsaného do obchodního rejstříku údaje o zápisu v obchodním rejstříku, včetně spisové značky (u podnikatelů nezapsaných v obchodním rejstříku údaje o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni).
Jen pro úplnost - výše uvedené ustanovení § 13a obchodního zákoníku bylo do obchodního zákoníku zakotveno s účinností od 1. ledna 2001 a důvodem doplnění tohoto ustanovení byla transpozice ustanovení 1. evropské směrnice o obchodních společnostech.
• Obchodními listinami jsou nově i smlouvy a webové stránky
Za obchodní listiny byly podle tohoto ustanovení dosud považovány pouze objednávky, obchodní dopisy a faktury. Právní názory na to, zda je možné analogicky použít toto ustanovení i na povinnost uvádět stanovené údaje na jiných obchodních listinách, zejména smlouvách, se různily. S účinností od 1. března 2008 bylo ustanovení § 13a obchodního zákoníku novelizováno za účelem uvedení tohoto ustanovení do souladu s výše uvedenou směrnicí a výslovně byly mezi obchodní listiny zařazeny i smlouvy a internetové stránky podnikatele.
Porušení této povinnosti je přestupkem
Při uzavírání smluv, zpracovávání obchodních dopisů a vystavování faktur, jakož i při provozování internetových stránek podnikatelem, je tedy třeba vzít tuto povinnost na vědomí, neboť porušení této povinnosti je přestupkem na úseku podnikání, za který může být podnikateli uložena pokuta do výše 50 000 Kč a zákaz činnosti až na 1 rok. Vzhledem k tomu, že zákon o přestupcích (zákon č. 200/1990 Sb.), obdobně jako trestní zákon (zákon č. 140/1961 Sb.) upravuje jenom odpovědnost fyzických osob, pak v případě, že tuto povinnost poruší právnická osoba, odpovídá v souladu s § 6 zákona o přestupcích za porušení povinnosti uložené právnické osobě ten, kdo za ni jednal nebo měl jednat - tedy u společnosti s ručením omezeným její jednatel.
Přestupkem je i nesplnění povinnosti podat návrh na zápis změn do obchodního rejstříku!
V této souvislosti je vhodné ještě upozornit na to, že od 1. března 2008 je přestupkem na úseku podnikání i porušení povinnosti podat návrh na zápis, změnu nebo výmaz zápisu v obchodním rejstříku nebo uložit listinu do Sbírky listin.
• UPOZORNĚNÍ
Jednatelé, kteří nesplní zákonem stanovenou povinnost podat návrh na zápis zapisovaných údajů bez zbytečného odkladu po vzniku rozhodné skutečnosti a založit příslušné listiny do Sbírky listin, se tak rovněž vystavují pokutě do výše 50 000 Kč a zákazu činnosti až na 1 rok.
Porušení povinností vyplývajících z obchodního zákoníku je možno postihnout i podle jiných zákonů, zejména podle živnostenského zákona (zákon č. 455/1991 Sb.), který zahrnuje pod živnostenskou kontrolu také dodržování povinností vyplývajících podnikateli ze zvláštních předpisů. Takovou kontrolu vykonávají živnostenské úřady.
16. 4. 2008 20:26:01
https://webtrh.cz/diskuse/obchodni-listiny-jsou-i-webove-stranky/#reply62085
Tlustej Jack
verified
rating uzivatele
16. 4. 2008 20:40:27
Nedávno sem registroval jeden shop do zboží a odepsala mi holčina, že mi na webu chybí ičo a tel. kontakt kterej tam podle zákona musí být. Jinak pokud se jedná o prezentaci/eshop solidní firmy tak je to předpokládám samozdřejmost. Ale určitě se najde mnoho webů, které to nesplňují /studenti nabízející webdesign, seo, prodej domén/. Každopádně dík za upozornění...
16. 4. 2008 20:40:27
https://webtrh.cz/diskuse/obchodni-listiny-jsou-i-webove-stranky/#reply62084
Takže pokud jsem podnikatel a provozuji např. nějaký informativní web třeba o pampeliškách a mam na něm reklamy od googlu, tak tam musím mít všechny tyto údaje?
8. 5. 2008 11:45:57
https://webtrh.cz/diskuse/obchodni-listiny-jsou-i-webove-stranky/#reply62083
ondra
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
8. 5. 2008 14:15:45
Díky za vyčerpávající informace ... zrovna jsem chtěl o této novince nějaké info najít.
Jinak Šaman tento problém už nakousl tady http://webtrh.cz/3879-povinne-udaje-webu
:rolleyes:
8. 5. 2008 14:15:45
https://webtrh.cz/diskuse/obchodni-listiny-jsou-i-webove-stranky/#reply62082
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit