Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Všeobecný úpadek kvality/spolehlivosti online služeb?

Zdravím,
už mi to nedá a chtěl bych se zeptat, zda pozorujete to stejné, co já a jak se s tím vypořádáváte. Chyby napříč online služby se vyskytují stále častěji. Několikrát denně musím někomu psát, že něco nefunguje, jak má. Snad každá aktualizace čehokoliv způsobí různé bugy a ani ty největší světové online služby v daných oborech se jim nevyhnou, přitom mají obrovské rozpočty a čekal bych od jejich programátorů kvalitu.
Už mě to popravdě deprimuje, protože proces, který mám optimalizovaný třeba na 2 až 5 minut se protáhne o 10+ minut hledáním, proč něco nefunguje, zjištěním, že to není moje chyba a psaním podpoře, která většinou vůbec neví, že jim něco nefunguje a často ani nepochopí, že jim hlásím bug a chyba není na mojí straně (navíc často chtějí podrobně zdokumentovat chybu, což spolkne spoustu času).
Denně používám různé online služby týkající se online podnikání. Registruji domény (v ČR i všude po světě), zakládám/nastavuji webhostingy, vytvářím/spravuji weby ve WordPressu, organizuji si práci přes top světové služby jako Process Street nebo Toggl. Pozorujete v této oblasti také takový úpadek kvality/spolehlivosti?
Přijde mi, že všechno jde do pekel. Programátoři se zbláznili - používají milion technologií současně, cizí frameworky, kterým nerozumí, jeden kód píšou desítky lidí, což způsobuje hroznou nekonzistenci, která se násobí použitím externích kódů (frameworků apod.).
Ukázkový příklad je třeba WordPress. Používám ho od roku 2008 a stále je to bída - bez pluginů a šablon k ničemu, s nimi časovaná bomba. A že na něm běží pomalu 40 % světových webů, to je horor. WordPress se prezentuje jako redakční systém lehce použitelný pro obyčejné lidi a přitom i zkušený programátor musí pořád řešit složité problémy, kterým normální člověk nemůže rozumět. Anebo si minimálně dopisovat s vývojáři, čekat na jejich záplaty, hledat složitá řešení úplně základních triviálních věcí na Googlu.
Další věc je to, čemu říkám "odborná slepota", kterou bych ukázal třeba na příkladu poskytovatele webhostingu a registrátora domén WEDOS, kterého jistě všichni znají. Pořád píší, jak vyvíjí supermoderní hardware řešení (topí hardware v oleji apod.) a všechno zkvalitňují, ale administrace, kterou používají desítky/stovky tisíc lidí je 10 let úplně stejná a pro odborníka na produktivitu naprostý horor.
Samozřejmě někdo řekně, že WordPress nebo WEDOS dle jeho názoru nesplňují požadavky vysoké kvality, ale i u těch nejkvalitnějších online služeb je úplně stejný problém. Úplně všude.
Jak se s tím vším vypořádáváte? Myslíte, že se to změní?
Bohužel v poslední době pozoruji tu vzestupnou tendenci lidských chyb. Snad kvůli válce/covidu/finanční krizi. Doufám, že je to jen dočasné. Navíc už roky čekám, že vše v online prostředí se bude vyvíjet tak, jak logicky má - vzestupně. Ale místo toho to jde špatným směrem. Možná jde všem jen o peníze a ne o kvalitu produktu. Navíc je milion firem, které dělají stejnou věc nezávisle na sobě, a kdyby se spojily, tak je vývoj někde jinde. Většina firem/lidí vůbec nemá ponětí o základních věcech týkající se produktivity atd. Svět je totálně nelogický. Čest světlým výjimkám, ale platí, že 90 % lidí dělá věci špatně - to je přeci v roce 2022 úplně nelogické.
Ještě bych na konec uvedl, že si tímto nechci stěžovat (jak se čím dál víc rozmáhá v internetových diskuzích), ale tento problém opravdu existuje a nikde jsem o něm prakticky nečetl a zajímal by mě Váš názor. Poslední roky jsem studoval produktivitu, optimalizaci procesů apod. Používám selský rozum. A jsem průměrně inteligentní člověk. A když se teď podívám na jakoukoliv online službu / software apod., tak je to horor - nevyužitý potenciál, neznalost základních věcí... Chápu to u malých hráčů na trhu, ale když najdu top 5 online služeb na světě v nějaké oblasti a zjistím, že jsou všechny max. na 50 % svého potenciálu, skoro všechno odfláknuté, tak mi zůstává rozum stát (možná mají supermoderní backend/hardware/cloudové řešení apod., to nevidím a nehodnotím, ale frontend pro uživatele je obecně tristní a chybovost obrovská).
Jen doufám, že se to bude řešit a už se to brzy změní. Člověk to přeci nemůže změnit úplně sám. A při online podnikání jsou to klacky házené pod nohy.
21. 10. 2022 09:18:16
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508462
Ještě, že sis nestěžoval na nějakou z mých služeb co využíváš :D
Ale k tématu.. Nevím, jak služby, ale vadí mi chování lidí. Je prostě jiný, než tomu bylo před tímhle vším. Nevím jestli se bojí cokoliv rozjíždět, investovat a dělat, ale je to znatelný.
Už ani nevím, kdy jsem prodal nějakou doménu (kecám samozřejmě - minulý měsíc) a nebo vytvořil komerční web pro někoho - nevadí mi to, mám čas na jiný věci/linkbuilding, ale i těchto poptávek ubylo.
Další věcí je obsah, kterej je ovlivněný těmito událostmi a to mi pije krev strašně. Popravdě nevím, kde mám konzumovat kvalitní obsah - já sám ho už taky nedělám, všude jsou buď reklamy a nebo zprávy a informace týkající se covidu a nebo války. O know-how už se taky lidi nedělí, nikdo nebloguje, nikdo na TW nesdílí zajímavý věci, affil upadá.
Se za pár let sejdeme všichni v kolbence a bude to :D
21. 10. 2022 09:38:50
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508461
grafika-x
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
21. 10. 2022 12:11:53
Jen dvě slova wordpress a wedos a dál jsi nemusel psát
Vytvoř vlastní systém, který bude blbuvzdorný, ale to pujde do milionů a hosting co na to napsat, jsou i jiné, kde to funguje totálně v klidu, ale ano, jsou dražší.
21. 10. 2022 12:11:53
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508460
glengoolie
verified
rating uzivatele
21. 10. 2022 12:45:13
je to velmi jednoduche - kazdy den je na internete viac a viac ludi. to znmena viac a viac nevzdelanych a technicky menej zdatnych ludi. nie ako kedysi kedy na internete boli primarne ludia co boli technicky zdatni alebo ochotni sa ucit a spoznavat. skratka to mas ako socialne siete - zacalo to fajn, nez tam prisiel kazdy. to iste mas dnes v online sluzbach a podobne, lebo sa do tych(IT) odvetvi hrnu novi a novi ludia s mensimi skusenostami a skillom. skratkasa to riedi vsetko a kvalita a uroven klesa.
21. 10. 2022 12:45:13
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508459
Asi to začnu sepisovat no, nevím jestli se mám smát nebo brečet, ale dneska mě z toho už bolí hlava :)
Předevčírem jsem u jednoho velkého světového registrátora domén objednal a hned zaplatil registraci domény (hned vystavili fakturu, hned v jejich systému všude označená jako zaplacená). Dneska mi napsali, že se tu doménu před chvílí pokusili registrovat a nepovedlo se, protože "byl nejspíš někdo rychlejší než JÁ" :D
Kapitola sama pro sebe je podpora.
Dneska jsem psal Porkbun.com, že od rána nejde registrace domén .shop, protože chybně úplně všechny označují jako registrované, čili vůbec nejdou objednat. Před chvílí mi odepsali dlouhou zprávu o tom, abych pochopil, jak doménu .shop krok za krokem registrovat a jak to s ní chodí a že některé už může mít zaregistrované někdo jiný a dalších asi 1 NS informací okolo :)
Jsem holt pomalej a blbej :D
---------- Příspěvek doplněn 21.10.2022 v 15:27 ----------
Napsal grafika-x;1652793
Jen dvě slova wordpress a wedos a dál jsi nemusel psát
Vytvoř vlastní systém, který bude blbuvzdorný, ale to pujde do milionů a hosting co na to napsat, jsou i jiné, kde to funguje totálně v klidu, ale ano, jsou dražší.
Právě že si chci vytvořit vlastní systém, jenže nejdřív musím používat ty cizí, abych si na to vydělal a ty mě zdržují, takže je to takový začarovaný kruh. Vždycky mě mrzí, že najdu nějakou TOP online službu, co vyhodnotím jako nejlepší na trhu, platím třeba i 1 000 Kč měsíčně, ale chyb a problémů je tam často nekonečně.
Někde mám sepsané chyby, které se za určitých okolností objevují v Process Street. Asi před rokem psali, že do nich někdo nalil tuším desítky milionů USD. Ty chyby tam jsou pořád a jak přidávají novinky, tak vznikají nové chyby. A já už nemám nervy to s nima vykomunikovávat jako ze začátku, stejně pak toho většina vyšumí. Navíc si přijdu jako jediný, kdo to řeší, většina lidí, když něco nejde, tak to ignoruje anebo si najde postup, jak to obejít, ale že by to reportovali, to ne. A když někdy komunikuji s podporou, tak většinou nejdřív hledá chybu u mě. Pak je fáze, kdy připustí, že tedy chyba by mohla být u nich a to pak složitě chtějí všechno reportovat krok za krokem s videi atd. Tak se ani nedivím, že většina lidí to nechá být a i ty největší firmy mají plno neopravených chyb, ač je používají třeba 100tisíce zákazníků. Ale koho si pak vybrat.
Vůbec "geniální" je přístup řešení problému podle popularity problému. Něco nefunguje, 999 z 1000 lidí to podpoře nereportuje. Napíše jim 1 člověk a chyba, která ovlivňuje 1 člověka, to přeci není nic důležitého, čemu by se vývojáři měli věnovat.
Krásný je také rozdíl mezi lidmi v ČR a v zahraničí. Obecně v ČR, když z dobré vůle napíšu, jak by měl někdo něco dělat lépe, tak mi často přijde, že si myslí, že je šikanuju. V zahraničí mi zas děkují a můžou se přetrhnout, jak je to skvělé, že jsem to napsal a že to zlepší. V obou případech se ale většinou ani po několika letech od reportování nic nezmění, takže se liší jen ta reakce, ale výsledek žádný, což vždy zamrzí.
21. 10. 2022 15:02:36
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508458
Rednex105
verified
rating uzivatele
(32 hodnocení)
22. 10. 2022 14:02:24
Jo zrovna toggl mi pije krev dlouhodobě. V podstatě taková blbůstka appka a často nefunguje jak má. 
Facebook Ads rozhraní naprostá tragédie, každým rokem horší jak funkčnost, tak i vůbec struktura. 
Google Ads opět skok dolů co se týče použitelnosti po redesignu. Je to několik let, takže už to není o zvyku, prostě můžu prohlásit, že nový Ads je horší co se týče produktivity v úhrnu.
Atd atd, vše se horší. 
Předchozí redesign gmailu, wtf, odebrat barevné ikonky krásně přehledné a vše udělat šedé (reply atd)? To jako fakt?
22. 10. 2022 14:02:24
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508457
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
25. 10. 2022 11:50:18
na jednu stranu píšeš, že programy píší desítky lídí a způsobuje to nekonzistenci a na druhou navrhuješ, ať se firmy spojí, když dělají to stejné a dělají na tom společně.
Programátoři (či vývojáři) neznali dobře svoje nástroje v 90. letech, neznají je dobře ani dnes. Neznám člověka, který by nedělal chyby a neznám obor, kde by věci byly bez chyb (byl jsi někdy přebírat nové auto? Nebo jsi si nechat něco stavět? Nebo viděl jsi někdy akceptační protokoly z čehokoliv mimo IT? Spousty chyb).
A mluvit o úpadku? Nemyslím si, že se tohle zhoršuje, spíše se zvyšují naše nároky (jak četnost použití, tak i tlak na kvalitu). Jako u všeho jiného, chyb se nikdy nezbavíš při jejich vzniku, musíš je ale eliminovat v kontrolních procesech a máš firmy, které tu kontrolu a eliminaci dělají dobře. Wordpress je komunitní, jakýkoliv jednotlivec může pro něj vytvářet obsah, taky pak tak vypadá výsledná kvalita. Wedos jede lowcost, u něho musíš s chybami počítat, buď je akceptuješ za nižší cenu nebo si za služby připlatíš jinde.
Zkus někdy nějakou službu vyvíjet, zjistíš, že to nemusí být tak snadné, vrávovat mezi přidáváním nových funkcí a udržením stability je odvěký IT problém. Sám můžeš být superman, ale v jistotou dobu musíš najmout zaměstnance a udržet výsledek jejich práce konzistentní bývá problém. Tohle platilo vždy a ve všem.
25. 10. 2022 11:50:18
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508456
Hatsumeika
verified
rating uzivatele
29. 10. 2022 11:59:15
Stále platí zákon profesora Parkinsona:  S časem se vše zhoršuje.
29. 10. 2022 11:59:15
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508455
gageb
verified
rating uzivatele
1. 11. 2022 20:50:38
Typickým příkladem je mPohoda. Taková jednoduchá webová aplikace na vystavování faktur to byla, než ji vylepšili do aktuální podoby. Máte někdo tip čím mPohodu nahradit? Potřebuju jenom jednoduše vystavovat faktury a odběratel, aby se vyplňoval z adresáře. Nic víc, nic míň. Kbyby šlo nějak přetáhnout data z mPohody do toho nového systému, bylo by to úplně ideální...
1. 11. 2022 20:50:38
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508454
glengoolie
verified
rating uzivatele
1. 11. 2022 22:52:04
Napsal gageb;1653249
Typickým příkladem je mPohoda. Taková jednoduchá webová aplikace na vystavování faktur to byla, než ji vylepšili do aktuální podoby. Máte někdo tip čím mPohodu nahradit? Potřebuju jenom jednoduše vystavovat faktury a odběratel, aby se vyplňoval z adresáře. Nic víc, nic míň. Kbyby šlo nějak přetáhnout data z mPohody do toho nového systému, bylo by to úplně ideální...
fakturoid?
1. 11. 2022 22:52:04
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508453
Hatsumeika
verified
rating uzivatele
3. 11. 2022 21:58:57
dalším příkladem úpadku on-line služeb je Hyperinzerce.cz  kterou před časem, tak asi před rokem, vylepšili do stavu, že je zcela nepoužitelná. Nakonec, vyzkoušejte si ji sami. Je zralá na zrušení.
3. 11. 2022 21:58:57
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508452
Pavel Mareš
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
4. 11. 2022 06:16:06
Napsal BBCUK;1653124
Stále platí zákon profesora Parkinsona:  S časem se vše zhoršuje.
Že jo. Kdo by chtěl nosit v kapse zařízení, který vydrží celý den, je nonstop připojený k celýmu světu a můžeš se spojit s kýmkoliv v řádech vteřin.
Já chci zpátky děrný štítky a počítače o velikosti 2+kk.
Nebo ještě lépe, příště se vrátíme do jeskyně a zahodíme zápalky. Oheň stejně není potřeba, kořínky se daj žrát taky.
-------
K téma WordPress a vlastní produkt. Měl sem těžce naivní představy o vývoji vlastního produktu.
Teď děláme na svém řešení - builder nad WP.
A teda fakt tvořit vlastní produkt a balancovat všechno a tím, že musíš vést lidi a nemůžeš to dělat ty plus micro management se snažíš nedělat, je teda záhul a moje představy byly úplně nejde jinde.
4. 11. 2022 06:16:06
https://webtrh.cz/diskuse/vseobecny-upadek-kvality-spolehlivosti-online-sluzeb/#reply1508451
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit