Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Vlastna databaza?

node
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
26. 3. 2020 02:19:12
Su dve rano takze to berte s nadhladom :)
Rozmyslam uz dlhsie nad tym ze si napisem databazu. Konkretne by slo o db ktora by spracuvala json dokumenty. V principe by bol ciel taky ze clovek by db len naplnil a nemusel vobec riesit ziadne indexovanie. Skratka by len rovno vyhladaval. Samozrejme s plnym sql by som sa nebabral takze by slo o nejake jednoduche api.
Vo vnutri by sa dokument ako taky ulozil pod svojim unikatnym uuid-ckom odkial by sa potom nacital.
Co sa indexovania tyka, tak cely json dokument by sa prebehol tak ze sa spravi zoznam vsetkych poli a ich hodnot a tieto sa automaticky zaradia do generickych indexov. Cize ziaden "name", "surname", id", "email" a podobne indexy ktore tipicky riesia jedno konkretne pole a jeden konkretny datovy typ(int, varchar, binary...).
Naopak, islo by o spracovanie kazdeho pola a jeho hodnoty ako takej. Tieto data by sa potom zaradili do globalnych idexov podla kompatibility predstavovanych dat. Cize napriklad bool by mohol byt bool ale aj cislo. Pripadne datum moze byt date, timestamp -> int a tak podobne. Cize by bolo mozne vyhladat na zaklade viacerych datovych typov. Prakticky by vsetko asi bolo interpretovane ako string a ulozene v bigendian bytovej forme kvoli radeniu.
Polia a hodnoty by dalej boli naparsovane do dodatocnych indexov a to tak ze by boli rozkuskovane na mensie casti. Konkretne by sa vzalo napriklad pole "foo_bar" a z neho by sa postupne indexovalo "foo_bar", "oo_bar", "o_bar"... a tak dalej, az kym by nedoslo na napriklad minimalne 2 znaky. toto by sluzilo na ucel vyhladavanie s "like" operatorom. equal by bol standardny. taktiez by sa mohlo spravit podobne s reversom pre "ends with"(like %foo) operator.
na spodu by potom bol len obycajny key-value engine. v konecnom dosledku by takyto navrh zbezpecil znacne velky datovy set avsak kvoli k-v enginu by bolo vyhladavanie rychle lebo takato logika umoznuje presne smerovat poziadavky na konkretne indexy(kluce).
a ako som pisal, taktiez to sposobi to ze nie je nutna absolutne ziadna konfiguracia, schema, ani nic podobne. to na com programatori stracaju celkom dost casu. maximalne sa moze nastavit nieco ako unique index pre nejake pole a to je tak vsetko.
co myslite, ma to nejaky zmysel?
26. 3. 2020 02:19:12
https://webtrh.cz/diskuse/vlastna-databaza/#reply1444957
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
26. 3. 2020 07:35:40
to si pěkně popsal Elasticsearch nebo MongoDB.
Co s tím chceš vůbec řešit? První velký problém tě čeká jakmile se ti tam připojí více klientů než máš jader cpu, v tom okamžiku se odděluje zrno od plev, teda programátoři od Programátorů.
26. 3. 2020 07:35:40
https://webtrh.cz/diskuse/vlastna-databaza/#reply1444956
kolousek
verified
rating uzivatele
26. 3. 2020 08:37:25
To asi Nemá. Ostatní podobné databáze už jsou na úrovni HA clusterů a opensource.
26. 3. 2020 08:37:25
https://webtrh.cz/diskuse/vlastna-databaza/#reply1444955
superbestsite
verified
rating uzivatele
22. 6. 2020 04:48:14
Takzvaná „databáze“ je sbírka dat, která jsou určitým způsobem uložena společně, může je sdílet více uživatelů, má co nejmenší redundanci a je nezávislá na aplikacích. Databáze se skládá z více tabulkových prostorů (Tablespace).
http://www.superbestsite.com
22. 6. 2020 04:48:14
https://webtrh.cz/diskuse/vlastna-databaza/#reply1444954
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit