Zadejte hledaný výraz...

Telefonát za 6000- Kč, aneb jak na podvodné katalogové firmy

Telefonát za 6000,- Kč, aneb jak na podvodné katalogové firmy
Může se to stát každému, i Vám, stačí chvilka neopatrnosti a máte ve schránce fakturu k úhradě 6000,-Kč. Fakturu od novodobých šmejdů, kteří po obchodnování se sadami hrnců přešli na internetové podnikání, ve formě zápisů do katalogů a seznamů firem, které vůbec nikdo nepotřebuje.
Všechny případy jsou velmi podobné. Ve firmě Vám zazvoní telefon a na druhé straně se ozve seběvědomý hlas profesionální telefonistky. Ta se Vám rychle představí jako seznam firem nebo firmy seznamu. Vy se domníváte, že Vám volá někdo z firmy Seznam.cz Tam máte přece občas placenou reklamu, tak jako většina firem a soukromých podnikatelů v České republice.Telefonistka si chce jen ověřit Vaše údaje o firmě , které jsou zveřejněny na internetu. Předčítá Vám informace z Vašeho bezplatného zápisu na Firmy.cz nebo z Google.cz. Popisuje Vám i jak vypadá Vaše logo atd. Tím si získá Vaši důvěru, jelikož všechny informace jsou v pořádku. Jste požádáni, abyste uváděné informace odsouhlasili a potvrdili správnost všech údajů.Dále Vám telefonistka oznámí informaci o pokračující spolupráci na příští rok.
Telefonní hovor je z její strany různě kombinován a Vy jste si odsouhlasili vlastně jen veřejně dostupné informace o Vaší firmě. A tím jste se právě „chytili“ . O tom, že máte nyní pro Vás zcela „bezcenný“ zápis za pouhých 6000,- Kč , o tom v této chvíli nemáte tušení. O tom v telefonu nebyla řeč!
Během příštích 14 dnů Vám příjde doporučeným dopisem nebo přímo na email faktura od katalogové firmy XY.
Pozor, není nic ztraceno, nelekejte se a nestrkejte hlavu do písku a hlavně neplaťte něco, co jste si neobjednali.
Pokud fakturu neuhradíte, za nějaký čas Vám příjde opět doporučeným dopisem výzva od „spolčeného“ právníka. Výzva k úhradě za službu i s dalším poplatkem za upomínku a s výhrůžkou.
Toho se však již část „postižených“ firem zalekla a tuto zcela neoprávněnou fakturu českým novodobým šmejdům zaplatila. Je to velká škoda, je to jako „házení perel sviním“.
Pro ty, kteří se rozhodli tyto nekalé praktiky finančně nepodporovat, jsem tady napsal několik rad, jak se bránit.
Po obdržení faktury reagujte okamžitě doporučeným dopisem.Jakoukoliv smlouvu, ústní či písemnou považujte za neplatnou, nikdy jste přece s firmou XY žádnou smlouvu ústně ani písemně neuzavřeli.Také jste s firmou XY nebyli v obchodním vztahu a ani nehodláte nikdy v budoucnu s firmou XY jakýkoliv obchodní vztah uzavírat.
Uveďte jasně, že celou věc považujete za podvod, a že podniknete patřičná opatření a budete se tomuto pokusu o podvod bránit.
Telefonátem uskutečněným s pracovnicí firmy XY jste byli záměrně uvedeni v omyl a k žádnému uzavření ústní smlouvy nedošlo.K uzavření ústní smlouvy také nemůže dojít v případě, že osoba na telefonu z Vaší firmy není vůbec oprávněna k samostatnému uzavírání jakýchkoliv smluv.
Žádejte o okamžité odstranění všech údajů o Vaší firmě z jejich internetových stránek
Jasně formulujte vyjádření, že celou věc považujete za podvod a pokus vytvořit na Vaši firmu „uměle“ pohledávku za službu, kterou jste si nikdy Vy sami neobjednali.
Toto byla Vaše jasná a odmítavá reakce. Ale i přesto Vám možná zase příjde ze strany firmy XY jestě jeden dopis nebo emailová zpráva s výzvou k úhradě za služby, s výhrůžkou a oznámení, že mají k dispozici nahrávku telefonního hovoru. Musíte však trvat stále na neplatnosti jakékoliv smlouvy, nic jste si neobjednali a nic nebudete platit.
Po tomoto úvodním kole Vám příjde možná po měsíci dopis od právníka s výzvou k úhradě za služby, plus poplatek za upomínku.
Musíte zase všechno odmítnout doporučeným dopisem.Upozorněte právníka na skutečnost, že se jedná ze strany firmy XY o pokus o podvodné vytvoření tzv. umělé pohledávky vůči Vaší firmě nebo osobě. Upozorněte právníka na to, že se vlastně vědomě spolupodílí na trestné činnosti firmy XY. Tímto upozorněním vytvoříte do budoucna možnost případné stížnosti na daného právníka, u Advokátní komory. Máte také možnost právě na něj podat trestní oznámení, že vědomě profituje na trestné činnosti firmy XY. Také může být členem organizované skupiny zabývající se trestnou činností , vytvářením neoprávněných pohledávek na různé společnosti a osoby.
Nyní můžete zahájit také rozsáhlou oznamovací a stěžovací kampaň, urychlíte tím zánik některých podnikavých šmejdů.
- U finančního úřadu podejte na firmu XY oznámení pro podezdření krácení daně z přidané hodnoty. Ptáte se proč ? Zaslaná faktura je jen zálohová, ale firma XY ji „považuje“ za řádně vystavenou, ze které bylo správci daně odvedeno řádně DPH.
Firmy, které se již „nachytaly“ a fakturu, kterou obdržely zaplatily, obdržely, následně pár dnů na to, řádný daňový doklad.
Okamžikem zápisu do katalogu firem byla poskytnuta služba a firma XY by měla okamžitě vystavit řádnou fakturu a správci daně odvádět DPH. To ale firma XY nedělá.
Finanční úřad se bude Vašim oznámením zajisté zabývat.
Některé podvodné katalogové firmy jdou až tak daleko, že uměle vytvořené pohledávky přeprodají spřízněným firmám a potom se sami dají do likvidace.
Jestli z těchto pohledávek bylo řádně odvedeno DPH zjistí jedině finanční úřad.
- Podejte trestní oznámení na firmu XY na státní zastupitelství. Trestní oznámení formulujte jako pokus o podvod a popište podrobně co se stalo, přiložte kopie Vaší korespondence s firmou XY, právníkem i s Vaším oznámením finančním úřadu.
Trestní oznámení nic nestojí a policie se věcí bude zabývat. Nejste zcela jistě jediní, kdo oznámení na firmu XY podal a je možné , že se jedná i
o organizovanou skupinu podvodníků.
Podejte stížnost na Úřad pro ochranu osobních údajů v Praze.
Podívejte se na zápis, který o Vás katalogová firma vytvořila. Pokud je tam uvedena osoba, která není statutárním orgánem Vaší firmy, její jméno tam bylo tedy zveřejněno bez souhlasu a tím došlo k porušení zákona.
Úřad pro ochranu osobních údajů se tím bude muse zabývat.
Proběhl telefonát s firmou XY tak, že jste se domnívali, že Vám volá pracovník z firmy Seznam.cz ?
Neváhejte a upozorněte na to přímo Seznam a.s. Informujte je, že se právě firma XY pokouší zneužít dobré jméno jejich firmy Seznam.
Právní oddělení by se o tyto praktiky zcela jistě mělo zajímat.
Upozorňovala Vás firma XY v dopise na pořízenou nahrávku Vašeho telefonického hovoru, kde jste údajně vše odsouhlasili ?Nedejte se, jsou jiné země, kde by Vás za takovou tajnou nahrávku hned potrestali vězením. Není přece možné, aby Vás někdo bez Vašeho výslovného souhlasu a upozornění , že je hovor nahráván, nahrával tajně.
V ČR je zatím nejasná legislativa a špatný občanský zákoník, který zcela nechrání občana a různí podvodníci toho využívají.
Tato ilegální nahrávka v žádném případě nepotvrdí uzavření ústní smlouvy s firmou XY. Nevěřím také, že by si to nějaký případný soudce chtěl prosazovat jako důkaz. I když v ČR je jsou někdy možné věci, které jsou jinde neuskutečnitelné.
Proto Vám radím, v případě, že se cítíte podvedení, stěžujte si, napište na příslušné úřady. Ať vymizí všechny firmy typu XY, kteří podvádí a říkají tomu podnikání.
V případě, že máte nějaký návod, jak na podvodné firmy, můžete mne doplnit a poradit ostatním „postiženým“. Podle mého odhadu se jedná o stovky firem
a soukromých podnikatelů.
Jestli znáte slušného politika, senátora, redaktora časopisu nebo novin, seznamte ho s tímto podivným podnikáním firem XY.
Určitě by to bylo smysluplné téma nedokonalé legislativy.
Brouzdáním po internetu jsem zjistil, že se tímto podivným podnikáním, podvodem, zabývá celá řada firem v ČR a na Slovensku.
Já osobně hledám „postižené“ firmy a soukromé podnikatele, kteří jsou v konfliktu s firmou ES Katalogy s.r.o. Brno.
Napište mi krátce Váš příběh a zašlete do PM nebo na info@exiko.cz.
Pokud uvedete kontaktní údaje na Vaši firmu, předám je policejnímu vyšetřovateli Policie ČR, který je již s touto problematikou seznámen.
18. 10. 2018 22:06:10
https://webtrh.cz/diskuse/telefonat-za-6000-kc-aneb-jak-na-podvodne-katalogove-firmy/#reply1370316
sirup
verified
rating uzivatele
18. 10. 2018 22:11:05
Nez psat na x uradu s nejistym vysledkem a cekani tak dlouhe jako cteni tveho prispevku tak stačí jeden telefon s ukrajinskym nebo romskym privukem a jsi za 20minut smazan a jeste se ti omluvi za to ti rucím.
18. 10. 2018 22:11:05
https://webtrh.cz/diskuse/telefonat-za-6000-kc-aneb-jak-na-podvodne-katalogove-firmy/#reply1370315
skranc
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
18. 10. 2018 23:44:42
klasická katalogová firma. Tak jak to popisuješ je to jen velmi obecné a tyto firmy mají většinou poměrně dobře připravené podklady pro prokázání uzavřené smlouvy. Souhlasím s tím, že bych danou fakturu odmítl jako neobjednanou službu ale oproti návodu bych si vyžádal nahrávku hovoru. Pak je třeba velmi dobře zvážit další kroky, protože jen kopat kolem sebe většinou přináší více škody než užitku. Každá taková firma dělá i chyby a tyto je třeba najít. Třeba se telefon dá pochopit tak, že se vydávají za někoho jiného.....šup nahrávku tomu jinému. Pokud je to seznam.cz on už jim šlápne na krk.
Pokud nezaznělo zřetelně...objednávám tímto.....pak jste mohli pochopit, že je to nabídka a nikoliv objednávka
atd.. atd.. je to ale velmi individuální. Jen taková perlička. Daná firma nemá vyvěšené účetní závěrky v rejstříku a to je věc, za kterou ji úřady budou popotahovat.
18. 10. 2018 23:44:42
https://webtrh.cz/diskuse/telefonat-za-6000-kc-aneb-jak-na-podvodne-katalogove-firmy/#reply1370314
Pavel Jílek
verified
rating uzivatele
(80 hodnocení)
18. 10. 2018 23:52:34
V případě, že máte nějaký návod, jak na podvodné firmy, můžete mne doplnit a poradit ostatním „postiženým“....
Nejlepsi rada je poslat rovnou do haje. Kdyz nemam cas tak to rovnou polozim a kdyz mam volnou chvilku tak z nich taham informace ja. Pak jim reknu ze jejich super katalog ma na trhu 0.00000% podil ve vyhledavani a loucim se.
18. 10. 2018 23:52:34
https://webtrh.cz/diskuse/telefonat-za-6000-kc-aneb-jak-na-podvodne-katalogove-firmy/#reply1370313
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
19. 10. 2018 07:26:51
Jj, taky už mi opakovaně pár takových vyhrožovalo přes právní oddělení, posílali předžalobní výzvy i přesto, že jsem jim jasně napsal, že jim doporučuji to nedělat a uvedl jsem, jak budu postupovat. Jeden dopis a pak ignorovat ... vydrží vás otravovat tak rok a pak to vzdají.
19. 10. 2018 07:26:51
https://webtrh.cz/diskuse/telefonat-za-6000-kc-aneb-jak-na-podvodne-katalogove-firmy/#reply1370312
Napsal skranc;1490712
Daná firma nemá vyvěšené účetní závěrky v rejstříku a to je věc, za kterou ji úřady budou popotahovat.
To by museli popotahovat asi tak polovinu vsech firem… navic je to vec, kterou napravis za par minut a jedes dal.
Jinak jak pise pawlisko, nemam zajem, nazdar, placenej zapis na jakymkoli katalogu jsou vyhozeny penize uz tak 10 let.
19. 10. 2018 09:04:39
https://webtrh.cz/diskuse/telefonat-za-6000-kc-aneb-jak-na-podvodne-katalogove-firmy/#reply1370311
skranc
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
19. 10. 2018 09:11:41
Napsal vodička;1490743
To by museli popotahovat asi tak polovinu vsech firem… navic je to vec, kterou napravis za par minut a jedes dal.
Jinak jak pise pawlisko, nemam zajem, nazdar, placenej zapis na jakymkoli katalogu jsou vyhozeny penize uz tak 10 let.
Tak na základě "udání" se tím bude muset úřad zabývat. Firmu vyzve a tato bude muset doplnit. Třeba je to záměrné, protože se zakrývá faktický stav vlastníků.
19. 10. 2018 09:11:41
https://webtrh.cz/diskuse/telefonat-za-6000-kc-aneb-jak-na-podvodne-katalogove-firmy/#reply1370310
kolousek
verified
rating uzivatele
19. 10. 2018 21:42:43
Bohužel takové podvody podporuje i GeoTrust, který vyžaduje zápis do zlatestranky.cz, aby vám potvrdil certifikát. Obchodní zástupce firmy MEDIATEL CZ vám pak podstrčí podvodnou smlouvu, která jde ukončit jen 14 dní v roce, jinak se automaticky prodlužuje.
Vtipné je, že nejdřív posílají emaily s výhrůžkami a když je ignorujem, tak později přejdou na normální faktury jakoby se nic nestalo a šlo o stálou službu. Zápis do zlatestranky.cz by měl být jinak zdarma.
(pro info, já nic nepodepisoval, jen jsem byl na jednání a že vedení udělalo fail jsem zjistil později)
Pár čechů už katalog zdokonalilo tak, že mají firmu v Německu/Rakousku a tam na ně české úřady nemohou. Rozesílají výhrůžky na tisíce firem a stačí jim, když to zaplatí pár blbců. Nemá smysl je žalovat.
19. 10. 2018 21:42:43
https://webtrh.cz/diskuse/telefonat-za-6000-kc-aneb-jak-na-podvodne-katalogove-firmy/#reply1370309
Policie na případu ES katalogy ted pracuje celorepublikově. Prosím tedy každého kdo se cítí jakýmkoliv způsobem jednáním této firmy poškozen, nechť učiní neprodleně oznámení na Policii ČR. Všem předem mnohokrát děkuji.
https://www.facebook.com/groups/485117185339622/
4. 11. 2018 15:45:20
https://webtrh.cz/diskuse/telefonat-za-6000-kc-aneb-jak-na-podvodne-katalogove-firmy/#reply1370308
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit