Zadejte hledaný výraz...

Svět seniorů – web určený pro starší věkem, ale mladé duchem

Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
23. 3. 2008 21:13:11
Pomalu se dostáváme do fáze, kdy finišujeme s našim projektem zaměřeným na seniory - SvětSeniorů.cz.
Snažíme se tímto vydat lehce neprošlapanou cestu - více se ve svých službách zaměřit na seniory. Web nabízí uživatelům několik služeb. Mezi ty klíčové řadíme:
Katalog
Katalog bude a je postupně plněn odkazy, které jsou relevantní především pro seniory. Společně se zprávami a články je to jediná část, kterou na webu aktivně budeme ovlivňovat svým obsahem. O další část se už postarají senioři sami.
Diskuzní fórum
Prostor pro seniory, kde si mohou povykládat o vážných i nevážných tématech. Součástí je i seznamka pro seniory (kamile, díky za dobrý tip).
Blogy
Uživatelé si mohou mezi sebou a světem sdělovat své zážitky a zkušenosti ve svých internetových deníčcích, blozích.
Odkazovač
Nejsme to pouze my v "redakci", kteří se budou starat o zajímavý obsah. I sami uživatelé budou moci dávat tipy na zajímavé odkazy na internetu, a to prostřednictvím Odkazovače (linkovací služba; stále ještě na ní pracujeme).
Připravujeme řadu zajímavých služeb - poradnu pro seniory z různých oblastí (finance, stavebnictví, zdraví apod.). V současné době přinášíme seniorům exkluzivní vyprávění studenta Marka Horyny z jeho aktuálního putování po Ukrajině.
Za projektem, myšlenkou a její realizací stojí PLUS DESIGN & MARKETING s.r.o. Za programovací část projektu nese odpovědnost zdejší uživatel Jauzah. Michale, skvěle odvedená práce. Výborně se s tebou spolupracuje.
Ještě přes svátky budeme vylaďovat, opravovat, plnit obsahem... a po víkendu chceme s tímto projektem seznámit širší veřejnost + oslovit potenciální partnery našeho projektu. Jaké? Nechte se překvapit. Btw: Myslíte, že i vy nabízíte služby, které jsou zajímavé pro seniory? Neváhejte mě kontaktovat.
Rádi uslyším/uslyšíme vaše názory na tento projekt, jeho pojetí, grafické zpracování apod.
23. 3. 2008 21:13:11
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54568
ahoj, web jsem proletl uz pred nekolika dny, ale jen letmo. Kazdopadne snazim se vzit do role senioru. Rikam si, jak snadne a prehledne pro ne vse bude. Budou schopnit ihned pochopit kde jsou a co je jim nabizeno? Pripadne co z toho, co je nabizeno, je pro ne asi nejdulezitejsi? Mozna by pomhl nejaky pruvodce nabidkou sluzeb uvedeneho serveru? neco jako navod k pouziti?
23. 3. 2008 21:29:33
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54567
Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
23. 3. 2008 21:34:15
medvídku, připravujeme 2 typy návodů.
1. klasický, kde bude v jednotlivých podkapitolách vysvětleny jednotlivé funkce webu
2. který bude u jednotlivých funkcí (Odkazovač apod.)
Určitě to bude důležitá součást webu. ;o)
23. 3. 2008 21:34:15
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54566
Bezva, drzim palce. SvetSenioru.cz je dobry napad.
23. 3. 2008 21:36:51
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54565
Lad
verified
rating uzivatele
(32 hodnocení)
24. 3. 2008 01:00:12
Dival jsem se uz driv a prijde mi to jako super napad!
24. 3. 2008 01:00:12
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54564
Je to vynikající myšlenka - mám k tomu dvě marginálie čerpající ze zkušenosti s lidmi v ranném důchodovém věku (netvoří rozhodně reprezentativní vzorek):
Někteří (zdůrazňuji někteří) senioři nesnáší počítače a tím spíš Internet - je to pro ně produkt generace a společnosti, které nerozumí, připadá jim to až nemravné. Vyznat se v těch všech nových slovech, nechat se manipulovat vtíravou grafikou, všemi těmi lacinými prokomerčními ozdobičkami, dokazovat si v kontaktu s tím ďábelským produktem vlastní rigidnost ... je to velmi traumatizující. Zjednodušuji to, musel bych psát na půl stránky ... z toho dovozuji - design pro (tyto) seniory by měl být konzervativní - odlišný od toho, co vidíme běžně na webu a co vítáme jako "moderní".
Někteří (zdůrazňuji někteří) senioři mají dovednosti potřebné pro práci s Internetem na úrovni dětí na prvním stupni ZŠ a schopnost učit se minimální. I to, co se nám může zdát primitivně jednoduché a na první pohled zřejmé, může pro ně být nepřekonatelná překážka. Uvažují jinak, jejich logika je jiná. Už jen odrolovat dolů na stránku může činit potíže. Opět možná přeháním, ale znám lidi, kteří jsou schopni bušit myšítkem do monitoru aby vyhověli požadavku "klepněte myší na odkaz". Zní to humorně, ale kdyby se podařilo vytvořit laskavý a VELMI názorný "tutoriál" kterak využívat Internet - skutečně zohledňující reálné myšlenkové postupy oněch seniorů, vznikla by tak možná docela široká a zajímavá uživatelská skupina. Takových pokusů jistě bylo a je řada (předpokládám, že i dotovaných z fondů EU apod.) - nemám informaci, jak jsou úspěšné. Prostor tu jistě přesto je....
24. 3. 2008 01:39:20
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54563
toshi
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
24. 3. 2008 02:44:24
Pokud bych to měl hodnotit objektivně tak myšlenka výborná, ale výsledek mi přijde špatný. Sám mám problém se na stránce zorientovat, navíc nevidím na první stránce nic zajímavého (vyhledávání ? katalog ? reklamy ? =odcházím). Tu a tam se objeví malé písmo, které je pro starší dozajista problém. Každý odkaz má jinou barvu, jiné podtržení, což je dost matoucí, barevně inverzní bloky ještě víc.
24. 3. 2008 02:44:24
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54562
Kamil
verified
rating uzivatele
(39 hodnocení)
24. 3. 2008 09:37:46
Me se projekt svet senioru libi a vidim v nem znacny potencial. Souhlasim vsak s pany nade mnou web mi prijde (nejen) pro seniory velmi obsahly a neprehledny. Jsou dve moznosti prvni doufat ze se seniori nauci se systemem pracovat, druha web zjednodusit a vytvorit privetive misto. Prvne bych az nadstandartne zvetsil pismo cimz by se web okamzite odlisil a vystizne daval najevo komu je urceny. Dale bych vyhazel cca 70-80% vseho co na strankach mas vcetne monetizace - zbytecne rusi zaradil bych monetizaci az po zabehnuti. Pujdu jeste dal a trochu te Petre postrasim, vidim i moznost ze nechavas otevrena zadni vratka konkurenci. Uz ted nekdo mozna pracuje na tvem napadu s tim ze se ho pokusi udelat pro seniory nejen obsahem.
24. 3. 2008 09:37:46
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54561
Souhlasím, projekt s tímto cílením chybí, ale zpracování odpovídá tuctovému webu cílenému na masu. Naopak mi možná přijde ještě víc nepřehledný, než bývá zvykem, což je prostě při seniorské cílovce zabiják celého projektu.
Doporučuju trochu pročíst přednášky z loňského World usability day (pédéefka):
Proč mluvit se starými lidmi
Využití person v návrhu UI
Sice tam řeší ovladač k televizi, ale jinak je to úplně přesně to, co se ti snažíme říct - oni prostě potřebují jen dvě tři tlačítka.
Možná bych od toho čekala víc aktuálních článků a informací (asi je to to "o čem píšeme") než nějaké katalogy stránek (který nakonec skončí jako kterýkoliv jiný obecný katalog).
24. 3. 2008 09:52:54
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54560
Bastos
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
24. 3. 2008 09:57:07
O podobném projektu jsme uvažovali asi před rokem, ale nikdy jsme nedošli do fáze realizace. Kromě jiného jsme chtěli hodně stavět právě na praktických informacích pro seniory, které mi zde zatím chybí. A to, co píší kolegové ohledně přehlednosti pro cílovou skupinu, bych také nepodceňoval. Vím o několika případech starších lidí, kteří po redesignu HP přešli od Seznamu na Centrum. Prostě proto, že byli zvyklí na určité uspořádání stránky, které najednou nenašli. A přistoupit ke změnám, dle mého názoru, budete muset jednoznačně. Jinak přeju hodně štěstí a jsem zvědav, zda jsme promrhali potenciál zajímavého projektu :) Z krátkodobé perspektivy si nejsem úplně jistý, ale z dlouhodobé si myslím, že by to fungovat mělo.
24. 3. 2008 09:57:07
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54559
Petr Čaník
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
24. 3. 2008 10:37:38
Děkuji za všechny vaše postřehy. Všech si vážím... a některé si beru i k srdci. ;o)
Jsem rád, že tu jsou (vedle pochval) i praktické rady, co vylepšit, změnit, překopat.
Ohledně velikosti písma, které zde párkrát padlo. Docela dlouho jsme tu věc řešili. Nakonec jsme se rozhodli pro to, že zkusíme naše uživatele naučit pracovat s velikostí písma v prohlížeči než, abychom primárně všem nadefinovali veliké písmo. On je totiž i docela problém s přesným vydefinováním cílové skupiny. My osobně počítáme s uživateli někde od 55ti let nahoru (beru, že někdo se urazí i v 65ti, že je seniorem). Teď se především zaměříme na návody/tutoriály.
Kamile, ad monetizace. Dobrý postřeh. Je fakt, že zatím tam reklama neplní téměř žádnou funkci. Omezím ji...
"Uz ted nekdo mozna pracuje na tvem napadu s tim ze se ho pokusi udelat pro seniory nejen obsahem."
Ano, s touto obavou žiji celou dobu. ;o) Zároveň, bez toho bychom to nikdy nerozjeli. Beru, že ještě je před námi kus cesty s vylaďováním.
Petro, díky za dobré tipy.
24. 3. 2008 10:37:38
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54558
Backa
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
24. 3. 2008 10:47:30
Napad je to opravdu dobry a ma potencial. Nicmene vidim vzhledem k zacileni projektu jednu zakladni chybu, a to ze jste si projekt udelali podle sebe tj. podle predstav mladeho cloveka navic se orientujiciho na internetu s tim, ze si myslite, ze se senior ma stejne uzivatelske schopnosti a prizpusobi se vasemu projektu, ale pritom u tohohle projektu vice nez kde jinde bych videl postup naprosto opacny, a to udelat ten web podle pozadavku senioru, zjistit co od toho webu ocekavaji, jak se vubec na netu orientuji, co je pro ne dulezite a zameril se na jednoduchost a prehlednost. A myslim ze by nebylo od veci par tech senioru jiz k vyrobe webu prizvat, zkonfrontovali by jste vase predstavy s potrebami vasich budoucich uzvatelu.
Web je to pekny, ale myslim,ze pro vasi cilovou skupinu nevhodny.
Napr. katalog stranek , resp. nutnost presneho zamereni mysi na odkaz, velice male prechody mezi jednotlivymi odkazy , male pismo odkazu a nevyrazna symbolika spocivajici v podtrhnuti odkazu pri jeho zaktivneni bude cinit seniorum hodne velke potize a myslim, je pro seniory naprosto nepouzitelny.
Takze shrnuti: Napad je to dobry , web je pekny, ale dle meho pro vasi cilovou skupinu uzivatelsky obtizny.
24. 3. 2008 10:47:30
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54557
Před časem jsem byl uchvácen dle mého geniálním nápadem firmy Jablotron - MAXIMOBIL, kteří udělali mobilní telefon ve tvaru klasického stolního telefonu - tím získali právě obrovskou skupinu uživatelů z řad seniorů, kteří se malých a spoustou funkcí vybavených mobilů báli a neuměli ta prťavá tlačítka obsluhovat - to je myslím ten "správný" a inspirativní přístup ....
24. 3. 2008 11:18:40
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54556
Ještě otázka - zkoušeli jste testovat web na reálných seniorech? Posadili jste k počítači několik lidí, pro něž je web určen a koukali se mu pod ruce? To je myslím základní zdroj informací o jeho funkčnosti ...
PS.: jsem rád, že jsem nezůstal se svou opatrně vyjádřenou obavou osamocen :) - bylo mi líto psát razantněji ... uvědomuji si, kolik je na projektu již hotové práce a že ho chcete už už vypustit do světa
PPS.: mít čas a peníze, zrovna já bych měl velkou chuť podobný konkurenční web vytvořit - vyžadovalo by to ale nadstandardní úsilí a tak se toho netřeba bát .... senioři na Internetu jsou skutečně zajímavá cílová skupina - když jsem měl ještě "velké ambice", chtěl jsem budovat domovy důchodců ...
24. 3. 2008 11:22:24
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54555
na druhou stranu je nutne si uvedomit, ze dnes jsou za seniory (kolem 55 let) brani lide, kterym bylo pri prichodu internetu pred lety 40 let a docela rychle se s nim naucili.
24. 3. 2008 12:26:46
https://webtrh.cz/diskuse/svet-senioru-web-urceny-pro-starsi-vekem-ale-mlade-duchem/#reply54554
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit