Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Zdraví – Laboratorní testy jako samoplátce – jak se nenechat "vysát" (doslova)?

Godot
verified
rating uzivatele
14. 1. 2022 16:05:31
Jako samoplátce si chci nechat udělat nějaké testy více věcí z krve. U medeor laboratoří asi:
Home
Zde je jejich ceník:
https://www.medeorlaboratore.cz/images/downloads/VL-001C.pdf
Už jsem si jednou u nich nechával jako samoplátce dělat testy více dílčích věcí... Co mě tenkrát zarazilo a čemu bych chtěl tentokrát předejít je to, že jsem si jako laik z toho jejich seznamu (ceníku) vybral více věcí co mě zajímají a na jaké mi mají udělat testy. Sestřička, pokud si dobře vzpomínám, mi ale tenkrát vzala snad 3 celé zkumavky krve... (nebo možná i 4 už fakt nevím, pamatuji si ale, že mě to množství trochu překvapilo a lehce vyděsilo :-) ). To mě celkem zarazilo, protože mi snad vždy brali jen 1 zkumavku (když jsem měl nějakou tu žádanku přímo od doktora na odběr krve (a nebyl tam tedy jen jako samoplátce))...
Rád bych si nyní nechal udělat ještě více testů než předtím (jako samoplátce opět, bez nějaké žádanky od doktora), ale trochu se bojím, aby mi nevzala sestřička "roboticky bez přemýšlení" (protože to tak bylo v tom lejstru-ceníku od mě prostě zaznačeno a ona nad tím nepřemýšlí) nakonec těch zkumavek krve třeba 6+ :-)... Nikdy se mi nedělalo z odběru krve špatně ale nechci nic pokoušet že.
Pokud by snad těch zkumavek mělo být více než je standardní nebo "bezpečný" objem odběrů na jedno sezení, tak by mě snad sestřička upozornila... (?) Ale po různých zkušenostech k tomu (CZ zdravotnictví) nemám zas až takovou důvěru...
Muj dotaz je jednoduchý - jak z toho jejich ceníku/seznamu vyšetření poznám kolik zkumavek krve mi budou brát...? Jde to nějak odhadnout, odlišit např. podle těch barev...? Nebo podle té "kategorie" ve které odběry jsou...? Např. pokud si zaškrtnu jednu položku z "Minerály"  a jednu položku ze "Substráty" tak mi sestřička udělá odběr do dvou separátních zkumavek, protože jsou to všechno položky ze 2 různých kategorií... (takže do dvou zkumavek)? A třeba i kdybych si zaškrtl navíc všech 9 položek z kategorie "Minerály" tak mi stejně opět vezme jen 2 separátní zkumavky krve, protože jsou to všechno opět věci jen ze dvou "Kategorií"...? Nebo je to podle toho barevného odlišení...?  Nebo nějak jinak...? Nebo prostě nepoznám kolik zkumavek krve mi podle toho bude brát...?
Díky
14. 1. 2022 16:05:31
https://webtrh.cz/diskuse/zdravi-laboratorni-testy-jako-samoplatce-jak-se-nenechat-vysat-doslova/#reply1496721
Jiří Nový
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
14. 1. 2022 16:58:19
To jsou mi starosti :D co se třeba zkusit zeptat lidí, kterým za test platíte?
Jen pro představu nejčastěji využívané zkumavky v ČR mají využitelný objem maximálně 12 ccm (12 kubických centimetrů, tedy 12 ml). I kdyby odebírali 10 zkumavek úplně do plna, stále je to jen 120 ml. Pro porovnání při darování krve se odebírá cca 450 ml, tedy násobně více, takže bych takovou prkotinu opravdu neřešil.
14. 1. 2022 16:58:19
https://webtrh.cz/diskuse/zdravi-laboratorni-testy-jako-samoplatce-jak-se-nenechat-vysat-doslova/#reply1496720
Godot
verified
rating uzivatele
14. 1. 2022 20:42:40
Axalot: Aha tak ok, tak díky. Tak snad to bude v pohodě, já jen že mě vždy odebírali jen jednu zkumavku (co já jsem zažil) a ona jich tam najednou vystřídala fakt tak 3-4 :-), já to nikdy nezažil tak jsem jen koukal jak krev tekla a jak sestřička swapovala zkumavky :-)...
Zdá se že se jinak vyznáte (?) Kolik krve je tak nutné obecně pro tyto různé testy...? Jako stačí pro většinu testů fakt jen doslovečná 1 kapka krve... (takže jedna zkumavka fakt vystačí na tunu testů)? Nebo je spousta testů kde se ta krev nějak "zpracovává" a prostě je jí nutné opravdu větší množství než jen 1 kapka...?
14. 1. 2022 20:42:40
https://webtrh.cz/diskuse/zdravi-laboratorni-testy-jako-samoplatce-jak-se-nenechat-vysat-doslova/#reply1496719
Spouter
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
14. 1. 2022 21:58:37
1x ročně mi dělá doktor odběry a to zcela zdarma - v žádance je zaškrtnuto úplně vše. Když se dělají odběry na potravinové a jiné alergie a případně i exotické nemoci, tak je těch ampulí doopravdy hodně. Nejvíce jsem měl 7. Nikdy by mě ale nenapadlo si to hradit sám:) Krevní testy může zkreslovat spoustu věcí právě u těch alergií, ale i u běžných jako jsou cukr a cholesterol. Před odběrem se musí vysadit určité léky (pokud je to možné) a i některá jídla, pití (alkohol). Nejspolehlivější je, když se odběr a rozbor po určitém čase zopakuje. Já například mám na střídačku laktózovou intoleranci a alergii na bílkovinu kravského mléka. Podle toho, jak se v laborce vyspí. Samozřejmě žeru vše a žádné potíže nemám...
14. 1. 2022 21:58:37
https://webtrh.cz/diskuse/zdravi-laboratorni-testy-jako-samoplatce-jak-se-nenechat-vysat-doslova/#reply1496718
Nevím, jestli je tohle správné fórum, kde se na to ptát. :)
Ale 3-4 zkumavky se pro krevní obraz berou běžně. Dokonce ty zkumavky trochu jinak vypadají a zažila jsem odběr, kde sestra zaučovala jinou sestru a říkala jí, kterou má brát první. Takže snad i záleží na pořadí, v jakém se to vezme, a pak je každá zkumavka pro něco jiného.
15. 1. 2022 09:33:30
https://webtrh.cz/diskuse/zdravi-laboratorni-testy-jako-samoplatce-jak-se-nenechat-vysat-doslova/#reply1496717
Pokud jsem dobře pochopila náběry, tak každá zkumavka je určena pro jiný typ práce s obsahem - některá v sobě obsahuje roztok zabraňující srážení krve, pokud zvolený test potřebuje takto upravenou krev, některá je určena pro kultivaci, některá pro krevní obraz. Je možné mít zaškrtnuté 4 testy ze stejné kategorie a bude to na 1 zkumavku, nebo 4 testy ze 4 kategorií - a bude to na 4 zkumavky.
EDIT: Třeba tady je to podle mne znázorněno barvy víček https://www.euclaboratore.cz/-a19370?field=data
15. 1. 2022 10:33:51
https://webtrh.cz/diskuse/zdravi-laboratorni-testy-jako-samoplatce-jak-se-nenechat-vysat-doslova/#reply1496716
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit