Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

WordPress master – rady, pomoc, informace?

David L.
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
20. 8. 2018 09:57:20
Zdravím / Čau / Ahoj,
několik let jsem programoval svůj CMS, následně jsem šel pracovat do firmy kde vyvíjeli také vlastní CMS. Aktuálně jsem ve fázi, že bych se rád postavil zase na své nohy a začal stavět weby na Wordpressu, ale občas bych potřeboval nějakého "mentora/guru", resp. člověka, který by mi zodpověděl pár otázek "jak na to"..
* Momentálně již zvládám dělat nějaké ty základní šablony / widgety / pluginy, ale stále mám řadu nejasností, takže bych potřeboval trochu nakopnout, abych se mohl posunout dále.
Je mi jasné, že dnes ani kuře zadarmo nehrabe a čas je drahý pro všechny, takže jsem připravn i na tuto variantu ( pokud to samozřejmě nebude nějaká nesmyslná částka, budu rád za všechny nabídky :)
Pár příkladů, které bych rád pořešil:
- jak řešíte homepage? ( widgety, progr. natvrdo ) - výpisy různých top kategorií,...
- šablony od nuly / úpravy zakoupených?
- různé pagebuildery ( elementor / kingComposer / Sandwich / .. ) ano / ne, které?
- jak řešíte aktualizace ( cms / pluginů ) pro klienty? vypnout přes PHPko / nechat na každém / vytvořit podúčet pro klienta ( superadmina pouze pro Vás )
- co všechno dáváte do šablon? ( základ + vlastní pluginy, nebo vše do šablony )
- složitější vlastní plugin ( routy, db, .. )
- máte k nahlédnutí nějaké Vaše weby? ( o grafiku mi nejde, jde mi čistě o kód - jak/co/kde/proč )
- submenu na stránce, jak se řeší?
- megamenu z pohledu administrace ( pro klienta )? skrytí zákl. menu / nahrazením megamenu?
- multilang, který plugin?
...
Otázky jsou různé. Jak se dostávám do WP čím dál tím více, tak řeším nové a nové otázky a hledání odpovědí mi zabírá čím dál tím více času :(
Díky moc, pokud máte zájem ( rádi by jste mi pomohli ) určitě mi dejte vědět, pokusím se všem odpovědět.
20. 8. 2018 09:57:20
https://webtrh.cz/diskuse/wordpress-master-rady-pomoc-informace/#reply1361627
korwin
verified
rating uzivatele
(25 hodnocení)
20. 8. 2018 15:24:05
1) Rozhodni se, jestli dělat spíše back-end nebo front-end. Pokud budeš dělat obojí, ve většině případů to bude stát za prd. Já například nedělám kódování z PSD do html, ale spíše pluginy, funkce, řeším hosting, odvirování atd. Někdo zase dělá spíše šablony a moc se nevěnuje ostatním věcem. Pokud chceš dělat komplet weby, tak většinou budeš muset použít nějaký framework nebo hotovou šablonu, jinak to dopadne tragicky (opravdu neznám dobrého grafika, programátora i kodéra v jednom).
2) Dle toho pro co se rozhodneš, tak čti články. Hledej jak co udělat na googlu a používej https://codex.wordpress.org/ a https://stackoverflow.com/. Ale bacha ne vše co je někde napsané je pravda. Občas najdeš staré či špatné informace.
3) Zkus použít nějaký framework. Třeba dobrý mi přijde https://www.getbeans.io/ co používá UIkit verzi 2 (https://getuikit.com/v2/) a je zdarma (dělám si na něm pomalu svoje vlastní stránky). Nebo spoustu lidí chválí genesis framework (placený), ale ten jsem nezkoušel.
4) Vem nějakou levnou práci (což tu není problém :-) nebo job jen za hodnocení a pokus se ho splnit bez ztráty kytičky.
Jinak ty tvé otázky jsou prostě na dlouho a navíc odpovědi jsou dost individuální, dle toho jaký web tvoříš. U mě klient většinou už nějakou šablonu i pluginy má a musím dělat s tím co je. Ale chce to prostě makat a získat zkušenosti, stejně jako v každém jiném oboru.
20. 8. 2018 15:24:05
https://webtrh.cz/diskuse/wordpress-master-rady-pomoc-informace/#reply1361626
David L.
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
20. 8. 2018 17:54:23
Děkuju za názor Korwine. Souhlasím s tím, že odpovědi budou dosti "individuální", proto hledám člověka, který by mi alespoň zodpověděl část dotazů a na ostatní mě nasměroval - příp. poradil jak by to řešil a proč.
Z toho co jsi napsal je celkem jasné, že tvý klienti už nějaký ten web budou mít a ty budeš jen doplňovat funkcionalitu, případně opravovat problémy. Já bych se raději vydal cestou tvorby kompletních webů. ( Opravovat chyby po lepičích kódu se mi momentálně moc nechce -tím jsem si již prošel a nikdy více )
1) Jak jsem již psal, rád bych dělal kompletní weby - tedy frontend i backend ( samozřejmě grafika patří grafikovi :) Ale s kódováním nevidím nejmenší problém. Obě odvětví se dost prolínají a u web.developerů to platí dvojnásob. Několik let dělám PHP developera, takže backend je pro mě taková samozřejmost, ale nemám ani problém nakódovat šablonu s bootstrapem + jquery.
2) codex je celkem jasná věc - to je první věc ze které čerpám a o stacku se nemá cenu ani bavit ;).. Jak píšeš ( i toto jsem nakousl ) odpovědí je např. na stacku vždy několik, některé jsou zastaralé, jiné používají rozdílné hooky atd.. Takže hledání odpovědi je někdy na hodiny - věřím, že nějaký "wp-guru" by mi to řekl za pár minut.
3) Díky UiKit znám, ale mám raději bootstrap 3/4 - mám na něm postavených už několik webů a myslím si, že je i víc prosazován ( pokud projdu např. themeforest tak bootstrap má tisíce hotových šablon, se kterýma nemám problém je jakkoliv doupravit :)
4) Ono když nevíš jak udělat některý věci viz výše. ( sidebar submenu, megamenu, multilang ), tak se pouštět do takové práce nikdy nemůže skončit dobře :D Tohle můžou dělat opravdu jen mladí trolové z webtrhu, kteří to slepí a kašlou na to. ( Takhle si budovat karieru opravdu nepředstavuju )
20. 8. 2018 17:54:23
https://webtrh.cz/diskuse/wordpress-master-rady-pomoc-informace/#reply1361625
korwin
verified
rating uzivatele
(25 hodnocení)
20. 8. 2018 19:08:43
Vydat se cestou kompletních webů je složitější, protože potřebuješ: 1) Hodně komunikovat s klientem, který ve většině případů opravdu neví co chce. 2) Potřebuješ mít grafika 3) Potřebuješ nějaký projekt management k tomu, abys to dotáhl do zdárného konce. Tedy hlídat termíny, komunikovat s klientem, zasílat náhledy, koordinovat grafika. 4) Občas klientovi radit s tím co a jak udělat - to chce ale zase jiné zkušenosti. Pro mě jsou celé weby / e-shopy záležitostí pro webová studia, která mají alespoň pár lidí a co toto vše zvládnou.
Ano samozřejmě odpadne ti spousta věcí pokud si vezmeš hotovou šablonu, tu trochu upravíš a voalá web je na světě, to ale zvládne skoro každý, ale tak si tvorbu kompletních webů nepředstavuji. Klient totiž nechce jen nějaký web, chce získat klienty a chce být úspěšný a to se musí dělat komplexně. Proto specializace na to co umím nejlépe, je pro mě daleko lepší věc. Většinou nemám extra složité zadání a klient ví co chce (upravit funkci aby dělalo toto, udělat takový plugin, opravit toto) mohu mu poradit s možnostmi, protože v tom mám zkušenosti, nepotřebuji nikoho jiného k mé práci, atd. Ale samozřejmě neodrazuji tě od toho, já jen většinou viděl chlapíky co byli fakt jen kodéři nebo programátoři. A já bych se ke kódování už fakt vracet nechtěl, jsem rád, že jsem se toho zbavil :-)
Jinak jak jsi psal: "( Opravovat chyby po lepičích kódu se mi momentálně moc nechce -tím jsem si již prošel a nikdy více )".Tak máš pravdu je to fuška, daleko větší tak to dělat znova. Ale za léta praxe mě už prostě moc věcí nepřekvapí a vyznám se ve spoustě šíleností. A pokud zákazník dobře zaplatí, tak proč ne? Ale předělávám i věci co nedělal lepič i normální plugin co dělalo x lidí posledního půl roku. To je pak taky sranda, než se v tom člověk vyzná.
3) Nejde jenom o UIkit je to celý framework. To znamená, že využívá komponenty UIkitu, ale to je jenom ta grafická část, má i užitečné hooky a funkce. V praxi šablonu moc neupravuješ a spoustu věcí dokážeš udělal pomocí filtrů. Můžeš měnit atributy prvku bez toho, aniž bys otvíral samotnou šablonu. Stačí použít akce / filtry. Jak? Třeba takto:
beans_replace_attribute( 'beans_footer_credit', 'class', 'uk-text-muted', '' );
Libo přidat atribut?
beans_add_attribute( 'beans_primary_menu_offcanvas_button', 'class', 'custom-offcanvas');
Přidat nějaký text k titulku stránky?
add_action( 'beans_site_title_tag_prepend_markup', 'mk_site_title_tag_prepend_markup' );
function mk_site_title_tag_prepend_markup() {
echo "cokoliv";
}
Všechny elementy na stránce, lze tímto způsobem měnit. Přidávat třídy a oddělávat. Tím nevznikne v samotné šabloně chaos. Zatím jsem se v tom vrtal jen pár hodin, ale vypadá to moc dobře.
A k té mojí odpovědi. Myslel jsem, že si větší začátečník, pokud děláš v PHP několik let a umíš kódovat, no tak jen se zdokonalovat, číst články a prostě být časem lepší.
20. 8. 2018 19:08:43
https://webtrh.cz/diskuse/wordpress-master-rady-pomoc-informace/#reply1361624
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit