Zadejte hledaný výraz...

Co říkáte na schválení „zrušení superhrubé mzdy“

Aveso
verified
rating uzivatele
20. 11. 2020 14:24:30
Tak nám včera vláda schválila „zrušení superhrubé mzdy“. A jako bonus i zvýšení slevy na daňového poplatníka. Co na to říkáte? Opravdu si to můžeme dovolit, nebo se nás jen snaší poslat do většího hnoje? Na to, že máme nejvyšší schodek v historii je zvláštní, že úbytek nějakých 130 miliard do poklady, vládu nezajímá.
Celkem zajímavý komentář jsem četl na Seznam zprávy, ale rád bych znal i další úhly pohledu.
20. 11. 2020 14:24:30
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469590
RL
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
20. 11. 2020 14:45:19
kdyby se nezavedla, nemusela se rušit
20. 11. 2020 14:45:19
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469589
lada1979
verified
rating uzivatele
20. 11. 2020 14:47:15
Odstupující vláda si to může dovolit jako dárek nové, což by mohlo něco naznačovat. Nicméně je to jen první kolo, takže klídek. Spíše se divím, že pro hlasovala ODS, která se v příští vládě vidí. Pokud to projde tak samozřejmě průser, budu si muset snížit plat, 23% jim fakt nedám:)
A ted vážně, proč ne, ale čekal bych na druhé straně taky nějaké úspory, ale těch se nikdy nedočkáme. Jinak na to samozřejmě máme, kdyby všichni nekradli a chovali se jako firma.
20. 11. 2020 14:47:15
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469588
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
20. 11. 2020 15:35:57
Ja uz jsem dneska tak skeptickej k hospodareni statu, ze mi jakykoliv snizeni vyberu od obycejnych lidi prijde jako velky plus. Jen bych si tak na tajnaka pral, aby ruku v ruce s tim sly velky skrty v rozpoctech nedulezitych sekci statni spravy a omezeni schodku na cistou 0, luxus ktery nabizi neustale zadluzovani nepotrebujeme. Coz je naivni no...
20. 11. 2020 15:35:57
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469587
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
20. 11. 2020 15:42:29
jen malá oprava, vláda nic neschvaluje, pouze předkládá návrhy zákonů do PS nebo přijímá usnesení. Tohle prošlo třetím čtením v PS a návrh zákona putuje do senátu.
Chápu, média jsou plná termínu “vláda schválila”, ale není to správný termín.
No, hlavně mění výpočet mzdy měsíc před jeho účinností, ač současná vláda deklarovala, že nic takového dělat nebude. Bude zase velký fofr v téhle situaci přenastavit SW, zbytečné zmatky a potenciální pokuty od státu.
20. 11. 2020 15:42:29
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469586
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
20. 11. 2020 15:54:19
Btw nevi nekdo o kolik dani stat realne prichazi na tzv. danovych optimalizacich? Jinak receno umelem snizovanim danoveho zakladu at uz jsou techniky k dosazeni toho jakekoliv?
Me totiz nedavno napadlo, jestli by nakonec nebylo lepsi zrusit dan ze zisku a neudelat proste dan z obratu... S tim ze by ta dan byla pro ruzne obory ruzna podle toho jake bezne ziskovosti dosahuji (podle dat ktere uz mame, poupravenych o odhady jak velke jsou ty danove uniky, dalo by se napriklad prubezne monitorovat jake jsou v oborech marze a podle toho dan ladit). Melo by to i dalsi sekundarni dopady, treba by to omezilo nesmyslne proinvestovavani penez bez tvoreni zisku ala ZOOT, protoze rezie na takovou cinnost by byla vysoka, snizilo by to vyrazne byrokracii. Kdybychom spolu s tim zrusili i DPH (a spravne upravili dan tak aby vyber dosahoval zhruba stejne hodnoty), tak by v podstate podminky pro podnikani jen kvuli tomu byly na uplne jine urovni s tim benefitem, ze dane by v ten moment platil opravdu kazdy kdo tvori zisk. Ano ,negatvini dopad by to melo treba na firmy, co sotva prezivaji, protoze tem by se razem navysila rezie o celou dan. Ale pozitivni dopady by podle me prevazili i kdyz by prechod byl pro urcitou cast bolestivy. Ale nejaka cast co na ruznych upravach bude trpet tu mit vzdyky budeme, tomu se asi nejde vyhnout...
Jen teoretizuju... Zajima me jestli v tom nekdo vidite jeste nejake ttoalni diry ktere prehlizim, nebo naopak vyhody co jsem nezminil...
20. 11. 2020 15:54:19
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469585
Marek
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
20. 11. 2020 16:13:15
Napsal Aleš Jiříček;1605090
Btw nevi nekdo o kolik dani stat realne prichazi na tzv. danovych optimalizacich? Jinak receno umelem snizovanim danoveho zakladu at uz jsou techniky k dosazeni toho jakekoliv?
To je v podstate nereálne vyčísliť, pretože tie techniky sú často na hrane. A bez potreby dosiahnuť daňovú optimalizáciu by ich možno nikto neurobil :) Patrí sem platba za know-how/logo materskej spoločnosti, drahšieho auto podnikateľa, ... ? Pre niektoré kombinácie odhady existujú, vrátane nákladov, ktoré stoja.
Napsal Aleš Jiříček;1605090
Me totiz nedavno napadlo, jestli by nakonec nebylo lepsi zrusit dan ze zisku a neudelat proste dan z obratu... S tim ze by ta dan byla pro ruzne obory ruzna podle toho jake bezne ziskovosti dosahuji (podle dat ktere uz mame, poupravenych o odhady jak velke jsou ty danove uniky, dalo by se napriklad prubezne monitorovat jake jsou v oborech marze a podle toho dan ladit).
Zisk (presnejší účtovný zisk) je číslo, ktoré výrazne ovplyvnené práve tými optimalizáciami. Náklady ti naviac obvykle nerastú lineárne, ale pomalšie. Takže akékoľvek číslo ti bude zvýhodňovať veľkých hráčov.
Napsal Aleš Jiříček;1605090
Melo by to i dalsi sekundarni dopady, treba by to omezilo nesmyslne proinvestovavani penez bez tvoreni zisku ala ZOOT, protoze rezie na takovou cinnost by byla vysoka, snizilo by to vyrazne byrokracii.
Ono by to rovnako zrušilo aj všetkých, čo tie peniaze chcú preinvestovať efektívne. Google alebo Tesla tiež neboli hneď v zisku.
Napsal Aleš Jiříček;1605090
Kdybychom spolu s tim zrusili i DPH (a spravne upravili dan tak aby vyber dosahoval zhruba stejne hodnoty), tak by v podstate podminky pro podnikani jen kvuli tomu byly na uplne jine urovni s tim benefitem, ze dane by v ten moment platil opravdu kazdy kdo tvori zisk. Ano ,negatvini dopad by to melo treba na firmy, co sotva prezivaji, protoze tem by se razem navysila rezie o celou dan. Ale pozitivni dopady by podle me prevazili i kdyz by prechod byl pro urcitou cast bolestivy. Ale nejaka cast co na ruznych upravach bude trpet tu mit vzdyky budeme, tomu se asi nejde vyhnout...
Trochu si neviem predstaviť to tvoje zrušenie DPH a jeho náhradu v kombinácii s obratovou daňovou.
Negatívny dopad by bol na firmy, ktoré sú na nule (ale platia odvody, DPH). Negatívny dopad by bol aj na firmy, ktoré potrebujú investovať (Škoda) - v okamihu keď ti investícia netvorí náklady, tak sa často neoplatí. Negatívny dopad máš aj na firmy, ktoré fungujú na objem s nízkou ziskovosťou (Tesco). Pozitívny dopad vidím len minimálny. OK, stačilo by mi si zakladať príjmové doklady, takže účtovníctvo by bolo teoreticky o čosi lacnejšie. Ale pri kombinovaných dodávkach by som zase nevedel ako to daniť :/
20. 11. 2020 16:13:15
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469584
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
20. 11. 2020 16:22:44
hmmm... No kam ja tim miril bylo vlastne celkove zjednoduseni danoveho systemu se soucasnym zabranenim, aby firmy odlevaly zisky mimo republiku. Prijde mi ze v zapadnim svete je ted realita takova, ze nejvic dani pomerove zaplati ti s nejmin penezi a ti co opravdu tvori zisky si je odlejou nekam kde je nezdani nebo zdani minimalni castkou. Nebo proste rovnou zoptimalizuji tak aby zisk nevypadal jako zisk.
Vcelku by me zajimalo jak to resit, protoze treba obcejny zavedeni agresivni progresivni dane ktera by to vyrovnala by dost dobre mohlo vest k opaku, tedy k jeste vetsimu odlivu kapitalu a vic hardcore optimalizaci a to je trochu k nicemu...
ale good point, univerzalni obratova dan je asi trochu unreal...
Stejne je treba nejdriv zalepit ten statni cednik, jinak nema cenu do nej porad vic dolevat...
20. 11. 2020 16:22:44
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469583
Marek
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
20. 11. 2020 16:36:33
Napsal Aleš Jiříček;1605099
hmmm... No kam ja tim miril bylo vlastne celkove zjednoduseni danoveho systemu se soucasnym zabranenim, aby firmy odlevaly zisky mimo republiku. Prijde mi ze v zapadnim svete je ted realita takova, ze nejvic dani pomerove zaplati ti s nejmin penezi a ti co opravdu tvori zisky si je odlejou nekam kde je nezdani nebo zdani minimalni castkou. Nebo proste rovnou zoptimalizuji tak aby zisk nevypadal jako zisk. Vcelku by me zajimalo jak to resit, protoze treba obcejny zavedeni agresivni progresivni dane ktera by to vyrovnala by dost dobre mohla vest k opaku, tedy k jeste vetsimu odlivu kapitalu a vic hardcore optimalizaci a to je trochu k nicemu...
nicmene good point, univerzalni obratova dan je asi trochu unreal...
Je super, že máš aspoň cieľ, ktorý by si chcel dosiahnuť (tak ďaleko imho politici nie sú) :D
V západnom svete vytiahneš hromadu peňazí práve cez nepriame dane (napr. DPH). Firmy "vždy" platia dane peniazmi, ktoré vytiahnu z občana (príp. štátu, ktorí to vytiahne od občana). Takže ak zavedieš obratovú daň, tak si pridáš prirážku a ideš ďalej (viď Google a sektorová daň).
Určite sa zisk optimalizuje, prelieva, ... ale otázka je, či je to vlastne zle :). Krok1 my dnes vlastne nevieme, kde "vzniká" zisk. Zober si Google, lokálne investície sú blízke nule, ale reálne tú technológiu je potrebné vyvinúť. Ako chceš "rozumne" rozložiť tieto náklady? Zober si Apple (US), vyrábajúci v Číne a predávajúci iPhone v Prahe. Kde vzniká relevantný zisk? Tam, kde budeš chcieť optimalizovať. Alebo Škodovka, stačí, aby kupovala diely od VW o pár percent drahšie a nebude v zisku.
Ale pokračujme v utopickom svete, kde by sme to vedeli. Nech firmy nemôžu vytiahnuť zisk pre svojich majiteľov/akcionárov. Aký by bol potom dôvod investície? Ale nech ich teda necháš lokálne :D Takže zrazu máš v ekonomike o pár desiatok/nižších stoviek miliárd ročne viac. Takže sa ti hromadia na firemnom účte. Čo začneš robiť, chceš to aspoň minimálne zhodnotiť. Takže budeš nakupovať konzervatívne (byty, pôda, ...) alebo agresívne (konkurencia). Oboje bude teda drahšie než dnes a budeš v klasickom sci-fi, kde všetko patrí nejakej korporácii, ktorej sa upíšeš.
20. 11. 2020 16:36:33
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469582
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
20. 11. 2020 16:51:36
Ja chapu ze ta otazka je strasne slozita, zacal jsem se o to zajimat pomerne nedavo, takze rozhled mam jeste hodne malej a diskuse jako tahle mi spis slouzi si ten rozhled trocu rozsirit... Nicmene musi existovat nejaka cesta jak tuhle nerovnost ve zdaneni trochu srovnat... Uz davno jsem ustoupil z nazoru, ze stat ma zasahovat do vseho co nejmene... Jsou proste aspekty soucasneho kapitalistickeho systemu, ktere je v podstate bezpodminecne potreba regulovat, jinak benefituje jen par vyvolenych.
Nemyslim si, ze jen proto ze meli stesti (ano, je to strasne moc o stesti) a narodili se do bohate rodiny, nebo meli stesti a podarlo se jim chytit nejaky kus trhu, na kterem zbohatli, tak maji plne pravo svuj kapital nekonecne rozmnozovat na ukor spolecnosti, bohati nepotrebuji byt jeste vic bohati, pokud to neznamena ze spolu s nimi roste i cela spolecnost - bud rovomerne nebo idealne tak, ze bohaty bude ve vysledku kazdy.
Co se ale realne deje v soucasne dobe je, ze bohati jsou cimdal bohatsi zatimco ostatni v tom lepsim stagnuji, v tom horsim se spis propada svet do cimdal vetsiho dluhu ve vsech oblastech a tim se v postate jen dal a dal presouvaji penize k tem kteri uz penize maji.
Takovy system mi prijde doslova nemocny. Nevadilo by to tak moc, kdyby se bezny clovek mel dustojne nebo rovnou dobre. Ale realita je takova ze vetsina lidi zivori, ti co jsuo schopnejsi jsou zase v neustalem stresu z cehoz jsou nemocni a pro co? Jen proto, aby se tocilo kolo co odcerpava penize zespoda nahoru...
Nechci prijit o kapitalismus kde vetsi odmenu dostanou schopnejsi... Chci prijit o kapitalismus, kde jsou i schopni uslapani systemem a vyhrava ten kdo ma uz v zakladu hodne penez a malo moralky... Takovy system je neudrzitelny a vidime to uz dneska. Psychika lidi po celem svete je jeden z nejvic vypovidajicich prvku... a neni to vcelku nicim jinym nez systemem ktery tu ted mame zakony nejak nastaveny. Vsechny ostatni problemy primo ci neprimo vychazi z toho... Z toho pak vychazi muj zajem o to co udelat treba aspon v te danove oblasti, aby se to zaclo trochu srovnavat.
Nebo se v necem pletu?
20. 11. 2020 16:51:36
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469581
Aleši, nemyslim si že v optimalizacích mizí nějaký fakt závratný číslo. To už by se víc vydělalo na spotřební dani na víno (pořád nechápu, že tam je tak silný lobby). Nejvíc podle mě, když pominu velký podvody, mizí v gastru, jak v krácení tržeb, tak mezd, tam se točí obří prachy.
20. 11. 2020 16:56:13
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469580
lada1979
verified
rating uzivatele
20. 11. 2020 16:56:24
Napsal TomášX;1605088
jen malá oprava, vláda nic neschvaluje, pouze předkládá návrhy zákonů do PS nebo přijímá usnesení. Tohle prošlo třetím čtením v PS a návrh zákona putuje do senátu.
Chápu, média jsou plná termínu “vláda schválila”, ale není to správný termín.
No, hlavně mění výpočet mzdy měsíc před jeho účinností, ač současná vláda deklarovala, že nic takového dělat nebude. Bude zase velký fofr v téhle situaci přenastavit SW, zbytečné zmatky a potenciální pokuty od státu.
Konec listopadu je naopak super. V minulosti, zvlášt když ještě nebyl senát tak se klíčové zákony k DPH a dani z příjmu schvalovali i 23. prosince. V lednu jsme se dohadovali zda platí, jelikož nikdo neviděl sbírku zákonů, která přišla 15. ledna s datumem expedice 31.12.. To pak měli programátoři fofry, zvlášt, když do konce ledna nebyly ani prováděcí předpisy. A na druhou stranu taky dobře, zase utratíme peníze za zbytečný upgrade, účetní zase mohou zdražit, že se musí učit něco nového, takže ono se to částečně státu začne pomalu vracet.
20. 11. 2020 16:56:24
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469579
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
20. 11. 2020 17:13:50
Napsal vodička;1605109
Aleši, nemyslim si že v optimalizacích mizí nějaký fakt závratný číslo. To už by se víc vydělalo na spotřební dani na víno (pořád nechápu, že tam je tak silný lobby). Nejvíc podle mě, když pominu velký podvody, mizí v gastru, jak v krácení tržeb, tak mezd, tam se točí obří prachy.
Ja nevim no, tohle je fakt vec, kde muzeme asi jenom hadat, malo dat, co je vypovidajici a co je treba resit je ten zakaldni problem toho rozevirani nuzek mezi bohatymi a chudymi...
Ja vim, ze pravice se mnou souhlasit nebude, hold asi inklinuju trochu na levo - ale tohle mi prijde neprijatelny. Ne pokud ta stejna entita co tak bohatne plati lidem dole minimalni mzdu a ta minimalni mzda je navic tak mala, ze nevystaci kolikrat ani do pristi vyplaty.
Proste neni mozny tvorit zisky velkym konglomeratum a delat to primarne tak, ze mam lidi v podstate na urovni otroku "za stravu a pribytek" a kdyz chces vic, tak zas musis jit delat praci, kde jses v takovym stresu, ze musis zrat antidepresiva abys vubec prezil den.
Nechci znit zbytecne pesimisticky, narozdil od jinych vidim vychodisko i v osobni rovine - tedy system si vylozit tak trochu po svem a udelat si tu svoji bublinu kde budu spokojenej. A to muze udelat asi kazdy. Ale na druhou stranu nevidim duvod nesnazit se aspon poukazat na ocividnou neudrzitelnost soucasnyho pocinani, ktery nevede ani k prosperite, ani ke stesti... Reseni nemam, filozoficky hledam.
20. 11. 2020 17:13:50
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469578
lada1979
verified
rating uzivatele
20. 11. 2020 17:18:46
Napsal vodička;1605109
Aleši, nemyslim si že v optimalizacích mizí nějaký fakt závratný číslo. To už by se víc vydělalo na spotřební dani na víno (pořád nechápu, že tam je tak silný lobby). Nejvíc podle mě, když pominu velký podvody, mizí v gastru, jak v krácení tržeb, tak mezd, tam se točí obří prachy.
Tak ono záleží co si pod optimalizací představuješ? Když se podíváš třeba na naše největší banky tak lze považovat za optimalizaci, že třeba veškeré služby ted nevím jako třeba zpracování výpisů musí nakupovat od svých zahraničních matek, které jim toto dělají za násobky toho, když si to dělali samy?
20. 11. 2020 17:18:46
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469577
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
20. 11. 2020 17:20:39
láďa: pokud to bereš takhle, tak jo, je to obrovský pokrok mít text zákona měsíc před účinností, pamatuji ty doby, kdy se zoufale volalo na finančák a ptalo se jich, jak to tedy udělat, aby se mohli zaplatit zálohy za leden.
Aleš: jakoukoliv takovouhle změnu je potřeba řešit komplexně. Daň z obratu je tzv. kumulativní daň a způsobuje zpomalování transakcí, to vede k poklesu HDP, Japonsko se tím snaží vyhnout deflace. V ČR jsme takovéhle zdanění už měli někdy do roku 91 - 93 než se právě jako nepřímá daň zavedlo DPH. I ostatní země, kde doteď platí daň z obratu uvažují o zavedení flexibilnějšího DPH (Kanada, Austrálie, USA?). Tahle věc měla udržet rovnováhu v marxistickém pojetí trží ekonomie, nastuduj literaturu kolem toho, řeší se tenhle problém dlouho. U nás je spíše špatně, že daňový systém je příliš složitý a vede k chybám a dává velký prostor podvodům.
20. 11. 2020 17:20:39
https://webtrh.cz/diskuse/co-rikate-na-schvaleni-zruseni-superhrube-mzdy/#reply1469576
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit