Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Freelancer – Zastupitelnost (úmrtí)

dominikp.cz
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
7. 9. 2022 16:35:03
Dobrý den,
hledám radu, popřípadě inspiraci v někom kdo byl ve stejné situaci :)
Podnikám už šestým rokem, původně jako OSVČ vedlejší, poslední rok jako hlavní.
Jsem programátor a vytvořil jsem "unikátní produkt", o který je zájem a hodně jsem díky němu vyrostl. Zákazníci jsou velké firmy, kterým na mě stojí byznys a často se setkávám s dotazy, jestli mám vyřešenou zastupitelnost, během dovolené, v případě nemoci nebo úmrtí atd..
Dovolenou vyřešenou mám, tak že s sebou tahám noťas ale úmrtí vyřešené nemám :D 
Napadá mě několik variant, jak se posunout, žádná se mi ale nezdá optimální ... například: 
1. Najít si zaměstnance ? Zde se bojím, že by mi ukradl know-how a utekl. Popřípadě se bojím i o zabezpečení, protože mám přístup k citlivým datům klientů, často mám přístupy k jejich serverům, které jsou občas potřeba k opravám atd...
2. Najít si společníka a udělat s.r.o. ? Produkt je unikátní, takže bych nenašel nikoho rovnocenného, hledal bych tedy někoho kdo dělá něco podobného, popřípadě obchoďáka nebo administrativního pracovníka, který by mi pomáhal s komunikací, úřady, atd... Nejsem si jistý jestli by to v případě úmrtí mělo ten efekt a snažil se to zachránit a nebo by se na to vybodl :D 
V obou případech by to pro mě také znamenalo ztrátu ze zisku, protože bych se musel dělit :)
Byli jste někdo v podobné situaci, jak jste postupovali ?
7. 9. 2022 16:35:03
https://webtrh.cz/diskuse/freelancer-zastupitelnost-umrti/#reply1506791
Pavel Mareš
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
7. 9. 2022 17:42:36
Začal jsem plus mínus řešit a řešení je prostě firma. Ztráta zisku je v případě, že to nedokážeš posunout dále / více zákazníkům.
Co se týká krádeže know-how tam maj lidi hrozně představy. Know-how je fajn, ale pokud to nedokážeš posunout, tak stejně původní tvůrce bude mít navrch.
Jsou tu věci typu NDA a tak dále.
Přístupy na server, tak moc nejde dělat. Pokud ten člověk má s tím serverem dělat, tak pak jedince SSH klíče a poště monitoring kdo a jak se připojuje.
A samozřejmě k tomu NDA pokud tomu člověku nevěříš - najdeš náhodně zaměstnance.
Asi by to chtělo vědět víc, protože takhle stroze nejde moc říct než pár obecných věcí.
7. 9. 2022 17:42:36
https://webtrh.cz/diskuse/freelancer-zastupitelnost-umrti/#reply1506790
David Musil
verified
rating uzivatele
(68 hodnocení)
7. 9. 2022 18:19:12
Tohle je a snad bude moc zajimave tema. Tva uvaha, kterou jsi pustil do eteru jen ukazuje, ze premyslis racionalne a klienti ti nejsou u zadku. To je skvely pristup :)
Resil jsem pred lety neco podobneho. Mame CRM pro autoservisy a na to nabalenu kupu dalsich miniaplikaci, nastroju, atd. Na vsechno jsem byl sam. Mel jsem cele know-how, pristupy, kompletni zodpovednost, atd. Sel jsem nakonec cestou sro-cka. Je nejtezsi najit na tohle partaka. Nejde o obyc zamestnance, potrebujes s nim prave sdilet ty nejdulezitejsi casti svyho podnikani a do projektu ho dostat. Taky jsem se bal, ze me podela, neco provede a taky jsem videl, ze se budu muset delit o cast zisku za to vsechno.
Ale kdyz najdes kvalitni osobu, jeste na tom vydelas. Ten clovek prisel s napady, ktere me predtim samotneho nenapadly. Projekt nakonec jede, roste a vlastne je vyrazne dal, nez byl predtim jako one man show.
Nevim presne, co mas projekt. Obecne na to musis asi stejne. Konkretne takhle tezko rict jake mas treba moznosti dalsiho rustu a v cem dalsim by ti subjekt sro byl prospesny.
7. 9. 2022 18:19:12
https://webtrh.cz/diskuse/freelancer-zastupitelnost-umrti/#reply1506789
Ideálně k sobě najít někoho s mixem projekťák, accounťák, obchodník, ať se doplňujete a na executivu dalšího programátora s řádným NDA apod. Jestli se budeš chtít pobavit detailněji, tak klidně piš SZ.
7. 9. 2022 20:30:21
https://webtrh.cz/diskuse/freelancer-zastupitelnost-umrti/#reply1506788
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
7. 9. 2022 22:14:50
řešení je jednoduché, cílit na firmu, jako jednotlivec budeš vždy tahat za kratší konec. Udělal jsem to podobně, po mě klienti požadovali podporu mimo pracovní dobu. Dneska mám víc příjmů z podpory než prodeje SW, kód je vlastně docela bezcenný.
Pokud produkt už prodáváš, nemá smysl tajit a bát se ukradení, konkurovat musíš něčím trvalejším než tajným algoritmem.
Máš-li tam data zákazníků, je nejvhodnější mít zaměstnance, řešit smlouvy, pokud by k těm datům měl přístup další subdodavatel či obchodní partner je složité.
Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by zaměstnanec ukradl aplikaci nebo know-how a začal s tím podnikat sám, občas odejde zaměstnanec s klientem, ale s konkurencí se musíš naučit i tak pracovat a opět konkurovat službami a dlouhodobými vztahy.
7. 9. 2022 22:14:50
https://webtrh.cz/diskuse/freelancer-zastupitelnost-umrti/#reply1506787
xunil
verified
rating uzivatele
8. 9. 2022 21:47:19
Někdo chce být pouze zaměstnanec a nemá ambice si to rozjet sám. Navíc rozjet to znamená pracovat na tom věnovat tomu čas atd. To klasický zaměstnanec nechce řešit. Chce si oddělat svoje a mít čistou hlavu na rodinu a zábavu. Je to o lidech, žádná smlouva nic nezaručí.
8. 9. 2022 21:47:19
https://webtrh.cz/diskuse/freelancer-zastupitelnost-umrti/#reply1506786
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit