Zadejte hledaný výraz...

Mindfulness aneb meditace a zklidnění duše

Michal Pěňkava
verified
rating uzivatele
8. 9. 2019 06:14:37
Praktikujete někdo mindfulness? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Já osobně se do toho dostávám nazpátek, a můžu říci, že mi to pomáhá být mnohem více v pohodě a i "blbých" 10 minut denně značně zlepšuje mojí spokojenost v životě.
Co mě překvapuje (využívám meditace s průvodcem) je fakt, že meditace je hodně o tom, přijmout svět takový jaký je, nehodnotit, prostě přijmout co je právě teď.
Je to dost rozdíl oproti standardnímu životu, kdy člověk furt hodnotí, nálepkuje, a je s něčím nespokojený, jak já ze své zkušenosti říkám, člověk může být nespokojený i na tropickém ostrově popíjející mango s kokosem (bohužel jsem si na tropickém ostrově prožil depresi, takže vím, že štěstí v životě zase není tolik o tom, kde se vlastně nacházíme, jak si všichni strašně moc myslí).
8. 9. 2019 06:14:37
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414701
Je to i hodne o ziti ted a tady, ne v extremnim slova smyslu, extremy jsou spatny, tzn. neutratit celou vyplatu druhej den na rulete, ale uzivat si den, odmenovat se a neresit, co bude v duchodu.
Tohle je krasny na malych detech, to vidis, jak chvili breci, protoze ho boli zub a za par sekund se na tebe smeje, proste neresi zitrek (ani vetsinou nechapou ten pojem, ze je neco nekdy jindy), protoze ve finale zitrek neexistuje a vsechno je tady a ted.
8. 9. 2019 08:49:20
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414700
Cuprumov
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
8. 9. 2019 10:06:54
Musel jsem si vygůglit ten pojem mindfulness. Jsem celkem zpátečník a konzerva.
Ale podle toho, co jsem si o tom přečetl (dva odstavce). Mám pocit, že je to asi celkem běžný (možná pro mnohé ztracený) pocit vnitřního klidu, který se jen dnes moderně anglicky pojmenoval. Nebo se pletu?
8. 9. 2019 10:06:54
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414699
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
8. 9. 2019 10:19:20
Cuprumov: nepleteš. Na druhou stranu je dobře, že to lidi dneska znovu objevujou. Dneska je to potřeba víc než kdy dřív. Lidi už se vedou jen k tomu aby měli peníze, vlastní bydlení, auta, televize, děti, každoroční dovolený, aby pořád všude řešili všechno kolem sebe (hlavně internet a diskuse na něm to brutálně zhoršily), až se prakticky celospolečensky zapomnělo na to, že na žádný z těch věcí ve skutečnosti vůbec nezáleží. Že k opravdový spokojenosti to nevede. Žádný překvapení, že deprese a sebvraždy sou na vzestupu. Lidi prostě zapomněli jak důležitej je náš vnitřní svět a jeho údržba. Něco co lidstvo ví už tisíce let jsme prostě ztratili :) Tak snad to teď zas lidi najdou...
8. 9. 2019 10:19:20
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414698
matusy
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
8. 9. 2019 11:43:05
Aaamen
8. 9. 2019 11:43:05
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414697
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
8. 9. 2019 13:08:41
S věřícími lidmi mi je příjemně, pokud to nejsou nějací fanatici. Oni mají jisté mechanismy jak žít spokojený život. Navíc mají duševní "psychologickou" pomoc vždy po ruce a zdarma. To jim trochu závidím. Jen mám na víru poněkud odlišný názor a na životní cestu také. Hold nezbývá než hledat jiný způsob jak mít rád život. Já poslední dobou přešel ze sladkých a kofeinovych nápojů na bylinkové čaje a je to velká změna. To pomáhá mě.
8. 9. 2019 13:08:41
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414696
Jenze u vericich (primarne krestanstvi) je to vetsinou jen zasterka. Kdyz jim je blbe, tak za to muze dabel, kdyz dobre, tak jim buh zehna. Je to totalni alibismus, malokdo si pripousti, ze svuj zivot a zdravi ovlivnuje pouze on a ne nejaky vnejsi sily (byt se s nima da pracovat samozrejme).
8. 9. 2019 13:28:22
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414695
David Hampl
verified
rating uzivatele
(87 hodnocení)
8. 9. 2019 13:36:23
Já na tyhle věci nikdy moc nebyl a myslím si že nikdy nebudu. Ano, pracuji proto abych měl peníze. Díky nim mám jistotu, že nemusím řešit existenční problémy a můžu si koupit co aktuálně potřebuji. Nikdy jsem zároveň neměl potřebu plýtvat a utrácet za zbytečnosti (z mého pohledu).
Mám koníčky, mám přátele, žiji spokojeným životem. Nikdy jsem neměl pocit, že bych musel začít řešit své nitro. A pokud nebylo vše OK, stačilo prostě zpomalit, nastavit si priority a vyřešené - rozhodnutí na 5 minut. Dnešní doba se snaží z normálních věcí dělat vědu. Chci si vyčistit hlavu? Jdu do posilovny, zaběhat si, na kolo... Světe div se, ono to funguje.
Nejhorší je nudný život. Máš čas přemýšlet o kravinách, závidět, porovnávat a už se vezeš.
8. 9. 2019 13:36:23
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414694
Vsak to mas dobre nastaveny, k penezum je potreba mit pozitivni zdravej vztah.
Tyhle veci zacne clovek resit bud kdyz nekoho takhle nastavenyho potka, nebo kdyz se mu darit prestane, neco si udela, nebo onemocni. To se tomu pak snazis prijit na kloub a jinak nez pres zkoumani sebe sama a toho, kde ty problemy vznikly, to nejde.
8. 9. 2019 14:05:48
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414693
Co podle tebe znamená zklidněná duše? Duše je termín, který je vymyšlený, vědecky nepodložený nonsense. Lepší označení je vědomí případně psychika.
Já jsem pravděpodobně ateista i když tenhle termín nemám rád, protože tě zbytečně zařazuje do nějaké kategorie. Jednoduše nevěřím na jakýkoliv vymyšlený bullshit, který není vědecky podložený. S náboženstvím jsem v pohodě do bodu, kdy ty vymyšlené nesmysly zůstávají v hlavách dotyčných a žádným, byť malým kouskem neovlivňují život ostatních. Pokud tyhle vymyšlené pohádky dotyčného ovlivní natolik, že je implementuje do svého chování/rozhodování/jednání v interakci s ostatními lidmi, tak mám s náboženstvím velký problém.
Dle mého názoru jakékoliv náboženství přináší společnosti jenom problémy. Některé více a některé méně. Jedinou pozitivní vlastnost v náboženství shledávám v tom, že je to nástroj chudých/nevzdělaných, kteří si díky němu dokážou omluvit svou špatnou životní situaci/neúspěch/krizi a tím si nějakým způsobem uleví. Ale není to nic jiného než klamání sám sebe.
Na meditaci mám pozitivní názor, ale nepovozuji. Jsem dost kompetitivně založený člověk a naplňuje mě žít ve stresu a hnát se za nějakým cílem ať je jakýkoliv (táhne mi na 30 a nezaznamenal jsem, že by to mělo nějakou klesající tendenci). Na klid v ''duši'' jak to nazýváš mi bohatě stačí dobrá hudba a fitko (nebo obecně jakýkoliv sport).
8. 9. 2019 15:19:24
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414692
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
8. 9. 2019 16:23:31
Napsal beraniste;1543044
S věřícími lidmi mi je příjemně, pokud to nejsou nějací fanatici. Oni mají jisté mechanismy jak žít spokojený život. Navíc mají duševní "psychologickou" pomoc vždy po ruce a zdarma. To jim trochu závidím. Jen mám na víru poněkud odlišný názor a na životní cestu také. Hold nezbývá než hledat jiný způsob jak mít rád život. Já poslední dobou přešel ze sladkých a kofeinovych nápojů na bylinkové čaje a je to velká změna. To pomáhá mě.
tohle ale prece nema s virou nic spolecneho... uklid v mozku nesouvisi nijak s zadnou virou...
---------- Příspěvek doplněn 08.09.2019 v 16:25 ----------
streetcz: to same, udelat si uklid v mozku, vycistit si hlavu, ujasnit priority a vratit se kazdy den do stavu, ze zahodis vsechny zbytecnosti ze dne, nema nic spolecneho s nabozenstvima virou, meditace nema nic spolecneho s nabozenstvim a virou... Pro em za me, kliden to delej treba tak ze odjedes kazdej tyden an chatu a tam budes rozjimat nad prioritama, ale meditace je proste rychlejsi a jendodussi :) ale tak kazdej muze mit to svoje... pulka cech si vylejva mozek v hospodach, to je taky svym zpusobem forma meditace... I kdyz tragicky nefunkcni, ale spousta lidi se bez toho neobejde.. ty na to mas to fitko, to ej taky forma meditace :) a dost ucinna
Prave kvuli tomu, jak v tom kazdej porad hleda naky posrany nabizenstvi se o to lidi nezajimaj a pak maj akorat v hlave bordel :) zapominaj co je dulezkty a co ne, staci se podivat na diskuse o hovnech na webtrhu :) tady lidi fakt nemaj sajn... (nechci pausalizovat, neberte si to nikdo osobne)
---------- Příspěvek doplněn 08.09.2019 v 16:50 ----------
Jinak ne kazdej to potrebuje... ne kazdyho to bavi, ale minimalne se vyserte na nabozenstvi, akorat od toho zbytecne odradite ty, co to potrebujou... Pulka populace je psychicky v prdeli, je dobre kdyz vy ne... ale nekazte to tem kterym by to pomohlo, vytvarenim uplne zbytecnych stigmat kolem toho... psychicky zdravi (a je jedno jestli si to nazvete klidem na dusi nebo dobre udrzovanym vedomim, o to tady vubec nejde) je neco cemu se tyhle generaci strasne nedostava a tyhle naprosto spatny pochopeni urcitejch veci tomu fakt nepomuzou...
8. 9. 2019 16:23:31
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414691
Michal Pěňkava
verified
rating uzivatele
8. 9. 2019 18:13:15
Hele, me to pomáhá na stres. Třeba se mi lepili auta na zadek, a já z toho byl vystreslej. Teď si říkám, je to tak jak to je, nic na tom nezmenis a pohoda. Ted za mnou jel typek, krouzil mi 30cm za zadkem a ja se soustredil na svoje pocity a meditoval, holt jsem mu tou 50kou ve meste fakt prekazel. Nakonec zacal troubit, a ja nadsene, alespon se nasral on a ne ja, to jsem rad, ze se nasral.
Nebo broste vidim v Praze spoustu veci, driv by me to sralo, dneska si reknu “je to tak jak to je a nic s tim neudelas” a problem je vyresen. Spousta veci, co me driv sraly, tak beru lip.
Priznam se, ze jak tu bylo napsano o sportu a drogach, alkoholu. Vse mam odzkouseno, sport trosku pomaha, ale veskrze ne zas tak moc, ale clovek se citi lip, nicmene sport stres dlouhodobe neodboura. Hulil jsem dost travu, clovek by rekl, ze je to reseni, ale taky dlouhodobe nefunguje, navic proste zhulenej nic neudelas, to prospis zivot.
Ta meditace mi po dvou tydnech zacala fachat, jsem o hodne vic v klidu, nemusim hulit a tak.
Jak psal Ales, neni to o nabozenstvi. Ano, budhismus, ale dneska hodne lidi medituje bez nabozenskeho podtextu. Nerikam meditovat nekolik hodin denne, ale treba 10 minut denne, vliv to ma obrovsky.
8. 9. 2019 18:13:15
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414690
Tak to bych měl taky začít meditovat. Pořád jsem vystreslej, kde mi nějaká srnka rozjebe auto :DDD
8. 9. 2019 18:15:16
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414689
Sorry, ale pokud “meditujes” pri rizeni, tak asi vubec nevis, co to je meditace :)
Jinak pokud mas starsi auto, tak mu to zadupni pred prechodem a budes mit na novy.
8. 9. 2019 18:26:03
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414688
Michal Pěňkava
verified
rating uzivatele
8. 9. 2019 18:54:04
Napsal vodička;1543074
Sorry, ale pokud “meditujes” pri rizeni, tak asi vubec nevis, co to je meditace :)
Jinak pokud mas starsi auto, tak mu to zadupni pred prechodem a budes mit na novy.
Pri rizeni ani tak nemedituji, jako spise vyuzivam ty principy, proste se s tim smirim, ze je na svete nejaka vec, a dal to neresim, a z tech meditaci jsem s tim pak v klidu, jako ze me to nesere.
Jinak meditace pri chuzi je normalni meditace, lze meditovat skoro u vseho. Muzes jit normalne lesem, hluboce dychat, soustredit se na dech, nechat volne plynout myslenky a tak. Treba jeden inzenyr Google ve sve knizce popisuje, ze v praci meditoval cestou do kuchynky, nebo cestou na zachod.
Ja treba medituji v leze. To jsou takove ty zacatecnicke predstavy, ze k meditaci potrebujes absolutni ticho a polohu lotusovy kvet, tak to vubec neni, je to obecnej mytus. Muzes klidne meditovat v leze pred runwayi, o to je to slozitejsi.
Meditace je hlavne o tom, ze vnimas svoje okoli, nesoudis ho, a soustredis se na to, co je ted...
---------- Příspěvek doplněn 08.09.2019 v 18:56 ----------
Napsal streetcz;1543070
Tak to bych měl taky začít meditovat. Pořád jsem vystreslej, kde mi nějaká srnka rozjebe auto :DDD
Kdyz se to ma stat, tak se to stane... Je to tak jak to je a nic s tim nenadelas, to si rekni, hluboce se nadechuj a nech tu myslenku na srnu plynout, no tak je tu ta myslenka, no.,..
8. 9. 2019 18:54:04
https://webtrh.cz/diskuse/mindfulness-aneb-meditace-a-zklidneni-duse/#reply1414687
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit