Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Skóre pro hodnocení zohledňující počet hodnotících

crs
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
31. 1. 2021 20:44:02
Zdravíčko.
Mám web, na kterém zobrazuju produkty, které mohou uživatelé hodnotit (hodnotí od 1 do 10 hvězdiček, každý může jen jednou).
U každého produktu si ukládám součet všech hvězdiček, které produkt dostal, a počet hodnotících, kteří mu hodnocení dali.
Když chci zobrazit tabulku nejlépe hodnocených, skóre vypočítám jako:
Takhle to sice funguje, ale produkt, který má skóre 9.99 a 100 hodnotících, je horší než produkt, kterému jeden člověk dal 10* – přestože je to tak technicky správně, produkty s větším počtem hodnotících lze považovat za více "osvědčené" nebo "prověřené časem".
Existuje nějaký zavedený vzorec, který z těchto dvou veličin vyhodí 'vážené' skóre, které zohledňuje počet hodnotících?
Vím, že na to existuje poměrně složitý výraz (četl jsem o tom před lety nějaký článek, teď už ho nedokážu najít; vím, že onen výraz vyžadoval pomocné proměnné a složitější statistické funkce), a tak se rovnou zeptám - neexistuje nějaká jednodušší varianta, vzorec, který je alespoň tak jednoduchý, aby šel nacpat do klauzule ORDER BY v SQL?
Díky moc.
P.S. Existuje u takového vzorečku nějaký fine-tuning? Například, kdybych chtěl, že skóre 9,5 ze 100 hodnotících má být lepší než 1x10*, ale níže než 9,9 z 10 hodnotících?
P.S. Zkusil jsem zatím něco výrazy jako
kde +1 v logaritmu zabraňuje násobení nulou a logaritmus se snaží trochu moderovat problém popsaný o odstavec výše. Ale asi je to stále příliš jednoduché. Díky za každou dobrou radu.
31. 1. 2021 20:44:02
https://webtrh.cz/diskuse/skore-pro-hodnoceni-zohlednujici-pocet-hodnoticich/#reply1476759
haraberu
verified
rating uzivatele
1. 2. 2021 05:59:11
voip phone system service provider
 A man was going to the house of some rich person. As he went along the road, he saw a box of good apples at the side of the road. He said, "I do not want to eat those apples; for the rich man will give me much food; he will give me very nice food to eat." Then he took the apples and threw them away into the dust.
  He went on and came to a river. The river had become very big; so he could not go over it. He waited for some time; then he said, "I cannot go to the rich man's house today, for I cannot get over the river."
  He began to go home. He had eaten no food that day. He began to want food. He came to the apples, and he was glad to take them out of the dust and eat them.
1. 2. 2021 05:59:11
https://webtrh.cz/diskuse/skore-pro-hodnoceni-zohlednujici-pocet-hodnoticich/#reply1476758
thesmith
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
1. 2. 2021 16:13:46
Zrovna to řeším také a nějaké řazení dle vah jsem vzdal, ne kvůli technické náročnosti, to se vymyslet dá a celkem dobře si s tím i hrát (pokud budeš celkové hodnocení násobit vahou a dle toho to řadit), nicméně jak jsem si s tím hrál, tak jsem dospěl k názoru, že to je velmi nečitelné/neuchopitelné pro koncového klienta. Měl jsem vlastně testovací set několika produktů pro nějaký filtr a dal jsem seřadit dle hodnocení a zkoušel jsem varianty:
- pouze dle hodnocení (počet hvězdiček lomeno počet hodnotících)
- dle hodnocení násobeno vahou (váhy jsem nastavoval různě, tam si můžeš vymyslet fakt cokoliv ...)
- nejdříve jsem seřadil produkty, které měly 10 a více hodnocení a pak ten zbytek
...
Pak jsem zkoušel ještě další různé, ale většinou jsem si to v půlce rozmyslel. Každopádně dospěl jsem k názoru, že váhy je totální blbost, funguje to, ale jako uživatel netušíš která bije a když to musíš vysvětlovat proč to je tak seřazené, tak je to podle mě špatně. Za mě jsem se rozhodnul vybrat variantu první a to pouze dle hodnocení + tam přidat do závorky počet hodnotících, nechť si každý uživatel zhodnotí v hlavě jak moc relevantní hodnocení to je (ještě koketuji s myšlenkou, že vůbec nebudu řadit ty které mají pouze 1 hodnocení a budou vždy poslední bez ladu a skladu).
1. 2. 2021 16:13:46
https://webtrh.cz/diskuse/skore-pro-hodnoceni-zohlednujici-pocet-hodnoticich/#reply1476757
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit