Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Pronájem výrobních prostor v zahraničí – bez provozovny

Josef Necid
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
30. 1. 2020 21:47:05
Zdravím,
mám takovou situaci, kterou jsem nikde nenašel vysvětlenou ani naznačenou. Třeba mi dokážete pomoci. Mikrofirma (sro o 2 společnících, 0 zaměstnancích) sídlící v CZ teplotně zpracovává a balí zeleninu. Oba společníci mají firmu jako vedlejší zdroj příjmů - srandu na víkend. Výrobu obstarává jeden společník, druhý má na starosti obchod. Ani jeden ze společníků není firmou placen - výplata probíhá na základě rozdělení zisků na konci roku.
A teď ten dotaz: Firma objevila výhodný pronájem výrobních prostor určených pro potravinářství v zahraničí - Rakousku, kam by chtěla přesunout výrobu nebo její část.
Jak je na takovou to činnost pohlíženo právně a daňově?
Pro upřesnění: Rakousko nemá o této výrobě žádné ponětí - daňově se v Rakousku nic neděje (pronájem + energie jsou placeny Rak. pronajímateli, žádné zaměstnání, žádné mzdy atp.) Co na to potr. inspekce? Je to vůbec legálně možné? Nebudou jednatelé jednou nohou v krimu? A je možné mít celou výrobu v tomto modelu mimo CZ? Byla by nějaká změna když by výroba byla nepotravinářského charakteru?
Děkuji za jakýkoliv hint. Jde mi z toho už hlava kolem, nikde jsem nic nenašel co by alespoň trošku odpovídalo.
Josef
30. 1. 2020 21:47:05
https://webtrh.cz/diskuse/pronajem-vyrobnich-prostor-v-zahranici-bez-provozovny/#reply1435349
advokat decp
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
31. 1. 2020 08:02:43
Dobrý den,
přesunutí výroby apod. je jednoduché, ale obávám se, že se daní, kde se vyrábí a hlavně pracovníci co tam budou pracují v Rakousku a převoz surovin je vlastně Rakouský vývoz :). Standardně se dělá tzv. organizační složkou, která se v daném státě založí a ta vlastně jakoby podniká, ale proces probíhá jak píšete. Z daňovými věcmi a personální otázkou určitě případně pomůžou https://joblungo.cz/pravni-poradna/. Jinak založit firmu v Rakousku apod. je jednoduché popř. doporučuji založit evropskou společnost, aby se případně mohla výroba jednoduše přesouvat do jiných států EU - stačí jen změna sídla.
Jinak určitě se budou vztahovat hygienická pravidla a regule Rakouska, tím jsem si 100% jist.
31. 1. 2020 08:02:43
https://webtrh.cz/diskuse/pronajem-vyrobnich-prostor-v-zahranici-bez-provozovny/#reply1435348
Josef Necid
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
31. 1. 2020 18:44:15
Dobrý večer,
děkuji za odpověď. Tomu, co jste napsal asi rozumím, ale moje situace je ještě trošku jiná - nebo tomu nerozumím. Rozšířím lehce původní myšlenku/popis.
Firma má sídlo na adrese A ve státě CZ, výrobu na adrese B, ve stejném státě CZ. Žádné zaměstnance pobírající mzdu. Firma má výdaje jako nájem prostor, nákup surovin, balících potřeb atp. a příjmy z prodeje výrobku.
Můj konstrukt vychází z toho, že toto vše zůstane stejné, jediné co bude jinak je lokace B, tentokrát ve státě R. Tedy společnost nakupuje/prodává účetně vše ve státě Y, jen ta výroba se posune o několik km jižně (samozřejmě za platných výrobních regulí Rakouska). Vzhledem k volnému pohybu zboží a osob, není nezbytné nic jako import/export mezi CZ a Rakouskem řešit, nebo se pletu?
Pokud by byla založena rak. pobočka, byla by vlastně bud' účetně 0 (vše teče přes spol. v CZ), nebo ztrátová (platí nájem, energie a pod. výdaje) ale nic neprodává. Výrobky předává společnosti do CZ za 0 (stejně jako to dělá výroba v CZ)
Jedině, jak bych tomu rozuměl je, že rak pobočkamusí nakupovat suroviny od CZ společnosti (nebo nezávisle) a prodávat zpět výrobky. Ale když to bude za cenu výroby (nájem+energie) bude celková bilance 0 úplně stejně, jako v případě, že poteče vše účetně přes spol v CZ jen to dá vydělat fin. poradci v Rakousku.
Omlouvám se, pokud jsou moje dotazy trošku naivní, jsem založením spíše technický než právnický typ:-)
Děkuji za případné upřesněni.
31. 1. 2020 18:44:15
https://webtrh.cz/diskuse/pronajem-vyrobnich-prostor-v-zahranici-bez-provozovny/#reply1435347
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit