Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Otázky při pohovoru (junior sysadmin) trochu "poradit" potřebuji

traperko
verified
rating uzivatele
8. 1. 2021 21:54:57
Zdravím ve spolek
Po delší době se mi podařilo najít pracovní nabídku která není skladník nebo další přines kávu L1 support a rád bych se začínál pomalu posunovat vpřed i když vím jako sysadmin junior bych měl jít z skladníka>L1 >L2 a pak se hlásit ale čas běží a všichni dneska spíše hledají už DevOpsáky a já měl štěstí postoupit do dalšího kola na výběrovém řízení a HR agentka mi zaslala nasledný dokument kde byla otázka ohledně zřízení infrastruktury které  mi tak trochu dělá problém jelikož zatím moje zkušenosti jsou nějaké a převážně zatím sbíral real-time level1-L1 tak i přes mé škemraní mi drazí kolegové za dobu posuobení nic nevysvětlili ( vím lépe snad jakou kávu kolegové mají rádi a kterej toner koupit a následně vyměnit než opravdové zkušenosti .. ) Takže v networkingu mám extremní "nedostatky" i v plánu si koupit udemy classes ohledně networkingu ... Narozen mimo prahu a přistěhoval jsem se čerstvě a jsem samouk akorát mi chybí možnost jak nabrat zkušenosti jako "sysadmin" real-time než okoukávat youtube atd... kde člověk moc nepochytí jak to chodí v praxi sysadmina...
Máte budget 100 000,- CZK a zařizujete infrastrukturu pro novou kancelář.Potřebujete
  • Připojit kancelář přes VPN  
    • K centrální kanceláři (můžete si zvolit druh VPN)
    • Do cloudu (L2TP/IpSec, 2.000,- CZK / měsíc) 
  • Měřením bylo zjištěno, že bude třeba 6 AP pro celý prostor
    • Do jednotlivých míst jsou přivedeny UTP CAT6 kabely
  • Připojit tiskárnu, která nemá Wifi
  • Připojit optikou k internetu (alespoň 100/100, ostatní parametry dle uvážení)
  • Vybavit zasedačku, aby bylo možné připojit a promítat obraz z laptopu (TV/ promítačka/dle vaší volby)
Chcete
  • Mít centrální správu infrastruktury
  • Zabezpečit síť proti útokům, mít možnost monitoringu
Popište co nejdůkladněji
  • Co nakoupíte
  • Jaké dodavatele vyberete (pro jednoduchost řekněme, že vámi vybraný provider má možnost adresu připojit a co vybíráte je dostupné). Optimálně připojte odůvodnění, proč danou volbu děláte. 
Pokud vám zbude budget, můžete kancelář vybavit něčím, co uznáte za vhodné a budete považovat za přínosné. Spočítejte, kolik budou měsíční náklady, dle vámi vybraných řešení – ne vždy bude možné dát reálnou částku, potom odhadněte, kolik se domníváte, že by služba mohla stát.
Nemáte stanovený budget a máte pořídit dvěma novým zaměstnancům vybavení
  • Laptop
  • Monitor
  • Klávesnice, myš
První uživatel je analytik, hodně používá Excel s velkými tabulkami, Python, Rko.
Druhým uživatelem je pán na recepci. Využívá primárně prohlížeč a MS Office.
Uživatelé mohou nárazově přicházet a odcházet, proto potřebují jednoduché řešení, jak počítač připojit a odpojit od pracovního místa.
Pro recepční/ho mě napadlo spíše mini-pc od lenovo spolu s lenovo monitorem jenom přeci to výjde na stejno a člověk ušetří za dockovací stanice která se zdá občas dosti "problémová".
Pro analytika mě napadlo že minimálně 16gb ram a pro jeho práci spíše thinkpad s amd ryzen a první monitor bych mu zvolil 24/27" a druhej 31" důvod aby viděl na jeho tabulky ale asi jasná volba bude amd ryzen s 27/31 monitorem pospolu 
Lámu si hlavu nad věcí která vlastně není ani otázkou a vběhlo mi to do hlavy a už nad tím trávím víc jak hodinu  ohledně věcí jako je záruka,servis což vlastně aní nejspíše nechtějí a chtějí slyšet proč jsem vybral a proč jsem to vybral... 
Taky mě napadlo okrajově kdo má lepší warranty servis a kdo má rychlejší vyřizovaní DELL nebo LENOVO vím že DELL nabízí advanced warranty u monitorů což je naprostá bomba i dočetl že poskytují PRO support k notebookům u nákupu CZC/ALZA což je také plus. Nepřemýšlím z hlediska asi jasná volba Lenovo serie thinkpad jejich výdrž atd... a certifikace armygrade  ale nemám zkušenosti s průběhem reklamace jako takové tak si fůrt lámu hlavu...
Otázka č1
Zatím listuji a snažím se přijit na otázku číslo .1 jelikož nemám ccnna architecké síťové dovednosti či neobstarával zasedačku tak fakt netuším ale všechno ostatní ano...
Otázka č2
Jelikož tohle je celkově první setkaní s takovou realnou prací co to  a bude obnášet tak chci udělat co nejlepší dojem z mých zkušeností a srdce bych volil značku Lenovo a serii thinkpad z důvodu životnosti a vydržnosti jako takové spolu některé "certifikaci army-grade" akorát se mi bude líbit měnit dockovací stanice vím že bývají  "náladové" občas nevím jak první model a druhej model z brígády u jedné firmy zkušenosti nasbíral :)).
Ostatní otázky pri pohovoru kdyby zajímali tak je sem vložím
Uživatelé se často ptají, jak se dělají kontingenční tabulky. Napište stručný návod, který uživateli, který nikdy s touto funkcí nepracoval, umožní ji v základním režimu používat.
odkaz na článek 
Jaké vidíte základní rozdíly mezi Office365 a Google Apps? Které řešení Vám přijde vhodnější pro naši společnost a proč? 
Tu je otázka jasná přeci že MS služby jasná cesta kdybych byl sám nebo firma o 3 lidech tak asi google apps
Je potřeba vytvořit newsletter ohledně nové akvizice budovy a při té příležitosti poslat 
Naštěstí mám základy html/css a zkušenosti s phishingama ehm.. tak tohle mi nedělá problém ale vím že bývají dosti náladové některé email služby na  newsletter nebo i na email server samotnej...
  Děkuji za vaše odbornější rady a omluvte mně a mějte soucit že se snažím vyjít ze skladníka na blackhat eliota .
8. 1. 2021 21:54:57
https://webtrh.cz/diskuse/otazky-pri-pohovoru-junior-sysadmin-trochu-poradit-potrebuji/#reply1474169
Mě to přijde jako že firma chce aby za ni někdo zadarmo udělal práci...
8. 1. 2021 22:31:31
https://webtrh.cz/diskuse/otazky-pri-pohovoru-junior-sysadmin-trochu-poradit-potrebuji/#reply1474168
Tohle jsou otázky pro junior sysadmina? wow...
8. 1. 2021 22:57:17
https://webtrh.cz/diskuse/otazky-pri-pohovoru-junior-sysadmin-trochu-poradit-potrebuji/#reply1474167
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
8. 1. 2021 23:09:20
souhlasím s Josefem, ty otázky jsou nějak moc podrobné, buď pohovor dělá někdo, kdo tomu nerozumí nebo chtějí rady zdarma.
Pokud jsou podobné otázky myšleny vážně, je vždy za mě strašně důležité si okouknout, co vlastně používají a s jakými značkami mají teď zkušenost. Do banky nemohu přijít s mikrotikem nebo ubiquity, ty mě vyhodí, tam musím enterprise cisco. Vynech věci jako tp-link (nebudí důvěru), u routerů nechceš mít nic s viditelnými anténami, potřebuješ malé pecky na strop. Pokud používají Windows a mají doménový řadič, koukám na routery s podporou radius server a zabezpečím síť přes něj. Důležité je vybrat něco, co podporuje mesh síť (tj. předávání klientů za běhu). Kupuj vždy i něco málo navíc, mysli na to, že pokud se něco rozbije, nejde to začít objednávat v eshopu. Počítej s napájením přes PoE, k tomu potřebuješ výkonný switch. P2P mezi kancelářemi udělej přes IpSec. Pokud zbydou peníze, využil bych je na zdvojení infrastruktury, tj. třeba dva ISP, více switchů, dva páteřní routery, když něco vypadne, je na nohou celá kancelář. K sítím nezapomeň pořídit nějaký malý počítač (pokud tam ještě není), z kterého to budeš konfigurovat a monitorovat, kde budeš sbírat logy přes snmp protokol.
Do zasedačky je dnes asi lepší dát velký LCD display, hdmi kabely natáhnout na stůl, pokud se ti do rozpočtu vejde nějaké konferenční centrum pro video hovory, bude to skvělé. Projektory mají sice velký obraz, ale potřebuješ tmu, jsou drahé a občas problematické. Neber velkou TV, pouze LCD displaje určené do zasedaček.
U počítačů koukej opravdu na záruku, jdi jen po windows pro (kvůli možnosti členství v doméně), HPE i DELL jsou dobré věci, oba mají řady určené pro firmy s dobrou zárukou na místě, koukej na to. S lenovem v tomhle zkušenosti nemám. Osobně bych AMD Ryzen tolik neupřednostňoval (vím, jsou dobré), ale pokud to nedokážeš obhájit, do firem se pořád ve velkém kupují Intely, znají je tam, mají k nim důvěru, dokud to nemáš pevně pod nohama, jít do minority se nemusí vyplatit.
8. 1. 2021 23:09:20
https://webtrh.cz/diskuse/otazky-pri-pohovoru-junior-sysadmin-trochu-poradit-potrebuji/#reply1474166
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
8. 1. 2021 23:17:06
Napsal Tomáš Maňhal;1610579
Tohle jsou otázky pro junior sysadmina? wow...
přesně takovéhle znalosti od juniora očekám :). Měl by mít přehled, vědět co se jak nosí, bude ale dělat chyby, musí mít nad sebou kontrolu, ale rozhodně by měl mít základy z oboru, nečekám, že mě ty sítě např. nakonfiguruje bezchybně sám, ale čekám, že aspoň bude vědět které značky a řadu pořídit, jaké vlastnosti má hledat, jaké komponenty ta síť má mít. Tohle řikám z pozice, kdy ty juniory taky pohovoruji.
Na pohovor mi chodí lidé např. z ČVUT FITNetu, kteří tyhle všechny znalosti mají, v některých ohledech se od nich mohu učit, pořád to jsou ale junioři, potřebují pár let, aby mohli sami síť spravovat a dozorovat. Určitě od juniora nečekám nulové znalosti (třeba nějaký zaměstnavatel ano). Kupodivu i někteří dnešní středoškoláci, kteří si hrají hry a instalují minecraft tak mají znalosti výborné pro začátek.
8. 1. 2021 23:17:06
https://webtrh.cz/diskuse/otazky-pri-pohovoru-junior-sysadmin-trochu-poradit-potrebuji/#reply1474165
Napsal TomášX;1610585
přesně takovéhle znalosti od juniora očekám :). Měl by mít přehled, vědět co se jak nosí, bude ale dělat chyby, musí mít nad sebou kontrolu, ale rozhodně by měl mít základy z oboru, nečekám, že mě ty sítě např. nakonfiguruje bezchybně sám, ale čekám, že aspoň bude vědět které značky a řadu pořídit, jaké vlastnosti má hledat, jaké komponenty ta síť má mít. Tohle řikám z pozice, kdy ty juniory taky pohovoruji.
Na pohovor mi chodí lidé např. z ČVUT FITNetu, kteří tyhle všechny znalosti mají, v některých ohledech se od nich mohu učit, pořád to jsou ale junioři, potřebují pár let, aby mohli sami síť spravovat a dozorovat. Určitě od juniora nečekám nulové znalosti (třeba nějaký zaměstnavatel ano). Kupodivu i někteří dnešní středoškoláci, kteří si hrají hry a instalují minecraft tak mají znalosti výborné pro začátek.
Nezarazila tě ani ta poslední s Newsletterem? :-O
9. 1. 2021 01:17:07
https://webtrh.cz/diskuse/otazky-pri-pohovoru-junior-sysadmin-trochu-poradit-potrebuji/#reply1474164
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
9. 1. 2021 01:33:33
no, i to jsem už viděl :), pokud firma nedělá primárně kolem IT, tak využívá interní ajťáky k hodně různým věcem, výsledek je pak samozřejmě špatný, vyhodnocení žádné.
Doteď mi třeba chodí newslettery od Europapier, to je přesně ten typ firem, které to takhle asi dělají.
9. 1. 2021 01:33:33
https://webtrh.cz/diskuse/otazky-pri-pohovoru-junior-sysadmin-trochu-poradit-potrebuji/#reply1474163
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit