Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Low cost "SOA" – jak na to

PetrP
verified
rating uzivatele
26. 8. 2019 14:21:45
Zdravím...mám v plánu nějakou web aplikaci (ASP.NET), a rád bych využíval nějaké další služby než SQL. Třeba Redis, Elastic, možná tam nahodil nějakou microservice na kompresi obrázků a videí, nějaký messaging, prostě něco trochu složitějšího. Všechno by pokud možno běželo v dockeru. A zjistil jsem že nevím, jaké jsou best practice ohledně architektury, kde co má běžet a na čem to má běžet. Kromě Azure nebo AWS samozřejmě, kde by to určitě jelo nádherně ale za draho.
Jak se tohle řeší prakticky? Vlastní VPS nebo fyzický server, na něj nahodím docker image které potřebuju a jsem happy? Plus třeba zálohu konfigurace a dat někam jinam. Je mi jasný že možností je spousta, jde mi o to jak to vyřešit relativně levně a dobře :) Neřešil bych redundanci, bude to spíš hobby projekt a výpadky ustojím. Nemám to jinak moc promyšlený :), tak mě nekamenujte, případně upřesním detaily. Díky.
26. 8. 2019 14:21:45
https://webtrh.cz/diskuse/low-cost-soa-jak-na-to/#reply1413072
node
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
26. 8. 2019 14:54:02
vlastny vps + docker swarm alebo kubernetes na google cloude. ale prakticky kubernetes uz ponuka kazdy velky poskytovatel cloudovych sluzieb takze je to jedno... ale ja osobne proste preferujem google cloud.
26. 8. 2019 14:54:02
https://webtrh.cz/diskuse/low-cost-soa-jak-na-to/#reply1413071
PetrP
verified
rating uzivatele
27. 8. 2019 08:13:30
OK, díky za tip. K tomu ještě další dotaz - jak se dá naplánovat výkon líp než pokus-omyl, jsou na to nějaký metody? Vím třeba co bych tam chtěl pustit, ale netuším kolik ty jednotlivý servisy sežerou ramky a procesoru, jak teda nadimenzovat tu VPSku nebo nody.
27. 8. 2019 08:13:30
https://webtrh.cz/diskuse/low-cost-soa-jak-na-to/#reply1413070
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
27. 8. 2019 08:32:33
spravovat a konfigurovat si server vyžaduje nějaké znalosti, výchozí nastavení těhle služeb není vhodné pro produkční provoz (otevřený přístup bez přihlašování, poslouchání na všech interfacech) atd.
Elastic je možné si pronajmout, např. na https://www.elastic.co/cloud nebo https://bonsai.io či http://www.searchly.com. Podobně to je s redisem https://scalegrid.io/redis.html, https://redislabs.com nebo přímo od cloudových služeb https://aws.amazon.com/redis/
Spotřeba zdrojů je vyloženě závislá na množství dat, redis potřebuje pár desítem mb ram, aby se spustil, poté záleží kolik dat tam uložíš (jedná se o in-memory). Pokud plánuješ backup na disk, počítej s dvojnásobnou spotřebou ram než kolik tam je dat. Elasticsearch je jvm aplikace, nebudeš-li ho provozovat v clusteru, na jednu instanci potřebuješ stovky mb ram pro spuštění, další stovky mb pro kešování mezivýsledků, desítky až stovky pro wal a inserty a opět alespoň stovky pro indexer. To jsou minimální hodnoty, poté záleží na množství dat, pod 1 GB je skoro neprovozovatelný. Problém ti dělá memory overcommit, který poté způsobuje out of memory pády ostatních procesů. Na tyhle dvě služby alespoň 2 GB ram s minimálním množsví dat, poté to poroste podle toho co tam uložíš. Spotřeba CPU vyloženě závisí na množsžví dat a požadavků, bez zátěže a dat žádný výkon nepotřebují.
Určitě bcyh nedoporučoval si sám provozovat věci jako kubernetes, docker či dělání vlastních docker containeru, je tam obrovské bezpečnostní riziko. Správně připravit a provozovat docker container je nesmírně těžké, ani ty základní, které jsou dostupné jako ověřené od Dockeru nemají nejvhodnější výchozí nastavení a mají tam chyby, nemluvě o pravidelné aktualizaci, je to pak takový blackbox s rootem uvnitř. Kubernetes ti funguje dobře do té doby než uděláš první aktualizaci, restart serveru nebo ti na chvilku vypadne síť, provoz není levný a bezproblémový. Kubernetes (ala containery), který nabízejí velké cloudové služby vlastně uvnitř žádný kubernetes není, ale chová se to stejně. Výhodu ti to ale nepřinese a raději jdi jednoduší cestou.
27. 8. 2019 08:32:33
https://webtrh.cz/diskuse/low-cost-soa-jak-na-to/#reply1413069
PetrP
verified
rating uzivatele
27. 8. 2019 11:14:15
Tak jasně, pronajmout lze všechno, ale to už se dostáváme mimo ten low cost. Je jasný že na produkční, nebo spíš profesionání, nasazení není dobré si všechno patlat sám, ale zas na začátek se mi nechce dávat statisíce za infrastrukturu. Nějaký lehčí problémy v začátku prostě akceptuju. Každopádně díky za podrobnosti, od toho se dá už trochu odrazit.
27. 8. 2019 11:14:15
https://webtrh.cz/diskuse/low-cost-soa-jak-na-to/#reply1413068
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
27. 8. 2019 11:39:08
nevím přesně co pro tebe je “low cost”, desítky eur měsíčně nepovažuji za tyhle služby vysokou cenu. Často ani za takovou cenu neseženeš vps. Nejde vůbec o statisíce.
Vůbec nejde o “drobné problémy”, ale třeba o takovou věc, že tvoje pronajaté servery bude někdo používat k útoku na ostatní, odcizí tvoje data v redisu/elasticu nebo využije tvoje databáze pro ukládání svých nelegálních dat či pro distribuci malwaru. Nepodceňuj to, vídám to u klientů a ti se to zpravidla dozví až je osloví policie nebo jim hosting zablokuje servery.
27. 8. 2019 11:39:08
https://webtrh.cz/diskuse/low-cost-soa-jak-na-to/#reply1413067
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit