Zadejte hledaný výraz...

Nejlepší programovací jazyk pro začínající vývojářku

LucyVan
verified
rating uzivatele
5. 7. 2021 22:38:39
Dobrý den,
mám za sebou pár měsíců kurzů v IT a rozhoduji se jak pokračovat. Před pár lety jsem vystudovala cestovní ruch, ale rozhodla jsem se ho opustit a věnovat se programování. Aktuálně už mám (snad) docela slušně najeté "programátorské myšlení" a umím trochu v Pythonu.
Rozhoduji se, jaký jazyk se naučit a ráda bych si od vás nechala poradit. Který programovací jazyk je v současné době žádaný v České republice a zároveň není extrémně náročný? Chápu, že to je subjektivní, ale třeba po pár hodinách učení Javy jsem tenhle jazyk prostě musela vzdát. :)
Pokud možno bych se chtěla vyhnout PHP, o které je sice zájem, ale asi se za něj platí nejméně.
Předem děkuji za každý tip.
Lucka
5. 7. 2021 22:38:39
https://webtrh.cz/diskuse/nejlepsi-programovaci-jazyk-pro-zacinajici-vyvojarku/#reply1486897
Jan Matoušek
verified
rating uzivatele
5. 7. 2021 22:48:56
Osobně bych doporučil C#. Jednoduchý pro začátečníky, ale možnosti má naprosto neomezené. Použít se dá na konzolové aplikace, webový backend, desktopové aplikace, mobilní aplikace, hry, mikročipy, atd.
Výkonostně je na tom velice dobře. Syntaxe je navíc dost podobná Javě. A díky Mono můžete C# zapnout prakticky pod jakoukoliv platformou (Windows, Mac, Linux, Android,..).
Pokud chcete dělat spíše weby, tak krom PHP třeba JavaScript. Dá se použít nejen v prohlížeči, ale i jako backendový jazyk - Node.js.
Určitě bych se vyhnul C/C++. Pro začátečníka moc složitostí kolem. 
5. 7. 2021 22:48:56
https://webtrh.cz/diskuse/nejlepsi-programovaci-jazyk-pro-zacinajici-vyvojarku/#reply1486896
Pavel Mareš
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
5. 7. 2021 23:22:12
Máš špatnej pohled na věc "ale asi se za něj platí nejméně", "ale třeba po pár hodinách učení Javy jsem tenhle jazyk prostě musela vzdát" ...
Jestli jedeš na prachy, naučil bych se Cobol a šel spravovat bankovní systémy, pač za to banky ... logicky ... platí prakticky zlatem. Pokud se chceš naučit něco rychle, tak asi JS = React Native / Vue ... a popřípadě pro mobilní apky Flutter (moiblní apky vynášej furt dobře).
Nicméně bych se na tvém místě zamyslel, co tě baví a hledal bych v odvětví firmu / díru na trhu a pro tu tvořil. Důležitý je umět se přizpůsobit a nevybrat si jedno řešení, u kterého zůstaneš do konce života.
1) musíš se naučit myslet
2) musíš pak použít myšlení pro řešení problémů
Nikdo ti nebude platit za programování, ale za to, že pomocí toho vyřešíš problém = napíšeš apku / vytvoříš web / postavíš API. Mám kolegy, co neumí Googlit a po analýze sem zjistil, že drtivá většina lidí neumí Googlit. Takže to bych doporučil jako základ. Naučit se hledat.
5. 7. 2021 23:22:12
https://webtrh.cz/diskuse/nejlepsi-programovaci-jazyk-pro-zacinajici-vyvojarku/#reply1486895
Záleží co chceš dělat :D front-end, back-end, apps, mobile apps, hry,... Když si vybereš něco, co tě nebaví, tak pak budeš mít hard time při učení. Čistě po penězích bych nešel.
Kdybych nedělal to co dělám, tak si vyberu front-end a učím se
HTML - CSS - JavaScript - React/Vue - TypeScript
5. 7. 2021 23:35:55
https://webtrh.cz/diskuse/nejlepsi-programovaci-jazyk-pro-zacinajici-vyvojarku/#reply1486894
Matúš
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
6. 7. 2021 00:44:06
Ahoj Lucka,
riešil som rovnaký problém. Python je super, vďaka nemu som prenikol do programovania.
Python sa ale hlavne používa na backend a neviem či je to tvoja šálka kávy.
Tu máš nejaké pracovné ponuky na python https://junior.guru/jobs/
Java je silno OOP.
Preto skôr ako pôjdeš na ďalší jazyk by som tak či tak doporučil pochopiť objektovo orientované programovanie. Cez Python sa to naučíš najľahšie ja som skĺbil tieto dva zdroje
Objektovo orientované programovanie | Lekcia 1 | Úvod - YouTube
Objektově orientované programování v Pythonu
Ako aktuálne je najžiadanejší Javascript, nájdeš na neho najviac prac. ponúk.
U JS musíš ale chápať čo je to ten objekt, pretože je v ňom skoro všetko. :) Inak má dosť podobnú syntax, učí sa dobre.
David Šetek - Hackni svou budoucnost - YouTube
6. 7. 2021 00:44:06
https://webtrh.cz/diskuse/nejlepsi-programovaci-jazyk-pro-zacinajici-vyvojarku/#reply1486893
Martin93
verified
rating uzivatele
6. 7. 2021 01:41:41
Silně musím souhlasit s kolegou @Doctore97. Jestli se chceš programováním živit, tak si opravdu musíš najít jinou motivaci než jsou peníze, protože to je velice slabá motivace na to co tě čeká a co se všechno musíš naučit.. anebo si myslíš že 40K-60K hrubého je málo v porovnání s ostatními povoláními? Radši bys chtěla 80K-120K? :) ;) (https://www.platy.cz/platy/informacni-technologie/programator-php)
Ale zpátky k tvé otázce.. Než se rozhodneš pro jaký jazyk nebo technologii se zaměřit, tak je dobré si pro začátek ujasnit, CO chceš vlastně programovat nebo na jaký typ softwaru se zaměřit.
Může to být následující:
- Tvorba webových stránek
- Tvorba webových aplikací (SPA nebo PWA)
- Tvorba desktopových aplikací (pro linux, windows, mac os)
- Tvorba mobilních aplikací (pro android, iOS)
- Tvorba multiplatformních aplikací (desktop, mobily, tablety)
- Programování operačních systémů nebo programů pro embedded zařízení
- Tvorba REST API na backendu
- Tvorba microservices na backendu (komunikující přes nějaký message broker nebo gRPC)
- Tvorba scriptů
- Tvorba her
Zde trochu více podrobněji rozepsano se základními technologiemi:
- Tvorba webových stránek
=> musíš se naučit minimálně: HTML, CSS, JavaScript + nějaký framework pro backend
- Tvorba webových aplikací (SPA nebo PWA)
=> musíš se naučit minimálně: Základy tvorby webových stránek + nějaký frontendový framework (React, Vue, Angular)
- Tvorba desktopových aplikací (pro linux, windows, mac os)
=> musíš si vybrat platformu a podle toho technologii: (C#/.NET pro Windows, Swift/Objective-C + SwiftUI pro macOS a Vala/GObject nebo Qt/QML pro Linux)
- Tvorba mobilních aplikací (pro android, iOS)
=> musíš si vybrat platformu a podle toho technologii: (Java/Kotlin + AndroidSDK nebo Swift/Objective-C + iOS SDK)
- Tvorba multiplatformních aplikací (desktop, mobily, tablety)
=> u multiplatformních aplikací je vždycky problém, že čím více platforem podporuješ, tím více daná technologite žere výkonu a paměti a navíc všechno musíš testovat na vícero různých zařízení..
zde si můžeš vybrat: Dart/Flutter, Javascript/TypeScript + ReactNative, Javascript/TypeScript + Electron, Java/Kotlin + JavaFx, Apache Cordova/Ionic/PhoneGap/Capacitor
- Programování operačních systémů nebo programů pro embedded zařízení
=> zde je asi jasné: C/C++ nebo Rust (ten jsem ale zatím ještě moc často neviděl, že by někdo v praxi hledal, ale taky se takoví jistě najdou..)
- Tvorba API na backendu
=> zde je opravdu hodně velký výběr: Python/Django, JavaScript/Typescript + node.js + express.js, Ruby/Rails, C#/.NET, Java/Spring, Kotlin/Spring, PHP/Nette nebo Laravel
plus si musíš vybrat nějakou SQL nebo noSQL databázi..
- Tvorba microservices na backendu (komunikující přes nějaký message broker nebo gRPC)
=> microservices se můžou zase psát v libovolném jazyce, většinou se ale používají speciální odlehčenější frameworky, ale najdou se samozřejmě i výjimky..
Python/Flask nebo FastAPI, JavaScript/Typescript + node.js + express.js, C#/.NET Core, Go/Gin nebo Chi, Java/Micronaut, Kotlin/Ktor
- Tvorba scriptů
=> pokud by ses chtěla náhodou věnovat správě serverů nebo přičichla k DevOps, určitě se ti budou hodit znalosti psaní jednoduchých scriptů v Pythonu nebo Bashi ;)
- Tvorba her
=> Zde to už je jednoduché. Vybereš si nějaký herní engine a je to.. Nejpopulárnější jsou: Unity, Godot Engine, Unreal Engine nebo CryEngine
Tak toto je takový základní přehled. Nebudu ti tu vypisovat úplně všechno, ale jakmile se zanoříš do některé z těchto zaměření, tak zjistíš, že se toho musíš naučit mnohem více než co jsem ti tady napsal a toto je opravdu jenom hooodně povrchní základ a nikdy nevíš jak hluboko králičí nora ve skutečnosti vede ;)
Takže nyní je na tobě vybrat si jedno z těchno zaměření a věř mi že je úplně fuk co si vybereš, protože všechno má své klady a zápory.
Můžeš si projít trh práce, například na StartupJobsu, ale vždy je to různorodé a neustále se to mění..
Jestli chceš vydělávat velké peníze, tak musíš dělat buď na něčem, na čem už nikdo dělat nechce jak už kolega zmiňoval výše COBOL nebo Fortran anebo na něčem, co jen tak někdo nedokáže, ale k tomu je mít potřebné znalosti a ty můžou být absolutně libovolné.. (a musí se taky najít někdo kdo ti za to bude také ochoten zaplatit samozřejmě)
Ovšem pokud by ses chtěla věnovat například tvorbě jednoduchých webových stránek například v HTML, CSS, JavaScript a PHP, tak tohle už umí dělat tolik lidí, že to v podstatě snižuje celkovou cenu na trhu..
Ale pokud budeš dostatečně dobrá, tak že vyděláš dané firmě za měsíc více jak 200K, tak si nemyslím, že by pro danou firmu měl být problém tě dost dobře zaplatit.. ;) a je jedno jestli to bude v PHP anebo v čemkoliv jiném..
Já osobně co ti doporučuju je: Vrat se k Pythonu, když už jsi se v něm začala učit tak je nesmysl teď na začátku přecházet někam jinam.
Nauč se Django. V dnešní době je opravdu velká sháňka po Python/Django developerovi. Až budeš znát podmínky, cykly, pole, funkce a třídy a budeš je mít opravdu v malíku, přečti si a nauč se něco o OOP, přečti si něco o funkcionálním programováni, nauč se psát funkcionálně v Pythonu, udělej si jednoduchou konzolovou aplikaci v Linuxu, projdi si všechny možné package, knihovny a libraries, který ti daný ekosystém nabízí. Můžeš se kouknout na PyGame a napsat si vlastní hříčku, nauč se jak se pracuje s grafikou a se zvukem anebo jak se generuje PDF, přečti si něco o multithreadingu a paralelním běhu programu, přečti si něco o asynchronním programování a vyzkoušej FastAPI. Pokud se naučíš s Djangem, budeš se muset naučit i pracovat s nějakou SQL databází (MySQL, Postgre, MariaDB, MSSQL, apod.) potom se můžeš kouknout na nějaké noSQL jako třeba Mongo nebo CouchBase a aby toho nebylo málo tak se můžeš kouknout i na Redis ;)
A to se stále držíme jenom Pythonu a co v něm můžeš dělat na serververové straně a těch základních technologií na které tam můžeš narazit a problémů které během této dlouhé cesty budeš muset překonat bude nespočet..
Už chápeš co se ti snažím říct? K tomu aby se z tebe stala opravdu dobrá softwarová vývojářka ti nestačí pár měsíců a jenom znalost jednoho jazyka.. Tohle je práce na několik let a chce to pochopit opravdu do hloubky jak funguje ten stroj co máš před sebou, pochopit jaké možnosti ti nabízí jazyk který ovládáš a co všechno ti dává ekosystém daného jazyka anebo frameworku.
Až toto budeš mít v malíku, tak můžeš přejít jinam a vyzkoušet nějaký jiný jazyk, framework a ekosystém, který je vytvořen kolem dané technologie. A až uvidíš jak moc se všechny možné technologie od sebe liší ať už více či méně, tak ti potom spadne čelist..
V podstatě co já jsem za svůj život viděl, vyzkoušel a zažil, tak ti můžu říci jediné..: Je jedno s čím začneš. Pokud už ses seznámila s Pythonem, tak se ho drž a nauč se Django. S tím se nikde neztratíš a můžeš vydělávat velké prachy ;) Ale pokud by ti z nějakého jiného důvodu nevyhovoval, například jsi nechtěla programovat na backendu, tak se vrhni na vývoj webového frontendu, desktopového anebo mobilního softwaru. Možnosti jsou neomezené. Budeš se muset jenom přeučit na novou technologii a to bude zase vyžadovat léta praxe.. ale je úplně fuk čím začneš. Podstata a základy jsou všude stejné. Vždy budeš někde řešit nějaké problémy (at uz velké nebo malé) a podle toho jak budeš úspěšnější a rychlejší v řešení daných problémů než kdokoliv jiný, tak podle toho taky budeš ohodnocena.. ;)
Zatím se měj fajnově a přeju ti mnoho úspěchů a hodně zdaru v tvé programátorské kariéře ;-)
Martin
6. 7. 2021 01:41:41
https://webtrh.cz/diskuse/nejlepsi-programovaci-jazyk-pro-zacinajici-vyvojarku/#reply1486892
Gabonator
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
10. 7. 2021 10:41:49
Jej dotaz som pochopil tak, že sa chce vymaniť z WordPress/ študentskej džungle, kde samozrejme
robia za študentské ceny.
Plne ju chápem, ak sa musí učiť viaceré technológie, angličtinu, obetovať nesmierne veľa času a kurzov,
tak nechce zarábať menej ako nejaký topenář, čo v php je bežné.
Neodsudzoval by som ju, že ide po "prachoch", lebo to tak nieje.
10. 7. 2021 10:41:49
https://webtrh.cz/diskuse/nejlepsi-programovaci-jazyk-pro-zacinajici-vyvojarku/#reply1486891
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit