Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Inflace – Kolik je a kolik bude a kam vrazit peníze pro ochranu?

Godot
verified
rating uzivatele
11. 5. 2022 23:22:20
Vlivem všeho co se děje "okolo" (tisknutí peněz, covid, globálně narušené supply lines (pre-war), následně potom "nedávno" válka na ukrajině, sankce na rusko a zpětné "sankce" ruska na EU, čína znovu znenadání dělající covid lockdowny i když k tomu vůbec není důvod (reálně to asi dělá jen proto aby dále poškodila západ a zasadila další rány global supply chains), problémy s potravinami worldwide a bůh ví co ještě) se nám hezky roztáčí spirála inflace. Ještě v živé paměti mám kecy snad i ze začátku roku (prostě nedávno) že inflace bude malá, bla bla bla, ani ne dvojciferná, bla bla... No a máme tu ani ne půlku roku a inflace je už teď dvojciferná... Vlády a média v tomto vždycky NECHUTNE lžou (a vždycky lhaly)...
Moje dotazy: Kolik je teď reálná/skutečná inflace v ČR (vím že v USA na to mají roztomilé "triky" aby inflace vždycky vyšla tak jak chtějí (co možná nejmenší) (viz např. http://www.shadowstats.com/)), nevím jestli to dělá i ČR...? Jednoduše kolik je opravdová reálná inflace v ČR...?
Kolik to reálně podle vás bude dělat na konci roku, za rok...? (a případně v následujících řekněmě 3 letech)...? Podle mě to bude jenom horší a horší a to i v tom max horizontu 3 let... Váš názor...?
A kam teď vrazit peníze co se člověku jen tak válí na (spořícím účtu) a větší část z nich nebude nutně asi potřebovat v dohledné době...? Chtěl jsem (už před X lety) kupovat levnější nemovitost (byt/dům) ale nakonec z toho postupně vlivem více různých okolností sešlo... Teďka se mi peníze jen tak valí na spořícím účtu a na žádné bydlení pro sebe (byt/dům) je v dohledné době nebudu moci/nebudu chtít použít...
Co s tím...
Trochu mě teď vyděsila ta kalkulačka:
Kalkulačka inflace v Česku od roku 1991 do současnosti
a znovu nakopla (už o tom pár měsíců uvažuju) kam ty peníze vrazit abych je uchránil před inflací... Jistě, inflace je pořád, ale zdaleka ne taková (velká) jak teď (a to v budoucnu podle mě fakt bude ještě větší), takže je to podle mě důležitější dotaz/téma než kdy jindy...
Kam to "bezpečně" uložit aby to ochránilo před inflací (tzn. fakt ne podnikání)...
Uvažoval jsem že v tom menším objemu co mám (NEjde o jednotky milionů jako u jiných na tomto foru (asi)). Se mi jako "jednoduchá" a "funkci splnující" věc jevilo je buď vrazit do zlata (už mám nějaké zkušenosti), nebo případně do nějakého pozemku (pozemku, protože mi to na to vyjde a pozemek si můžu koupit i v podstatě snad i jen za pár desítek tisíc kč (takže je to dobře škálovatelné nahoru i dolů podle částky kterou do toho chci "ukrýt" (před inflací))... Pozemkem myslím cokoliv co mi finančně vyjde, bude poblíž atd.  - stavební, zahrady, sady, pro mě za mě louky, lesy, pastviny...to je fuk. Nemyslím to jako vyloženě investici "na zbohatnutí" ani spekulování, ale prostě aby to lépe odolávalo inflaci (než to jen tak nechat ležet na spořícím účtu (momentálně mám myslím snad 2,5%(?))
Možná i to zlato se mi jeví lépe (než pozemky) a je to určitě jednoduší/rychlejší/snadnější (investiční mince/slitky) než pozemky...? Cena je poblíž vrcholu, což se nejeví moc dobře na koupi... Ale když tak hledím na cenu zlata za x let zpátky (https://goldprice.org/) a vezmu v potaz co se děje ve světě, tak podle mě, i když je zlato poblíž vrcholu, tak je to dle mého jen proto, že se připravuje na break out (a ne break down a znovu x let bear market)...? Takže podle mě zlato teď JE dobrý nápad... (trochu mě spíše překvapuje že už teď není ještě výše...)?
Co si myslíte o vražení peněz teď do zlata...? Co do pozemků...? Ochraní to před inflací... ( a byť to třeba nepokryje komplet inflaci, tak to minimálně ochrání výrazně lépe než spořící účet)...? Kam jinam případně byste peníze vrazily jako OCHRANU PRED INFLACI (tzn., rychlé, jednoduché, ne spekulace, ne investice, ne investice vlastního času (podnikání)...?)
(omlouvám se za "czechenglish" :-)  )
11. 5. 2022 23:22:20
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502010
Ja dal vetsi cast do dobre koupene nemovitosti, podobnou castku na sporici ucet, malou cast do BTC a akcii (co 10% prijmu). Zbytek investuji do rozvoje firmy a prilezitosti kolem podnikani.
12. 5. 2022 06:36:54
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502009
dusivk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
12. 5. 2022 07:56:57
Investuj do dvou pozemků.
Do jednoho, co produkuje potraviny.
Druhý pro sebe, malý sad, sad kam můžeš postavit "maringotku", až se (ti) změní svět.
12. 5. 2022 07:56:57
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502008
Aveso
verified
rating uzivatele
12. 5. 2022 11:20:43
Vysoká infalce s námi bude hodně dlouho – holt, desetileté masivní tisknutí peněz si nyní vybírá svou daň. ČNB a vláda kecá nesmysly a jejich prognózy jsou mimo (oni ví, jaká je pravda a směr, ale nemohou to říct naplno, aby nevyvolali paniku, případně protesty). Osobně očekávám příští rok ještě větší inflaci, způsobenou velkým propadem koruny po zveřejnění státního schodku rozpočtu. Dojde tak totiž ke zhoršení ratingu ČR. Můžeme se dokonce dostat až někam k 30 Kč za Euro v extrémním případě. Proto nyní ČNB místo aby rozpouštěla rezervy, je navyšuje, aby pak mohla alespoň trochu zmírnit ten pád kurzu. Inflace klesne pod 10 % až tak koncem příštího roku, ale i tak bude stále hodně vysoká, kolem 8 %. Dojde k posunu celých tříd, kdy nižší střední třída se posune do chudoby, střední třída do nižší střední třídy, vyšší střední do střední, atd.
Obecně, jak posledních deset let rostla životní úroveň, bude následujících deset let životní úroveň klesat, takže v roce 2030 bude naše životní úrověň na stejném levelu, jako v cca roce 2010. Nic moc výhled no.
Co ale nyní s financema, co člověk má? Zlato je celkem problematické. Papírové je takové… meh. A fyzické je cejchované s velkým spreadem mezi nákupní a prodejní cenou, takže se hodí jen na opravdu dlouhodobé držení (10+ let). Nemovitosti jsou stále ještě předražené. Akcie nyní zažívají korekci, což je dobře, vzniknou tak zde nákupní příležitosti. Jak dlouho bude ale korekce trvat, je otázkou. Nejlepší se mi opravdu nyní jeví ty pozemky (kromě stavebních). Takže rada od dusivk je smysluplná a také bych se za ní postavil.
12. 5. 2022 11:20:43
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502007
Godot
verified
rating uzivatele
12. 5. 2022 11:21:25
Co to zlato...? Podle mě to není špatný nápad a to že je to ted u vrcholu znamená jen to že to půjde ještě nahoru...(?) vaše názory na zlato v této době a na této ceně? ("jen" jako ochrana před inflací podotýkám, ne zbohatnutí nebo investice)...
Ten pozemek... Na stavební mi to asi nevyjde, i když... Co si myslíte o pozemcích jako zahrada, sad atd...? Ty cenu taktéž drží a drží víceméně krok s cenam bytů a domů (to asi spíše ne, ne...)? U nemovitostech se vždy mluví jen o cenách domů/bytů (max stavb. pozemků) o jiných typech pozemků ne, takže nemám moc představu jak cena roste časem u zahrad, sadů atd....?
(ještě je možnost asi koupit i garáž/garáže)...?  (podotýkám nejsem v okolí velkých měst (praha, brno, ostrava, plzen...)
12. 5. 2022 11:21:25
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502006
Jirka.St
verified
rating uzivatele
12. 5. 2022 11:23:56
Napsal Aveso;1644947
Vysoká infalce s námi bude hodně dlouho – holt, desetileté masivní tisknutí peněz si nyní vybírá svou daň. ČNB a vláda kecá nesmysly a jejich prognózy jsou mimo (oni ví, jaká je pravda a směr, ale nemohou to říct naplno, aby nevyvolali paniku, případně protesty). Osobně očekávám příští rok ještě větší inflaci, způsobenou velkým propadem koruny po zveřejnění státního schodku rozpočtu. Dojde tak totiž ke zhoršení ratingu ČR. Můžeme se dokonce dostat až někam k 30 Kč za Euro. Proto nyní ČNB místo aby rozpouštěla rezervy, je navyšuje, aby pak mohla alespoň trochu zmírnit ten pád kurzu. Inflace klesne pod 10 % až tak koncem příštího roku, ale i tak bude stále hodně vysoká, kolem 8 %. Dojde k posunu celých tříd, kdy nižší střední třída se posune do chudoby, střední třída do nižší střední třídy atd.
Co ale nyní s financema, co člověk má? Zlato je celkem problematické. Papírové je takové… meh. A fyzické je cejchované s velkým spreadem mezi nákupní a prodejní cenou, takže se hodí jen na opravdu dlouhodobé držení (10+ let). Nemovitosti jsou stále ještě předražené. Akcie nyní zažívají korekci, což je dobře, a vzniknou zde nákupní příležitosti. Jak dlouho bude ale korekce probíhat je otázkou. Nejlepší se mi opravdu nyní jeví ty pozemky (kromě stavebních). Takže rada od dusivk je smysluplná a také bych se za ní postavil.
Proč kromě stavebních?
12. 5. 2022 11:23:56
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502005
Godot
verified
rating uzivatele
12. 5. 2022 11:27:33
Napsal Michal Kubíček;1644934
Ja dal vetsi cast do dobre koupene nemovitosti, podobnou castku na sporici ucet, malou cast do BTC a akcii (co 10% prijmu). Zbytek investuji do rozvoje firmy a prilezitosti kolem podnikani.
"Podobnou částku na spořící účet".... Takže asi docela dost (pokud je to podobná výše jako to vražené do nemovitosti)... To vám nevadí že vám to na spořícím účtu sežere inflace...? Spořád můžete mít asi tak max asi 3%? Inflace je tak já nevím kolik 10%+, 12% teďka...? A bude vyšší, to vám nevadí že to jen tak leží na spořícím účte, žádné jiné plány s tím nemáte?
---------- Příspěvek doplněn 12.05.2022 v 11:37 ----------
Jinak zlato a ten spread, to se říká ale podle mě to není zas až takový problém, ano je to na delší období (10 let mi ale fakt přijde přehnané), a musíte kupovat trochu "větší" gramáže kde ten spread není až tak velký (pod 1 unci (31,cosi g) bych moc nešel. A pak je to podle mě v pohodě... Já kupoval na konci 2013/začátku 2014 a co jsem počítal tak kdybych to teďka chtěl prodat, tak za to dostanu 150% toho za co jsem to kupil, to jako ochrana před inflací jde ne...
(edit - šlo jak o zlato tak i o stříbro teda)
12. 5. 2022 11:27:33
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502004
Tomáš Marek
verified
rating uzivatele
(23 hodnocení)
12. 5. 2022 12:51:02
Já dal 30% do crypta last year. Můžu doporučit :)
12. 5. 2022 12:51:02
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502003
Aveso
verified
rating uzivatele
12. 5. 2022 13:08:59
Proč kromě stavebních?
Protože ty mi příjdou, že jdou ruku v ruce s nemovitostmi a taktéž jsou předražené.
Já dal 30% do crypta last year. Můžu doporučit :)
Tak to jste kupoval někde u vrcholu ne? :-) Současná cena Bitcoinu nám už hezky spadla pod 30 000 USD a půjde dolů tak dlouho, dokud půjdou dolů akcie. Během léta se klidně můžeme dostat někam k 15 000 USD.
12. 5. 2022 13:08:59
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502002
Všechno jsem vrazil do chlastu. Ideální řešení. Když to nevyjde, tak všechno vypiju a bude mi to jedno.
12. 5. 2022 16:11:13
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502001
Takže asi docela dost (pokud je to podobná výše jako to vražené do nemovitosti)... To vám nevadí že vám to na spořícím účtu sežere inflace...? Spořád můžete mít asi tak max asi 3%?
Je to dneska kolem 4-4.7%. A mam to rozne rozprostrene mezi jednotlive typy a delky splatnosti. Jde o to, ze se jedna fakticky o bezpecne ulozeni penez. Mozna prijdu o nejake procento, ale neprijdu o tolik jako u spekulace. Navic mohu penize (cast) prubezne cerpat na pripadne na mensi zajimave investice spekulativnejsiho razu pripadne do zhodnoceni nemovitosti.
12. 5. 2022 17:12:26
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1502000
Jan Stejskal
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
12. 5. 2022 18:54:36
Napsal Godot;1644950
"Podobnou částku na spořící účet".... Takže asi docela dost (pokud je to podobná výše jako to vražené do nemovitosti)... To vám nevadí že vám to na spořícím účtu sežere inflace...? Spořád můžete mít asi tak max asi 3%? Inflace je tak já nevím kolik 10%+, 12% teďka...? A bude vyšší, to vám nevadí že to jen tak leží na spořícím účte, žádné jiné plány s tím nemáte?
5,08% (případně 4,58% bez omezení objemu) s fixací na 12 měsíců, 4,08% s možností kdykoliv použít, pojištěný vklad. To je pro část financí, které máte spíš jako rezervu. Střednědobé zhodnocení ve státních dluhopisech, úrok roven inflaci plus půl procenta. Pro část financí, kde nechcete riskovat, neočekáváte výnos a můžete za několik let změnit strategii nebo využít. Dlouhodobé investice rozdělit na aktivní a pasivní, kde aktivní jsou takové, které dokážete ovlivnit, řídit, například podnikání. Pasivní třeba nemovitosti. Hodně konzervativní stategie s nízkým rizikem, pro běžného člověka.
12. 5. 2022 18:54:36
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1501999
Marek
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
12. 5. 2022 20:58:51
@Aveso: Príde mi to príliš pesimistické. Časť strednej triedy určite pôjde nižšie, to súhlasím. Ale už vyššia stredná trieda by to mala ustáť relatívne v pohode. Príležitostí na investovanie začína byť dosť, týka sa aj stavebných pozemkov a realít. Áno, nie je to na sreality, ale prvé náznaky toho, že niekto potrebuje cash už sú
12. 5. 2022 20:58:51
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1501998
Aveso
verified
rating uzivatele
12. 5. 2022 21:57:41
Ano, je to hodně pesimistický scénář, ale jak se říká: "počítej s nejlepším, ale buď připraven na nejhorší". Takže, když se to nenaplní, je to plus.
12. 5. 2022 21:57:41
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1501997
dusivk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
12. 5. 2022 22:04:52
Tak holt to ovoce prodám, třeba zkapalněné ;)
12. 5. 2022 22:04:52
https://webtrh.cz/diskuse/inflace-kolik-je-a-kolik-bude-a-kam-vrazit-penize-pro-ochranu/#reply1501996
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit