Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Nákup pozemku pro komerční stavbu

uzivatel1
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
14. 5. 2021 19:33:34
V pozemcích se vůbec neorientuji, nikdy v minulosti jsem to nemusel řešit, a nyní potřebuji zakoupit pozemek cca 10000 - 15000 m2 pro stavbu skladu.
Nepotřebujeme stavět v průmyslových areálech, ale klidně někde mezi vesnicemi mimo hlavní tah - předpokládáme i nižší cenu. Vrtá mi hlavou jak pozemky v těch místech vznikají, předpokládám, že obec se sama o sobě nerozhodne vyčlenit tyto pozemky pro firmy a developery tam také nenapadne připravit pozemek pro rozprodej firmám.
Má s tím někdo zkušenosti a dokázal by mě nasměrovat jak to funguje, koho s tímhle oslovit - nákup pozemku pro stavbu skladu (běžné realitní kanceláře mi nedokážou pomoct a samy přiznávají, že řeší pouze běžné byty a domy)?
Mají například obce zájem o firmy ve svém katastru? Třeba výměnou za pracovní místa nebo převedení sídla do obce?
Díky.
14. 5. 2021 19:33:34
https://webtrh.cz/diskuse/nakup-pozemku-pro-komercni-stavbu/#reply1484157
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
14. 5. 2021 23:39:21
mezi vesnicemi máš vesměs pole, louky, lesy a převést 1 - 1,5 ha na stavební pozemek není snadné, koukej po průmyslových zónách, které k takové výstavbě jsou určeny, je to ale drahé. Mrkni také po opuštěných areálech, poměrně často se prodávají, ty ho "jen" vyčistíš, zbouráš budovy a postavíš si tam co chceš. Mám pár lidí kolem mě, kteří se právě vykupování starých areálů, vyčištění a dalším využití zabývají.
Dnes se řeší i okolní silnice a jejich kapacita, stejně tak kudy povede nákladní doprava, stavět sklad u opuštěných vesnic si koleduješ o to, že budeš muset zafinancovat silnice (jako to třeba musela udělat Alza) nebo ještě hůře, nedovolí ti stavět. Obec s takovou výstavbou skladu musí dlouhodobě počítat v územním plánu, takže nelze říct, že tohle pole chceš a příští rok tam postavíš sklad, od toho jsou právě průmyslové zóny, které jsou na to připravené. Mysli na to, že ke skladu potřebuješ i rozvodné sítě a jejich výstavba je někdy dražší než samotný sklad, pokud to musíš táhnout několik km.
Oslovit je vždy nejlepší přímo danou obec, starostu v místě, které jsi si vyhlédl. Ten má prst na tom, že ti tam dovolí stavět, za jakých podmínek a co za to bude chtít (nezřídka kdy to potřeba podmiňují zafinancováním kanalizace, el. rozvodů, vytvořením několika parcel pro rodinné domy atd.). Počítej s tím, že třeba změna územního plánu je klidně na 5 - 10 let. Vytipuj si místa podle inzerátů, krachů firem, aukcí, často může narazit na něco, kde není potřeba dělat žádnou změnu územního plánu a ani tahat nic pod zemí.
Známí mě opakovaně do tohoto oboru tahají, ale já se raději chci držet IT, kde mám pevnou půdu pod nohama. Mám to aspoň trochu okoukané, tak informace ber spíše jako směr, není to můj obor.
14. 5. 2021 23:39:21
https://webtrh.cz/diskuse/nakup-pozemku-pro-komercni-stavbu/#reply1484156
lada1979
verified
rating uzivatele
15. 5. 2021 11:47:20
Promiň, nevím v jaké bublině žiješ, ale tvůj záměr je trošku na dnešní dobu mimo, tedy pokud nejsi členem nějaké vládnoucí strany. Vše co napsal Tomáš je začátek, zapomněl akorát ještě na posudek Eia. Vesnice dnes už asi nechtějí řešit nezaměstnanost výstavbou skladů, tak možná tam kde nevedou pořádné silnice, není kanalizace ani dostatečný příkon. Navíc při dnešní nezaměstnanosti dost projektů pohořelo na nedostatku použitelných zaměstnanců a ubytovny lidí z východu také žádné obce nechtějí. Do rozpočtu obcí jde daň z nemovitostí a část daně z příjmu právnických osob, což u té daně z příjmů už není pro obec takové lákadlo, jelikož je to značně nejisté. Takže pokud trváš na obci nejjednodušší začátek je ovládnout vedení obce viz. třeba dle seriálu Slunečná. Druhá možnost je najít nějakou šedou eminenci co se tímto i v rozporu se zákonem zabývá a je schopná vše za patřičný bakšiš zařídit. Z vlastní zkušenosti se to tak před 20 lety pohybovalo nákup pole za 20 Kč/m2 (dnes zcela jistě více) a prodej s vyřízením všeho "potřebného" pro bezproblémovou stavbu či kolaudaci za 2000 Kč/m2. Pokud je ti místo jedno, tak jak píše Tomáš, u menších měst je spousta volných míst v průmyslových zónách či starých objektů, kde i obec možná ještě přispěje na zřízení pracovních míst. Obecně napříč politickým spektrem dnes vzrůstá odpor k stavbám na zelené louce a preferuje se využití stávajících opuštěných průmyslových ploch. Navíc se zase hovoří o výrazném zdražení vynětí z půdního fondu, takže pole za vesnicí vypadá levně jen na první pohled. Za mě bych šel do průmyslové zony nebo do nájmu, při dnešním nájmu cca 100 Kč/m2 to co vrazíš do stavby ti zaplatí nájem na více než 10 let a máš to relativně bez starostí a jako bonus můžeš kdykoliv skončit a nemusíš řešit co s budovou. Prostě něco jiného jsi ty jako soukromý investor a něco jiného je Hyundai podporovaný politiky.
15. 5. 2021 11:47:20
https://webtrh.cz/diskuse/nakup-pozemku-pro-komercni-stavbu/#reply1484155
Jennifer
verified
rating uzivatele
16. 6. 2021 05:56:43
Buying commercial property is commonly known as a worthwhile investment. Investment costs, including additions and customizations for tenants, are significantly higher than residential properties. In turn, the returns on commercial properties are also significantly higher.
16. 6. 2021 05:56:43
https://webtrh.cz/diskuse/nakup-pozemku-pro-komercni-stavbu/#reply1484154
Richard Flaherty
verified
rating uzivatele
17. 6. 2021 13:06:49
Buying commercial property is commonly known as a worthwhile investment. Investment costs, including additions and customizations for tenants, are significantly higher than residential properties. In turn, the returns on commercial properties are also significantly higher.
17. 6. 2021 13:06:49
https://webtrh.cz/diskuse/nakup-pozemku-pro-komercni-stavbu/#reply1484153
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit