Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Design a funkčnost webu https/www.bin-dec-hex.com

Pz
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
5. 9. 2019 21:29:30
Dobrý den,
prosím o kritiku webu zaměřeného na převody mezi soustavami https://www.bin-dec-hex.com. Chtěl jsem si hlavně vyzkoušet něco nového(vlastní plugin do WP, AJAX) a zajímal by mě váš názor na web. Angličtina není nic moc, tak tu prosím nehodnotit. Pokud bude mít web nějakou návštěvnost, tak nechám angl. texty zkontrolovat.
Děkuji
5. 9. 2019 21:29:30
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414461
Okomentuji 2 věci, zbytek by byly zbytečné detaily a pro vás jak píšete bylo důležité si jenom něco procvičit.
Nevidím důvod proč by každý ten typ konverze měl být na stránce zvlášť, nebylo by z UX hlediska mnohem lepší udělat nějak interaktivní picker pro jednotlivé typy a všechno mít na jedné stránce?
Vedlejší efekt toho, že máte nainstalovaný Wordfence (ve Wordpressu prakticky nedělám, takže odhaduji - toto je také super příklad proč třeba ne), je, že vám to nejspíše filtruje řetězce v XHR requestech, které obsahují XSS řetězce, pro co absolutně nevidím důvod... vy přece uživatelem generovaná data nikde blbě nezobrazujete, takže nevidím k čemu by to komukoliv mohlo být dobré. Pro amatéry nejspíše feature, která zamezí na většině webech nějakým nekalostem, ale ve vašem případě to ovšem znamená, že si nepřevedu z ascii "" což bych ale schopný být měl. Při takovém requestu to navíc také spadne, protože nijak neřešíte chybový stav.
5. 9. 2019 22:24:49
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414460
Proc kvuli trem funkcim to bezi na wordpressu?
Tenhle styl dnesniho vyvoje me prijde, jako kdyby clovek do obchodu naproti v baraku pro dve piva jezdil autem, nejlepe nejakou dodavkou
6. 9. 2019 02:40:11
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414459
Pz
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
6. 9. 2019 10:42:59
Děkuji vám za komentáře.
@Miroslav Foltýn Několikrát jsem použil pro převod https://www.binaryhexconverter.com a tím jsem se také inspiroval. Ten jeden interaktivní formulář je dobrý nápad. To, že Wordfence filtruje ty requesty, mě nenapadlo. Zvážím použití něčeho jiného.
@gransy Důvodem bylo ušetřit čas a také mám v plánu tam přidat blog.
6. 9. 2019 10:42:59
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414458
Hlavní problém webu je v tom zbytečném rozdělení na stránky, když by to všechno mělo být v jednom formuláři hned najednou. Zda k tomu ta anglická stránka má nějaký důvod, to netuším - možná reklama, kterou tím zobrazí na víc místech, možná protože ten web je starší než aktuální generace youtuberů a dlouho se na něm nic neměnilo?
Měl jsem chvilku, tak jsem se nad tím zamyslel. Buď je možné mít alespoň nějaké klasické řešení přes záložky, které kopíruje strukturu, kterou máš na webu vymezenou.
A nebo to ještě víc zjednodušit a prostě dát 2 select boxy pro výběr z čeho do čeho je možné konvertovat, jediné co v mém návrhu chybí je ještě vypsat, co to podporuje.
Napsal gransy;1542761
Proc kvuli trem funkcim to bezi na wordpressu?
Co bys navrhoval pro jednoduchý web tohohle rázu, zvlášť pokud člověk není programátor, ale umí kódovat? Ptám se pro známého.
6. 9. 2019 12:48:58
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414457
@Petr Siroky
Vzdyt na to preci ani zadny CMS system neni treba, napsat to v JS je otazka par radku. Staci .html soubor a je to.
6. 9. 2019 13:09:13
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414456
Napsal Miroslav Foltýn;1542864
@Petr Siroky
Vzdyt na to preci ani zadny CMS system neni treba, napsat to v JS je otazka par radku. Staci .html soubor a je to.
U jednostránkové prezentace s odstavcem textu určitě. Ale pokud to začne trochu bobtnat, bude tam nějaký výpis obsahu, pár stránek, něco takového je samozřejmě nepříjemné spravovat na úrovni html, proto se ptám jako člověk, co nesleduje technický vývoj systémů.
Zajímá mě, zda není pro takové potřeby k dispozici nějaký jednoduchý systém/řešení, který mi prostě dovolí mít odděleně obsah mimo html. Výsledkem bude třeba prakticky kompletně statická stránka, jen prolinkovaná (možná s kontaktním formulářem), ale má dnes člověk jiné možnosti než zvolit nějaký příliš komplikovaný CMS typu wordpress? Vím samozřejmě o existenci spousty online řešení, která jsou na špičkové úrovni a dovolí WYSIWYG poskládání vlastního webu, ale pokud hledám prostě jen nějaké jednoduché řešení, které by mi dovolilo odděleně se hrabat v šabloně a mít obsah mimo, existuje nějaká možnost bez zbytečně komplikovaného a problémy přinášejícího CMS, která je i pro lidi, neznalé programování?
6. 9. 2019 18:09:48
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414455
Napsal gransy;1542761
Proc kvuli trem funkcim to bezi na wordpressu?
Tenhle styl dnesniho vyvoje me prijde, jako kdyby clovek do obchodu naproti v baraku pro dve piva jezdil autem, nejlepe nejakou dodavkou
A jak bys chtěl editovat obsah? Na úrovni HTML tzn. stáhnout si obsah FTP, předělat v editoru a uploadovat zpět na FTP?
Nerozumím těmto anti-wordpress názorům, které tu občas slyším. Také nejsem nějaký fanoušek Wordpressu a chápu, že to není vhodný CMS pro všechny typy webů. Ovšem pokud klient chce mít tu možnost si upravovat texty jednoduše v administraci a neumí nebo se nechce patlat s přepisováním HTML ručně, tak je potřeba nasadit na CMS. Může buď zvolit programování vlastní administrace, což vyjde draze a nebo zvolí jeden z mnoha redakčních systémů, kam back-enďák naprogramuje potřebné widgety pro správu jednotlivých sekcí webu.
A WP lidé volí z několika důvodů
1) Snáze seženeš programátora, který rozumí WP
2) Programátor vyjde levněji než někdo kdo pracuje s FW Laravel, Nette, Symfony,...
3) Když je nějaký problém, tak je na netu podstatně víc dat pro zjištění jak problém odstranit.
Jo a ten Wordpress není zas až tak špatný. Je relativně robustný a dokáže pracovat svižně. Zde záleží pouze na tom jakého najdeš programátora. Můžeš sehnat člověka tzv. patlala, který na WP vytvoří něco co tvoří 90% WP patlalů u nás (shit kód, který bude způsobovat pomalé načítání,...) a nebo najdeš člověka, který WP opravdu rozumí a dokáže ti naprogramovat kvalitní řešení. Chyba není v systému, ale lidech. Kdyby ten systém byl špatný, tak se nepoužívá tak jak se u nás a v zahraničí používá.
---------- Příspěvek doplněn 06.09.2019 v 19:38 ----------
Napsal Petr Široký;1542938
Zajímá mě, zda není pro takové potřeby k dispozici nějaký jednoduchý systém/řešení, který mi prostě dovolí mít odděleně obsah mimo html.
Nevím jestli to je to co hledáš Petře, ale poslední rok používám na menší projekty Webflow. Naprosto revoluční nástroj. Sice si ho musíš měsíčně platit, ale ta cena není až tak hrozná. Mají i vlastní CMS. Pokud nechceš platit a využít jejich CMS můžeš si zaplatit https://www.udesly.com/ a ten dokáže Webflow front-end výstup nasadit na WP.
WF je sice WYSIWYG editor, ale bez znalosti kódování si v něm neškrtneš. Uděláš v něm naprosto jakýkoliv design. Nefunguje jako Wix a podobné editory, kde jen z nabídky přetahuješ existující komponenty, které pak už nemáš možnost moc měnit. Všechny divy a prvky si tam styluješ úplně přesně jako hand coding.
Výhoda je v urychlení práce, snáze tvoříš responzivitu, vyřešíš v něm kompletně SEO, automaticky ti optimalizuje obrázky, nabízí funkce jako minify html/css/js atd. Výsledný front-end si vyexportuješ a můžeš nechat v HTML nebo zaslat normálnímu back-enďákovi k nasazení na jakýkoliv redakční systém. A zásadní také je, že generuje opravdu validní a přehledný kód. Nerozeznáš ten kód od profi front-enďáka.
Ukázka práce s WF. Kdo se bude smát jeho hlasu půjde do pekla https://www.youtube.com/watch?v=MtpdgZ4TdSI
Teď nově přidali možnost vložení JSONU z Afterů https://www.youtube.com/watch?v=Ghr_7ekykG0
Inovace a rychlost jakým jdou dopředu je neuvěřitelná.
Můžeš narazit na věci, které to neumí jako třeba pseudo elementy :after :before, ale otázkou je jestli jsou potřeba. Nicméně pokud narazíš na nějakou limitaci, vždy je možnost vložit svůj napsaný kód, který s WF funguje suprově.
6. 9. 2019 19:22:54
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414454
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
6. 9. 2019 20:13:29
Webflow kod ze nerozeznas od front endaka jo? :) Teda jako my ho pouzivame a jsme s tim docela jako spokojeny... Ale ten kod je proste generovana prasecinka v mnoha ohledech... Ale tak dokud se to upravuje jenom tam, nedelaj se na tom nasledny upravy, je to vlastne docela pecka... Nicmene ke kvalitnimu rucnimu kodovani bych to radsi moc neprirovnaval, ta prehlednost a cistota urcite neni stejna...
6. 9. 2019 20:13:29
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414453
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
6. 9. 2019 20:16:09
Souhlasím s gransym, Wordpress je zlo, technicky to je jedno z nejhorších řešení co mohlo vzniknout (aplikace, která se může sama neomezeně upravovat, wtf?), výkonově je obrovsky náročný, vývoj je neřízený, úroveň kódu/testů/čistoty je příšerná, autoři jsou lehce nevzdělaní a bez zkušeností s návrhem aplikací a řízením jejich vývoje.
Ty neobhajuješ WP, ale obhajuješ workflow, stejně tak vyzvdvihuješ WYSIWYG. Plně s tebou souhlasím, ale řešením nemusí být jen WP. Chápu co WP přináší, ale nesouhlasím se způsobem jakým to dělá.
Ven si třeba jak je dělaná wiki (projekt media wiki) nebo celé odvětví nástrojů pro statické generování webu (sami pak web na ftp nahrají
). Viz třeba jejich obsáhlí přehled na https://www.staticgen.com/
6. 9. 2019 20:16:09
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414452
@Petr Široký
"Zajímá mě, zda není pro takové potřeby k dispozici nějaký jednoduchý systém/řešení, který mi prostě dovolí mít odděleně obsah mimo html."
Nevím co si představujete pod obsah mimo html. Jinak obsah vždy v databázi, případně, jak píši níže.
@streetcz
- "A jak bys chtěl editovat obsah?"
+ WordPress není přeci jediný CMS. Krom jiného CMS můžete mít stránku staticky generovanou třeba přes Jekyll/Gatsby/Gridsome a podobné, se vstupem z Markdownu , MDX, či jedním z mnoha Content-as-a-Service, jako je například Contentful, nebo dokonce brát data přímo z WP a jiných CMS. Navíc, statické generátory vám rovnou automaticky provedou optimalizace, které by ručně dělat bylo přiliš pracné.
- "Na úrovni HTML tzn. stáhnout si obsah FTP, předělat v editoru a uploadovat zpět na FTP?"
+ Buď nebo přes CI pokud byste si web hostoval na Gitu, při využití nějakého CaaS byste nejspíše dostal podporu přes Webhooky. Fungovalo by to prakticky stejně.
- "Nerozumím těmto anti-wordpress názorům, které tu občas slyším."
+ Nehodluji WordPressu, protože po mé zkušenosti s ním (které jsem na úrovni, když nějaký uživatel něco pořebuje, tak budu nejspíše moci, téma jsem už odpíky dávno nepsal a pluginy také ne), kterou, když porovnám se zkušeností s jinými možnostmi, je mnohem horší.
- "Ovšem pokud klient chce mít tu možnost si upravovat texty jednoduše v administraci a neumí nebo se nechce patlat s přepisováním HTML ručně, tak je potřeba nasadit na CMS. Může buď zvolit programování vlastní administrace, což vyjde draze a nebo zvolí jeden z mnoha redakčních systémů, kam back-enďák naprogramuje potřebné widgety pro správu jednotlivých sekcí webu."
+ Toho chápu a akcepuji. Vlastní administraci programovat, good luck with that.
- "
A WP lidé volí z několika důvodů
1) Snáze seženeš programátora, který rozumí WP
2) Programátor vyjde levněji než někdo kdo pracuje s FW Laravel, Nette, Symfony,...
3) Když je nějaký problém, tak je na netu podstatně víc dat pro zjištění jak problém odstranit.
"
+ Toto jsou plně validní důvody. Při honbě za cenou u WordPressu skončíte spíše, protože to dělá téměř každý (na jako úrovni, to je již jiná debata).
- "Chyba není v systému, ale lidech. Kdyby ten systém byl špatný, tak se nepoužívá tak jak se u nás a v zahraničí používá."
+ Chyba je i v systému, který se kvůli pro backwards-compability mentalitě nehodlá změnit výrazně k lepšímu. "Kdyby to bylo tak špatné, nepoužívalo se to." také není zcela korektní úvaha. Jistě většině liden to nejspíše bude s WP stačit, ale jenom protože se něco hodně používá, to nemění na "dobré".
- "Nerozeznáš ten kód od profi front-enďáka."
+ Designér s nějakou úrovní znalostí kódování jistě Webflow ocení, nástroj to je super (já jsem to zkoušel když měl jejich webou jinou podobu, což už bude celkem doba). Tvrdit ovšem ale, že "Nerozeznáte kód od profi-frontenďáka" je už příliš odvážné. Mrkněte na zdroják svého webu. Krom toho, že se motá češťina s angličtinou (což je na Vás), názvové konvence jsou různé (to nevím čí), také tam nechává Webflow spoustu artefaktů (přes které předpokládám umožňuje nějak inicializovat svůj Wysiwyg), ve výsledku jsou ale zbytečné. Hluboce jsem to nezkoumal, nechce se mi, jistě bych toho nalezl více.
6. 9. 2019 20:17:06
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414451
Možná jsem to trošku přikreslil, abych se vyhnul reakci ''určitě to generuje shit kód jako každý podobný editor''. Ale i tak si myslím, že to generuje naprosto bezproblémový kód. V čem přesně shledáváš problém? Mám i zkušenost, že 3rd party front-enďák dělal úpravy i mimo WF a nevšiml jsem si, že by byl s něčím problém.
Classy a combo-clasy si pojmenováváš sám. Asi mluvíš o těch jejich default stylech, že se v tom jiný FEďák můžeš špatně vyznat co https://www.marektomas.com/css/webflow.css
Out of curiosity nechceš poslat nějaký výstup, který jste ve WF realizovali? Vím, že v ČR není moc rozšířen, tak mě zajímá práce jiných. Vím pouze o https://www.2fresh.cz/ kteří WF použili pro https://www.budejovickybudvar.cz/
6. 9. 2019 20:23:18
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414450
Napsal Aleš Jiříček;1542945
Webflow kod ze nerozeznas od front endaka jo? :) Teda jako my ho pouzivame a jsme s tim docela jako spokojeny... Ale ten kod je proste generovana prasecinka v mnoha ohledech... Ale tak dokud se to upravuje jenom tam, nedelaj se na tom nasledny upravy, je to vlastne docela pecka... Nicmene ke kvalitnimu rucnimu kodovani bych to radsi moc neprirovnaval, ta prehlednost a cistota urcite neni stejna...
Možná jsem to trošku přikreslil, abych se vyhnul reakci ''určitě to generuje shit kód jako každý podobný editor''. Ale i tak si myslím, že to generuje naprosto bezproblémový kód. V čem přesně shledáváš problém? Mám i zkušenost, že 3rd party front-enďák dělal úpravy i mimo WF a nevšiml jsem si, že by byl s něčím problém.
Classy a combo-clasy si pojmenováváš sám. Asi mluvíš o těch jejich default stylech, že se v tom jiný FEďák můžeš špatně vyznat co https://www.marektomas.com/css/webflow.css
Out of curiosity nechceš poslat nějaký výstup, který jste ve WF realizovali? Vím, že v ČR není moc rozšířen, tak mě zajímá práce jiných. Vím pouze o https://www.2fresh.cz/ kteří WF použili pro https://www.budejovickybudvar.cz/
Samozřejmě se nehodí na větší projekty typu velké portály, velké e-shopy atd. Proto jsem uváděl, že na menší projekty je skvělý. Tam kde potřebuješ mít agilní vývoj WF nedává žádný smysl.
Všechno si opravdu pojmenováváš sám, jediný bordel tam můžou dělat ty jednotlivé interakce, které jsou provázany s jejich default proměnýma.
6. 9. 2019 20:23:51
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414449
U binárních formátů bych přidal informace o datových typech a jejich délkách. Byte, Word, Dword, Qword a taky přepínač mezi little endian a big endian. To překlikávání mezi stránkami je velmi nepříjemné, když rychle potřebuji měnit. Osobně bych dal přednost kalkulačce ve Windows:  Cvaknu si v jakém formátu to zadávám pak si cvaknu na co to chci změnit a hotovo. Navíc v tom můžu počítat. A na pořádnou práci jsem si koupil Neo Hexeditor, to je jiná liga :-) Je tam třeba pěkný data inspector. Někam si kliknu a hned vidím všechny hodnoty pro všechny možné interpretace toho co to může být vč. desetinných čísel, můžu přepnout endianess  Je tam i converter o 9 polích do všech mohu psát a v reálném čase mi to ukazuje hodnoty ve všech ostatních formátech
4. 11. 2019 00:44:55
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414448
Milan Palička
verified
rating uzivatele
5. 11. 2019 12:09:00
Web chápu to spíš jenom jako cvičení (jako proč ne). Totéž zvládne kalkulačka z Windows... přepnout na "programátorská".
5. 11. 2019 12:09:00
https://webtrh.cz/diskuse/design-a-funkcnost-webu-https-www-bin-dec-hex-com/#reply1414447
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit