Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Zastupování autora/umělce a prodávání jeho tvorby

t.tritri
verified
rating uzivatele
14. 12. 2018 10:42:37
Přeji pěkný den,
chtěl bych pomoci známému, který je malíř. Aktuálně učí na umělecké škole a sem tam dělá kurzy pro nějakou agenturu. Ve volném čase se ale věnuje malování obrazů, které by chtěl prodat, ale pokud obraz dokončí, tak ho neumí nebo nechce prodat, protože neví kde ho prodat a vlastní e-shop zakládat nechce z důvodu starosti s provozem, řešení zákonů, dělat reklamu, ... . Podle všeho ho také odrazuje představa byrokracie s tím spojená. Takže nakonec obraz někomu dá nebo ho koupí nějaký známí, ale protože mu to nepřináší skoro žádný příjem, tak se malování nemůže věnovat více i když by chtěl.
Tak mě napadlo, že bych mu pomohl s tím, že bych úplně převzal starost o prodej a byrokracii bych převzal na sebe. Aktuálně řeším, jak to provést, aby to neodporovalo zákonu. Respektive, že bych celou agendu převzal pod sebe (např. při prodeji do zahraničí bych řešil problematiku DPH já a né on, ...) a známí by dostával pouze svou část z prodeje, ale byrokracie, jednání s klientem, ... by šlo na mě a on by mohl v klidu malovat. Jenže jak na to? Když jsem nad tím přemýšlel, tak mě napadlo, že by bylo řešení uzavřít s ním smlouvu o zprostředkování, ale bohužel nevím, zda pak mám právo jeho tvorbu prodat (respektive, zda práva na vlastnictví potom přechází na nového majitele) a zda by se jednalo o trvalou dohodu, abychom spolu nemuseli uzavírat smlouvu u každého obrazu. Ještě mě napadlo, že bych s ním mohl uzavřít smlouvu o dílo místo o zprostředkování, ale to také nevím, zda bude řešit náš problém. Co myslíte? Je má úvaha správná?
Za právníkem kvůli konzultaci zatím jít nemohu, protože by se jednalo pouze o pár obrazů (možná i jeden či dva) za měsíc a abychom vydělali na advokáta, tak bychom se zmámím museli prodat o dost více obrazů, než máme v plánu.
Děkuji za případné postřehy nebo nasměrování.
14. 12. 2018 10:42:37
https://webtrh.cz/diskuse/zastupovani-autora-umelce-a-prodavani-jeho-tvorby/#reply1379518
brooks
verified
rating uzivatele
14. 12. 2018 11:50:40
V tomhle případě bych něrešil složitosti kvůli pár korunám. Prodáš obraz a známému předáš hotovost.
14. 12. 2018 11:50:40
https://webtrh.cz/diskuse/zastupovani-autora-umelce-a-prodavani-jeho-tvorby/#reply1379517
t.tritri
verified
rating uzivatele
16. 12. 2018 13:03:35
Děkuji za názor. Věřte mi, že min. financí nebo úředníka bych s tím taky nerad otravoval. Už tak jim přidělávám více práce, než bych chtěl.
Nejedná se o ty malinkaté nebo o ty velké vícedílné. Standardně mají přes dva metry a cena potom letí trošičku více nahoru. Nejsou to sice desítky tisíc za obraz, ale stokoruny to také nejsou. Proto bych to radši řešil oficiální cestou i tak děkuji za názor.
16. 12. 2018 13:03:35
https://webtrh.cz/diskuse/zastupovani-autora-umelce-a-prodavani-jeho-tvorby/#reply1379516
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit