Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

E-shop z OSVČ na SRO

Hybryd
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
15. 3. 2021 20:48:01
Zdravíčko,
potřeboval bych názory ostatních :-) mám eshop a velmi se blížím k milionovému obratu, provozuji ho jako OSVČ, ale jako osvč se mi nechce stát plátcem DPH, to raději jako SRO. Jakým způsobem převést doménu a skladové zásoby na nové sro? Sklad mám v hodnotě (nákupní) cca 400 tis.
OSVČ bych si pak chtěl nechat aktivní.
Máte někdo nějaké rady? :-)
15. 3. 2021 20:48:01
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-z-osvc-na-sro/#reply1480234
HonzaIT
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
15. 3. 2021 21:13:47
Založit SRO, převést doménu na nového majitele, ale to podle mého názoru není třeba, majitel domény a provozovatel mohou být dva různé subjekty, takže spíše převést pouze e-shop na nový subjekt.
Pak postupně odprodávat SRO podle potřeby (za cenu, která nebude pod nákupní, ideálně stejná), protože jednorázový prodej pravděpodobně způsobí nárůst obratu nad 1M.
15. 3. 2021 21:13:47
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-z-osvc-na-sro/#reply1480233
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
15. 3. 2021 21:24:32
Doména je nepodstatná, u ní stačí převést na nový kontakt u registrátora, abys to měl navenek v cajku, ale jinak právně je převod vložením do s. r. o. jako forma nepeněžitého vkladu či prodejem, zápis u registrátora nemá vlastnický dopad, ale je to dobré to mít sjenodocené.
Zboží můžeš prodat za nákupní (či lehouhce vyšší) cenu do s. r. o., tím samozřejmě ale dojde k překročení obratu, ale je to administrativně nejjednodušší. Nebo můžeš zboží vložit do s. r. o. jako základní kapitál ve formě nepeněžitého vkladu, je tam ale pár omezení ze strany zákona, tak si to musíš nastudovat.
Poté na eshop napíšeš do podmínek nového provozovatele a nové objednávky již vznikají pod s. r. o.
Horší to je s převodem již existujících objednávek a závazků/pohledávek z nich, mělo by jít vše vložit do s. r. o. a zákazníky informovat, že se mění smluvní strana, ale zachovávají se veškeré závazky a povinnosti původně sjednané, tady jde zejména o záruku a reklamace. Jsou s tím určité právní/administrativní komplikace, ale blíže ti neporadím, nikdy jsem to nedělal. Stejně tak je problém převod emailových adres pro účely newsletterů a reklamy, musí s tím adresáti jmenovitě souhlasit, souhlas se zasíláním reklamy totiž není přenositelný, takže databázi vlastně musíš budovat znovu. Lze také udělat trik, že si původní adresy necháš na sobě jako OSVČ a s. r. o. si u tebe bude rozesílku na něj objednávat jako službu, to můžeš dělat do doby než ti všichni dají nový souhlas pro s. r. o.
Po převodu pozor, pokud jako OSVČ budeš aktivně podnikat ve stejném oboru jako nově vzniklé s. r. o., může to FÚ vyhodnotit jako snahu o obejítí DPH a být na tebe ošklivý, nemůžeš být svého s. r. o. konkurencí.
15. 3. 2021 21:24:32
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-z-osvc-na-sro/#reply1480232
Steven Perkins
verified
rating uzivatele
24. 3. 2021 06:06:31
Napsal Hybryd;1618195
Hello,
I would need the opinions of others :-) I have an e-shop and I am very close to a million turnovers, I run it as a self-employed person, but as an self-employed person I do not want to become a VAT payer, I prefer it as a SRO. How to transfer a domain and stock to a new limited liability company? I have a warehouse worth (shopping) about 400 thousand.
I would then like to keep the self-employed active.
Does anyone have any advice? :-)
Self-employed individuals earn Social Security work credits the same way employees do and qualify for benefits based on their work credits and earnings.  That can decrease your Social Security taxes today, but also potentially decreases your Social Security benefits later.
24. 3. 2021 06:06:31
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-z-osvc-na-sro/#reply1480231
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit