Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Doporučte Rad (rapid application development)

zlatomil
verified
rating uzivatele
11. 1. 2021 02:38:23
Zdarec,
existuje nějaká RAD (rapid application development) platforma, alespoň vzdáleně srovnatelná s MS Access?
Tj. naklikám tabulku, naklikám formulář - a pokud potřebuju něco dalšího, dopíšu malinko kódu a hotovo...
Vpodstatě už mi je teď úplně fuk, na jakém HW a OS ta věc poběží... a snad i to, v jakém jazyce se tam píše ten můj kód...
Výsledná desktop aplikace aby běžela alespoň na jednom z tohoto: win/bsd/linux.
EDIT: omlouvám se všem čtenářům, že jsem nedokázal přesvědčit Webtrha, aby mi neměnil case v nadpisu a též aby mne nenutil natahovat nadpis na více slov...
11. 1. 2021 02:38:23
https://webtrh.cz/diskuse/doporucte-rad-rapid-application-development/#reply1474406
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
11. 1. 2021 09:42:45
a co je tvým cílem? Proč to potřebuješ?
11. 1. 2021 09:42:45
https://webtrh.cz/diskuse/doporucte-rad-rapid-application-development/#reply1474405
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
11. 1. 2021 12:35:18
poměrně solidní pořád je python a django (umí generovat celé administrace), funguje jako webová aplikace, ale to lze zabalit do něčeho jako electron.
Ruby on Rails je také platforma pro rychlé prototypování aplikací s administracemi.
Na webových technologiích (node.js + react) pak poté je slušný adminbro.com.
Tomu co znáš z Accessu je asi nejblíže Data Binding a Windows Forms, který tady je od .NET 2.0 a podporuje to datovou vrstvu ADO.NET. Nejnovější .NET 5 je multiplatformni, teda kromě ADO.NET, to bys musel nahradit.
V java světě tady je buď celý Spring a jeho velká spousta templatů, nebo třeba hotové frameworky jako vaadin.com. orbeon.com aj.
Linuxově zaměřený (a kompletně multiplatformí) tady je qt.io s věcmi jako QDataWidgetMapper, můžeš formuláře generovat, funguje na všech mainstream Linux i BSD distribucích, stejně tak na Windowsu (nativně) nebo na Mac OS (přes malý wrapper a Xcode). Ve verzi 5 to už není takový otloukánek.
Pokud jde o čiště online služby, tak tady je třeba form.io, airtable.com, Google APPS (přes google script a formuláře přimo v sheets nebo přes google forms můžeš tvořit ledacos) a pousty dalších.
V enterprise světě toho je pak požehnaně, svoje řešení nabízí Oracle, SAP, Salesforce, Microsoft, IBM, vše od klikaček po generování z normalizovaných schémat, které si třeba tvoříš ve věcech jako Enterprise Architect, tohle ale čekám není tvoje cílovka.
Takže, proč to potřebuješ? Tohle je obrovský svět, jen tak jsem nastřelil co mám v hlavně, ale těch cest je neskutečně moc.
11. 1. 2021 12:35:18
https://webtrh.cz/diskuse/doporucte-rad-rapid-application-development/#reply1474404
zlatomil
verified
rating uzivatele
12. 1. 2021 02:16:47
Ahoj Tomáši,
dík za info.
Ale opravdu sháním něco malého (srovnatelné s MS Access, ne tedy žádný entrerprise moloch) a vhodné pro desktop aplikace. Použití webového vývoje pro desktop aplikaci bych se vyhnul velkým obloukem (nepotkal jsem to často, ale pokud ano, byla to dost tragedie).
Online vývojové prostředí asi pro vývoj klasické desktop aplikace nepůjde použít vůbec, ne?
Nejspíš jsi nikdy neviděl nikoho dělat v MS Access. Pokud potřebuješ rychle něco jednoduchého, tak:
- pár minut definuješ tabulku
- vyrobíš formulář - z několika možností je většinou nejrychlejší nechat jej vygenerovat (pár vteřin), pak poupravíš, např. tak, že potaháš políčka, kde je chceš mít apod.
(v tuto chvíli nemusíš být ani na čtvrthodině práce)
- pokud potřebuješ nějakou další funkčnost, než obyč CRUD (třeba nějaké výpočty, tlačítka, ..) - tak vše je přímočaré, rutinu udělá vývojové prostředí a před verzí Office 2000 byla i výborná dokumentace, vše jasně a dostatečně vysvětleno a popsáno
Uvádím příklad hodně jednoduché aplikace - ale v tom je právě ten vtip: Na složitou aplikaci existují stovka způsobů, které na to mohou být opodstatněné.
Na jednoduchou aplikaci je devadesát pět z nich neopodstatněných.
Našel jsem teď jakési Kexi a hezky psali o Base (OpenOffice). Ještě jsem je nestihl vyzkoušet, ale zarazilo mne, že nikde není přímé srovnání mezi těmito dvěma produkty - což nejspíš znamená, že minimálně jeden z nich bude úplně mimo...
A cíl: A ano, potřebuju to na dělání malých jednoduchých aplikací ;-)
Prostě něco potřebuješ - a než testovat, jestli Ti nevyhovuje dvacet různých "shareware" aplikací, tak je někdy rychlejší si to napsat ;-)
12. 1. 2021 02:16:47
https://webtrh.cz/diskuse/doporucte-rad-rapid-application-development/#reply1474403
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
12. 1. 2021 09:23:48
pracuji v IT od 90. letech, MS Access, formuláře a VBScript znám, splácal jsem v tom pár docházkových i skladových systémů. Chyběla tomu jakákoliv dobrá podpora zabezpečení, složitější aplikace, které se používaly na více počítačích bylo těžké udržovat a aktualizovat. Přímý přístup na datové sklady od klientských počítačů je velký bezpečnostní problém. Pomyslnou štafetu dnes převzal např. Oracle Form.
MS spoustu těch věcí ale zachoval ve Visual Studiu, kde je skoro stejný editor na přetahování formulářů, form binding a ADO.net jsou komponenty původně vytažené z MS Access, je tam ale už trocha programování.
Mrkni třeba na electronjs.org, umožňuje vytvořit web v javascriptu a zabalit to jako webovou aplikaci. Např. Slack je tak napsaný.
Kexi je od KDE, není špatné, nahrazuje přímo MS Access pro tvoření formulářů s externí nebo interní databází. Už jsem to ale dobrých 10 let neviděl, potřeba a funkce se posunuly, dneska už skladníka nechceš nechat vidět do celé databáze nechat ho upravovat cokoliv. Pokud ti to ale pro osobní účely stačí, proč ne.
Kdykoliv jsem zkoušel Base, vždy jsem skončil na nějakých chybách, neviděl jsem to nikde v provozu a netuším, jestli rozvoj jde dopředu.
Access a spol mají problém s napojováním složitější logiky, jiným než tabulkovým přístupem (např. sql joiny moc nemilují). Tak je otázka co přesně chceš, tipoval jsem, že ti právě tohle nevyhovuje.
12. 1. 2021 09:23:48
https://webtrh.cz/diskuse/doporucte-rad-rapid-application-development/#reply1474402
crs
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
12. 1. 2021 18:05:22
Taky existuje Adminer Editor - https://www.adminer.org/cs/editor/ - s tím, že si můžeš dopsat vlastní plugin.
12. 1. 2021 18:05:22
https://webtrh.cz/diskuse/doporucte-rad-rapid-application-development/#reply1474401
zlatomil
verified
rating uzivatele
13. 1. 2021 09:34:33
Dík, Tomáši,
rád bych RAD podobnou jako byl MS Access 97, ale s tím, že to bude vývojově o toho čtvrtstoletí dál ... samozřejmě :-)
Což tedy asi nic takového není.
Pokud tam existuje nějaký významný dělící příkop mezi těmi vývojovými platformami, které umožňují moderní, bezpečné a reliable věci a mezi těmi, v kterých je vývoj velmi snadný a rychlý, tak potřebuji primárně tuto druhou skupinu. Tedy abych si mohl rychle postavit udělátka pro vlastní použití (případně si naprototypovat nějaké věci). Je to dost škoda, že tam pak asi nebude ta možnost to škálovat výš nebo to překlopit později do produkce, ale to se holt nedá nic dělat.
Napsal TomášX;1611005
Access a spol mají problém s napojováním složitější logiky, jiným než tabulkovým přístupem (např. sql joiny moc nemilují). Tak je otázka co přesně chceš, tipoval jsem, že ti právě tohle nevyhovuje.
Čekal jsem prostě, že by mohlo existovat něco, kde by bylo vidět, že svět se posunul o to čtvrtstoletí dál; a zrovna nerelační datové struktury mi připadly jako vhodný doplněk k těm relačním, člověk by to občas využil.
---------- Příspěvek doplněn 13.01.2021 v 09:37 ----------
Napsal crs;1611092
Taky existuje Adminer Editor - https://www.adminer.org/cs/editor/ - s tím, že si můžeš dopsat vlastní plugin.
Dík,
ale vůbec mi nejde o správu databáze.
Jde mi o RAD, o superrychlé "uplácání" aplikace. (na adresu web aplikací už jsem se zmínil)
13. 1. 2021 09:34:33
https://webtrh.cz/diskuse/doporucte-rad-rapid-application-development/#reply1474400
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit