Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Životní zkušenosti, student a podnikání.

Filips1236
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
3. 11. 2018 22:22:56
Dobrý den, jsem student posledního ročníku střední školy, a tak si říkám, co po škole ?
Obor, který studuji mě vůbec nenaplňuje. Mám touhu něco dokázat. Vybudovat si něco vlastního. A jelikož mám spoustu volného času, chci ho využít maximálně efektivně. Jsem ještě mladý a nemám žádné zkušenosti. Pocházím z rodiny, ve které není nikdo nějak zvlášť úspěšný. Táta je dá se říct údržbář a máma pracuje ve fabrice. Pořád říkají ať jdu na vysokou, že jedině tak se budu mít v životě dobře. Těžko ale věřit někomu, kdo vysokou ani nemá. Nechci si totiž zkazit život prácí, která mě nebude bavit. Zde je určitě spoustu kariérně úspěšných í neúspěšných lidí, kteří mají spoustu životních zkušeností. Kdybyste se mohli vrátit zpátky v čase , co byste udělali jinak ? Omlouvam se, že to píši sem, ale opravdu neznám nikoho s kým bych si o tom mohl promluvit. Abych se konečně dostal k věci. Nyní mám k dispozici asi 35 tisic. A jelikož chci vybudovat něco svého. Přemýšlím tedy o založení eshopu. Je to dobrý způsob, jak získat zkušenosti ? Nebo byste mi radili jinou formu podnikání? Jde mi hlavně o know how. Chci se totiž posunout dál. Nečekám tedy žádné "zisky".Jak už jsem tu psal, tak mám spoustu volného času a chci ho využívat efektivně. Rád budu í pracovat pro některého z vás, výměnou za know how. Samozřejmě bez nároku na honorář. K dispozici mám asi 20 hodin týdně. Nesmírně si vážím všech z vás, kteří měli tu trpělivost dočíst to až sem. Děkuji.
3. 11. 2018 22:22:56
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372814
Spouter
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
3. 11. 2018 23:05:50
Vzdělání ti nikdo nikdy nevezme. Jestli máš možnost jdi na VŠ. Pokud máš na to dostat se na UK, ČVUT, VŠE, ČZU, VUT apod. tak bych rozhodně neváhal. Ostatní školy typu zaplať a tady máš, jsou naprosto k ničemu. Jinak podnikat můžeš i při škole a není kam pospíchat. BTW být tvým tátou a nebo mámou a doslechl bych se, že jsem pouhý údržbář / pracovnice ve fabrice, tak bych si říkal, co za nevděčnýho blbce jsem to vychoval! A oni jsou ještě ochotni tě podporovat na VŠ. Jestli čekáš, že zde najdeš nějakého guru nebo vstoupíš do vyšší společnosti, tak tě musím zklamat. Mnoho lidí si to zde o sobě určitě myslí, rozeznávací schopnosti však máme každý jiné.
3. 11. 2018 23:05:50
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372813
Rozhodně jdi na VŠ. Pokud nemáš takové akademické ambice a nejde ti o titul, zapíšeš si jen předměty, které tě zajímají a budeš chodit třeba jen 3 dny v týdnu - ve zbytku času se můžeš pomalu začít věnovat nějaké práci (ať už na sebe nebo se nechat zaměstnat).
Pokud chceš podnikat, nejdřív si o tom něco pořádně nastuduj. To samé s eshopem. Obrovské množství lidí nadšeně založí nový eshop s vidinou velkého zisku a po roce se toho zbavují.
Co bych doporučil: Nech se někde zaměstnat (asi na částečný úvazek, pokud studuješ) a uč se a získávej zkušenosti. Za pár let, pokud tě to stále bude lákat, jdi do podnikání sám na sebe - půjde to mnohem snáz, když už budeš mít trochu rozhled.
3. 11. 2018 23:16:52
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372812
skyppy2000
verified
rating uzivatele
4. 11. 2018 01:03:12
Alespoň jsi mohl v klidu vystudovat střední školu. Z druhé strany barikády. Já ještě se sestrou pocházím ze zámožnější rodiny a věř, že to taky není žádný med... Rodiče také vybudovali svůj podnik, na kterém poté zbohatli od nuly.
Jelikož mi ve škole vždy stačil jenom výklad a učil jsem se poprvé až na maturitu, mám vlohy na cizí jazyky a matematiku, musel jsem během studia na střední škole jezdit někdy v pátek někdy v týdnu, většinou celé víkendy do zahraničí (hlavně Rakousko, Itálie, Švýcarsko, Německo a Maďarsko) nakupovat zboží k prodeji. Uměl jsem potřebné jazyky (kromě maďarštiny, kterou neumím dodnes), takže jsem prostě musel jet a nikdo se tě neptal na to proč nemůžeš / nechceš. Řeklo se jen ,,Zítra si nic neplánuj musíme do Rakouska a Itálie"
Museli jsme se od rodičů učit jak nakládat s penězi, museli jsme mít dobrý prospěch (to naštěstí nebylo nikdy tak těžké) a mnoho dalších povinností. Mě navíc táta učil, jak vyjednávat a nechával mě obzvlášť u italských obchodních partnerů vyjednávat, protože italsky neuměl. Kolikrát jsem přijel do školy úplně vyšťavenej, protože se domů přijelo v pondělí v noci a za pár hodin se vstávalo do školy. Museli jsme se chovat reprezenativně na veřejnosti a mít k ostatním lidem úctu a ke starším uznání.
Proč tohle píšu? Protože to často není jednoduché na obou stranách barikády. Přesto si svých rodičů nesmírně vážím a mnohokrát jsem jim poděkoval za to, jak dobře nás vychovali a co všechno pro nás udělali. Protože každý rodič se snaží vykonat své poslání (vychovat potomka, kterého splodil) jak nejlépe umí, snaží se svému dítěti zařídit co nejlepší život dát mu co nejlepší vychování. Je to cíl každého rodiče to mi věř. Opravdu se Tě snaží vychovat jak nejlépe umí. A ať už chceme nebo ne, nějaké ty jejich vzorce chování stejně pochytíme. Tomu se zkrátka nevyhneš. Do jisté míry můžeš směřovat svůj život jinak, vzít si ponaučení, že nechceš třeba být jako tvoji rodiče.
Ségra například nechtěla zpočátku produktivního života vůbec podnikat, protože jsme to měli pořád doma a museli se po škole a o prázdninách zapojit do podnikání - pokud jsme zrovna nebyli na dovolené. No a nakonec stejně podniká... Já také nechtěl zpočátku podnikat a po škole zmizel na pár let pracovat do zahraničí. Inu okolnosti mě k podnikání donutily, naštěstí jsem v tom úspěšný (věřím, že i díky taťkovi, od kterého jsem během obchodních cest během studií pochytil mnoho užitečných zkušeností).
Pokud chceš jít podnikat v obchodě (ecommerce nebo marketplace.) tak se připrav na studium legislativy, což je velice nezáživné a docela dlouhé čtení - evropské směrnice mezinárodního obchodu, GDPR, základy mezinárodního obchodního práva a studium mezinárodních obchodních dohod v případě, že chceš dělat mezinárodní obchod je nutná také velmi dobrá znalost angličtiny... Nicméně všechno toto nezáživné studium ti usnadní vstup a pomůže ti vyhnout se mnoha nepříjemnostem a ulehčí ti to situaci v momentě, kdy řešíš nějaký spor se zákazníkem / obchodním partnerem. Naučit se to všechno zpaměti (ty směrnice) trvá přibližně 2 - 3 měsíce.
V obchodě potřebuješ také hodně empatie a trpělivosti, nemůže to dělat každý. Já podnikám v prodeji softwaru a vím, že když se zákazník obrátí na oddělení technické IT podpory, tak ne vždy je to velmi zkušený správce IT oddělení nějaké firmy. Jsou to i běžní zákazníci, co o tom vůbec nic nevědí a jen si koupili produkt, který neví z poskytuntých instrukcí jak aktivovat / nainstalovat / nastavit počítač před instalací a mou úlohou je jim to krok po kroku vysvětlit a eventuelně nafotit / natočit na video tak, aby to zvládli. Mým úkolem je z textu okamžitě vyhodnotit IT znalosti zákazníka a podat mu informace odpovídající úrovni jeho znalostí. Žádný učený z nebe nespadl. Tím se řídím. Já také všechno neumím.
35 000 Korun je dostatečný kapitál. Začínal jsem s 10 000 Korunami, protože jsem po návratu ze zahraničí víc peněz neměl (vážná oční nemoc a její nákladná léčba v zahraničí mě vysála ze všech peněz).
Postupně ti kapitál bude růst a ty budeš moci (a vlastně pak i muset) nakupovat víc a víc položek na sklad.
A pokud půjdeš do ecommerce sféry, pamatuj na pravidlo ,,Náš zákazník, náš Pán". Občas je to o nervy, ale vždy jednej s klidem, pokud to v ten moment nedokážeš, vrať se ke zprávě, co tě rozhodila později. Jakmile si totiž jednou poškodíš tvrdě vybudovanou pověst špatnou referencí, trvá to rok až dva vrátit se zase zpátky na 100% positivní feedback. Začátky jsou těžké, uděláš určitě mnoho chyb, z níchž mnoho může být nákladnějších. Já za ty dva roky v mezinárodní ecommerce udělal mnoho chyb... Vždy si z každé chyby vezmi ponaučení a emaily či jinak vedenou komunikaci, kde jsi chybu provedl si archivuj. Jakmile totiž narazíš na podobný případ, můžeš se podívat, jak dotyčný jedná a porovnat to s případem, co jsi už zažil a kde jsi třeba i přišel o peníze. Občas se prostě stane, že o peníze přijdeš. Také počítej s tím, že zpočátku bez vybudované reputace to půjde pomaleji. Důvěru lidí si musíš postupně získat.
4. 11. 2018 01:03:12
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372811
Aci
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
4. 11. 2018 07:47:43
Na eshop bych se vybodl.
Nastoupit na VS.
Lidi kteri rikaji success stories ze Jobs nestudoval vysokou skolu a kam to dotah jsou vetisnou ti, ktery na VS nevzali.
Vysoka skola neni zadna spasa, ale muzes tam:
-ziskat spoustu kontaktu
-neco se naucit
-ziskat elementarni zaklady toho, jak systematicky projit zivotem
-naucit se nejake sebediscipline
-ziskat titul, kterej ti v dobe krize nebo nutnosti hledat zamestani da konkurencni vyhodu na trhu prace
-na pet let ziskat pomerne dost zasadni socialni vyhody
-po dosazeni titulu ziskat lepsi pozici ve spolecnosti (urady, doktori, verejny prostor)
A zaroven muzes v klidu rozjizdet byznys.
A ja osobne bych vyuzil te nabidnute rukavice a minimalne prvni rok dva bych sel na nejakou placenou staz nebo nekam na castecnej a ziskal tak neocenitelny zkusenosti.
4. 11. 2018 07:47:43
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372810
Filips1236
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
4. 11. 2018 08:06:38
Napsal Spouter;1493603
Vzdělání ti nikdo nikdy nevezme. Jestli máš možnost jdi na VŠ. Pokud máš na to dostat se na UK, ČVUT, VŠE, ČZU, VUT apod. tak bych rozhodně neváhal. Ostatní školy typu zaplať a tady máš, jsou naprosto k ničemu. Jinak podnikat můžeš i při škole a není kam pospíchat. BTW být tvým tátou a nebo mámou a doslechl bych se, že jsem pouhý údržbář / pracovnice ve fabrice, tak bych si říkal, co za nevděčnýho blbce jsem to vychoval! A oni jsou ještě ochotni tě podporovat na VŠ. Jestli čekáš, že zde najdeš nějakého guru nebo vstoupíš do vyšší společnosti, tak tě musím zklamat. Mnoho lidí si to zde o sobě určitě myslí, rozeznávací schopnosti však máme každý jiné.
Velice děkuji. Tím že je táta údržba a máma pracovnice ve fabrice jsem myslel pouze to, že nemají zkušenosti s vysokou školou.
---------- Příspěvek doplněn 04.11.2018 v 08:10 ----------
Napsal Martin Heralecký;1493606
Rozhodně jdi na VŠ. Pokud nemáš takové akademické ambice a nejde ti o titul, zapíšeš si jen předměty, které tě zajímají a budeš chodit třeba jen 3 dny v týdnu - ve zbytku času se můžeš pomalu začít věnovat nějaké práci (ať už na sebe nebo se nechat zaměstnat).
Pokud chceš podnikat, nejdřív si o tom něco pořádně nastuduj. To samé s eshopem. Obrovské množství lidí nadšeně založí nový eshop s vidinou velkého zisku a po roce se toho zbavují.
Co bych doporučil: Nech se někde zaměstnat (asi na částečný úvazek, pokud studuješ) a uč se a získávej zkušenosti. Za pár let, pokud tě to stále bude lákat, jdi do podnikání sám na sebe - půjde to mnohem snáz, když už budeš mít trochu rozhled.
Děkuji
4. 11. 2018 08:06:38
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372809
No osobně si myslím, že kdo bude instalatér, elektrikář tak za 10-20let, bude vydělávat víc než právník :)
nikdo to dělat nechce a chce sedět na prdeli v kanclu a nejlépe nic nedělat
4. 11. 2018 08:13:33
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372808
Filips1236
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
4. 11. 2018 08:15:53
Napsal skyppy2000;1493612
Alespoň jsi mohl v klidu vystudovat střední školu. Z druhé strany barikády. Já ještě se sestrou pocházím ze zámožnější rodiny a věř, že to taky není žádný med... Rodiče také vybudovali svůj podnik, na kterém poté zbohatli od nuly.
Jelikož mi ve škole vždy stačil jenom výklad a učil jsem se poprvé až na maturitu, mám vlohy na cizí jazyky a matematiku, musel jsem během studia na střední škole jezdit někdy v pátek někdy v týdnu, většinou celé víkendy do zahraničí (hlavně Rakousko, Itálie, Švýcarsko, Německo a Maďarsko) nakupovat zboží k prodeji. Uměl jsem potřebné jazyky (kromě maďarštiny, kterou neumím dodnes), takže jsem prostě musel jet a nikdo se tě neptal na to proč nemůžeš / nechceš. Řeklo se jen ,,Zítra si nic neplánuj musíme do Rakouska a Itálie"
Museli jsme se od rodičů učit jak nakládat s penězi, museli jsme mít dobrý prospěch (to naštěstí nebylo nikdy tak těžké) a mnoho dalších povinností. Mě navíc táta učil, jak vyjednávat a nechával mě obzvlášť u italských obchodních partnerů vyjednávat, protože italsky neuměl. Kolikrát jsem přijel do školy úplně vyšťavenej, protože se domů přijelo v pondělí v noci a za pár hodin se vstávalo do školy. Museli jsme se chovat reprezenativně na veřejnosti a mít k ostatním lidem úctu a ke starším uznání.
Proč tohle píšu? Protože to často není jednoduché na obou stranách barikády. Přesto si svých rodičů nesmírně vážím a mnohokrát jsem jim poděkoval za to, jak dobře nás vychovali a co všechno pro nás udělali. Protože každý rodič se snaží vykonat své poslání (vychovat potomka, kterého splodil) jak nejlépe umí, snaží se svému dítěti zařídit co nejlepší život dát mu co nejlepší vychování. Je to cíl každého rodiče to mi věř. Opravdu se Tě snaží vychovat jak nejlépe umí. A ať už chceme nebo ne, nějaké ty jejich vzorce chování stejně pochytíme. Tomu se zkrátka nevyhneš. Do jisté míry můžeš směřovat svůj život jinak, vzít si ponaučení, že nechceš třeba být jako tvoji rodiče.
Ségra například nechtěla zpočátku produktivního života vůbec podnikat, protože jsme to měli pořád doma a museli se po škole a o prázdninách zapojit do podnikání - pokud jsme zrovna nebyli na dovolené. No a nakonec stejně podniká... Já také nechtěl zpočátku podnikat a po škole zmizel na pár let pracovat do zahraničí. Inu okolnosti mě k podnikání donutily, naštěstí jsem v tom úspěšný (věřím, že i díky taťkovi, od kterého jsem během obchodních cest během studií pochytil mnoho užitečných zkušeností).
Pokud chceš jít podnikat v obchodě (ecommerce nebo marketplace.) tak se připrav na studium legislativy, což je velice nezáživné a docela dlouhé čtení - evropské směrnice mezinárodního obchodu, GDPR, základy mezinárodního obchodního práva a studium mezinárodních obchodních dohod v případě, že chceš dělat mezinárodní obchod je nutná také velmi dobrá znalost angličtiny... Nicméně všechno toto nezáživné studium ti usnadní vstup a pomůže ti vyhnout se mnoha nepříjemnostem a ulehčí ti to situaci v momentě, kdy řešíš nějaký spor se zákazníkem / obchodním partnerem. Naučit se to všechno zpaměti (ty směrnice) trvá přibližně 2 - 3 měsíce.
V obchodě potřebuješ také hodně empatie a trpělivosti, nemůže to dělat každý. Já podnikám v prodeji softwaru a vím, že když se zákazník obrátí na oddělení technické IT podpory, tak ne vždy je to velmi zkušený správce IT oddělení nějaké firmy. Jsou to i běžní zákazníci, co o tom vůbec nic nevědí a jen si koupili produkt, který neví z poskytuntých instrukcí jak aktivovat / nainstalovat / nastavit počítač před instalací a mou úlohou je jim to krok po kroku vysvětlit a eventuelně nafotit / natočit na video tak, aby to zvládli. Mým úkolem je z textu okamžitě vyhodnotit IT znalosti zákazníka a podat mu informace odpovídající úrovni jeho znalostí. Žádný učený z nebe nespadl. Tím se řídím. Já také všechno neumím.
35 000 Korun je dostatečný kapitál. Začínal jsem s 10 000 Korunami, protože jsem po návratu ze zahraničí víc peněz neměl (vážná oční nemoc a její nákladná léčba v zahraničí mě vysála ze všech peněz).
Postupně ti kapitál bude růst a ty budeš moci (a vlastně pak i muset) nakupovat víc a víc položek na sklad.
A pokud půjdeš do ecommerce sféry, pamatuj na pravidlo ,,Náš zákazník, náš Pán". Občas je to o nervy, ale vždy jednej s klidem, pokud to v ten moment nedokážeš, vrať se ke zprávě, co tě rozhodila později. Jakmile si totiž jednou poškodíš tvrdě vybudovanou pověst špatnou referencí, trvá to rok až dva vrátit se zase zpátky na 100% positivní feedback. Začátky jsou těžké, uděláš určitě mnoho chyb, z níchž mnoho může být nákladnějších. Já za ty dva roky v mezinárodní ecommerce udělal mnoho chyb... Vždy si z každé chyby vezmi ponaučení a emaily či jinak vedenou komunikaci, kde jsi chybu provedl si archivuj. Jakmile totiž narazíš na podobný případ, můžeš se podívat, jak dotyčný jedná a porovnat to s případem, co jsi už zažil a kde jsi třeba i přišel o peníze. Občas se prostě stane, že o peníze přijdeš. Také počítej s tím, že zpočátku bez vybudované reputace to půjde pomaleji. Důvěru lidí si musíš postupně získat.
Děkuji za Váš příspěvek.Vzal jsem si z něho hodně.
4. 11. 2018 08:15:53
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372807
Napsal Filips1236;1493596
Dobrý den, jsem student posledního ročníku střední školy, a tak si říkám, co po škole ?
Obor, který studuji mě vůbec nenaplňuje. Mám touhu něco dokázat. Vybudovat si něco vlastního. A jelikož mám spoustu volného času, chci ho využít maximálně efektivně. Jsem ještě mladý a nemám žádné zkušenosti. Pocházím z rodiny, ve které není nikdo nějak zvlášť úspěšný. Táta je dá se říct údržbář a máma pracuje ve fabrice. Pořád říkají ať jdu na vysokou, že jedině tak se budu mít v životě dobře. Těžko ale věřit někomu, kdo vysokou ani nemá. Nechci si totiž zkazit život prácí, která mě nebude bavit. Zde je určitě spoustu kariérně úspěšných í neúspěšných lidí, kteří mají spoustu životních zkušeností. Kdybyste se mohli vrátit zpátky v čase , co byste udělali jinak ? Omlouvam se, že to píši sem, ale opravdu neznám nikoho s kým bych si o tom mohl promluvit. Abych se konečně dostal k věci. Nyní mám k dispozici asi 35 tisic. A jelikož chci vybudovat něco svého. Přemýšlím tedy o založení eshopu. Je to dobrý způsob, jak získat zkušenosti ? Nebo byste mi radili jinou formu podnikání? Jde mi hlavně o know how. Chci se totiž posunout dál. Nečekám tedy žádné "zisky".Jak už jsem tu psal, tak mám spoustu volného času a chci ho využívat efektivně. Rád budu í pracovat pro některého z vás, výměnou za know how. Samozřejmě bez nároku na honorář. K dispozici mám asi 20 hodin týdně. Nesmírně si vážím všech z vás, kteří měli tu trpělivost dočíst to až sem. Děkuji.
To mate jak ja jsem to mel. Jen ja sel studovat abych nemusel na vojnu tam si tri roky uzival a pak jsem utekl za prvni zivotni nabidkou.
Jinak nepracujte zdarma. Jedna vec je staz na tyden ale jinak vzdy za penize.
4. 11. 2018 09:27:24
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372806
Cuprumov
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
4. 11. 2018 09:46:41
Asi budu zatím věkově nejblíže diskutující.
ŽL mám od 18. Při střední jsem začal s dropshipingem, afilem, copywritingem a vlastně vším s čím, se můžeš setkat na Webtrhu, většinou jsem v tom nechal všechno kapesné a jen se učil dál a dál. Nastoupil jsem na výšku a i když mě to kolikrát sr*lo jako hrom a nebavilo, zkousl jsem zuby a dodělal jsi. Jsem vystudovaný překladatel, skončil jsem letos. Váhal jsem nad tím, jestli se nechat jít zaměstnant nebo ne. Nakonec jsem nešel, žiju z toho, co jsem si vydělal za dobu studia a tvrdohlavě trvdím, že tento rok bude o tom rozjet něco svého. Mám toho víc, afil, rozjednané smlouvy s literárními nakladateli (to je můj sen, překládat literaturu) a 95 % majetku v akcicích. Už čtvrt roku dělám prakticky zadarmo na všech projektech a budu to dělat tak dlouho dokud se tím neprokoušu k zisku.
Moje rada zní: jdi na vysokou, i kdyby ti nedala znalosti, dá ti kontakty na lidi, osamostatníš se apod. Při výšce rozjížděj něco svého a uč se v tom, co tě zajímá, co tě baví. Budeš pak mít pozvolnější přechod do byznysu po vystudování než já :)
Přeji ti hodně štěstí!
4. 11. 2018 09:46:41
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372805
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
4. 11. 2018 10:13:30
Když se podívám zpětně jak jsme studovali, co dělají lidé v tomto věku, udělal bych to teď jinak. Ale ono to není snadné, protože člověk je mladý a těch možností, jak si život užít je mnoho. Též bych nastoupil na VŠ, ale nešel bych na kolej, ale na privát a pokud jsi teď takto nastavený, jste na dobré cestě. Pokud nastoupíte do práce, bude další sebevzdělávání dost komplikované a nebudete na to mít šťávu. Při studiu budete mít klid i čas a pokud vyberete dobrou školu, asi i tak většinu nevyužijete, ale dá vám to rozhled a nasměruje vás to. Navíc jak píšete, rodiče vás podpoří a vědí proč. A VŠ titul jestli je k ničemu nebo není? No, v životě může nastat cokoliv, nemusí se vám podařit to co si vysníte, ale ten titul bude vždy nějaký nárazník a statisticky vám garantuje lepší pozice za lepší peníze. Šel bych na VŠ.
4. 11. 2018 10:13:30
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372804
Bez na vysokou skolu, staci bakalar. 3 roky studia si rozloz do 4 let. Vyber obor co te bavi! VS ma i dalsi vyhody nejen vzdelani. Pri skole zacni podnikat.
4. 11. 2018 10:42:49
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372803
Na vejšku běž fakt jen v případě, že máš obor, co tě může potenciálně bavit, jinak je vejška dobrá jen na úsporu na daních.
Jinak kdybych měl znalosti a schopnosti, který mám teď, založil bych co nejdřív soukromou školu s individuálním a neortodoxním přístupem, to je to, co tady zoufale chybí, nebo je to extrémně předražený.
4. 11. 2018 10:48:24
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372802
Ahoj, já radím - jdi na VŠ. Osobně právě opakuji druhák na oboru, který mě nenaplňuje, vím, že jsem zvolila špatně, ale v té době jsem byla přesvědčena, že jde o správné rozhodnutí. Občas trpím jako ďas a jen doufám, že to nějak "doklepu". I tak bych ale studovala znovu - klidně to samé. A i tak radím, abys šel na VŠ. Vysoká škola mi totiž dala spoustu cenného - a sice čas a také jiné hodnoty. Čas, díky kterému jsem našla to, co chci opravdu v životě dál dělat. Čas, který teď už druhým rokem využívám k tomu, abych po škole měla svůj vlastní business. Čas, bez kterého by bylo všechno mnohem složitější a bez kterého bych možná nikdy neobjevila kouzlo online světa a práce v něm. Kromě toho mi VŠ také dala důležité soft skills - umět se překonat, umět makat sám na sebe, umět zabrat, když ti hoří u prdele a další. A tohle je podle mě to, co zaměstnavatelé (a život!) vyžadují nejvíc - ne že umíš nakreslit graf poptávky a nabídky, ale že dokážeš zarýt svůj čumák i do něčeho co ti úplně nevoní. A to se ti bude hodit nejen v zaměstnání, ale i když budeš mít svůj vlastní business. Škola ti poskytne 3 roky k tomu, abys ho mohl rozjet. Tři roky k tomu, abys mohl šlápnout klidně i vedle a zase se otřepat a jít dál. Vyber si obor, který ti je blízký (asi to vidím dle tvého psaní na marketing), a pravděpodobně se dozvíš i něco užitečného (asi ne moc, ale něco se najde). No a v neposlední řadě mi VŠ dala nějaké ty vědomosti - osobně si myslím, že takovou mikro a makroekonomií by si měl projít každý člověk. Jak funguje trh, nabídka, poptávka, jak funguje růst cen, kdy co můžeš očekávat...jo, je fajn to vědět. Byť si myslím, že kvůli vědomostem, které mám bych nemusela studovat 3 roky ale rok. Ale takový už je systém. Každopádně - pokud si nejsi jistý, co se životem, nevíš, kam směřovat, zkus výšku - dá ti čas si utřídit priority. A koneckonců, byť je to neoblíbené téma, každý business může zkrachovat, vždy může přijít krize a pak se ti škola může hodit. Je lepší ji udělat teď a mít ji zbytečně než ji neudělat a pak litovat, že coby kdyby... Nevím, co máš za střední, ale určitě není ani špatné si udělat učňák v žádaném oboru...pak, pokud jsi dobrý, se máš velmi dobře. Protože schopný člověk se schopnýma rukama bude mít práci vždy, o tom žádná. A koneckonců, je to i dobrá cesta, jak mít třeba vlastní firmu. Protože co na tom, že vystuduješ management na ekonomce, když nemáš nápad nebo schopnosti - dělat s dřevem se jen tak nenaučíš. Ale když umíš s dřevem a děláš parádní nábytek nebo jsi elektrikář a nezvořeš na co šáhneš, pak můžeš pracovat sám na sebe lehce - nějaký základ účetnictví se naučíš za pár desítek hodin na netu nebo si najmeš účetní. ;-)
4. 11. 2018 12:16:36
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372801
Hele drbat se na vejsce, co ti nic nedava je nesmysl, to si radsi najdi brigadu, plat rodicum litr mesicne za najem (pokud je k tomu prostor) a mezitim budes mit 95 % casu na svoje projekty. Skola, aby ses tam udrzel, to neni uplne bez prace a obetovani casu.
Hlavne k cemu? Aby ses naucil zabrat, kdyz ti hori u rite? Prestehuj se do najmu, zaloz si zivnost a hned mas nejlepsi skolu zivota-preziti.
4. 11. 2018 14:16:37
https://webtrh.cz/diskuse/zivotni-zkusenosti-student-a-podnikani/#reply1372800
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit