Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Proč tak málo eshopů využívá affiliate?

Jiří Dvořák
verified
rating uzivatele
25. 4. 2018 12:09:17
Procházel jsem nabídky různých affiliate systémů, například espolupráce, affibox a podobně a zarazilo mne jak málo eshopů využívá této možnosti propagace. Vždyť dle mého názoru je to jeden z nejjednodušších a nejméně rizikových způsobů jak získat konverze? Například oproti PPC, kde se musíte hodně otáčet abyste dosáhli pozitivního ROI a nikdo vám nezaručí že peníze vložené do kampaně ještě někdy uvidíte, u affiliate zaplatíte jen předem dohodnutá procenta z konverzí, a máte tak zaručené fixní PNO, na kterém prostě nemůžete prodělat. Obzvlášť pro malé shopy které nemají dostatek peněz na SEO, by měl být affil instantní zdroj peněz bez práce a rizika. Tak proč to nedělají všichni? Nebo mi něco podstatného uniká?
25. 4. 2018 12:09:17
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342671
Fipa
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
25. 4. 2018 12:22:51
Když jsem se o to zajímal před lety, tak ty afiil systémy malé eshopy nebraly.
25. 4. 2018 12:22:51
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342670
David Koudela
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
25. 4. 2018 12:24:10
Napsal Jirka_Dvorak;1459159
Procházel jsem nabídky různých affiliate systémů, například espolupráce, affibox a podobně a zarazilo mne jak málo eshopů využívá této možnosti propagace. Vždyť dle mého názoru je to jeden z nejjednodušších a nejméně rizikových způsobů jak získat konverze? Například oproti PPC, kde se musíte hodně otáčet abyste dosáhli pozitivního ROI a nikdo vám nezaručí že peníze vložené do kampaně ještě někdy uvidíte, u affiliate zaplatíte jen předem dohodnutá procenta z konverzí, a máte tak zaručené fixní PNO, na kterém prostě nemůžete prodělat. Obzvlášť pro malé shopy které nemají dostatek peněz na SEO, by měl být affil instantní zdroj peněz bez práce a rizika. Tak proč to nedělají všichni? Nebo mi něco podstatného uniká?
Ano uniká. Vstup do systému je 20 000. (CJ) A vlastně ani nevíš jestli se někdo najde kdo tě bude propagovat... jak tě oni budou propagovat jako nového partnera atd..... Nebo tě osloví affil manager, který si řekne o desítku měsíčně že ti to bude zpravovat ale že prej trochu to začne fungovat po půl roce....-
Takže to raději naleju do těch PPC :-D
25. 4. 2018 12:24:10
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342669
Dneska se tlaci na cenu .. a kde chces najit provize pro affil, kdyz ses rad ze mas provizi pro sebe? :)
25. 4. 2018 12:53:00
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342668
Uprimne najit partnery v affiliate, co za neco stoji je jako hledani jehly v kupce sena. Mame affil skrze CJ a...
- porad resime snahy partneru o ruzne podvody, porad se pak desne divi, ze jim nic nevyplatime. Pritom mame naprosto jasna pravidla pri kterych nikoho nenutime aby s nami spolupracoval.
- spousta affilu jsou ruzne cash backy a kuponove weby, tudiz partneri s naprosto nulovou pridanou hodnotou. Neprinasi zadne nove konverze, jen parazituji na tom, co je eshop schopen sam prinest a jen si to oznackuji pro ten lask klik, ze ktereho ziji
- na 50 takovych partneru s nulovou hodnotou mame tak 1 co je obsahovy partner, tudiz privadi realne nove konverze, ktery by jinak nevznikly
Affil obecne vypada v GA naprosto genialne, jako zdroj, ktery postavi na nohy i beznoheho, ale realita je pravda takova pro ten last klik. V jinem atribucnim modelu, to je vyrazne jine a je super se podviat na konverzni trasy, tak affil byva vetsinou ten posledni a to ne proto, ez by toho zakaznika "dorazil k nakupu" ale proto, ze typicky proces je... prijde zakaznik - vlozi si veci do kosiku - odchazi na google/seznam hledat "kupony eshop" ci "slevy eshop" - najde, prikluje se, affil jej oznaci - dokonci nakup - vyplaci se provize... vypada to uzasne, jenze v 99 % pripadu by stejne nakup dokoncil.
Takze ano, affil je fajn, ale je extremne slozite jej nastavit tak, aby byl funkcni a aby se nevyplacely jen provize z objednavek, co by stejne prisly. K tomu spousta operativy s partnery, neustale snahy obejit pravidla apod. Takze se nedivim, ze na to eshopy dost casto kaslou.
25. 4. 2018 13:15:12
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342667
duben
verified
rating uzivatele
(50 hodnocení)
25. 4. 2018 13:26:21
Uniká ti toho hodně, affiliate je ve skutečnosti dost nevýhodný, pro malé eshopy se naprosto nevyplatí a i u velkých je s tím často víc práce než užitku. Náklady jsou tam značné, přínos diskutabilní. Namítkou:
- Vstup do velkých sítí stojí počátační poplatek a někdy i měsíční platby ... 15-20 tis., za to oni rozešlou tvou nabídku partnerům co mají, ale negarantují, že se někdo opravdu zapojí. Resp. že se zapojí někdo s těch velkých, ostatní nemá smsl počítat
- Na vlastní triko musíš cpát spoustu peněz o propagace affiliate, starat se o partnery = víc práce a úsilí než na propagaci vlastních produktů, člověka co bude dělat affiliate manažera atd. Pokud to má být co k čemu, bude to stát víc jak těch vstupních 20 tis a stejně nemáš garanci, že se zapojí někdo kdo tě bude propagovat
- Propagaci musíš jasně vymezit, jinak ti affiliate partneři budou užírat z přirozeného SEO, z PPC co umí líp nastavit = tobě to zdraží, budou tě propagovat nějak jak nechceš, nebo nechají třeba staré bannery s již neplatnou nabídkou a ty budeš zákazníkům vysvětlovat jak to že to neplatí, když viděli reklamu
- U velkých firem typu Alza, dělá affil prodej cca 5 procent obratu, dej si to do pidi čísel malého eshopu a nemáš šanci dostat se z červených čísel
- Většina affiliate partnerů jsou buď naprosto líní vykukové, co chtějí aby jim to vydělávalo hned samo ... musíš pak za ně dělat i propagaci, bannery a ještě jim platit provize. Nebo jsou to vykukové, co se snaží najít způsob jak to ochcat, vydělat na nějaké chybě nebo problému co nejvíc peněz než na to přijdeš. Pak je tu pár těch poctivých a férových co to dělají správně a pořádně. A ti zase nepůjdou do malého neověřeného řešení, protože třeba několika týdenní až měsíční úsilí s přípravou projektu pro propagaci tvého zboží je velké riziko vůči tomu, že to ten eshop po půl roce zabalí, affiliate vypne apod. Taky dost často nemáš velké ryby šanci do začínajícího affilu dostat.
- A to hlavní, na CZ affiliate trhu si většina hraje na velké affiláky s obrovslými příjmy, ale už v rozmezí výdělku 5-10 tis měsíčně jsi brán velkými affil společnostmi jako středně velký partner. Jednolivci co mají přes 50-60 měsíčně se dají spočítat na prstech ruky a to jsou už "velcí partneři". Ti často mají pod sebou propagaci hodně různých věcí a na jeden pidi eshop tak připadne třeba 500-1000 měsíčně. Ostatní točí ve velkých programech. Takže přínos z affiliate je nula nula prd a ještě je s tím plno nevděčné práce. Čest pár malým výjimkám a poctivým affilákům co umí ... ale vážně by tě překvapilo jak moc málo jich u nás je.
Affiliate má podle mě smysl, pokud máš perfektně pořešené všechny kanály a případný nárůst zisku z affilu (5 procent k obratu navíc) ti udělá alespoň 100-200 tis měsíčně. Jinak se vyplatí ledaw tak vykukům s infoprodukty postavenými na principu letadla, ale to neberu jako poctivé podnikání.
25. 4. 2018 13:26:21
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342666
Tady jsou dvě strany mince. Na jedné jsou partneři, kteří nejsou příliš kvalitní a snaží se za vidinou snadného výdělku uchylovat k nekalým praktikám (čest vyjímkám). Na druhé straně jsou nespolehlivé obchody, které nevyplácí provize za velmi zvláštních podmínek nebo s obrovským zpožděním, ne-li vůbec (tady taky čest vyjímkám).
Najít tu symbiozu je občas těžké, ale když se najde, tak je to oboustranně velmi výhodné.
25. 4. 2018 13:26:25
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342665
Venturi
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
25. 4. 2018 13:34:19
Ahojte a co dropshipping z pohledu materského eshopu v dnešní době? Před 10 lety jsem provozoval mateřský eshop a nabizel dropshipping (i affiliate ale ten byl nic moc, obor gadgets a pak šparky), ale pak jsem po dvou letech vše prodal tak nevím jak to letí dnes, ale za pár mesícu chci spustit větší eshop na drogerku (ale TETA, DM) a nabídnout dropshipping přes https://www.dropshipping.cz/ , ale bojím že už doba je páse aby to mělo pro mě vyznam a chodilo minimálně 10 objednávek denně přes to.
Pochopitělně na dropshipping bych chtěl nabídnout provizi 10% ale koncové ceny rozumné, co vi na to? (jasně mnozí jako vždy řeknou že je to směšně málo a že pod 30% nejdou, jen že to jde tak u gadgets, ale ne u spotřebáku pokud má byt koncová cena menší než u DM. Prostě bud bude 10% a cena aviváže 1L za 49 Kč nebo může byt 30% provize ale cena aviváže by byla 69 Kč, což už je prostě dost K tomu ten gadgest kde je provize 30% si koupí v daném eshopu jednou kupec a už zpravidla nikdy, kdežto drogerka pokud je spokojen je spotřebák co se furt opakuje a je velká šance že zas nakoupí. K tomu všemu drogerka je logisticky zatraceně složitější než gadgets a jiné prákoviny kde kupec koupí jeden kus.
Předem diky za názor, kdyžtak klidne piště SZ
---------- Příspěvek doplněn 25.04.2018 v 13:53 ----------
jen tak k tématu, co píšou ostatní, před 10 lety to tak bylo u Gadgetsu (tehdy to bylo ještě snažší než dnes). Jsem měl cca přes 16 eshopu co jela na dropshipping a mě posílali objednávky ale ztěch co občas něco chodilo (tedy cca 5 objednávek týdně) byli snad jen 2-3 a pak zybtek uplně mrtvé eshopy co měli cca snad 1 objendávku měsíčně. U affiliate jsem měl aj v síti jako ehub či jak se to jmenovalo a tam to bylo ještě horší a bez významu. Ale jak píši je to 10 let, ted poslední roky nevím jak je na tom obor
25. 4. 2018 13:34:19
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342664
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
25. 4. 2018 13:57:28
Uniká, buď půjdete k síti jak popisují výše a pak se nemá moc smysl snažit investovat velké prachy do shánění parnterů, které hodíte do placu i vašim konkurentům, kteří jsou tam také. Nehledě na vstupní poplatky, na poplatky z prodeje. Tak se jako malý eshop rozhodnete pro vlastní řešení a to není sranda. Rozhodně to nedáte bez zkušeností. Takže na to potřebujete zkušenosti, potřebujete kapitál a čas. No a pevné nervy, protože co píší kolegové nahoře je prostě pravda. Všechno. Podvody se musí stále hlídat, to o čem píše Radek se dá ošéfovat nějakými limity na objednávku, ale prostě není to procházka růžovým sadem. A pokud jedete spotřebák, tak opravdu moc prostoru není. Z 15% nemůžete firma vyplatit polovinu affilákovi, prostě to ekonomika nedovolí a s klesajícím procentem jste čím dál méně zajímavý jako partner. O to více pak budete muset investovat času a peněz do náročnějšího hledání affiláků.
Nám se to teda rozjelo poměrně rychle ... do pár měsíců v zelených, ale to proto, že jsme affil propojili se všemi ostatními marketingovými aktivitami. Z pohledu malého obchodu ale mohu říci, že kdybych do marketingu sám trochu neviděl a měl si na vše shánět lidi, tak se z červených nevyhrabeme možná ani za dva roky.
A jak to dělat? Těžko říci ... my jsme vše zautomatizovali a necháváme to jet v pasivním módu ... bez nějakých velkých investic do shánění partnerů. Opravdu to není lehké a z krátkodobého hlediska určitě ne zlatý grál.
25. 4. 2018 13:57:28
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342663
Petr Soukup
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
25. 4. 2018 14:00:05
Je s tím děsně práce. Pro většinu je mnohem výhodnější zaplatit PPC.
25. 4. 2018 14:00:05
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342662
zpriby
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
25. 4. 2018 15:04:17
spousta affilu jsou ruzne cash backy a kuponove weby
Proč jim tuto možnost nezakážete ?
25. 4. 2018 15:04:17
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342661
David Koudela
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
25. 4. 2018 15:07:35
Notino má krom Cashbacku zakázáno všecko :)
25. 4. 2018 15:07:35
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342660
Napsal zpriby;1459198
Proč jim tuto možnost nezakážete ?
protoze i ony dokazi prinest urcity efekt, ale je hodne slozite to nastavit a vyvazit
25. 4. 2018 15:22:53
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342659
Jiří Dvořák
verified
rating uzivatele
25. 4. 2018 16:47:08
Tak chápu to u velkých shopů jako je Notino nebo Alza, že jim to dělá 5 procent, a ti lidi by stejně nakoupili i bez affilu přotože zelenej alien je všude:-) Ale u malého nebo začínajícího eshopu který nemá na to být viditelný v google by to snad mělo být mnohem vyšší procento? A tam si nedovedu představit nekalou praktiku, která by mohla být důvodem k neuznání konverze. Prostě zákazník se přes afilákův blogísek dozví o produktu, klikne na banner a koupí.
25. 4. 2018 16:47:08
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342658
Napsal Jirka_Dvorak;1459226
Tak chápu to u velkých shopů jako je Notino nebo Alza, že jim to dělá 5 procent, a ti lidi by stejně nakoupili i bez affilu přotože zelenej alien je všude:-) Ale u malého nebo začínajícího eshopu který nemá na to být viditelný v google by to snad mělo být mnohem vyšší procento? A tam si nedovedu představit nekalou praktiku, která by mohla být důvodem k neuznání konverze. Prostě zákazník se přes afilákův blogísek dozví o produktu, klikne na banner a koupí.
Jenze tech blogisku je tak malo... vetsinu tvori prazdne weby. Pokud ma nekdo svuj obsahovy web tak naopak o nej maji zajem ti velci. A blogisek si spise vybere alzu nez frantu elektro u nehoz budou lide relizovat minimum objednavek.
25. 4. 2018 16:59:17
https://webtrh.cz/diskuse/proc-tak-malo-eshopu-vyuziva-affiliate/#reply1342657
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit