Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

OSVČ + plátce DPH, jak je to s DPH z EU?

dermuenchener
verified
rating uzivatele
5. 12. 2020 12:22:46
Zdravím Vás,
zatím jsem nikde nedostal jasnou odpověď, tak zkusím štěstí tady. Jsem v ČR OSVČ a čerstvě plátce DPH (tj. ještě v tom neumím chodit a nemám to prošlápnuté). Jak to funguje, když budu chtít nakoupit něco s DPH ze/v zahraničí?
Někde jsem slyšel, že stačí vyplnit VAT (třeba na Amazonu), zaplatím bez zahraničního DPH a DPH si dám na "obě strany". Moc nevím, co si pod tímto představit v souvislosti s kontrolním hlášením a přiznáním DPH, co musím dělat každý měsíc. Jak to navíc funguje, když je DPH v zahraničí jiné než v ČR? (Německo 16 %, Francie 20 %, Itálie 22 %)
Druhé co jsem našel je, že zaplatím s DPH, ale DPH si mohu nějak nárokovat?
Ve výsledku mi jde o to, abych na tom nebyl škodný a mohl ušetřit DPH na ceně něčeho, když se jedná o věc potřebnou k SVČ, stejně tak, jako když nakoupím v ČR (kde sice zaplatím s DPH, ale potom o to DPH pošlu méně).
5. 12. 2020 12:22:46
https://webtrh.cz/diskuse/osvc-platce-dph-jak-je-to-s-dph-z-eu/#reply1471059
lada1979
verified
rating uzivatele
5. 12. 2020 13:50:03
tak ono záleží kde, ten Amazon taky může být problém a nebude ti chtít/nemusí prodat bez DPH, jelikož prodávající nemusí být z EU. Takže pokud pomineme různé zahr. eshopy, které se mohou prodeji bez DPH bránit, tak u standartních VO prodejců po oznámení VAT, nakoupíš bez daně a z této ceny v přiznání odvedeš naše DPH, které se hned odečte. Rozdílné DPH v různých zemích EU tě nezajímá, máš vždy cenu bez DPH.
Pokud ale nakoupíš v EU s DPH, tak to je docela problém, jelikož musíš žádat o vrácení na příslušném finančním úřadě a bez jistoty, že ti to vrátí, takže zboží a něco do řežie raději nekupuj s DPH. Kontrolní hlášení je pouze seznam přijatých a uskutečněných plnění, přiznání k DPH ti vyplní účetní program.
5. 12. 2020 13:50:03
https://webtrh.cz/diskuse/osvc-platce-dph-jak-je-to-s-dph-z-eu/#reply1471058
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit