Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Přihlašovací tiskopis cizince – kdo ho vyplňuje?

jakubom
verified
rating uzivatele
19. 5. 2018 14:49:07
Zdravím,
Mám dotaz ohledně vyplňování přihlašovacích tiskopisů cizinců.
Pokud člověk podniká v ubytovacích službách, tak dle zákona má povinnost hlásit na cizineckou policii pobyt cizinců na základě vyplnění domovní knihy.
Nejsem si jistý, zda platí tato povinnost i pro osoby z EU. Znejistil mě tenhle článek, který uvádí, že pokud pobyt osoby není více než 30 není nutné, aby svůj pobyt hlásila.
3 klíčové povinnosti, které musíte řešit jako pronajímatelé u Airbnb | Blog…
Nicméně přímo v tom zákoně o pobytu cizinců tahle vyjímka není.
Zákon o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů…
Je akorát v zákoně tady
Zákon o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů…
Mohl by někdo informaci z toho článku potvrdit, ideálně kdyby i ten člověk měl zkušenost s tím vyplňováním. Je to celkem pakárna, když přijede skupina 12 lidí a každý z nich musí vlastnoručně vypisovat přihlašovací tiskopis cizince.
Díky za názory.
19. 5. 2018 14:49:07
https://webtrh.cz/diskuse/prihlasovaci-tiskopis-cizince-kdo-ho-vyplnuje/#reply1346537
GastroHotels
verified
rating uzivatele
19. 5. 2018 17:01:21
Ahoj,
ten článek na blogu Annonce je trochu zmatečný. Pletou si tam dohromady "povinnosti ubytovatele" a "povinnosti cizince". Zákon je pro cizince a jen v detailech rozlišuje cizince z EU a cizince mimo EU. A to hlavně v povinnostech, lhůtách apod.
cizinec (dle cizineckého zákona) = všichni lidé, kteří nejsou občané ČR. Je jedno jestli je to občan EU nebo mimo EU. Jestli to je Slovák, Němec, Japonec, Rus, Američan apod.
Cizinec má prostě dle zákona povinnost se do 3 pracovních dnů nahlásit po vstupu na území ČR. A je jedno jestli tak učiní sám a nebo prostřednictvím ubytovacího zařízení. Pokud si to cizinec (v tomto případě již občan EU) nepohlídá, tak mu hrozí "pokuta" a proto je tam ta 30 denní lhůta. Takže pokud po 30 dnech neprokáže, že si někde přihlásil ubytování, hrozí mu pokuta. Pokud je to cizinec mimo EU, tak jemu hrozí pokuta již po těch 3 pracovních dnech. V tomto jsou cizinci z EU zvýhodněný, že je tam ta 30 denní lhůta.
Takže musíš přihlašovací tiskopis vyplnit vždy u jakéhokoliv cizince. Pokud by jsi to nechtěl dělat a řekl sis, že je to stejně povinnost toho cizince a nepřihlásíš ho a on poté při kontrole prokáže, že je u tebe ubytovaný a následná kontrola ze strany cizinecké policie toto prokáže (nebude uvedený v ubytovací knize), tak dostaneš pokutu ty a ne ten cizinec, protože ty tu povinnost máš dříve než on (pokud se jedná o občana EU). Ty musíš jako ubytovatel přihlásit jakéhokoliv cizince do 3 dnů a on sám do 30 dnů. V tomto je ten rozdíl ve lhůtě. Může se ti i stát, že cizinecká policie zkontroluje někde cizince a od něho zjistí, že je u tebe ubytovaný. A následně u tebe udělají kontrolu a zjistí, že jsi tohoto cizince nepřihlásil a nezapsal do ubytovací knihy, tak ti také hrozí pokuta. Pokud se to bude opakovat, tak s tebou můžou zahájit správní řízení a tam ti hrozí větší pokuta, než "bloková pokuta".
Mám s tím víc jak 14 let zkušeností.
19. 5. 2018 17:01:21
https://webtrh.cz/diskuse/prihlasovaci-tiskopis-cizince-kdo-ho-vyplnuje/#reply1346536
jakubom
verified
rating uzivatele
19. 5. 2018 18:20:06
Díky moc za odpověď,
No a kapacitně je nějaká možnost jak to urychlit při tom zapisování a zadávání na cizineckou policii, nebo prostě vypsat to s každým po jednom je prostě jediná možnost?
19. 5. 2018 18:20:06
https://webtrh.cz/diskuse/prihlasovaci-tiskopis-cizince-kdo-ho-vyplnuje/#reply1346535
Hatsumeika
verified
rating uzivatele
24. 5. 2018 11:39:01
Kapacitně to jde urychlit pouze tučným bakšišem úředníkovi na cizinecké policii. Doporučuji návštěvu úřadu cizinecké policie. Bude to pro leckoho zážitek nevšední až vyjímečný.
24. 5. 2018 11:39:01
https://webtrh.cz/diskuse/prihlasovaci-tiskopis-cizince-kdo-ho-vyplnuje/#reply1346534
Ja
verified
rating uzivatele
6. 6. 2018 12:24:40
Jde dohledat vyjadreni mluvciho CP, ze pro jednotlive pronajmy par cizincum za rok od nepodnikatelu to neni potreba a ze nebudou buzerovat, ale v zakone to tak opravdu neni a plati jak pise vcetne toho ze na spouste webu je to blbe napsane...
Takze jde o to koho a na jak dlouho ubytovavas, a zda ubytovavas nebo pronajimas. Ja kdyz pronajmu na vikend a nezda se mi tak si to sice vyplnim ale kdyz neudela pruser tak to ani neodevzdam a jak na tebe prijdou, nijak jen kdyby udelal pruser nebo te nekdo nabonzoval
Pokid to chces urychlit tak skupine posli predem excelovy sesit at se tam vypisoo a poslou ti ho, ty ho vytisknes a oni podepisi a nahlasit to muzes (pokud jsi podnikatel tak i musis) pres elektronicke podani, podepsany original pak archivujes. Anebo naopak doneses jim podepsany list te knihy kde bude v excelu vse vyplnene...
Dale nezapomen na vyber poplatku pro obec, myslim ze od kazdeho 18-70 let to byva 10-15 Kc/noc. V pripade airbnb ten poplatek mas uz mit v cene takze z i nej stahnou provizi...
6. 6. 2018 12:24:40
https://webtrh.cz/diskuse/prihlasovaci-tiskopis-cizince-kdo-ho-vyplnuje/#reply1346533
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit