Zadejte hledaný výraz...

Jak snadno pro eshop v Php udělat mobilní verzi?

ir0n
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
7. 6. 2020 21:12:55
Jsem marketingový specialista, takže s citem na mě.
Klient má eshop a nechce investovat do responsivniho webu.
Mobilní návštěvnost má nízký konverzní poměr. Chci s tím něco dělat.
Existuje v PHP nějaký nástroj, něco, co by zjednodušilo vytvoření mobilní verze?
Programátor udělal šílenou nabídku a to mu platit nechci
7. 6. 2020 21:12:55
https://webtrh.cz/diskuse/jak-snadno-pro-eshop-v-php-udelat-mobilni-verzi/#reply1454228
Steeta
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
7. 6. 2020 22:40:38
Pokud to máš v nějakém free RS, třeba na to bude existovat nějaký modul. Jinak se obávám, že nic jednoduchého neexistuje. Udělat z nějakého webu responsivní moc nejde. Ideálně udělat kompletně znova a novou šablonu, případně doladit programátorské změny RS. Ve zkratce, snadná a levná cesta není. Bez znalosti na čem to běží to je věštění.
7. 6. 2020 22:40:38
https://webtrh.cz/diskuse/jak-snadno-pro-eshop-v-php-udelat-mobilni-verzi/#reply1454227
Pavel Mareš
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
8. 6. 2020 08:57:29
PHP neřeší frontend, respektive vzhled mobilní verze. Občas někoho napadne, že tohle pořeší načtáním 2 verzí ... tj. nákoduje se druhá mobilní k té desktopové a pak se nějak obchází načítání jedné nebo druhé.
Problém: často mobilní neodpovídá té webové ... krásná ukázka paskvilu zde http://www.fajnyobchudek.cz/ (řešilo se nějakou chvilku zpět zde na webtrhu). Mobilní verze se načítá na mobilu, je diametrálně odlišná a nefunguje.
Výsledek: Zmatený zákazník, mnohdy dvojnásobný vývoj 2 odlišných šablon a hromada problémů.
Správné řešení? Promyšlená šablona co umí dobře responzivní verzi. Ve výsledku se pak udržuje jeden kod, jedna varianta ... a vyjde to levněji ... i když nutno dodat, záleží na konkrétním webu / e-shopu.
Řešit 2 verze webu je jako chtít vyhrát závod tím, že si ustřelím nohu a čekat, že budu rychlejší než Usain Bolt. Ale opět, záleží na konkrétním řešení toho eshopu. Je možný, že by mobilní verze dávala smysl. V tom případě pak něco takvého - http://mobiledetect.net/. Ale bohužel víc z popisu nejde vyčíst.
8. 6. 2020 08:57:29
https://webtrh.cz/diskuse/jak-snadno-pro-eshop-v-php-udelat-mobilni-verzi/#reply1454226
David Musil
verified
rating uzivatele
(68 hodnocení)
8. 6. 2020 09:01:07
Dejte sem odkaz na ten web, nebo mi napiste. Treba by stacilo udelat par desitek radku stylu a nemusely by to byt ve vysledku astronomicke castky, ktere zminujete.
8. 6. 2020 09:01:07
https://webtrh.cz/diskuse/jak-snadno-pro-eshop-v-php-udelat-mobilni-verzi/#reply1454225
Právě udělat to responsivni je ten jednoduchý způsob.
Na mobilu bude mít málo konverzi právě proto, že nemá mobilni/responsivni verzi.
8. 6. 2020 11:24:07
https://webtrh.cz/diskuse/jak-snadno-pro-eshop-v-php-udelat-mobilni-verzi/#reply1454224
Napsal josef.jebavy;1586713
Právě udělat to responsivni je ten jednoduchý způsob.
Kdyby to tak skutečně bylo, tak by se toho lidé tolik nebáli. Responzivní verze je náročnější, ale je to správný přístup. Mobilní verze je jednodušší, ale je to záplata, neřešící dlouhodobý problém a spíše špatná investice. Responzivní je jednodušší pouze za situace, kdy je možné prostě vyměnit šablony.
Napsal josef.jebavy;1586713
Na mobilu bude mít málo konverzi právě proto, že nemá mobilni/responsivni verzi.
Já to ještě trochu rozvedu. Samozřejmě že bez verze pro malé displeje bude zážitek na mobilech tragický a budou tomu odpovídat konverze. Ale je pak potřeba hledět na chování zákazníků podle typu zařízení, aby se člověk nehonil za nereálnými cíli. A na mobilu je prakticky ve všech odvětvích méně konverzí, protože chování zákazníků je často takové, že si na mobilu prohlíží zboží a pak objednají na desktopu. Je běžné, že mobilních přístupů je třeba 70% a přesto mají menší výkon než desktop, i když je mobilní verze intuitivní a je tam maximální snaha o jednoduché a efektivní nakupování. Proto se vyplácí (pokud tomu data odpovídají) u mobilu cílit co nejvíc na pohodlné procházení webu, desktop se zdaleka nemusí tak řešit.
8. 6. 2020 12:01:43
https://webtrh.cz/diskuse/jak-snadno-pro-eshop-v-php-udelat-mobilni-verzi/#reply1454223
crs
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
18. 6. 2020 17:06:48
Napsal ir0n;1586656
Klient má eshop a nechce investovat do responsivniho webu.
Tomuhle nerozumím - má speciálně k responzivitě nějakou averzi? Podle mě u dobře zvládnutého responzivního designu většinou mobilní verze být nemusí - to jenom v případech, kdy se chtějí využít nějaké hodně specifické funkce, které jsou na mobilu a nejsou na desktopu (nevím - třeba integrace kontaktů, polohy, kamery, QR kódy, ale to je spíš věcí appek a na e-shopech se to neobjevuje, pokud vím). Responzivní verze by v ideálním případě problém vyřešila tak, že by přestal být problém - protože mobilní verze (a všechny její problémy a náklady s ní spojené) by tak nebyly potřeba.
Napsal ir0n;1586656
Existuje v PHP nějaký nástroj, něco, co by zjednodušilo vytvoření mobilní verze?
Nevím o nástroji, to dělal, tj. jako vstup by měl výsledné HTML neresponzivní desktopové verze a s ním se snažil něco dělat - přijde mi to jako přístup hrubou silou a mnohem lepší by bylo sáhnout do PHP skriptů e-shopu a nechat je spolupracovat - detekovat mobilní uživatele a podle nich případně změnit výstup (viz níže).
Cenově a časově asi nejméně náročné řešení typu 'cesta nejmenšího odporu' je 1) upravit jen CSS, přidat media queries pro nižší rozlišení (tedy přidat responzivitu), 2) o trošičku lepší je navíc v JavaScriptu na zařízení návštěvníka/zákazníka nebo (asi lépe) hned ve skriptu na serveru "detekovat mobil" a podle toho ještě dodatečně něco poupravit, například zkrátit výpis zboží na stránku, možná zobrazovat v něm kratší popisky místo dlouhých, reagovat na to, že mobil nemá myš, kterou nelze nad prvky najet, apod. Zpět k tvé první větě: "nechce investovat do responsivniho webu" - já osobně toto nevidím jako něco navíc, do čeho se musí dodatečně investovat, ale jako vlastnost těch stránek, která je už asi desetiletí samozřejmostí a měla být k nim dodána v první řadě.
Jestli se smím zeptat já:
- Pokud to není tajemství, můžeš říct adresu eshopu tvého klienta?
- Je Eshop vytvořený v nějakém hotovém řešení (např. Prestashop, Shopify, …) nebo vlastně vyvíjené řešení?
- Mohl bys tu definovat problémy současného stavu, které bys chtěl zlepšit? (kromě konverze v mobilní verzi, kterou jsi už zmínil)
- (souvisí s předchozím bodem) Zkoušel ses dívat na jeho eshop na mobilu? Co ti na něm vadilo?
- Co bys chtěl využít při prohlížení z mobilu - speciálně jaké jeho funkce nebo možnosti?
Napsal ir0n;1586656
Programátor udělal šílenou nabídku a to mu platit nechci
Obávám se, že ten váš programátor se pokusil zneužít toho, že jako markeťák dovnitř nevidíte, a pokusil se vás nehorázně natáhnout. Je možné, že jde opravdu o pár (desítek) řádků v CSS.
18. 6. 2020 17:06:48
https://webtrh.cz/diskuse/jak-snadno-pro-eshop-v-php-udelat-mobilni-verzi/#reply1454222
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit