Zadejte hledaný výraz...

Udajny vyhradni dovoz

Peterson
verified
rating uzivatele
17. 3. 2021 10:02:47
Dobrý den,
Pres prodejce v polsku bereme od vyrobce v Polsku zbozi (tzn. prakticky anonymne - vyrobce by to teoreticky vedet nemel)
Minuly tyden jsme po vyhranem vyberovem rizeni odeslali pomerne velkou objednavku. Vyrobce uz mel echo, ze by podobna objednavka mela prijit.
To echo bylo od nasi prime konkurence, ktera ma pry "vyhradni zastoupeni v cr" a zmineneho vyberoveho rizeni se take ucastnila. Jejich bussines model je ale fransiza, takze jsme na tom cenove lepe.
Vyrobce nam objednavku zastavil s tim, ze vyhradni dovozce je zminena firma, ktera ovsem neobstala ve vyberovem rizeni a navic subjekt, ktery toto rizeni vypsal o spolupraci s nimi zajem nema.
Chci se proto zeptat na moznosti obrany.
Predem dekuji,
P.
17. 3. 2021 10:02:47
https://webtrh.cz/diskuse/udajny-vyhradni-dovoz/#reply1480394
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
17. 3. 2021 10:19:09
je to B2B, takže právní obrany jsou na dlouho a nejisté. Výhradní dovozce je pouze smluvní vztah výrobce a dovozce a je to na nich co si dohodnout a je na výrobci komu co a za kolik prodá. Takže nejlepší je se zkusit s výrobce nějak dohodnout, přistoupit mu třeba na vyšší cenu, slíbit mu nějaký větší pravidelný odběr, najít si jiného prostředníka či to protáhnout přes třetí stranu z jiného státu. Tohle je vždy spletitá cesta intrik, triků, slibů a závazků.
17. 3. 2021 10:19:09
https://webtrh.cz/diskuse/udajny-vyhradni-dovoz/#reply1480393
lada1979
verified
rating uzivatele
17. 3. 2021 11:45:11
Ach jo. Sám píšeš, že bereš neautorizovaně (a parazituješ na franšízantovi) že výrobce by o tom vědět neměl. Tak proč sakra děláš objednávku, že je zřejmé, že jde o tu z výběrového řízení. Pokud má český výrobce dokonce franšízu, bývá obvyklé zvláště pokud funguje, že výrobce je zavázán, že nedodá nikomu jinému a mnohdy i pod sankcí. Navíc výrobce může být sám zainteresován na obratu franšízanta. Myslím, že i po tomto extempore jsi dostal do problémů i svého prodejce. Bránit se nemáš jak. Jediné co můžeš udělat je sehnat další polské nebo jiné prodejce a objednávku nějak rozdělit mezi at není zřejmé, že jde o tu z výběrového řízení a nebo se dohodnout s franšízantem, což se dá předpokládat že nebude mít zájem zvláště pokud je tvá výhra pod sankcí za nedodání.
17. 3. 2021 11:45:11
https://webtrh.cz/diskuse/udajny-vyhradni-dovoz/#reply1480392
Spouter
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
17. 3. 2021 15:54:23
Vloni jsem rekonstruoval střechu a vybral si zahraniční pálené tašky. U nás je prodává jedna velká síť stavebnin a poté pár dalších. Nicméně jedna taška u nás vyšla nejlevněji na 54 Kč, v Německu na 21 Kč a na Slovensku na 22 Kč. Když jsem chtěl nakoupit v Německu, tak jsem byl odkázán na české zastoupení, že bohužel do ČR dodávat nemohou a to nabízeli vše i přímo v online e-shopech. Bydlím kousek od hranic a do německého výrobního závodu to mám cca 40 km. Nepochodil jsem. U nás jsem se zase nemohl dostat na srovnatelnou cenu. K taškám si počítali dopravu, skládání i palety. Když jsem argumentoval neměckou a slovenskou cenou, tak že to je jejich cenová politika a pokud si koupím tašky mimo ČR ztratím tím záruku a nebudu je moci reklamovat. Což mi potvrdilo i oficiální české zastoupení výrobce. I přesto jsem se rozhodl objednat tašky ze Slovenska, kdy byla doprava zdarma, skládání zdarma, palety zdarma a cena poloviční. Slovenský prodejce dokonce vystavil i záruční list. Diskutoval jsem s ním i to, co mi bylo sděleno z Německa a od nás, že nemám nárok na záruku. Záruku převzal smluvně na sebe, pokud by výrobce odmítl plnit a že pokud chci, tak se s výrobcem klidně můžu dohadovat dle libosti. On jako prodejce si může prodat, co chce a kam chce. Žádnou smlouvu nepodepsal i když je největším prodejcem v SR a pokud se to výrobci nelíbí, tak ať mu tašky nedodávají, že on je prodávat nemusí. Vše dopadlo na jedničku, jak kvalita tašek, dopravy i služeb SR prodejce. Nicméně stále jsem měl pocit, že prostý český zákazník je o**báván jak jen to jde. Obrátil jsem se tedy, jak na ČOI, tak Evropské spotřebitelské centrum a vše jim nahlásil a doložil. Česká ČOI mě po cca půl roce vyrozumněla, že s českým prodejcem bylo zahájeno řízení, neboť se dopustil klamavé prodejní praktiky, kdy záměrně klamal o ztrátě záruky při koupi z jiného členského státu EU. Podobně dopadlo i řízení ESC, kdy německý výrobce raději zrušil všechny své e-shopy než aby oficiálně v nich nabízel prodej do ČR... Ještě taková lahůdka - tašky se z Německa v rámci zásobování od výrobce zavezly do SR skladu, kde se následně přesně napočítaly, naložily a dovezly ze SR zpět ke mě do ČR:) Po tomto martýriu jsem ještě psal českému zastoupení, zda mi uznávají deklarovanou záruku, kterou mi prvně odmítli. Jen suše odpověděli, že samozřejmě uznávají...
I když tvůj problém je v rámci podnikatelských vztahů tj. můj případ spotřebitel vs prodejce vs výrobce se na to plně nevztahuje. Nicméně je jasně vidět, že když neprodá jeden, tak někdo další to vůbec řešit nemusí.
17. 3. 2021 15:54:23
https://webtrh.cz/diskuse/udajny-vyhradni-dovoz/#reply1480391
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit