Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Rozesílání newsletteru a přesun na vlastní systém

uzivatel1
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
9. 10. 2020 07:16:12
Pro rozesílání newsletteru nyní používáme Mailchimp🐒 a platíme několik tisíc dolarů ročně (ano vím, jsou i levnější jako Ecomail apod.).
Nevyužíváme personalizované maily ani žádné jiné speciality (na to máme vlastní systém), prostě pouze všem příjemcům odešleme stejnou hromadnou zprávu. Pro trackování používáme Google UTM parametry.
Vzhledem k tomu, že už stejně máme u našeho poskytovatele i vlastní mail server, který nemá limit odeslaných mailů (potřebujeme jej pro jiné účely), tak mě napadlo ušetřit peníze a newsletter si rozesílat sám (systém na to máme připravený).
Nastavil bych pouze SPF/DKIM, pravidelně odstraňoval neexistující emailové adresy, trochu emaily personalizoval (uváděl v mailu jméno zákazníka).
Dělá Mailchimp i něco jiného jiného zásadního co mi uniká, aby bylo větší procento doručitelnosti (třeba mění servery z kterých maily odesílá)? Nebo je to tak "jednoduché" a mohu ušetřit ročně zajímavou částku?
9. 10. 2020 07:16:12
https://webtrh.cz/diskuse/rozesilani-newsletteru-a-presun-na-vlastni-system/#reply1465495
Kdyby to bylo tak jednoduché....
Pokud použiješ vlastní server, který používáš na firemní věci, pro rozesílání "spamu", zaděláváš si na problémy
Ve stručnosti - technicky musí být řešení OK, musíš řídit rychlost odesílání, sledovat automatem vrácené maily, neposílat hlouposti, ....
A stejně nemáš jistotu, že nenarazíš na problémy
9. 10. 2020 07:46:30
https://webtrh.cz/diskuse/rozesilani-newsletteru-a-presun-na-vlastni-system/#reply1465494
uzivatel1
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
9. 10. 2020 07:50:10
Máme pro tyhle účely vyhrazený mail server (https://vshosting.cz/services/bulk-mailing), viz. můj příspěvek. Proč by se mělo jednat o SPAM? Jedná se o zákazníky přihlášené k odběru, kdyby se jednalo o SPAM, tak už s námi Mailchimp spolupráci ukončil. Rychlost odesílání určuje emailová fronta, která se postupně rozesílá (neodešle se několik desítek tisíc emailů najednou).
Bohužel tvůj příspěvek mi zatím moc nepomohl, zjišťuji v čem je Mailchimp rozdílný a i když uvádíš, že rozdíly jsou, tak jsi žádný neuvedl. Nicméně i tak děkuji za reakci na můj dotaz.
Problémy s doručením jsme řešili v minulosti i u Mailchimpu, protože emaily stejně padají do hromadných zpráv, takže si právě myslím, že Mailchimp není ničím výjimečný a právě tohle mě přivedlo na myšlenku si vše zařizovat sám.
9. 10. 2020 07:50:10
https://webtrh.cz/diskuse/rozesilani-newsletteru-a-presun-na-vlastni-system/#reply1465493
Tak potom už kvalitní řešení na tvorbu a správu mailových kampaní - např. Interspire. Nebo si něco podobného sám napsat
9. 10. 2020 07:53:25
https://webtrh.cz/diskuse/rozesilani-newsletteru-a-presun-na-vlastni-system/#reply1465492
httpswebtrh.czmembers
verified
rating uzivatele
9. 10. 2020 08:26:19
Fuzhou borni pharmaceutica main products are API and hygienic materials, medical equipment,eterinary medicine packaging materials and veterinary medicine packaging machines https://bornimedical.com/product/surgical-gown/
9. 10. 2020 08:26:19
https://webtrh.cz/diskuse/rozesilani-newsletteru-a-presun-na-vlastni-system/#reply1465491
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
9. 10. 2020 09:00:26
Nevím o jakém množství emailů bavíme, problémy nastavájí už u desítek tisíc emailů a pro miliony už to nelze řešit na koleni.
Mailchimp dodává složité algoritmy pro samotné rozesílání, balancování více ip adres a stará se o jejich čistotu pro rozesílku. Nelze vzít tisíce emailů, předat je postfixu a čekat, ke každému cílovému serveru je nutné se chovat trochu jinak, emaily rozložit v čase, přesně reagovat na bounce, shadow block a jiné stavové zprávy. Dříve se šlo se Seznamem nebo Centrumem dohodnout, dnes to moc nejde a musí se dodržet jejich politika (např. na Centrum to posílat primárně v noci). Další rozměr je technická správnost samotného emailu a hlaviček (unsubscribe url je hodně důležitá). Tohle vše se snaží mailchimp dělat a za to mu platíš. Dělat to sám je dnes hodně drahé a už to ani já pomalu pro klienty nedělám a také to outsourcuji.
vdusek správně píše, v žádném případě to nerozesílej z infrastruktury pro běžné emaily, jedinou chybou si můžeš odříznout firemní komunikaci, vždy to drž striktně odděleně (doména, ip adresy).
Při odchodu z mailchimpu se málokomu povede udržet stejnou míru otevření a prokliků, padá to o destky % dolu.
9. 10. 2020 09:00:26
https://webtrh.cz/diskuse/rozesilani-newsletteru-a-presun-na-vlastni-system/#reply1465490
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit