Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Webove aplikace – design, UX/UI, studijní materialy

jarokal
verified
rating uzivatele
3. 12. 2018 21:19:05
Zdravím,
Rád bych se zeptal zdejších na tipy pro studijní materialy ohledně navrhování
velkých webových aplikací (UX, UI, typografie, design atd.). Klidně v angličtině, nepředpokládám že je něco použitelného v češtině.
Jde mi o to, že aktuálně pracuji na návrhu specifické webové aplikace. Mam spousty materiálu a zkusenosti pro tvorbu webových prezentací, ale nic konkrétního pro větší
webové aplikace. Rád bych se něco v tomto směru priucil a zároveň inspiroval, použil správne metody a principy. Problém také je, že aplikace kterou vyvíjíme nemá na světě konkurenci a je jediná svého druhu, tudíž se není o čeho odpichnout. Mou inspiraci doposud byly větší ERP systémy např. Sage X3 atd. Má někdo zkušenosti s takovými projekty? Moc se mi aktuálně nechce rozepisovat, píšu z mobilu tak se omlouvám za chyby.
Díky
3. 12. 2018 21:19:05
https://webtrh.cz/diskuse/webove-aplikace-design-ux-ui-studijni-materialy/#reply1377818
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
3. 12. 2018 21:44:11
podkladů je celá řada, já vyrostl na https://www.smashingmagazine.com vč. jejich ebooků, mají tam vše kolem uživatelského rozhranní.
Typografii je nejlepší vzít od podlahy a naučit se klasickou sazbu a až pak to zjednodušit pro web, bude ti to dávat větší smysl. Kupodivu velice dobrý začátek je u jednoho čecha, Ondra Ilinčev je opravdu eso, škoda, že již tolik nepíše https://www.ilincev.com/pismo-na-webu, projdi i dalšího jeho články.
Web může být složitý uvnitř, ale na venek to musí být pořád jeden obsah a jedno tlačítko, podívej se na Uber, obrovsky složitý ekosystém a přitom člověk, který tam je poprvé si umí objednat odvoz. Zjednoduš svůj návrh a půjde ti to lépe.
Jsem skeptický, že jste vymysleli něco co tady ještě nebylo a rád bych před tím varoval, otevírat nový trh si žádá dost práce, inovací a učení zákazníků, raději to přebalte něčím, co lidé znají, ať je nemusíte tolik učit. Nechceš se o tom rozepsat víc?
3. 12. 2018 21:44:11
https://webtrh.cz/diskuse/webove-aplikace-design-ux-ui-studijni-materialy/#reply1377817
jarokal
verified
rating uzivatele
13. 12. 2018 15:23:39
Děkuji za reakci. Smashing magazine znám, nějaké články jsem v minulosti četl, ale díky tvému tipu jsem si zrovna objednal dvě knihy.
Návrh se snažím dělat co nejjednodušší již od začátku, ale neustále objevuji nové složité specifické problémy, pro které zatím nemohu najít řešení.
Aplikace je pro nadnárodní společnost, která vyrábí v elektro průmyslu. Pro představu něco jako "photoshop/illustrator/axure/XD atd." pro návrh elektro komponentů různého druhu. Využívat ji budou jak zákazníci, tak interní zaměstanci, kterým obrovsky ulehčí práci ve všech směrech. Víc se o tom rozepisovat nechci a ani nemůžu.
Uber má sice obrovský ekosystém, ale má to velmi daleko od toho co vyvíjíme my, už jen kvůli specifickému layoutu na kterém to stavíme.
Nejvíce mi pomáhá inspirace na projektech podobného rozloženi např. zmiňované ERP sytémy atd. Resizovatelné, zavírací panely vlevo, vpravo, dole. Uprostřed content. Vše flexibilní a friendly pro desktop i tablety.
13. 12. 2018 15:23:39
https://webtrh.cz/diskuse/webove-aplikace-design-ux-ui-studijni-materialy/#reply1377816
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit