Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Nájem bytu + odmítnutí poslat Nájemní smlouvu předem + Pojištění?

Godot
verified
rating uzivatele
9. 9. 2020 15:39:14
Sháním pronájem bytu a momentálně jsem narazil na něco co mě trochu překvapilo. Věděl jsem "nějak" že to exituje ale nájem jsou teď nějakou dobu nehledal takže jsem na to "pozapoměl" a byl poněkud "překvapen" (spíše nemile).
Jednak mi realitní makléř při prohlídce bytu na mou otázku odpověděl, že nájemní smlouvu předem neposílá (abych si ji mohl v klidu doma přečíst) a že přečíst si ji budu moci až před podpisem někde u nich v kanceláři. Už jsem se s tímto kdysi setkal (roky dozadu), chlap teď (jako baba roky předtím) mi defakto řekli, že se jim stalo, že to kdysi posílali a pak to někdo používal "pro svoji" potřebu (jako další realiták asi)... A že s tím měli náklady oni sami (a teď toho někdo jiný zdarma využívá- tak jsem to pochopil). Baba mi před rokama řekla to stejné defakto, slovy: "..že je to součásti jejich "Know how" "- doteď z toho mám legraci... Blbá nájemní smlouva, co může stát tak max 10 K Kč u právníka, je jejich "know how" kterou mají strach aby nezratily... LOL Mě to už tenkrát (jako teď znovu) přišlo jako strašná blbost a jen výmluva pro nějaký jiný důvod... (něco ve smlouvě není úplně dobré a oni nechtějí aby si to klient doma v klidu nastudoval a zjistil)... Je to jen moje paranoia nebo je to legitimní důvod proč neposkytnout nájemní smlouv ke klidnému přečtení doma předem...? Podotýkám taky že ve (více) jiných případech mi jiní makléři v pohodě nájemní smlouvu předem na mail bezproblémů poslali... Tito dva odmítly (a možná ještě někdo jiný někdy někde odmítl ale už si neamatuju)... Je to divné a mám čekat "zradu" nebo to divné není- taková "hloupá výmluva" pro neposkytnutí nájemní smlouvy předem?
Druhý dotaz - Ve smlouvě říkal (na moji otázku jestli tam není teda nějaký problém) že tam mají jen povinost nájemce sjednat si pojištění (z "nestandardnějších" prvků smlouvy). Předpokládám že jde jen o pojištění odpovědnosti? Pojištění nemovitosti snad má majitel bytu sám sjednáno a jestli si udělám pojistění domácnosti na vlastní věci co budu mít v bytě je snad jen na mě. Takže tím "pojištěním" realiták myslel jen "pojištění odpovědnosti" s plněním pro 3 . stranu (kdybych třeba omylem vytopil sousedy). A toto pojištění pak stojí jen okolo cca 100 Kč měsíčně navíc. Správně?
(Byt je nevybaven, jen kuchynská linka a sporák)
9. 9. 2020 15:39:14
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462725
roscou
verified
rating uzivatele
9. 9. 2020 16:02:32
Samozřejmě je nestandardní neposlat smlouvu k náhledu, jestli mají strah z know-how ť ji pošlou v PDF needitovatelnou.
Budou po tobě chtít pojištění domácnosti (např. když tvoje pračka vytopí souseda nebo poničí podlahy v bytě).
9. 9. 2020 16:02:32
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462724
Pavel Jílek
verified
rating uzivatele
(80 hodnocení)
9. 9. 2020 16:35:01
Každá smlouva musí být psaná vyrovnaně, jinak není platná a jde ji napadnout. Pravdou je, že nejvíce se chrání ten, kdo ji prostě nechal sepsat (logicky). Pokud nechtějí poskytnout předem, což je celkem divné, tak bych si z nich udělal srandu a tu smlouvu začal číst do telefonu třeba mé mámě a zdržoval je, když oni zdržují tebe.
Pojištění domácnosti beru jako automatiku. Jestli na tom chceš šetřit, tak bych tě jako nájemníka nechtěl. Za dveřma stojí další zájemci....
9. 9. 2020 16:35:01
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462723
roscou
verified
rating uzivatele
9. 9. 2020 16:46:02
Napsal pawlisko;1596580
Každá smlouva musí být psaná vyrovnaně, jinak není platná a jde ji napadnout.
Nejsem právník, ale... :DDD
9. 9. 2020 16:46:02
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462722
Pavel Jílek
verified
rating uzivatele
(80 hodnocení)
9. 9. 2020 16:54:26
Napsal roscou;1596582
Napsal pawlisko;1596580
Každá smlouva musí být psaná vyrovnaně, jinak není platná a jde ji napadnout.
Nejsem právník, ale... :DDD
Pokud nejsi právník, tak to nevadí, ale ještě mi řekni, kolik soudních sporů za sebou máš? :)
9. 9. 2020 16:54:26
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462721
Nájemní smlouvy jsou taxativní, tedy podle zákona, každej si tam může napsat co chce, ale měl by brát v potaz, že když na to není zákon, tak je to neplatné. Takže bych to v klidu podepsal a pak je poslal do prdele.... anebo si sjednejte pojištění, člověk nikdy neví.
---------- Příspěvek doplněn 09.09.2020 v 17:14 ----------
Nevim píšeš blbosti, jak vyrovnaná ? Snad podle zákona ne, taxativní....a co neni v zákoně a je ve smlouvě je neplatné. Třeba majitel mi vsunul do smlouvy poslední rok, že bude vyúčtovávat elektřinu zvlášť, ale na to nemá právo, má právo mi nařídit, že si elektřinu přepíšu na sebe.., ale nemá právo mi do smlouvy psát, že ještě proběhne vyúčtování, když má jasně definované ceny za služby a za nájem....a to dokonce ještě zdražoval ten rok za tu špeluňku, kterou si dovolil pronajímat. To je jeho výmysl. Takže jsem ho poslal do prdele.
9. 9. 2020 17:01:14
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462720
Godot
verified
rating uzivatele
9. 9. 2020 17:54:49
Napsal roscou;1596578
Samozřejmě je nestandardní neposlat smlouvu k náhledu, jestli mají strah z know-how ť ji pošlou v PDF needitovatelnou.
Budou po tobě chtít pojištění domácnosti (např. když tvoje pračka vytopí souseda nebo poničí podlahy v bytě).
To co popisujete je ale podle mě pojištění odpovědnosti, ne domácnosti... Některé pojištení domácnosti v sobě mají i prý pojištění odpovědnosti. ALe mělo by jít o pojištění odpovědnosti, může mi to někdo potvrdit...? Nevím proč bych si měl dělat pojištění domácnosti (věcí mých co budu mít v bytě), to je snad moje věc ne, a pokud se s tím něco stane tak muzu být nasran* jen sám na sebe že jsem to neměl pojištěné...
9. 9. 2020 17:54:49
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462719
Pojištění domácnosti není všemohoucí
Nastínili jsme si tedy, v jakých případech se pojistného plnění dočkáte a že vás pojistka kryje vždy, když oheň způsobí rachejtle, která náhodně přiletí z ulice. Rozlišovat je ale třeba ještě další podstatnou věc.
Pokud vám shoří pouze vybavení domácnosti (gauč, televize, kuchyňská linka apod.), pak vám takovou škodu pokryje pojištění domácnosti. Jestliže ale lehne popelem celý váš rodinný dům, pak s pojištěním domácnosti dostanete pouze takové pojistné plnění, které bude odpovídat vybavení domácnosti.
K tomu, aby vám pojišťovna vyplatila i částku odpovídající celkové škodě (tedy i zničené nemovitosti), musíte mít i pojištění nemovitosti (domu). "Dům a domácnost jsou dvě různá pojištění, lze je pojistit sice zároveň, ale musí být vedena odděleně. Pojistí-li si klient jen jedno z nich, nevztahuje se náhrada na to druhé, i když na tom vznikla škoda," říká tisková mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová.
Pomůže vám pojištění domácnosti, když vám rachejtle zapálí byt? - Měšec.cz
9. 9. 2020 18:01:48
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462718
Já jsem to pojištění taky v nájmu řešil a nakonec jsme v KB našli pojištění na domácnost (pračka, lednička atd atd do určité výše) a k tomu klasická pojistka na škodu způsobenou vlastním zavinění (kdybych prostě nějak poškodil objekt nebo sousední byty třeba vytopením atd). Domácnost do 300k a na blbost do 2 mega.
A přesně jak je v základním dotazu, neplést si pojištění nemovitosi. Je to fakt pojistka na blbost a pak na vybavení domácnosti. Na nemovitost se pojistit nemůžeš samozřejmě, protože nejsi majitel. Jinak mě to celkem přišlo na 120 Kč měsíčně. Pakatel a máš klid.
9. 9. 2020 19:17:26
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462717
To s tou smlouvou je nesmysl. Stejně si ji pak můžete opsat po podpisu.
Co se týče pojištění, tak jde s velkou pravděpodobností o pojištění odpovědnosti z občanského života. Takové povinné ručení. Z výše uváděných komentářů:
Pokud vznikne požár a jste viníkem, tak to kryje Vaše pojištění odpovědnosti. Jak majetkové, tak finanční i duševní škody. Pokud je v nájemní smlouvě toto uvedeno a vy na ní přistoupíte, tak je to samozřejmě podmínka smlouvy a porušení může vést k výpovědi, nebo Vám to prostě neprodlouží. Navíc kvůli pár stovkám ročně riskujete svoje peníze, a to nejen v rámci nájemní smlouvy, ale také v rámci krytí neúmyslně způsobených škod. Už jen když na kole způsobíte dopravní nehodu Vás může stát statisíce (škody na autě, ušlé mzdě, represe zdravotní i majetkové pojišťovny poškozeného atd.
9. 9. 2020 22:51:50
https://webtrh.cz/diskuse/najem-bytu-odmitnuti-poslat-najemni-smlouvu-predem-pojisteni/#reply1462716
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit