Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Indexování výsledků vyhledávání na webu

beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
29. 12. 2018 08:36:58
Ahoj, všiml jsem si, že některé větší weby indexují každý vyhledávací dotaz, na svém webu. V extrémních případech se mi zdá, že tím prohnaly a zaindexovaly snad všechna klíčová slova, která je napadla. Je to k něčemu dobré a nebo je to spíše kontraproduktivní?
Všiml jsem i toho ve vyhledávači, že jim tyto stránky normálně vyhazuje ve výsledcích na dobrých pozicích.
29. 12. 2018 08:36:58
https://webtrh.cz/diskuse/indexovani-vysledku-vyhledavani-na-webu/#reply1381150
Pavel Horelica
verified
rating uzivatele
(54 hodnocení)
29. 12. 2018 09:17:00
Záleží na tom, jak se to udělá, ale přínosné to samozřejmě může být. Získáš tím další fráze, na které tvůj web vyjíždí (a že jich v případě vyhledávání nemusí být zrovna málo). Dá se to udělat dobře i špatně, záleží na konkrétním případě. Za mě je to fajn věc, další cesta, jak přivést uživatele na web.
29. 12. 2018 09:17:00
https://webtrh.cz/diskuse/indexovani-vysledku-vyhledavani-na-webu/#reply1381149
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
29. 12. 2018 09:25:32
No a vy to používáte a můžete uvést konkrétní příklad např. jak to vedlo ke zlepšení? Nejde mi o levnou nerelevantní návštěvnost a následný prodej či monetizaci přes Adsense, jde mi o využití u eshopu. Protože když jsem si proklikal ty výsledky, tak mnohdy ty produkty byly úplně nerelevantní. Takže si říkám, že to fakt asi nahráli hromadně a moc se s tím neprděli. Když by se to mělo dělat dobře, muselo by se to ručně párovat s dotazy a pak už si říkám, že než to dělat polovičatě, to už je lepší rovnou ke každému napsat krátký text a dostáváme se k normální cestě a normálnímu způsobu tvoření lending pages.
Proto se ptám, zda takováto cesta hromadného přidávání stránek, které jsou nerelevantní, vzájemně si navíc kvůli podobným produktům a absenci orig. textů konkurují, zda to je nějakým přínosem. Chápu totiž, že to zase nestojí žádný čas, prostě vezmu oborové KW a šup tam s tím. Ale moc nevěřím v nějaký boost.
29. 12. 2018 09:25:32
https://webtrh.cz/diskuse/indexovani-vysledku-vyhledavani-na-webu/#reply1381148
Pavel Horelica
verified
rating uzivatele
(54 hodnocení)
29. 12. 2018 09:37:07
Příkladů může být celá řada. Třeba oblečení. Řekněme trička. Hodně cílových stránek pro fráze získáme pomocí filtrů (správně provedených). Ale některé dotazy ani do filtru nedáte. Třeba dotazy typu:
- tričko se zvířaty
- tričko se psem
- tričko s koněm
- atd. jakékoliv motivy
To se klidně může udělat jako stránky vyhledávání. Nicméně jde to udělat i jinak, to vyhledávání může být zkrátka další cesta, jak cílit na další dotazy. Je to o nějaké analýze klíčových slov a trochu mravenčí práci a zapojení hlavy.
Nebo prodáváš televize. Filtry samozřejmě uděláš landing page pro uhlopříčku, značku atd. A pomocí vyhledávání můžeš udělat landing page na nestandardní dotazy typu:
- televize pro ps4
- televize pro xbox
- televize s podporou divx
- televize s podsvícením
a podobně. A takové fráze najdeš u každého produktu dá se říct.
29. 12. 2018 09:37:07
https://webtrh.cz/diskuse/indexovani-vysledku-vyhledavani-na-webu/#reply1381147
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
29. 12. 2018 10:19:38
Jasně. Ty filtry také nemáme udělané správně, ale bude se to předělávat až budeme mít jasnou ucelenou strategii pro další roky. Když se začaly řešit filtry, tak vím, že ze začátku se říkalo, naoptimalizovat kombinace 4 nejpoužívanějších např. značka, barva, materiál ... a něco k tomu. Protože když mám v kategorii 10 filtrů a pod každým 20 variant, bylo by těch kombinací tolik, že by to stejně vyhledávač vyhodnotil z většiny jako duplicitu a doporučil by to řešit kanonizací.
Proto já nemám ani zatím jasno, jak ty filtry do budoucna řešit. Některé shopy je řeší optimalizací jednotlivých filtrů a variant, kdy naoptimalizují vždy jen solo-kombinaci. Což si myslím, že by možná stačilo, protože se stejně filtrace dělá na základě analýzy a pokrylo by se tím prakticky to co potřebujeme. A dvoj-kombinace, troj-kombinace ... např třička - červená - bavlna to už nedělají. Protože buď to odchytne lending page trička - červená a nebo trička bavlna.
Nevím co je správné a co je lepší, jen vím, že nejhorší varianta je ten bordel co tam máme teď. Ale bojím se cokoliv zvolit, abych za pár let nepřišel na to, že jsem to akorát pomrvil.
To vyhledávání je jedna z cest, ale prostě mi to připadá blbě, jak to někteří dělají. Podle mě by se s tím mělo pracovat, klidně i indexovat, ale alespoň by se tam mělo kontrolovat, jaké produkty na ty dotazy vyjíždí. Jinak je to k prdu.
A pak to co děláme a to jsou ručně dělané lending pages na to, co víme, že přinese užitek. Např. z toho co mi vyleze z PPC-ček. To je dobrá volba pro všechno, co nejde dostat do názvu produktů a co nemohu dostat ani do kategorií, protože by to bylo úplně mimo. Stejně tak to vyhledávání řeší tyto případy.
Ale budu rád, když mi poradíte, jak třeba do budoucna udělat ty filtry, protože co člověk to názor, co specialista, to jiná technika a jak zde bylo včera řečeno - výměna specialistů je také na houby. Protože jeden vám určí strategii a další ji v zápětí rozcupuje. A samozřejmě je lepší nějaká sice ne úplně dokonalá cesta, ale držet se nějakého vytyčeného směru.
29. 12. 2018 10:19:38
https://webtrh.cz/diskuse/indexovani-vysledku-vyhledavani-na-webu/#reply1381146
Filtry jsou super na landing page. Pokud si uděláš dobrou strukturu a vhodně zvolíš kanonické URL.
29. 12. 2018 11:11:14
https://webtrh.cz/diskuse/indexovani-vysledku-vyhledavani-na-webu/#reply1381145
Pavel Horelica
verified
rating uzivatele
(54 hodnocení)
30. 12. 2018 10:43:00
Samozřejmě, jak jsem psal, jak filtry tak i ty landing page z vyhledávání jdou udělat blbě a dobře :) Nicméně je nejlepší si najít specialistu nebo agenturu, který vám ukáže jakou strategii vypracoval a ukáže vám i PROČ ji tak vypracoval a jak to bude fungovat. Aby to pro vás nebyl jen blackbox, do kterého nevidíte. Pak se nemůže stát, že vám tu strategii někdo rozcupuje. Pokud ji vy sami budete rozumět a budete chápat ten dlouhodobý plán, tak je menší šance, že to bude blbě :)
30. 12. 2018 10:43:00
https://webtrh.cz/diskuse/indexovani-vysledku-vyhledavani-na-webu/#reply1381144
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit