Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Malý aukční tutoriál pro stanovení ceny a pravidel aukce

Dan
verified
rating uzivatele
(16 hodnocení)
25. 2. 2008 21:53:31
OK, takže tady je Danův nezávazný malý aukční tutoriál pro stanovení ceny a pravidel aukce.
Co by měla každá aukce mimo podrobného popisu draženého předmětu a způsobu platby obsahovat:
vyvolávací cena
Cena, na které začíná aukce. První příhoz musí být minimálně stejně vysoký jako vyvolávací cena (tj. první příhoz může být i vyšší než vyvolávací cena). Pod vyvolávací cenu nejde jít.
minimální výše příhozu
O kolik se bude minimálně přihazovat, může se přihazovat i větší částka než minimální. Doporučuji začít s rozumnou částkou a pokud zde bude riziko, že se aukce může hodně protáhnout (např. se bude stále přihazovat o minimální výší příhozu těsně před vypršením aukce), tak minimální výši příhozu zvyšte.
reserve (volitelná položka)
Cena, za kterou se prodávající zavazuje dražený předmět prodat. Pod nabídky nepřesáhnou tuto cenu, pak prodat nemusí. Pokud není reserve stanoveno, pak prodá za jakoukoliv cenu vyšší nebo rovnou než je cena vyvolávací.
BIN - kup teď (volitelná položka)
Volitelně u aukce můžete uvést cenu pro BIN (Buy It Now). Jedná se o cenu, za kterou dražený předmět okamžitě získá první zájemce, který tuto cenu nabídne a aukce hned skončí, nikdo další již nemůže přihodit. Dokud není nabídnuta cena ve výši BINu, mohou hráči libovolně přihazovat a soutěžit.
ukončení aukce
Napište termín ukončení aukce. Ten může být pevný (pátek 24. 2. 15:00) nebo dynamický (48 hodin po posledním příhozu). Případně může být kombinace (48 hodin po posledním příhozu, nejdříve v pátek 24. 2. 15:00). U pevného konce pozor na možné nejasné pochopení půlnoci - kam patří datum 23.2. 0:00?) Doporučuji používat dynamický konec aukce pro férovou hru.
Porovnání dynamického a pevného konce aukce:
pevný konec aukce
nevýhody
- zájemci musí kontrolovat stav těsně před ukončením aukce, což může být neproveditelné (někdo kontroluje stav o půlnoci těžko) - snadno můžete přijít o zajímavou nabídku od hráče, který tu nemůže být v okamžiku konce aukce
- nevyužívá plně potenciálu hráčů a jejich finančního rozpočtu (může se stát, že aukce skončí dříve, než se hráči dostanou na jejich strop - a to jen kvůli časovému omezení)
výhody
- přesně víte, kdy aukce skončí
dynamický konec aukce
nevýhody
- aukce se může protáhnout, pokud hráči přihazují minimální příhoz těsně před koncem aukce - lze ošetřit zvýšením minimálního příhozu v průběhu aukce
výhody
- cena se většinou vyšroubuje na maximum
- každý může včas zareagovat a své kroky si rozmyslet
Další tipy
Reserve a bin může zadavatel aukce v průběhu dražby snižovat směrem dolů - pokud to uzná za vhodné.
Často se může stát, že hráči chtějí zůstat v anonymitě a přihazují přes PM - nedivte se tomu. Vyhlašovatel aukce v tomto případě NEpíše jména přihazujících. Pokud máte pochyby o regulérnosti příhozu přes PM, můžete jej nechat moderátory pověřit. Pochyby o regulérnosti sdělte přes zprávu zaslanou klikem na  , nepište přímo do aukce (tam později napíše moderátor, pokud zjistí nějaké nesrovnalosti).
Také se může stát, že některý hráč přes PM napíše vyhlašovateli aukce, že o předmět chce soutěžit až např. do 10 000 Kč a vyhlašovatel aukce má zvyšovat o minimální příhoz nad každý příhoz jiného hráče. Proto se nedivte, když po Vašem veřejném příhozu hned přihodí vyhlašovatel aukce minimální příhoz a toto se několikrát opakuje. Nechce uměle navyšovat cenu, jen plní pokyny. Pokud to není nutné, tak po napsání prvního příspěvku jej needitujte (mohlo by to vypadat, že měníte účelově zadání aukce). Někdy naopak však editace původního příspěvku může být vhodná (např. u aukcí více domén najednou můžete ke každé psát auktuální cenu a zda již byla prodána).
Vzorová aukce domény:
prodám doménu nazevdomeny.cz
nově zaregistrovaná, expirace do xyz, na doméně nebyl žádný obsah, žádné zpětné odkazy, nebyl na ní nikdy parking
vyvolávací cena: 3000 Kč
minimální příhoz: 200 Kč
BIN: 8000 Kč
ukončení aukce: 48 hodin po posledním příhozu
Platba převodem na účet, fakturu jsem schopen vystavit. S převodem do vašeho vlastnictví pomůžu.
Vzorová aukce stránek:
prodám doménu nazevdomeny.cz i s obsahem
vytvořeno 2005, celkem 500 stran originálního textu a obsahu, PR 4, Srank 60, 600 unikátních zpětných odkazů na Yahoo
1500 UIP denně, první místa na Seznamu a Googlu na slova ...
Měsíční výnos: 20 000 Kč (struktura příjmů: podrobný popis včetně částek, struktury, časového pohledu, jsou nasmlouvány příjmy i do budoucna? Doložení screenshoty, dumpem nebo přístupem do statistik.)
vyvolávací cena: 60000 Kč
minimální příhoz: 2000 Kč
ukončení aukce: 48 hodin po posledním příhozu
Platba převodem na účet, fakturu jsem schopen vystavit. S převodem domény do vašeho vlastnictví pomůžu. V ceně je i sdílený webhosting. Případné programové úpravy při přechodu na nový webhosting nezajišťuji.
25. 2. 2008 21:53:31
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46718
// Přesunuto do nového vlákna, ať se to lépe přišpendluje. :)
Neupřesňoval bych minimální příhoz, ten se ustálí sám podle zájemců a jejich strategie. Viděl jsem tu někoho stanovit minimální příhoz pro položku s vyvolávací cenou dva tisíce korun na tisíc korun. To mi nedává smysl. Malý minimální příhoz může podle mě dostat přihazující do aukční horečky, hlavně v kombinaci s časovým tlakem.
K tvým vzorovým aukcím, které jsou jako vodítko povedené, ještě dodám, že pokud argumentujete na webTrhu statistikami, měli byste je doložit screenshotem, dumpem nebo povolením vstupu do systému, a to nejlépe hned v otvíracím příspěvku, ne až na dotaz.
25. 2. 2008 22:37:53
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46717
Dan
verified
rating uzivatele
(16 hodnocení)
25. 2. 2008 23:01:32
Napsal Retal;36841
Neupřesňoval bych minimální příhoz, ten se ustálí sám podle zájemců a jejich strategie. Viděl jsem tu někoho stanovit minimální příhoz pro položku s vyvolávací cenou dva tisíce korun na tisíc korun. To mi nedává smysl. Malý minimální příhoz může podle mě dostat přihazující do aukční horečky, hlavně v kombinaci s časovým tlakem.
Nejsem si jistý, jestli se chápeme, hlavně kvůli té tvé poslední větě. Minimální příhoz neznamená, že to je pevně definovaný příhoz. Když dám jako minimální příhoz 200 Kč, tak můžu klidně přihazovat i po 1 000 Kč, když chci. To vyvrací tvou poslední větu - anebo nechápu, jak ji myslíš. Rozumný minimální příhoz podle mne i omezuje únavné natahování aukce - kdy by částky, po kterých by se přihazovalo, byly moc malé a zbytečně by odsouvaly konec aukce (proto si myslím, že když nastane situace, kdy se zvedá cena pouze o minimální příhoz vždy těsně před koncem aukce, je vhodné zvýšit minimální příhoz).
Napsal Retal;36841
K tvým vzorovým aukcím, které jsou jako vodítko povedené, ještě dodám, že pokud argumentujete na webTrhu statistikami, měli byste je doložit screenshotem, dumpem nebo povolením vstupu do systému, a to nejlépe hned v otvíracím příspěvku, ne až na dotaz.
Nechtěl jsem přepisovat pravidla komerční sekce, ale doplnil jsem to tam.
//všechny připomínky a nové tipy se budu snažit zapracovat do prvního příspěvku, abychom následně ušetřili čas ostatním.
25. 2. 2008 23:01:32
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46716
Misha
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
26. 2. 2008 09:40:41
ještě jak jsem včera zmiňoval tu BIN cenu, to by bylo možná taky dobré zmínit jako možnost.
26. 2. 2008 09:40:41
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46715
Dan
verified
rating uzivatele
(16 hodnocení)
26. 2. 2008 10:00:20
Přidáno, nějak jsem na to zapomněl.
26. 2. 2008 10:00:20
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46714
Misha
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
26. 2. 2008 11:48:21
a ještě bych možná přidal výhodu pevného konce aukce - pokud potřebujete prodat rychle, zvolte pevný konec aukce
26. 2. 2008 11:48:21
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46713
davidspinar
verified
rating uzivatele
26. 2. 2008 11:58:07
U všech těch aukcí tady na webtrhu kroutím hlavou, proč pro to nepoužíváte radši Aukro nebo jiný aukční systém. Tyto "jako-aukce" v diskuzních fórech jsou strašně netransparentní, lidé často mění podmínky v průběhu hry, princip přihazování není šťastný (*), je to o dost víc rizikové (**) a mohl bych pokračovat. Proč to nedělat v rozhraní, které je k tomu uzpůsobené?
(*) Přihazování na Aukru je takové, že zadáváte maximální příhoz, tj. reálně můžete zaplatit mnohem méně, resp. vždy jen o něco málo více než je max. příhoz toho druhého (podobně jako v PPC). To je výhodnější pro kupující. Realizace tohoto systému tady na webtrhu je téměř nemožná, resp. strašně náročná pro prodávajícího (musí si pamatovat PM kupujících, kde mu říkají, kam až chtějí zajít).
(**) Na Aukru jsou daná pravidla i sankce za porušení. Přihazující musí brát svůj příhoz vážně, je transparentní, Aukro ho zná. To na webtrhu neplatí. Taktéž prodávající musí prodat nejvyšší nabídce, to tady taky neplatí.
Zkrátka, mám pocit, že jakákoliv snaha o pravidla pro aukce na webtrhu nedosáhne ani na 10 % toho, co běžně funguje na Aukru resp. jiných aukčních systémech.
26. 2. 2008 11:58:07
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46712
Ad (*) Proxy bid na fórech nefunguje, jedná se o jiný typ aukce, vyžadující jinou strategii. Nejde ani o lepší ani o horší formu aukce.
Ad (**) Na všech fórech, i na Webtrhu, jsou daná pravidla i sankce za porušení a příhozy jsou transparentní - nezná je "Webtrh", ale všichni, kdo se do aukčního vlákna podívají.
Aukce na fórech jsou jiný typ aukce než aukce na aukčních serverech. Máš pravdu, že nefunguje proxy bid, na druhou stranu mají obě strany víc komunikačních kanálů: provozovatel aukčního serveru se snaží bránit tomu, abys ho obešel, provozovateli fóra (mluvím za sebe) je jedno, jak k obchodu dojde, hlavně když nikdo nepodvádí ostatní.
Důležité je podle mě hlavně to, že na specializovaných aukcích/fórech je vyšší koncentrace zájemců než na aukcích obecných (Aukro, Ebay).
Kombinace diskuse, soukromých zpráv, osobního profilu, dohledatelné historie a osobně kontaktovatelných moderátorů pro uzavírání obchodů vůbec není špatná, ba naopak.
26. 2. 2008 12:59:13
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46711
davidspinar
verified
rating uzivatele
26. 2. 2008 13:16:18
Napsal Retal;36967
Ad (*) Proxy bid na fórech nefunguje, jedná se o jiný typ aukce, vyžadující jinou strategii. Nejde ani o lepší ani o horší formu aukce.
Nemám teď čas to podrobně zargumentovat (třeba se k tomu dostanu později), ale myslím si, že proxy bid (netušil jsem, že tento způsob aukce se tak nazývá, díky za rozšíření obzoru) vede dlouhodobě k vyšší užitné hodnotě jak kupujících tak prodávajících a je v podstatě klíčovým parametrem správně fungující aukce.
Napsal Retal;36967
Důležité je podle mě hlavně to, že na specializovaných aukcích/fórech je vyšší koncentrace zájemců než na aukcích obecných (Aukro, Ebay).
To je jasné, měl jsem spíše na mysli to, že zde někdo napíše: "Dražím doménu/projekt XYZ a více je zde na Aukru.".
26. 2. 2008 13:16:18
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46710
Misha
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
26. 2. 2008 14:11:19
http://business.listings.ebay.com/Other-Industries_Websites-Businesses-for-Sale_W0QQsacatZ11759QQsocmdZListingItemList tohle ve mě ani náhodou nevzbuzuje důvěru a nic bych tam koupit/prodat zřejmě nešel...
26. 2. 2008 14:11:19
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46709
davidspinar
verified
rating uzivatele
26. 2. 2008 14:38:37
Napsal Misha;36986
http://business.listings.ebay.com/Other-Industries_Websites-Businesses-for-Sale_W0QQsacatZ11759QQsocmdZListingItemList tohle ve mě ani náhodou nevzbuzuje důvěru a nic bych tam koupit/prodat zřejmě nešel...
Ježišimarija, já nemyslel, abyste všichni šli na Aukro/eBay a začali tam něco kupovat, co tam kdo šílenýho nabízí. Já jsem psal, že by mi přišlo užitečné, že pokud tady chce někdo něco vydražit, tak to prostě udělá přes Aukro/eBay (čistě jako realizátora aukce) a tady o tom všem poví, aby se ti, kdo mají zájem, mohli aukce na Aukru/eBay zúčastnil.
Dělá se to tak i v jiných fórech/diskuzních skupinách/komunitách. Třeba na mém oblibeném www.nasetraktory.cz. :-)
26. 2. 2008 14:38:37
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46708
Dan
verified
rating uzivatele
(16 hodnocení)
26. 2. 2008 15:51:10
Misha: Přidáno.
davidspinar: Proč mám radši oborové aukce na webtrhu než na aukru? Kvůli zdejší známé komunitě, snadnosti kontaktování prodejce nebo administrátora, rychlosti odezvy a snadnosti ovládání. To, že tu nemám po skončení aukce ověřený aukční protokol a že nemůžu přihazovat klikáním na jedno tlačítko mi vůbec nevadí. Dokud tu nebude "ruční proxy bidding" používat 5 hráčů v jedné aukci, tak je myslím v mozkových kapacitách prodejce to zvládnout. A co tak zdejší aukce sleduji, tak proxy bidding se udál snad jen v jedné. A dávat aukci na aukro a oznámit to primárně (nebo jedině) na webtrhu mi připadne jako škrábání levou rukou za pravým uchem.
26. 2. 2008 15:51:10
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46707
Misha
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
26. 2. 2008 16:26:16
Davide, já to myslel tak, že pokud bych nějaký seriozní projekt nabídl na ebay/aukro, tak bych musel hned počítat s tím, že budu ve společnosti těchto sraček a na jako takového se na mě bohužel budou případní zájemci dívat.
Souhlasím s Danem, že to je drbání přes hlavu - na traktory se to možná osvedčilo, ale webtrh (a digitalpoint a další) používají aukce v diskusích ke všeobecné spokojenosti. Na digitalpoint jsem často, ale ještě jsem tam neviděl odkaz na prodej něčeho na ebay.
26. 2. 2008 16:26:16
https://webtrh.cz/diskuse/maly-aukcni-tutorial-pro-stanoveni-ceny-a-pravidel-aukce/#reply46706
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit